СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 18 (16 - 22 май 2014 г.)


 

Село Мечка пак настръхна срещу наглите си бандити

 

Хората си спомниха терора от времето, когато бе убит Найден Тимневски

 

Среднощните крадци са се изкатерили по дървото и са влезли в къщата през вратата на терасата

Още треперя като си спомня какво ни се случи, разказва леля Здравка, сн. авторът

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Страхът от кошмарните нощни нападения над спящи старци отново се върна в с. Мечка след като трима маскирани местни бандити изненадаха в леглата им Здравка (80 г.) и Борис (85 г.) Павлови. Престъплението бе извършено призори на първи май. То обаче все още е най-обсъжданата тема в селото, защото е едно от най-наглите, които са регистрирани в Мечка. Хората си спомниха терора от времето, когато 59-годишният им съселянин Найден Тимневски бе убит в двора си от крадци. Тогава селото скочи на бунт. Протестиращите поискаха местните роми да бъдат изселени и близо 3 месеца блокираха пътя за Никопол. Успокоиха се едва когато трима цигани бяха задържани и обвинени за убийството на Тимневски.

"Още треперя като си спомня какво ни се случи. Страшно беше, не го пожелавам на никого", разказва леля Здравка. Съпругът й от 7 - 8 месеца е болен на легло и не излиза от стаята. Къщата им е до пътя Плевен - Никопол, но е съвсем на края на селото. Обирана е от местните апаши над 10 пъти. Нищо не помагало - нито секретната брава, нито резето, нито допълнителните болтове, с които е укрепена входната врата. В нощта на нападението крадците влезли през малката тераса на втория етаж.

"Около 2,30 ч. усетих, че се клопа нещо на терасата. Отидох да видя какво става - едно момче скочи от втория етаж на дървото и се измъкна. Уплаших се и се обадих в полицията", продължава разказа си старицата.

След десетина минути къщата й се напълнила с униформени. Събудените комшии също дошли да разберат какво се е случило. Полицаите огледали жилището отвсякъде. Не намерили следи, които да ги насочат към среднощния крадец, и си тръгнали, защото имали сигнал за престъпление и в с. Бръшляница. Няколко часа по-късно обаче Здравка и Борис били изненадани отново. Неочаквано чули трополене по вътрешната стълба. Когато отворили сънените си очи, видели мъже с качулки на главите, които започнали да крещят да кажат къде са им парите, иначе ще ги убият. Старицата посочила портмонето си - в него имало само 60 стотинки. Маскираните я хванали за врата и я натиснали на леглото. После започнали да обръщат неподвижния й съпруг, за да търсят пари под дюшека му. Като не намерили нищо, взели два литра олио и чифт галоши и избягали.

Здравка потърсила домашния телефон и разбрала, че крадците са го строшили. Изтичала при най-близката си комшийка - Петрана Маринова. От нейната къща се обадила отново в полицията и след минути районът отново се напълнил с униформени. Павлова описала нападателите си и още до края на деня те били задържани. Оказало се, че двама от тях са българи - Христофор Маринов (27 г.) и непълнолетният В. С. (15 г.), а третият е ром - Шукри Мехмедов (23 г.). Повдигнато им е обвинение за грабеж, извършен в съучастие, съобщи плевенската прокуратура. С решение на Окръжния съд Христофор и Шукри са оставени в ареста с постоянни мерки за неотклонение. Непълнолетният пък е освободен и е оставен под надзора на неговите родители.

"В селото вече никой не гледа ни кокошки, ни животни, ни зеленчук. Разберат ли крадците, че в двора ти има нещо, което може да се изяде или продаде, на другия ден го няма" - обяснява разпалено Петрана. Тя е кметувала в селото от 1991 г. до 1995 г. - била избрана като кандидат на БСП. Според нея местните цигани не са крадливи по рождение. Техните деди преди 1989 г. работели и в кравефермата, и на полето, изкарвали си честно прехраната и не пипали чуждо. Безработицата и икономическата криза коренно променили нрава на обитателите на махалата.

"Не всички роми са крадливи, но има няколко фамилии, които тероризират цялото село. Само затвор ги оправя, но най-често крадат дреболии и се разминават с леки присъди" - добавя друг жител на селото.


 

Почернени майки поискаха законодателни промени

 

Влади, Ники, Цвети и Иван

Веселина ИЛИЕВА

Родителите на плевенските младежи, жертва на зверската катастрофа край Луковит, поискаха в национален ефир шофирането без свидетелство за правоуправление да се третира от закона като умишлено престъпление. Галя Горанова е майка на загиналия Влади, а Валя Таслакова - майка на Цвети, която все още се бори за живота си. И двете са известни плевенски юристки. Тази седмица те се срещнаха с народни представители, с които са обсъдили предложенията си.

Убиецът на плевенските студенти е Хюриет Сюлейманов, който е с 12 присъди, половината от които са за кражби. Има 93 криминални регистрации. А официално се е занимавал с търговия със скрап. Излезе и неофициална информация, че е замесен в сводничество. Какво прави такъв човек на свобода и зад волана, се питат повече от 3 000 членове на фейсбук групата "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван". Тя бе създадена веднага след инцидента от приятели и колеги на младежите. Всички те искат справедливи присъди и възмездие за двете загинали момчета и борещите се все още за живота си Цвети и Иван.

"Промените в Наказателния кодекс ще се случат. Ще направим всичко по силите си, за да бъдат спасени децата, защото тази загуба не може да бъде напразна. Борбата със системата, създала този човек, ще бъде трудна и жестока, но ние сме решени да стигнем до край. Няма какво да губим. Справедливост ще има," пише почернената Галя Горанова в страницата.

"Ние продължаваме да следваме нашите насоки, така както сме се разбрали. Предстои да оформим предложенията си за законодателни изменения в сътрудничество с водещи юристи в Плевен. Когато имаме съгласието на всички парламентарно представени политически сили, ще бъде внесено предложението ни в Правната комисия на Народното събрание. Имаме подкрепата на много хора, смятам, че и институциите, макар на куц крак и окъсняли, ще започнат да се присъединяват. Моля не мислете, че мъката и тревогите са ми помрачили съзнанието. Аз съм умерен реалист", е написала в същата група и Валя Таслакова.


 

Ремонтът в центъра - кражби и неволи за търговците

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Представител на главния изпълнител на ремонта на площада в Плевен е подал жалба в полицията във връзка с кражба на кабели от обекта, извършена преди няколко дни. Униформените вече са направили проверка на случая. Това съобщи Милчо Ненчев, шеф на фирма "Електра -94" ООД. В момента дружеството отговаря за окабеляването на обекта. Оттук се поставя въпросът за охраната на площада и за организацията на ремонтните работи.

Отделно от това - произволно и без график се спира токът на заведенията и на търговските обекти, които се намират около площада, във връзка с ремонта.

Собственици на заведения се жалват, че постоянният шум и прахът от ремонтните работи наоколо пречат на бизнеса им. Те имат все по-малко клиенти и оборотите им са паднали в пъти от началото на преустройството. Търговците също страдат от загуба на клиенти. Още повече, че наоколо се намират търговски обекти за бързо хранене и вече никой не спира край тях. Собствениците са подготвили жалба до кмета, където са описали всичките си неволи около проточилия се ремонт в центъра.


 

Семейство от Белене се жалва в Страсбург от българското правосъдие

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Семейство от Белене се жалва в Страсбург от българското правосъдие. Това е последната надежда за справедливост за сина ни Валентин, който е осъден несправедливо заради умишлена грешка на разследващ полицай, заяви за "BG Север" майката на момчето Еми Божкова.

Вальо и приятелката му катастрофирали преди 6 години между село Ореш и Свищов. Младежите пътували в посока Белене, когато навлизайки в ляв завой са ударени отзад от автомобил, който ги изтиква в лентата за насрещно движение. Там ги връхлита движещ се срещу тях автомобил. Ударът е от страната на момичето и то загинало на място. Вальо прекарва три дни в кома със счупен таз. Това е случилото се накратко, но не така е описано в официалния протокол, който е съставен на място от пристигналия разследващ полицай от Свищов.

"В него изобщо не фигурира трето лице в катастрофата. Укрити са и спирачните следи, които е оставил автомобилът на Вальо.

И най-важното - колата не е иззета като веществено доказателство, а на нея личи следата от удара отзад", твърди майката като уточнява, че последващото заключение на автоексперти доказва, че удар отзад има, но според тях той е от репатрация (преместване на колата от ПТП-то до РПУ- то). Според Еми автоекспертите нямат нужната квалификация да преценят това. Трябваше да се направи трасологична експертиза - химически анализ на удара отзад, все още е убедена жената. Абсурдът лъсва и в двете експертизи на великотърновските и габровските експерти - те са коренно различни една от друга. Макар че не би следвало да се приемат като доказателства, това е факт и въз основа на тях има присъда. Валентин е осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и лишаване от правото да управлява моторно превозно средство за три години.

Според Еми решението да не се назначи квалифицираната експертиза е направено умишлено, за да не се издири третият извършител. И двамата, бутнали сина й, били роми, първи братовчеди. Първият укривал другия и поел вината върху себе си, защото роднината му вече бил с присъда лишаване от свобода за 3 месеца с 3 години изпитателен срок. Баща му бил известен циганин от Свищов, занимаващ се с наркотици и проституция.

Еми смята, че ако са били сключили споразумение с прокурора, вероятно Вальо щял да получи минималното наказание пробация. Ние обаче искаме наяве да излезе истината, твърди тя.

"Досега 5 съдебни състава разнищваха делото. Още когато главен прокурор беше Борис Велчев, той лично се запозна със случая и разпореди на "Съдебен отдел" от Върховната касационна прокуратура да разгледа внимателно документите по делото. Те потвърдиха, че въпросните експерти нямат право да дават заключения, тъй като не са специалисти. Делото беше изпратено на окръжния прокурор във Велико Търново да го възобнови и да започне ново разследване. Отделно сме подали молба до Върховния касационен съд (ВКС) за възобновяване на делото. Правим го с надеждата, че в една абсурдна държава може и да се появи проблясък за справедливост. Подали сме жалба и до Страсбург. Минаха четири години, през които се опитваме да докажем абсурдността в решенията на Великотърновския съд", разказа Еми.

Няколко дни след решението на ВКС, те пак пуснали молба за възобновяване на делото с искането колата да бъде съхранена, за да се направи трасологичната експертиза. Еми обаче видяла, че тя е закарана на пункта за метални отпадъци и дори успяла да я снима.

"Синът ми е потърпевш, а не виновен. Ние не искаме клеймото, че е осъден, да му тегне цял живот", не се предава майката.

Като лична кауза приел делото на Валентин известният журналист Николай Колев - Босия. Той наскоро провел лична среща със Сотир Цацаров, за да го запознае със случая. Главният прокурор е обещал да го разгледа. Сезиран е и правосъдният отдел към Европейската комисия в Брюксел.

 

 

върни се в НАЧАЛО