СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 18 (16 - 22 май 2014 г.)


 

 

Оставката на кмета Димитър Стойков - в епицентъра на местната политика

 

Трилърът продължава, всеки участник в него бяга по собствена писта

 

Общинските съветници от БСП инициираха извънредна сесия, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

До дни извънредна сесия ще трябва да дебатира искането на оставката на кмета на Плевен Димитър Стойков след скандалното залавяне на финансовия му заместник в общината с белязани банкноти. Искането бе внесено с 19 подписа на общински съветници - цялата група на БСП, групата на БНД и четирима съветници от група "Център". Минимумът старейшини, по чието искане може да се свика сесия, е 14 от общо 41. Дневният ред е с единствена точка: "Подаване на оставка на кмета на община Плевен проф. Димитър Стойков поради загубено доверие на Общинския съвет и обществеността на Плевен и общината да изпълнява правомощията си".

Заседанието не само неизбежно ще бъде насрочено, но и ще се състои, след като и четиримата съветници от групата "За Плевен" излязоха с декларация, че ще осигурят кворума за провеждането й, който е 21 души. Те уточниха, че ще изслушат фактите, ще участват в дебатите, но позицията им остава завоалирана от формулировката, че ще подкрепят всяко решение, съобразено с моралните ценности и интересите на гражданите. Сесията е единственият законов начин, по който може да се действа. Само че наполовина, тъй като кметът е този, който трябва да подаде оставката си, а той категорично заяви, че няма

да го направи.

Другите възможни законови действия са предприетите от Инициативния комитет, който иска отстраняването му. На пресконференция от там бе обявено - вече разполагат с документи, че д-р Стойков е работил на трудов договор

в болница над една година, докато е бил кмет, в движение договорът му е преобразуван в граждански, но това прикривало същия род правотношения. А текст в Закона за местното самоуправлене и местната администрация изрично забранява това съвместяване. Така, въоръжен с въпросните договори, Инициативният комитет атакува Общинската избирателна комисия с третото поред искане да бъдат свалени правомощията на градоначалника. И ако това са възможните законови действия, то през цялата седмица кметът Стойков и опонентите му се замеряха с "фойерверки" под формата на протести, пресконференции и автопоходи. Началото бе поставено с разлепването на листовки "Кметът е крадец" из града и организирането на протест от 150 - 200 човека под прозорците на общината. Предизборното време надделя и партийните знамена на "България без цензура", Реформаторския блок и ВМРО се вееха с пълна сила. Кметът контраатакува с пресконференция, на която се възмути от младежи, стоварили се с три коли пред къщата му в Радишево и крещели нецензурни думи по негов адрес, на семейството и внучката му. На същия брифинг д-р Стойков заяви: "Няма да си подам оставката! Категорично!" ГЕРБ не пропусна да стегне също редиците и отвърна на автопохода и протеста на опонентите с контраавтопоход в подкрепа на своя кмет.

Трилърът продължава, а всеки от различните участници в него бяга по своя писта, като понякога имат и пресечни точки. Че партийното и предизборното често надделява - е ясно, че не всичко в община Плевен е наред - също. Какво ще излезе от всичко това - предстои да видим.

 

В последния момент

 

В последния момент преди редакционното приключване на броя "BG Север" научи, че общинските съветници, които поискаха оставката на кмета проф. Димитър Стойков с подписка, ще трябва да повторят упражнението. На среща с техни представители председателят на местния парламент Дарин Ангелов им обяснил, че исканата от тях извънредна сесия не е правно обоснована и той няма да я свика по този начин. Все пак старейшина номер 1 обещал, че ако пропуските бъдат отстранени и подписката се озове отново на бюрото му, той ще си изпълни ангажимента по закон и ще свика извънредното заседание. За днес, 16 май, се очакваше искането да бъде внесено. Най-вероятната дата за сесия се очертава да е 23 май, когато изтича законният срок. Според осведомени исканият дневен ред няма да е както беше - обсъждане на оставката на кмета, а дискусия за стила и метода на ръководството на общината, кризата в управлението и приемане на решения за решаване на проблемите. А в рамките на дебатите ще бъде поставен ребром въпросът градоначалникът да си ходи.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация общинският съвет не може да свали кмета (в предишния вариант можеше с 2/3 от общия брой съветници, но ГЕРБ отмени този член). Така че на евентуалната сесия старейшините биха могли само да призоват граданочолника да се оттегли, но това може да има само морално-политически ефект. Без никакви правни последици, след като Стойков категорично вече заяви, че няма да подава оставка.


 

Румен Петков:

 

Контрабандата, бонусите и шефските бордове изяждат парите за пенсии и социални услуги

 

Областният координатор на АБВ Цветан Антов (вляво) участва в срещите на Румен Петков

Ани ПАВЛОВА

Контрабандата и държавните хранилки - бонуси и бордове, изяждат парите за пенсии и социални услуги, заяви Румен Петков. Той и областният координатор на АБВ Цветан Антов се срещнаха с жители на село Петърница и град Червен бряг.

Пред хората Румен Петков заяви, че АБВ е против държавните хранилки, към които изтичат огромни средства. "Нашето мнение е, че на този режим на хранилки трябва да му се сложи край. Сега това се прави в най-извратени форми. Има бордове на предприятия, в които заплати на членове, които не вършат за пет пари работа, надхвърлят 10 хиляди лева на месец. Общо в държавните предприятия ние трошим половин милион лева месечно за заплати на хора, които не вършат нищо. Има крещящи примери - на борда на летище Стара Загора председател е човек, който се занимава със зайцевъдство. "Речно плаване" в Русе - в борда са двама писатели. Бордът на Национална компания "Стратегически и инфраструктурни проекти" - и там е хранилка, там председател на борда е общинският председател на БСП в Плевен Цветко Цветков. Същевременно на пенсионерите им увеличиха пенсиите с 4 лева. Не е нормално и не е почтено да се отнасят с хората по този начин", каза Румен Петков.

Той засегна и проблема с бонусите, раздавани като допълнително материално стимулиране в администрацията.

 "Министър-председателят трябва да обясни колко и какви са бонусите, раздавани в администрацията, и за какво се дават. Ето на тези неща АБВ казва край", категоричен е Петков.Контрабандата в България придобива чудовищни размери, заяви той. "През 2005 година контрабандният дял на цигари в България е 35 процента, 2008 година - 14 процента, което е относително приличен дял за ЕС, през 2012-а отива на 45 процента и сега е над 50 процента. Това означава 800 млн. лева по-малко приходи в бюджета. Общо три пера контрабанда - цигари, алкохол и горива, носят щети за милиард и половина. Ние се борихме срещу правителството на Бойко Борисов с този мотив - калинките и хранилките. Сега нивото на контрабандата е по-високо. За какво става дума? Или държавата е част от контрабандата, или не може да се пребори. Милиард и половина са пенсиите на хората от третата възраст. Не се ли предприемат стъпки и действия за пресичане на това, няма как да вървим напред", заяви Петков.

АБВ спира лъжата в политиката, каза Румен Петков. "Ръководството на БСП излъга по един много циничен начин гражданите в няколко направления. Първо, относно изграждането на АЕЦ "Белене". Спомняте си, че миналата година през януари ние убеждавахме много активно за участие в референдума, това беше и позицията на партийното ръководство - да проведем референдума, да го спечелим и веднага след влизането във властта да отидем към изграждане на атомната централа. Независимо от проведения референдум, независимо, че има инвеститорски интерес, Втора атомна не се строи. Ръководството на БСП в Народното събрание въобще не коментира този въпрос. Много груба беше лъжата в предизборната кампания, че предстои разкриването на 250 хиляди работни места. По-скоро за тази година са закрити работни места, например корабостроителницата в Бургас - предприятието е ликвидирано и на улицата са изхвърлени 150 човека. В Търговище също е ликвидирано цяло предприятие. В рамките на тази година ние имаме закрити няколко хиляди работни места, а не разкрити 250 хиляди нови", каза Румен Петков. Приоритет на АБВ в региона е въвеждането в експлоатация на газонаходището в Девенци, което е с голям капацитет.

Хората от Петърница и Червен бряг споделиха проблемите, които ги интересуват и засягат. Сред тях са безработицата, нелепите кадрови решения на управляващите, лошата инфраструктура, бъдещето на региона. Сред въпросите е и този за командировъчните на депутати и служители на държавната администрация. "Аз твърдя, а това може лесно да се провери, че не съм взел една стотинка командировъчни през годините, в които съм бил министър и депутат", заяви категорично Румен Петков.


 

Министерски десант атакува Плевен

 

Вицепремиерът Даниела Бобева се срещна с представители на бизнеса, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Истински министерски десант имаше в Плевен, след като за броени дни по различни поводи тук бяха трима министри. За част от посещенията допринесе и изнесеното заседание на МС в близкия Ловеч, а и наближаващите европейски избори безспорно си казаха тежката дума, колкото и да се бягаше от тази сюжетна линия. Акцентът при всички визити бе неизменно върху икономическата тематика.

Първият висшестоящ посетител бе вицепремиерът Даниела Бобева, която на 9 май се срещна с представители на бизнеса, общински кметове и шефове на държавни структури, а преди това посети шивашка фабрика. Желанието й бе да чуе техните проблеми, да ги запознае с последните решения на Народното събрание и правителството, засягащи бизнеса.

Ден по-късно в Плевен бе министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той направи не една, а цели две първи копки - в Плевен на фабриката за автомобилни кабели, а в Долна Митрополия - на два нови цеха в "Звезда" АД. Министърът не пропусна да отбележи ръста в икономиката, па макар и с 1,1 процента за година.

Последна, на 12 май, навести Плевен Десислава Терзиева - министър на регионалното развитие, за да представи предпроектните проучвания на оставащите 250 км от автомагистрала "Хемус". Позитивизмът на думи и този път не липсваше - дълго чаканата магистрала остава приоритет за правителството, дебело подчерта министър Терзиева. Ще се строи най-рано към края на 2015 г.- началото на 2016 г.

Най-важният въпрос - финансирането от милиард и половина лева засега обаче е в бъдеще неясно време. Залага се на оперативните програми в новия програмен период и на бюджета, но без конкретни измерения в този момент. Десислава Терзиева информира за етапите на проектиране, кога ще се прави ОВОС на отделните отсечки. Извън темата "Хемус" тя не пропусна да изброи и какви милиони са насочени към област Плевен по инвестиционната програма на правителството. След това министърът удари поредната първа копка - този път за ремонта на улица в с. Милковица.

Предизборно или не - кой както го разбира, министрите атакуваха Плевен и региона, за да ни убедят, че страната и Северозападът в частност започват да цъфтят и връзват - строежи, развитие, работни места - пиар акция, реализирана от най-високо ниво.

 

върни се в НАЧАЛО