СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 17 (16 - 22 май 2014 г.)


 

Двама абитуриенти направиха изложба в ХГ Илия Бешков

 

Кристина Ценова и Цветан Нгуен са ученици на Вяра Савова в ЦРД

 

Ръководителката на школата изненада своите възпитаници с малки подаръци, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

С изложбата на двама абитуриенти - Кристи на Ценова и Цветан Нгуен, възпитаници на школите по керамика и натурно рисуване при Центъра за работа с деца - Плевен, с ръководител Вяра Савова, бе сложено началото на поредицата от събития в Нощта на галериите в ХГ "Илия Бешков". Сред гостите бе и директорът на ЦРД Йорданка Крумова, която им връчи удостоверения - за годините, през които те са работили в школите, и за завоюваните отличия - 15 от Цветан и над 40 от Кристина.

Младите художници бяха красиви, очевидно талантливи и развълнувани. Още още по-развълнувана бе Вяра Савова, която не си спести някоя и друга сълза. Двамата са невероятно трудолюбиви, сподели тя, илюстрирайки това с конкретни примери. Разказа как се е случвало те да носят прекрасни работи - всички останали деца са изумени как може преподавsтелят им да намери грешки, а двамата младежи са готови да коригират до безкрайност и то с онова отношение към творчеството, без което то е невъзможно. Вяра Савова им направи наричане, овеществено от малки подаръчета: диск, на който да събират истории, снимки, изживявания; конче, символ на тази година; четирилистна детелина за късмет; мартеница за здраве; перо, за да им е лек полетът; камъче, за да се върнат, а и защото камъкът си тежи на мястото; бонбонки за настроение; 2 картички - едната с пожелания, на втората сами да

напишат за какво мечтаят; четка и молив, за да не пропускат миговете; екохимикалка, за да пазят природата. Вяра Савова им връчи и по един медал - символ на школата.

Абитуриентите също изненадаха своя учител - подариха й собствени произведения - картина и скулптура.


 

Буря помете покриви и наводни къщи в Плевенско

 

Най-сериозно пострада Горни Дъбник, сн. Гергана Стоянова

Силна буря и проливен дъжд нанесоха поражения върху имоти и улици в селища от областта на 14 май, съобщиха от ОД на МВР в Плевен. Най-сериозно е пострадало село Горни Дъбник, където силният вятър около 15,30 часа е повредил покривите на около стотина къщи, а дъждът е наводнил постройки, дворове и улици.

Водата, тръгнала към ниските части, е помела всичко, информират още от МВР. Вятърът е повалил покриви и дървета в селата Ясен, Крушовица, Върбица и в град Плевен. Наводнени са мазета и приземни етажи на около 10 къщи в Кнежа, както и сградата на местното училище. На две къщи в Червен бряг са с пълни с вода избените помещения. Има свлечена земна маса от общински пътища в селата Лозица, Ореховица и Божурлук. Наложило се е спешното отстраняване на паднали дървета в района на пътя между Плевен и София.

Пострадали хора няма. Не е нарушено електрозахранването в населените места. "BG Север"

 


 

Сдобихме се с уникална онлайн лаборатория

 

 

Шефът на БАН (вдясно) преряза лентата заедно с ректора на МУ проф. Славчо Томов, сн. Веселина Илиева

Шефът на БАН проф. Стефан Воденичаров откри на 14 май в Медицинския университет в Плевен уникална и първата в страната онлайн фармако-физиологична лаборатория. Тя е част от националната мрежа на БАН и е предназначена за изследване на вътрешните органи, болести на храносмилателната система и нарушения в двигателната функция. С модерната апаратура може да се изследва и въздействието, което определено лекарство оказва върху човешкия организъм. Резултатите могат да бъдат видяни онлайн във всяка точка на света.

Надявам се, че вашият университет ще има много бъдещи успехи, защото това е една гордост и за ВУЗ-а, и за града ви, каза при откриването проф. Воденичаров. "BG Север"

 


 

Ремонтът на площада бил некачествен

 

 

Сашо Радуловски, сн. Светлана Чамова

В нарушение на договора си шуменско-варненският консорциум - изпълнител на проекта за 5 милона лева за ремонт на площада на Плевен, наема подизпълнители. Това заяви Сашо Радуловски, чиято фирма "Пауър инженеринг" е била наета като подизпълнител за електро-монтажните работи. Той каза още, че кметът Стойков е тясно свързан с варненската фирма и че материалите, доставяни на обекта, са некачествени и това забавя строителството.

Осем работници и техническия ръководител на "Пауър инженеринг" са били пренаети на трудов договор в консорциума. Плевенската фирма е извършвала доставките, предоставяла е под наем и своята техника - багери, самосвали и пр.

След като бизнесменът сигнализира органите на реда за искания му подкуп от Алексей Зелов, зам.-кметът бе арестуван с 4 хил. лв. белязани банкноти. Последвал невъобразим натиск от страна на общината и договорът на "Пауър инженеринг" с консорциума е прекратен от 1 май. Според Радуловски подкупът нямал връзка с ремонта на площада. "BG Север"

 


 

Читалището в Градище отбеляза 100 години

 

С тържествен концерт своя 120-годишен юбилей отбеляза НЧ "Осъм-1894" в Градище на 10 май. В него взеха участие самодейните състави към читалищата в гр. Левски, Козар Белене и Обнова. За историческото развитие на културното средище и успехите му през времето разказа секретарят Павлина Тодорова. Тя припомни, че основатели на читалището са учителят Лазар Шишков и Марко Белчев. Шишков става председател и ръководител на театралната трупа. През 1950 г. е създаден смесен хор. През 1971 г. е основана и групата за изворен фолклор към читалището. От тогава до днес с изпълненията на автентични песни и обичаи тя печели престижни награди.

