СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 18 (17 -23 май 2013 г.)


 

 

В Нощта на музеите

 

РИМ посреща с лимитирано вино, Любен Костов вдига 7-метров кон

 

Атракции и любопитни изложби подготвят културните институти

 

Страницата подготви: Мая Паскова

Европейската инициатива "Нощ в музея" вече стана традиция и за Плевен. И тази година културните институти са подготвили разнообразни и атрактивни прояви за своите посетители.

В основно ремонтирана сграда ще посрещне гостите си Регионалният исторически музей (РИМ). Резултатите от ремонта бяха официално оповестени в последния ден от предизборната кампания от цялото ръководство на общината заедно с кандидат-депутатката Цецка Цачева. Инвестираните над 300 000 лв. са част от близо двата милиона, отпуснати от държавата за ремонтни дейности на РИМ, художествена галерия "Дарение на Светлин Русев" и стадиона, както и за изграждането на плувния басейн до СОУ "Иван Вазов". Ремонтът на музея включваше подмяна на улуците на сградата, пребоядисване и автентично възстановяване на фризовете на фасадата, подновяване на шест сервизни помещения и две зали в експозиция "Нова и най-нова история", както и възстановяване на отоплителната инсталация.

Под наслов "Вино и култура" ще протече осмото поредно издание на Нощта в Регионалния исторически музей, като началото ще бъде дадено в 19 часа на 18 май (събота). Ще бъдат открити няколко изложби: "Плевен - първи център на винарството в България", "Мерки и теглилки", "Плевен през погледа на художника" с картини от фонда на ХГ "Илия Бешков", "Български банкноти" и "Лозата, гроздето и виното". За първи път пред публика ще бъдат показани оригинални тракийски, римски и средновековни съдове за съхранение и пиене на вино от фонда на музея, прочутото Бохотско съкровище - единственият в България тракийски сервиз от сребърни конични чаши. Документи и снимки илюстрират дълголетните традиции в лозарството и винарството в Плевен, съчетани със съвременни научни подходи, ролята и приноса на създаденото в Плевен първо в страната Лозаро-винарско училище и първа Лозаро-винарска опитна станция и превръщането на града в първи център на винопроизводството в България.

В парка на музея театрална трупа "Темп" от Враца ще представи аудио-визуално шоу - уникална демонстрация на тракийски орфически и дионисиев ритуал в духа на древните тракийски тържества. Лозарските обредни музикално-танцови композиции, изпълненията на професионалисти и самодейци илюстрират мястото на лозата и виното в градската музикална култура. Ценителите на хубаво вино ще имат възможност да дегустират лимитирани серии, а кулинарните изделия от традиционната кухня ще бъдат чудесно допълнение. Своя продукция ще представят Професионалната гимназия по лозарство и винарство, Институтът по лозарство и винарство и шато "Кайлъка" чрез Музея на виното, а кулинарните изкушения ще подготвят възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване. По традиция финалът на Нощта в музея ще бъде поставен със зрелищна и пъстроцветна заря.

Дървен кон с размери 7:6:2 метра ще се издигне пред художествена галерия "Илия Бешков" на 18 май. Той ще бъде сглобен на място лично от автора Любен Костов, като това ще бъде една от атракциите, които се предвиждат по повод Европейската нощ на музеите и галериите. Арт-инсталацията "Конник" препраща към тракийското божество Херос, преминало в християнството като св. Георги и в крайна сметка символизиращо победата на доброто над злото. В залите на галерията, които ще бъдат отворени до полунощ, организаторите са подготвили още изненади за своите гости. Изложба от над 30 акварела, съхранявани в библиотеката при БАН, гостува на Плевен, за да покаже непознатата страна от творчеството на Феликс Каниц. Историографът посещава България 18 пъти. Резултат от пътешествията му из българските земи са уникални трудове с исторически, етнографски и географски характер. Освен картите и гравюрите, благодарение на които е създадена "Оригинална карта на Дунавска България и Балкана", използвана от руското командване по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., и 3-томния труд "Дунавска България и Балкана", той запечатва впечатленията си от градове, манастири и българската природа с цветовете на акварела.

В галерията посетителите ще могат да разгледат гостуващи изложби на школи по живопис от Новосибирск, Русия, и Графичната колекция от Училище по изкуствата в Словения, както и фотосите, участващи в VIII Международно биенале "Фодар" и изложбата с графики на Веселин Дамянов - Вес. Музикален фест пред сградата на ХГ "Илия Бешков" ще създаде допълнително настроение на любителите на изящното изкуство.

"Нощ в музея" за Военноисторически музеи ще се проведе в къща-музей "Цар Освободител Александър II". В 20 ч. се открива поредната изложба по проекта "Уникални реликви от българското Възраждане". Експозицията представя лични вещи на Цанко Дюстабанов. От 21 ч. в парка пред къщата ще бъде представен игрален филм.


 

 

Актьори четоха в библиотеката

 

Плачков и Бебо артистично представиха текстове от съвременни европейски автори, сн. авторът

Точно на празника на Плевен - 15 май, за първи път РБ "Хр. Смирненски" се включи в инициативата Нощ на литературата. Актьорите Христо Домусчиев и Веселин Плачков прочетоха откъси от произведения на съвременни европейски автори под съпровод на китара от Николай Михайлов. По същото време в ХГ "Илия Бешков" прозвучаха други произведения, прочетени от Даниела Заркова и Валентина Атанасова.

Нощта на литературата е международно събитие, чиито автори и инициатори са чешките центрове и което се осъществява съвместно от мрежата културни институти на страните от Европейския съюз EUNIC. Този проект изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията. В инициативата участват редица чуждестранни културни институции, като освен в София литературни четения и виртуална среща със забележителни съвременни европейски автори е имало и в Пловдив, Габрово, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Шумен и Перник.

В същия ден, от 18,00 до 21,00 ч., в библиотеката се проведе и Ден на отворените врати. Във фоайето бяха аранжирани две изложби: "Плевен в пощенски картички" и "Подбрано от фонда на РБ "Хр. Смирненски". В първата посетителите се "разходиха" виртуално в Плевен през 60-те и 70-те години на миналия век.

Плевенчани си припомниха как са изглеждали сгради, паметници и улици, някои от които - като Младежкия дом, останали само върху

фотографиите. Цветните картички са запечатали и разнасяли по целия свят и красотата на парк "Кайлъка", с многобройните тогава места за отдих и забавление. Експонатите от втората изложба са интересни, полезни и любопитни издания от фонда на библиотеката - енциклопедии, справочници, албуми от различни области на науката и изкуството. Те могат да се ползват само в читалните. От подготвените презентации посетителите се запознаха с услугите, които предлага библиотеката.


 

 

ВКС за втори път върна Пламен Янкуловски в галерията

 

Пламен Янкуловски

На последна инстанция - във Върховния касационен съд (ВКС), директорът на ХГ "Илия Бешков" Пламен Янкуловски за втори път пребори втори кмет за второто си уволнение. Тавтологията не е нарочна, въпреки че звучи заядливо. Историята е с толкова повторения, че хронологията се размива.

Началото - лятото на 2010 г. Поводът за първото му уволнение - провалена изложба. По-дълбоките причини - системно отсъствие от работа без основателни причини в продължение на години. Обжалване в Районен съд и спечелено от него дело. Обжалване в Окръжен съд - отново печели делото. Обжалване пред ВКС - и върховните магистрати излизат с решение Янкуловски да бъде върнат на работа. През това време старото общинско ръководство побърза да назначи конкурс за директорското място, спечелен от Мирослав Минчев. На 30 ноември 2011 г. Янкуловски се яви на работа. В края на декември служителите в галерията твърдяха, че от първия му работен ден до тогава не му се събират и 10 часа присъствие в управлявания от него институт, нямало кой да подпише платежните за аванси, а също и за текущите режийни разходи. С докладна записка за случая беше уведомен кметът Димитър Стойков.

На 17 януари 2012 г. Пламен Янкуловски пак получи заповед за уволнение - този път от новия кмет. Директор на галерията отново стана спечелилият конкурса Мирослав Минчев. Съдебната сага се повтори в същия ред и със същия резултат. ВКС потвърди решенията на Районния и Окръжния съд, според които основанията за прекратяване на трудовото правоотношение на Янкуловски, посочени в заповедта за уволнение: "поради промяна на изискванията за изпълнение на длъжността", са неоснователни, признава уволнението за незаконно и го връща на предишната работа.

"Заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение може да се позовава на друг документ (известен на работника), въвеждащ нови изисквания за изпълнение на заеманата длъжност, но по делото не са представени доказателства ищецът да не отговаря на тях. Обратното - събрани са доказателства, че ищецът е компютърно грамотен и владее полски и немски езици - обстоятелства, които може да се установяват с всички допустими доказателствени средства", пише в решението на ВКС.

Потвърждава се и решението на Плевенския районен съд, в което общината се осъжда да му заплати сумата от 4 566,92 лв. обезщетение заедно с лихвата, плюс деловодни разноски и заплащане на вещо лице.

Така плевенската галерия отново си има двама законни директори - спечелилият конкурса и върнатият от съда. Това недоразумение би могло да се реши безболезнено, ако беше спазен един закон, приет от предишното Народно събрание. В бр. 77 от 9.10.2012 г. на Държавен вестник е публикуван Закон за изменение и допълнение на Закона за закрила и развитие на културата. Апропо, до края на април той трябваше да се приложи във всички културни институти. Според измененията в него, правоотношенията на директорите на държавни, на общински и на регионални културни институти възникват въз основа на конкурс съгласно Кодекса на труда за срок от 4 години, освен ако друго не е предвидено в специален закон.

Заварените към датата на влизането на тези изменения в сила безсрочни трудови правоотношения на директорите се запазват до обявяването на конкурс за съответната длъжност при условията и по реда на този закон и Кодекса на труда, но не повече от 6 месеца от влизането му в сила.

 


 

 

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

Играта на Джералд

 

Стивън Кинг

В един топъл октомврийски ден изтъкнатият портландски адвокат Джералд Бърлингейм и съпругата му Джеси отиват в лятната си къща до езерото Кашуакамак. Джералд е планирал уикенд, в който ще осъществи някои от по-необичайните си сексуални фантазии...

 

 

 

 

К. Г. Юнг: неговият мит в нашето време

 

М.- Л. фон Франц

Тази книга е уникален портрет на Юнг човека и Юнг интелектуалния пионер, най-авторитетното и обширно описание на творческите идеи на Юнг, както и история на израстването и развитието на творческия потенциал на личността, от която възниква омагьосващият "мит" за един велик човек...

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО