СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

18 май - ден на музеите

Брой 18 (16 - 22 май 2014 г.)


 

Над 100 униката се съхраняват в РИМ

 

Сред тях са пералня от 1905 г. и образец на римското ювелирно изкуство

 

 

Петър Бънов показва дървената пералня, която може да работи и днес

Страницата подготви: Мая Паскова

За първи път 18 май се чества като международен ден на музеите през 1978 г. Решението за това е взето по време на заседанието на ХI генерална конференция на Международния съвет на музеите (ИКОМ), проведена в Москва през 1977 г. От 2003 г. ИКОМ обяви 18 май и за ден на приятелите на музеите. През 2005 г. френският министър на културата отправя призив към големите европейски музеи, към които се числи и Плевенският исторически музей, да отворят експозициите си през нощта за гражданите и гостите на своите градове.

Интересна изложба подготвя за тазгодишното издание на Нощ в музея ръководителят на отдел "Археология" в Регионалния исторически музей (РИМ) - Плевен, Петър Бънов. Миналата година експозицията с български банкноти предизвика голям интерес, затова тази година ще покажем монети от Второто българско царство, Княжество България, Третото българско царство, на Народна република България и на Република България - с различните емисии, сподели Бънов. Първата българска монета е от времето на Третата българска държава - две стотинки от 1881 г., изсечени от чиста мед.

Експозицията ще започне с една скифата (византийска монета) от времето на цар Иван Асен II, каквато малко музеи притежават, и ще завърши с възпоменателната монета с изображението на Гена Димитрова. Интерес ще предизвикат и разменни монети, които в момента са в обръщение. Като 50 ст., от които има извънредна емисия по повод влизането на България в ЕС.

Всяка година Нощта на музеите има мото. Тази година то е "Музейните колекции свързват". В РИМ - Плевен, Нощта ще има още едно, местно мото - "Нашият музей".

На 17 срещу 18 май посетителите ще могат да разгледат изложбите: "50 години сътрудничество Плевен - Ростов на Дон", "Монети на българската държава", "В мрака на далечните епохи", "Великденски обредни хлябове и обичаи", изложба на Арт школа "Колорит". Музикално-сценичният спектакъл, който по традиция се изнася в двора на музея, е с участието на възпитаници от НУИ "П. Пипков".

"Уникатът не означава непременно злато, сребро или свръхсъкровище. Може да бъде един най-обикновен предмет от бита, но да няма друг като него." В това е убеден Петър Бънов, ръководител на отдел "Археология" в Регионалния исторически музей (РИМ) - Плевен. Самата сграда на плевенския музей е уникална за България с разгърнатата си площ около 10 дка, а покривът е най-големият в града - около 5 дка.

Бънов може да изброи повече от 100 униката, притежание на музея или открити на територията на областта. Преди години е правил изложба с такова мото. На първо място сред тях все пак той поставя Вълчитрънското съкровище - най-уникалното и най-загадъчно българско съкровище. Все още не могат да се дадат категорични обяснения за артефактите в него, защото не е ясно предназначението им. "Аз винаги съм си мислел, че това не е цялото съкровище и все още не е открита другата му част. Защото ако тези дискове са похлупаци на съдове, къде са съдовете? Обикновено съкровищата се заравят при вражеско нападение. Но при тракийските съкровища има един момент на ритуално заравяне. Има няколко случаи в страната, когато едно и също съкровище се намира на две места разделено", споделя археологът. Относно тройния съд той споделя идеята на Иван Венедиков, че трите му бадемовидни части са телата на патици. Отгоре е имало начленена връзка с главата на патицата, която се е отваряла и през нея се изливала течността. В това има логика, защото в оригинала на съда всичко е идеално изчистено и изгладено, а отвътре, където се събират тръбичките, си личат припойките, допълва Бънов. Съдът най-вероятно се е използвал при определени ритуали, като са се смесвали три отделни течности (вода, вино и мляко, например). Трите тръбички се събират на едно място и може да се прави възлияние. Към съкровищата уникати Бънов прибавя сребърното съкровище от Голяма Брестница - съдове, подарени от един ветеран от римските легиони на храма, който се намирал до днешното село, и Бохотското съкровище, състоящо се от коносовидни тракийски чаши, каквито има доста в страната, но тук е единственият сервиз, събран от 9 чаши.

Гема от Улпия Ескус

Вълчитрънското съкровище

Оригиналът на Вълчитрънското съкровище е в Националния археологически музей, а това от Голяма Брестница - в Националния исторически музей.

В РИМ - Плевен, при специални условия се съхраняват и два уникални ръкописа. Единият от тях е арменско евангелие, най-късно написано около XVI век. Ръкописът върху пергамент няма аналог и трудно може да се постави точна дата на изработката. Дошло е от църквата в Белене. До него се нарежда Богородичник от 1629 г.

Сред уникалните предмети, които могат да се видят в експозициите на РИМ, е една койца - тип шапка за глава на младите невести от началото на ХХ век, която е прекрасна като изработка и рядко се среща запазена такава.

В потвърждение на думите си, че уникати могат да бъдат най-обикновени предмети от бита, Бънов обръща внимание на дървената перална машина BOSS, изработена през 1899 г. Уникална е не само с възрастта си и липсата на аналог в българските музеи, но и с това, че и днес може да работи. Задвижването става механично на ръка. В коритото се налива вода. Там се движат в различни посоки една спрямо друга две дъги, направени от успоредни кръгли пръчки. Прането се слага между тях и при движението се изтърква. Интересното е, че пералнята има по сегашната терминология центрофуга - два валяка, през които се отцежда прането. Единствено в плевенския музей може да се види телефон Ericson от 1905 г., както и прекрасно запазен фотоапарат от 1906 г.

Може би най-любимият уникат за Бънов е една обикновена римска керемида. Тя е с размери 40/60 см и върху нея има две стъпки на дете. Ако човек се загледа обаче, ще види, че това всъщност не е така, обръща внимание археологът. По време на игра римските деца правели с ръба на дланта си отпечатък върху още влажната керемида, а с пръсти отбелязвали пръстчетата на крачето. Имаме и други керемиди със стъпки от коза, куче, от обувката на римски войник, но тази винаги е предизвиквала у мен умиление, признава Бънов.

Уникален предмет, който винаги е бил пред очите на посетителите, но малцина са били тези, които са го забелязали, е една гема. Още в древността хората са изработвали различни инкрустации върху камък, който след това се слага върху пръстен, колие или друго украшение. Обработените камъни могат да бъдат камеи и геми. Камеята е с изпъкнало изображение, гемата - с вдлъбнато. Прекрасната гема в музея е с размери 16/18 мм. Върху тази миниатюрна площ са изобразени богините Атина и Виктория. Съвършената изработка се вижда само при многократно увеличение на изображението. Бънов е категоричен, че това е един от най-впечатляващите паметници на римското ювелирно изкуство, вероятно е правена в Нове, днес Свищов, близо до Улпия Ескус, където е намерена.

 

 

Най-големите съкровищници

 

Музеите на Ватикана

Папа Юлий II основава музеите през XVI в. Това изключително културно и историческо богатство, собственост само на 80 души, наброява 11 музея с 5 галерии и 1 400 зали. Началото е поставено с мраморна статуя, закупена преди 500 години. В Галерията с маските се намира прочутата скулптура Трите грации, а в Галерията на музите тази на Аполон и деветте музи. В Грегорианския египетски музей се съхранява прочутата Книга на мъртвите.

 

 

Лувъра

Намира се в Париж и е един от най-големите музеи в света. Съхранява над 380 000 артефакта, от които над 35 000 са изложени в осем колекции: Древен Египет; Гърция, Етрурия и Рим; Изкуство на Близкия изток; Ислямско изкуство; Скулптури Декоративно изкуство; Картини; Гравюри и графики. В Лувъра се намира Мона Лиза на Леонардо да Винчи, вероятно най-известната картина в света, разположена в отделна зала зад защитно стъкло.

 

Британският музей

Британският музей, който първоначално е бил създаден от сър Ханс Слоун - учен и лекар, в момента притежава колекция от над седем милиона различни експоната. Прочут е с египетските мумии, Розетския камък, мраморите на Елгин и други съкровища. В библиотеката на Британския музей се намират повече от 7 млн. печатни книги, около 105 хиляди ръкописа, повече от 3 хиляди папируса. Първоначално е открит като сбирка на находки от Древен Египет, Древна Гърция, Асирия и други страни. Днес колекциите му обхващат период от античността, Средновековието и Ренесанса. Входът в Британския музей е безплатен. Забавен куриоз е, че на щат в музея се водят 6 котки, които да ловят мишки.

 

 

Метрополитън

Метрополитън музей е комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография и библиотека за научни изследвания. По своя мащаб представлява най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства. Намира се в Ню Йорк и разполага с колекция от над два милиона произведения на изкуството.

 

 

 

 

Ермитажа

Намира се в Санкт Петербург - Русия. Един от най-старите и най-големите в света културно-исторически музеи. Възниква през 1764 г. като частна колекция на Екатерина II. Съхранява шедьоври от Микеланджело, Рембранд, Пикасо, Моне, Сезан, Ван Гог, Рубенс, Рафаело, Тициан и много други майстори; скитски и византийски художествени изделия; приложното изкуство на Урарту, древния Египет, Персия.

Общата дължина на близо 400-те зали е 22 километра. Ако посетителят прекарва по 1 минута на всеки един експонат, ще му бъдат необходими 11 години, за да разгледа всичко при условие, че прекарва в музея по 8 часа дневно.


 

Най-странните експозиции

 

Музеят за коса на Лейла, Индипендънс,САЩ

Бившата стилистка Лейла Кохуун е отдала живота си на косите. Тя започва да колекционира коса от 1949 г. Отваря музей през 1990 г. По-голямата част от експонатите датират от XVIII век, като например два венеца, направени от косите на две сестри, които ги обръснали преди да влязат в манастир. В музея може да се види кичур от косата на Мерилин Монро и венец, направен от косата на Филис Дилър.

Велветерия, Портленд, САЩ

Посветен е на картините от кадифе. Отворен е през 2005 г. И в него има над 1 000 експоната. Една от по-странните и необичайни картини е Unicorn Combover - грива на еднорог, увита около главата на млада жена.

 

Музей на тоалетната чиния, Ню Делхи, Индия

Музеят показва еволюцията на тоалетната чиния от целия свят. Най-старият експонат датира от 2500 г. пр. Хр., а най-известният - т. нар. "трон". Няма нищо странно, че подобен музей е открит точно в Индия. Мисията на основателя му е да се покаже, че здравословните привички и канализацията имат голямо значение.

 

 

 

 

 

 

Музеят на зайчето, Пасадена, САЩ

Идеята за този музей възникнала от плюшено зайче с надпис: "Толкова много те обичам" за Св. Валентин. Оттогава двамата съпрузи Кандис Фрейзи и Стив Лубански събират зайчета. 15-годишният им труд води до превръщане на къщата им в музей с над 23 000 експоната - текстилни, пластмасови, керамични или др. Домакините приканват туристите да посетят задължително "Градината на разбитите мечти" - място в двора на къщата, където се събират счупените експонати или гробището на счупените зайчета.

 

 

 

Музеи на фалоса и на вибратора

"Музеят на фалосологията" се намира в малкото рибарско градче Хюзавик, в северната част на Исландия. Създава го учителят по испански и история Сигурдур Хиартарсон. Идеята го осенила, когато получил за подарък камшик, направен от сушен телешки пенис. Впоследствие допълнил колекцията си с мъжки атрибути от кит, кон, бяла мечка, кашалот и други представители на животинския свят. Човешки фалоси в музея няма.

В античния музей на вибратора в Сан Франциско освен че има богата колекция на древни играчки, използвани в миналото за лечение на истерични жени, е показан и първият вибратор на ток.

 

 

върни се в НАЧАЛО