През последните две години са сформирани и ДЮТС "Северняче" и танцов състав за модерни танци. "BG Север"


 

Осем деца от "Колорит" са лауреати от конкурс в Литва

 

Осем деца от арт школа "Колорит" са лауреати на 11-ия международен конкурс за детска рисунка "Славянски извор", провел се в град Клайпеда - Литва, съобщават от школата. Конкурсът се провежда в памет на славянските просветители светите братя Кирил и Методий. В надпреварата са взели участие деца от различни страни на възраст от 6 до 16 години. Конкурсът се организира от арт училището "Андрей Рубльов", Международния център за култура и изкуство, Обществото за християнско просвещение "Слово" и общината на град Клайпеда. Наградените деца от "Колорит" са: шестгодишните Десислава Димитрова и Марина Живкова, седемгодишните Инна Чулева и Владислав Петков, деветгодишните Йоанна Пешева и Виктория Иванова, Кристиян Монев - на 10 г. и Десислава Цочева - 11 на г. "BG Север"


 

УМБАЛ награди изявени медицински сестри

 

Награди за Международния ден на професионалистите по здравни грижи - 12 май, получиха медицински сестри от УМБАЛ "Д-р Г. Странски" Плевен, информират от пресцентъра на болницата. С приза "Сестра на годината 2013" в категория "За доказан професионализъм и компетентност" са отличени Юлия Николова - медицинска сестра в Спешно отделение и Марияна Мичева от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Лариса Горанова от Акушерска клиника и асистент към Факултет "Здравни грижи" стана "Старша акушерка на 2013 г." Росица Георгиева - акушерка в Отделението по неонатология получи приз "За професионализъм и компетентност и умения за работа в екип". Признание "За достойно извървян професионален път и работа изпълнена с любов, всеотдайност и отговорност" са получили пенсионираните медицински сестри Стефка Петкова, Гинка Дешева, Лиляна Якимова, Цветанка Маринова и рехабилитаторът в Клиника по физикална и рехабилитационна медицина за висока квалификация и успешна работа в екип Венета Минева. В УМБАЛ - Плевен работят 789 специалисти по здравни грижи, от които 566 медицински сестри, 812 акушерки, 87 медицински и 33 рентгенови лаборанти и 21 рехабилитатори, информира главната сестра в университетската болница Ивайла Христова. "BG Север"


 

Лекарите се готвят за протест в края на май

 

 

Д-р Грозев (вляво) съобщи, че лекарите ще искат остав-ките на ръководството на МЗ и НЗОК, сн. Ангел Атанасов

Плевенските лекари и колегите им в цялата страна готвят национален протест в края на месеца, ако до тогава бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) не бъде актуализиран. На протеста ще бъдат поискани оставките на ръководството на здравното министерство и на НЗОК. Това съобщи през седмицата д-р Венцислав Грозев, председател на Районната лекарска колегия в Плевен.

"Държавата е най-големият нарушител в българската здравно-осигурителна система. Тя осигурява децата, пенсионерите, полицаите, военните, служителите на съдебната система и др. само върху минималната работна заплата. А здравните осигуровки на хората от тези категории се плащат едва наполовина", заяви д-р Ивайло Пресолски, член на УС на БЛС.

Само от тези недоплатени здравни осигуровки НЗОК губела годишно около 200 млн. лв. Касата започнала 2014 г. с дефицит от 180 млн. лв., който за 4 месеца нараснал двойно, а в края на годината щял да надхвърли 500 млн. лв. Единственият изход според плевенските медици е бюджетът на здравната каса да се актуализира незабавно.

"BG Север"

 


 

Запасняци доброволци се включиха в борбата с битовата престъпност

 

Радослав Георгиев (в средата) обяви резултатите от акциите, сн. Ангел Атанасов

Два екипа от плевенското сдружение на запасняците артилеристи "Ген. Владимир Вазов" участват доброволно в мащабната акция на МВР за борба с битовата престъпност. Те вече са направили дневен обход и наблюдение в пет села от региона - Беглеж, Николаево, Петърница, Бъркач и Оряховица, съобщи председателят на сдружението о. р. подполковник Радослав Георгиев.

В срещи с кметовете и младшите районни инспектори в петте села запасняците предварително уточнили местата, в които има най-голяма опасност от извършването на престъпления. Точно тях след това поставили под наблюдение. По време на акцията екипите заловили бракониери с една каруца незаконно отсечени дърва за огрев и са предотвратили разграбването на останките от запустяла къща. В близките дни дневните наблюдения в тези села ще бъдат повторени. "BG Север"

 


 

Некачествена вода са пили в Горталово

 

Пробата на водата в Горталово е единствената от изследваните 15 населени места, където е имало отклонение от микробиологичните показатели за качество при проверките, извършени от 7 април до 9 май, съобщи д-р Ани Симеонова от РЗИ - Плевен. От ВиК е извършена промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа в селото. В момента няма здравен риск за жителите на Горталово, качеството на водата е потвърдено от контролните проби. Съставен е акт за 100 лева от виновното длъжностно лице.

От РЗИ- Плевен са извършени 461 проверки на обекти с обществено предназначение през месеца, издадени са 12 предписания и е съставен 1 акт. Направени са 327 проверки по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, последвани от 6 акта.

"BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО