СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

МАЛКИ СТЪПКИ

Брой 18 (16 - 22 май 2014 г.)


 

След края на училището - път към целите, към себе си или за никъде

 

Съветите на двама успели в живота хора към випускниците

 

Месец май е, стотици випускници на средните училища приключват своя училищен живот, за да тръгнат към университетите, фирмите, бюрата по труда или просто да се влеят в армията на безработните млади хора в България. Но всички са радостни, защото завършва един етап, белязан от думата ТРЯБВА (трябва да ходиш на училище, трябва да завършиш средно образование, трябва да си подготвиш уроците) и започва етап, който младите хора свързват с думата ИСКАМ. "Искам" е собственото желание, свободната воля на индивида, готов да се радва. "Искам" е липсата на "насилие" и контролът, който човек придобива над живота си. Две са нещата, които помагат на искащия млад човек да достигне своята зрялост - любов и труд. Но и двете неща не се случват, а се постигат. И колкото странно да звучи на някой, и в любовта, и в труда се влагат усилия, за да бъдат те истински и удоволетворяващи, а не заместители. Защото ако елементите на зрелостта не са истински, то и зрелостта, която ще се постигне, няма да бъде истинска.

Уважаеми завършващи ученици, докато "търсите своето място под слънцето", вероятно ще чуете много съвети от хора, "врели и кипели" в живота. Тези съвети могат да са ви много полезни и да решите да ги изпълните буквално, да ги вземете като една "рецепта" наготово. И това е ваше право. Но доста по-ценно е да търсите, намирате и актуализирате собствените си идеи, мечти и планове през вашия собствен опит, интуиция и желание. Това може да се окаже труден път, но ще е вашият път, вашето "ИСКАМ".

Екипът на нашето сдружение няма да ви дава съвети. Но ще ви предложим две изпълнени с тъжен хумор и много истини речи на двама успели в живота хора, които може би е добре дори да не четете преди баловете за завършването си. И макар че в тях се съдържат съвети, за нас това е просто една картина на съвремието, която може да бъде полезна и на вас.

Честито дипломиране!

 

 

Реч на Кърт Вонегът пред випускниците на Масачузетския технологичен институт

 

Ако трябва да ви дам само един съвет за бъдещето, той ще бъде този за плажното масло. Ползата от плажното масло в дългосрочна перспектива е доказана от науката, докато останалите ми съвети са на основата на собствения ми криволичещ житейски опит. Ето ги и тези съвети:

Радвайте се на силата и красотата на младостта си. Всъщност вие ще разберете силата и красотата на младостта си едва, след като те избледнеят, но не обръщайте внимание сега. Повярвайте ми, след 20 години, като разглеждате старите си снимки, ще си припомните по начин, който сега не можете да проумеете, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. И всъщност изобщо не сте били дебели.

Не се притеснявайте за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ще ви бъде полезно не повече от дъвченето на дъвка при решаване на уравнение по алгебра. Истинските проблеми в живота ви вероятно ще бъдат неща, които никога не са ви идвали на ум, когато се притеснявате, като например всичко това, за което не мислите през някой мързелив вторник в 4 часа следобед.

Всеки ден правете по нещо, което ви плаши.

Пейте.

Не бъдете безразсъдни към човешката душа. Не търпете хора, които са безразсъдни към вашата.

Чистете си зъбите с конец.

Не си губете времето в ревност. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е единствено със самите вас.

Помнете комплиментите, които получавате. Забравяйте обидите. Ако успеете, кажете ми как сте го постигнали.

Пазете старите си любовни писма. Изхвърляйте старите си банкови извлечения.

Протягайте се.

Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво искате от живота. Най-интересните хора, които познавам, са знаели на 22 години какво искат от живота. Някои от най-интересните на 40 години все още не знаят.

Поемайте много калций. Бъдете внимателни с коленете си. Ще ви липсват, когато си отидат.

Може би ще се ожените, може би няма. Може да имате деца, може да нямате. Може би ще се разведете на 40 години, може би ще празнувате 75-годишна сватба. Каквото и да стане, не се поздравявайте или самообвинявайте твърде много. Вашият избор е наполовина късмет. Както и изборът на всеки друг.

Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от него или от това, което другите мислят за него. То е най-великият инструмент, който някога ще притежавате.

Танцувайте, даже и да няма къде другаде, освен в стаята, където живеете.

Четете указанията, даже и да не ги спазвате.

Не четете модни списания. Те само ще ви накарат да се чувствате грозни.

Опознайте родителите си. Някой ден те ще си отидат завинаги. Бъдете мили с братята и сестрите си. Те са най-добрата връзка с миналото ви и са хората, които с най-голяма вероятност ще ви останат верни в бъдеще.

Разберете, че приятелите идват и си отиват, но се дръжте за най-ценните няколко от тях. Работете упорито да запълните разликите помежду си в географско разположение и начин на живот, защото колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хора, които са ви познавали като млади.

Живейте в Ню Йорк, но го напуснете преди да ви е направил суров човек.

Живейте в Северна Калифорния, но я напуснете преди да ви изнежи.

Пътувайте.

Приемете някои вечни истини: Цените ще се повишават. Политиците ще флиртуват с вас. Вие също ще остареете. И когато това стане, ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били поносими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните.

Уважавайте възрастните.

Не очаквайте някой да ви помага. Може би ще имате доверителен фонд. Може би ще се ожените за богат човек Но никога не знаете кога кранчето ви ще спре.

Не си играйте твърде много с косата си, защото иначе, когато станете на 40, тя ще изглежда на 85.

Внимавайте чии съвети ще приемате, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветите са форма на носталгия. Даването на съвети е изваждане на миналото от мястото му, забърсване, боядисване на грозните части и преработване за получаване на по-висока стойност.

Но имайте ми вяра за плажното масло.

 

 

11 житейски правила на Бил Гейтс

 

На всички e любопитно какво точно е казал Бил Гейтс в речта си пред завършващите образованието си в МТ Уитни гимназия във Visalia, Калифорния.

Милиардерът е назовал 11 правила, влезли в ТОP FORBES, които подрастващите, според неговото мнение, никога не биха научили зад стените на своето учебно заведение.

Бил Гейтс подчертал, че ежедневното обучение, вдъхващо оптимизъм и политическа коректност, формира поколение, далеч от реалностите, а това неизбежно води до неуспех в света на възрастните.

Първо правило

Животът е несправедлив - свикни с този факт!

Второ правило

На света не му пука за твоето самоусещане и самоуважение.

Светът очаква от теб някакви постижения преди да уважи твоето чувство за собствено достойнство.

Трето правило

Едва ли ще започнат да ти плащат заплата 40000 $ годишно веднага след завършване на училище.

Ти няма да станеш вицепрезидент на фирма с лимузина и личен шофьор, докато не заслужиш това!

Четвърто правило

Ако ти мислиш, че учителя ти е строг и взискателен - почакай да се запознаеш със своя шеф.

За разлика от учителя, кариерата на шефа ти зависи от това, как ти се справяш със своите задължения!

Пето правило

Да пържиш бургери в McDonalds - не е под твоето достойнство.

Твоите прадеди биха нарекли "добър шанс" всяка работа - дори и такава.

Шесто правило

Не бързай да упрекваш за всеки свой провал родителите си.

Не хленчи като бебе при провалите си! Учи се от тях!

Седмо правило

До твоето раждане родителите ти не са били такива скучни и безинтересни хора, каквито ти се струват сега.

Те са станали такива, заработвайки за твоето безгрижно детство, изпирайки дрехите ти и слушайки твоето бъбрене колко си велик!

Затова пред избора да се опитваш да спасяваш амазонските гори от унищожителната алчност на поколението на родителите си, опитай се като начало да въведеш ред в собствената си стая!

Осмо правило

Твоето училище е отменило разделянето на хората на победители и неудачници, животът - не!

В много училища са престанали да поставят лоши оценки и са разрешили, колкото пъти ви е угодно да попълвате тест, докато отговорите на зададения ви въпрос.

Това няма нищо общо със случващото се в реалния живот!

Девето правило

Животът не е разделен на семестри, летни ваканции и в него не съществуват, респ. твърде малко са работодателите, заинтересовани от това, да ти помагат да откриеш собственото си "Аз!"

На теб ще ти се налага да правиш това в свободното си време!

Десето правило

Не бъркай реалния живот с това, което показват по телевизията.

В живота си на хората се налага по-голямата част от времето си да прекарват не в кафенето, а на работното си място!

Единадесето правило

Поддържай много добри взаимоотношения с "очилатковците" (зубъри).

Съществува твърде голяма вероятност един от тях един ден да ти бъде началник!

(В някои източници се цитира, че автор на 11-те житейски правила е Чарлз Сайкс. В други се подчертава, че действително Бил Гейтс е произнесъл такава реч в посоченото училище в Калифорния. В трети се отбелязва, че Бил Гейтс е цитирал Чарлз Сайкс.)


 

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

върни се в НАЧАЛО