СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ЖИВОТ

Брой 18 (17 - 23 май 2013 г.)


 

 

270 000 двойки у нас имат  проблеми при зачеването

 

Все още в обществото битуват обидно архаични представи за бебетата ин витро

 

Поля ТОМОВА

Трудностите пред хората с репродуктивни проблеми обсъдиха на среща представители на сдружение "Зачатие". То е създадено преди близо десетина години с една единствена цел - да помага на двойки, които не могат да имат деца по здравословни причини. Сдружението посредничи между институциите, спецаилистите и пациентите, предоставя актуална здравна, правна и административна информация и финансова подкрепа. В сайта на "Зачатие" са регистрирани повече от 25 хиляди потребители, а ежедневните посещения са почти 14 хиляди.

 

ПРОБЛЕМИТЕ

 

По данни на ООН в България близо 270 хиляди двойки имат репродуктивни проблеми, което е една огромна за мащабите на страната ни бройка. "Факторите са много - нередовни посещения при лекар, ниска полова култура, полово предавани болести, лошо лекуване от гинеколози или неправилно направени операции, мъжкият стерилитет, който по никакъв начин не може да се хване в момента в страната. Преди години, по време на военните комисии се забелязваше, когато има отклонение при мъжете, но в момента това е невъзможно. Мъжът трябва да отиде на лекар, но не знае при кой - в България няма

Магдалена Юсменова, сн. авторът

специалисти, които да се занимават с мъжки стерилитет. Специалност "Андрология" няма в нито един медицински университет у нас. Имаме двама или трима специалисти, но те са учили в чужбина. В половината от случаите стерилитетът е от мъжка страна. Наличието на такъв проблем обаче изобщо не може да се разбере, докато не се тръгне по клиники", обясни Магдалена Юсменова от "Зачатие".

Мъжкият стерилитет се открива едва когато съпрузите с репродуктивни проблеми потърсят помощ от специалист. Все още българското общество смята, че след като двойката не може да има дете, то вината е изцяло на жената. Причините за мъжкия стерилитет са много, но основната от тях е пушенето - вредното влияние, което то оказва върху сперматозоидите, е известно отдавна. На второ място сред причините се посочва неправилното хранене и наднорменото тегло, което при мъжа води до обмяна на стрероидните хормони в посока на женски полови хормони. Топлината и недобрият избор на бельо също могат да доведат до проблеми във възпроизводителната функция на мъжете. Приемането на анаболи убива сперматозоидите и то безвъзвратно, категорични са специалистите.

При жените проблемите могат да се породят от преживени и недоизлекувани болести по полов път, както и при изчерпване на яйчниковия резерв. Все повече са жените, които не раждат до 30-ата си година. Това също е фактор с отрицателен знак, защото след 30 - 35 години яйчниковият резерв намалява с бързи темпове, а след 40-ата година - главоломно. Ако една двойка е заедно от около година, прави секс без предпазни мерки и жената не забременява, то тогава най-вероятно двойката има репродуктивен проблем. Тук започва истинско ходене по мъките...

 

СРЕДСТВАТА

 

"Националната здравно-осигурителната каса (НЗОК) финансира само пет процента от необходимите диагностични изследвания и 10 процента от необходимите терапевтични процедури. За мъжкия стерилитет няма нищо, което да се поема от НЗОК. А една спермограма варира от 120 до 150 лева, това са пари, които двойката трябва сама да извади. Затова ние започнахме да работим с тези програми. Държавата не финансира диагностики и процедури при мъжки стерилитет, тъй като там е най-сложно. Ако трябва да се извадят чрез определена операция сперматозоиди от тестисите, това няма как да стане със средства от здравната каса, всичко се заплаща от пациента. При жените процедура, която варира от 500 до 1 000 лева, не се финансира от държавата. Ин витро процедури с донорски клетки - също. Това е един голям проблем в момента, много жени остават без яйцеклетки и то твърде рано, за съжаление. За да се подпомогне неизяснен стерилитет чрез фонда, двойката трябва да има четири броя самофинансирани асистирани репродукции, а една струва средно 700 лева. За да се стигне до една процедура, се преминава през множество изследвания. Дали е мъжки или женски стерилитет, едно изследване може да стигне до 2 - 3 хиляди лева. Ако се правят операции - една обикновена лапароскопия варира от 800 до 1 200 лева. Хистороскопията е около 700 лева. Самата процедура ин витро може да варира от 5 000 до 15 000 лева, много зависи от състоянието на жената. Ако е с по-изчерпан яйчников резерв или трудно отговаря на стимулацията, трябва да се използва по-голямо количество лекарства, а те са страшно скъпи. С лекарства, прегледи и всичко останало една ин витро процедура може да излезе 15 000 лева", сподели Магдалена Юсменова.

Център "Фонд асистирана репродукция" поема до три опита ин витро на двойка - на единична стойност до 5 000 лв. Финансира се лечение в случаите на тубарен стерилитет при жената, при стерилитет, свързан с мъжки фактор, стерилитет при жената, свързан с липса на овулация и неизяснен стерилитет. Документите, необходими за подаване пред фонда, са: заявление, медицинска документация, удостоверение за индикациите по-горе, етапна епикриза, копие на лична карта, декларация, удостоверяваща липса на кръвно родство по права и по съребрена линия до четвърта степен в двойката.

Повече от 100 са децата, родени с помощта на фонда. Освен тази помощ, двойките с проблеми могат да се обърнат и към някои от общините в България, които са създали свой фонд за такова подпомагане. Община Плевен е заделила от бюджета си 50 000 лева и досега е подпомогнала с по 500 лева над 60 двойки. Всяка помощ в тези случаи е добре дошла, тъй като това е една от най-скъпите процедури в страната.

 

РОМИТЕ

 

Оказва се, че ромите също имат репродуктивни проблеми, сподели на срещата д-р Красимир Романов, който вече 10 години работи с този етнос. Тук обаче проблемите са и в други направления. "Много голям процент са жените от ромски произход, които се нуждаят от ин витро, но малък процент от тях са в състояние да си платят. Десетки жени от този етнос са идвали да стават донори на яйциклетки и по този начин са търсели някакъв начин за препитание. Основният проблем обаче сред ромките си остава ранната бременност, полово предаваните болести и ние се занимаваме основно с това - да ги ограмотяваме. Лекар съм от 30 години и не бях виждал туберкулоза, но сега това е ежедневие. В момента имам 12-годишна бременна, законодателството в България не го разрешава, но то е факт. Едно раждане в такава възраст крие много рискове. Трудно можеш да повлияеш, защото това са техни специфични обичаи. Разполагаме с безплатни контрацептиви. За последните четири години съм поставил 400 спирали. Поставяме ги за 10 години и това е важно, защото те нямат никакво образование и не могат да се предпазват", заяви д-р Романов.

 

ДОНОРСТВО

 

При донорските яйцеклетки се прави задължителен преглед. Донор може да бъде жена, която е над 18 и до 30 години, и която е раждала поне един път, споделиха специалистите. Те отхвърлят категорично слуховете в обществото, че срещу определена сума млади момичета се подлагат на тази тежка процедура. Съгласно действащото законодателство, донорите на яйциклетки могат да бъдат обезщетени разумно - за пътни разходи, разходи за настаняване и престой, разходи за отсъствие от работа, причинен дискомфорт или болка, пропуснати ползи. Според експертите, една четвърт от жените с проблеми в зачеването биха забременели, ако получат качествени донорски яйцеклетки от други жени. След оплождането със сперма от съпруга или партньора, яйцеклетката се връща в жената и тя може да износи и да роди своето бебе. Между 30 и 50 хиляди жени се нуждаят от донорски яйцеклетки. Яйчниковият резерв на жените се изчерпва на около 50-годишна възраст. През последните няколко години обаче се наблюдава опасна тенденция - този резерв се изчерпва и при жени на 30 - 40 години. Няма външни белези, по които една жена да разбере, че яйцеклетките й са остарели, преди тя да се изследва. Специалистите смятат, че заради високите нива на стрес преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв се превръща в тихата епидемия в репродуктивната медицина.

 

ОТНОШЕНИЕТО

 

"Има хора, които до ден днешен като видят дете, което е заченато ин витро, казват: "А, че то е като нормално!". Една двойка, която е в началото на пътя да иска да има дете по този метод, изживява огромни трудности, защото обществото ни не е толерантно - то не е толерантно към различните хора по принцип. Когато откриеш, че имаш репродуктивен проблем, много трудно започваш да говориш за него, защото повечето от околните не те разбират. При нас битува схващането, че когато жената не може да има дете, значи е била едва ли не с целия град. Това не е така, може да си била с един партньор през целия си живот и пак да имаш проблеми - животът е такъв, че не можеш да предвидиш какво ще се случи", споделя Маргарита Юсменова. Най-вече в по-малките населени места двойките, които имат такъв проблем, много трудно се решават да говорят за него. Има случаи, когато мъж и жена се разделят, тъй като съпругът смята, че тя е бездетна. След години, когато същата тази жена забременява и ражда от друг партньор, се оказва, че истината е много далече от архаичните схващания на част от българите. "На детска площадка, когато една от майките разбра, че моите близначета са ин витро, отиде и най-брутално взе детето си, за да не играе с тях. И то жена, която би трябвало да е средно интелигентна", споделя майка на бебета ин витро.

Ниската култура и остарелите схващания в част от българското общество биха могли да се променят с повече разговори на тема репродуктивни проблеми, смятат специалистите. Сружение "Зачатие" всяка година прави ден на отворените врати. Тази година форумът е на осми юни в Русе. Там лекари, експерти и специалисти са готови да обърнат внимание на всяка двойка, която реши да отиде и да сподели проблемите си.

 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО