СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 18 (17 - 23 май 2013 г.)


 

 

Търговия с храни на открито се върти незаконно в центъра

 

Слънце, прах и мухи върху сладкишите застрашават здравето на плевенчани

 

Бонбоните по цял ден са изложени на слънце, сн. Инна Стефанова

Лара БОРИСОВА

От няколко седмици по централната улица на Плевен се разполагат множество шарени сергии с най-различни стоки. На един от временните щандове се предлагат сладки изкушения като няколко вида рахат локум, сушени плодове, шоколадови, дъвчащи и желирани бонбони. Уличната търогвия с хранителни стоки при високите температури обаче крие рискове за здравето на хората. По цял ден продуктите са изложени на пряка слънчева светлина, от която единствено спасение се търси само със скромен навес. Той обаче създава парников ефект и вместо да крие стоката, още повече я затопля. Целият асортимент на щанда е открит, въпреки че повечето артикули не са пакетирани поотделно. На въпроса защо бонбоните, локумите и сушените плодове не са закрити, след леко смущение жената зад щанда обясни, че заради голямата жега панерите с храните са отворени, за да "дишат". Така търговците нарушават хигиенните изисквания за продажбата на храни на открито. Непокритите сладки изделия по цял ден са кацани от всякакви насекоми, предимно мухи, които са носители на зарази. Уличният прах също попада върху тях. Пред панерите липсват етикети с информация за датата на производство, срока на годност и съдържанието на изложените храни. Единственото, което е ясно за тях и се вижда отдалеч, са цените им, които не са никак ниски.

За 100 г рахат локум ще трябва да извадим 1,50 лв., а същото количество сушени плодове ще ни струва с 50 ст. повече. Различните видове бонбони пък се движат между 1,50 и 2,00 лв. пак за 100 грама. Смущаваща е и гледката на не малката купчина кашони отстрани на щанда точно до намиращото се в близост боклукчийско кошче. От тях всяка сутрин търговците изваждат стоката си, а вечер пак там я прибират, видя репортер на "BG Север". Проблемът е, че по цял ден тези картонени кутии стоят на земята, една върху друга и често бездомните кучета ги обикалят и преравят докато търсят нещо за ядене.

Попитахме служителите на отдел 'Контрол на храните" към областната Агенция по безопастност на храните какви са наказанията за търговците при подобни нарушения. Оказа се, че инспекторите не знаят за съществуването на въпросния щанд и че не са регистрирали временен обект за продажба на сладки изделия в центъра на града. Така наред с другите нарушения излиза, че продавачите са изложили сергията си насред главната улица абсолютно незаконно.

Не по-малко притеснителна е и консумацията на солените и сладки палачинки, които се приготвят на други временни павилиони пак в центъра на Плевен. Шоколадът, различните конфитюри, медът, сиренето, кашкавалът и шунката за тях също не се съхраняват в хладилници, както би трябвало, а са изложени на щандовете, дори и в най-големите жеги.

Въпреки занижената хигиена при продажбата на храни на открито и всички опасности, които това крие за здравето на хората, този бизнес продължава да се развива в Плевен и да има своите клиенти.


 

 

Европейски недомислици удрят по родните сортове плодове и зеленчуци

 

Родните сортове плодове и зеленчуци може да изчезнат, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Има голяма вероятност много от българските стари и редки сортове плодове, зеленчуци и житни култури да изчезнат от родния пазар. Това може да се случи, ако бъде приет пакетът от мерки на Европейската комисия (ЕК) за подобряване безопастността на храните. Част от новите предложения е задължителната регистрация на всички сортове семена и разсади, като преди това те ще се изследват и тестват, за да отговарят на строгите критерии на Европейския съюз. Тази сертификация обаче ще бъде финансово невъзможна за голяма част от дребните производители и частни стопани, които всъщност пазят старите сортове плодове и зеленчуци. Така според Емилиян Дамянов, плевенски производител и търговец на сортови семена, от родните сергии и магазини ще изчезнат познатите и предпочитани от всички българи домати "Биволско сърце" и "Идеал", магданоз "Фестивал", пипер "Куртовска капия" и "Чорбаджийски чушлета", арпаджикът и много други наши сортове, които съществуват вече повече от 100 години. "Това е поредното европейско безумие, което ще се отрази пагубно на производството ни, защото ще унищожи така наречената народна селекция. Ще ядем пластмасовите домати и на всичкото отгоре ще плащаме високи цени за тях. А да не говорим как ще повлияе на бизнеса. Ние като работим почти с 90% общоизвестни сортове, ще трябва да спрем работа или да си създаваме собствени.

Само че и това не може да стане, защото няма да имаме материал, тъй като именно малките селски общоизвестни сортове винаги са служили за основа и база за създаване на професионалните. От цялата работа ще спечелят единствено големите компании за семена", категоричен е Емилиян.Промените в проектозакона предвиждат още да се криминализира свободната размяна на семена между любители градинари, дребни и средни семепроизводители, включително и тези, които произвеждат био семена. "Това означава, че много от вкусните и сладки плодове и зеленчуци ще изчезнат. Дядото и бабата на село няма да могат да си разменят с комишията различни сортове и дори ще се приема, че това е престъпление, което е просто абсурдно", възмущава се още плевенският производител.

Против нелепите предложения на ЕК у нас вече е създадена група в социалната мрежа "Facebook", която настоява за отхвърлянето на проекторешението, което ще ограничи разнообразието на растителните видове в България и Европа.


 

 

Банските необичайно рано напълниха магазините

 

Майските жеги изкараха плажните костюми, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Банските отрано излязоха на първа линия в магазините за летни стоки в Плевен. Майските жеги накараха търговците да провокират много преди активния почивен сезон интереса към този вид стока. Продавачка твърди, че търсенето на бански в града по традиция е отчайващо слабо, но се надява тенденцията да се промени. Казва, че все по-малко плевенчани могат да си позволят почивка на море, а за басейните в града те предпочитат да използват нещо по-старо.

Обиколка из магазините в града показва, че в определени обекти банските са подозрително евтини, вероятно с ниско качество и извадени от складовете от предишни години. Не са малко и онези търговци, които са предпочели да се заредят с по-скъпа стока, която обаче да отговаря на последните модни тенденции.

Цените на моделите от магазините тип "Феникс" се движат от 4 лева за мъжете, през 8 - 10 лева за банските тип бикини и 15 лева за цели модели. Дори бегъл поглед обаче показва, че са изработени от некачествена материя и след сезон носене ще трябва да се заменят с други. Моделите са грозни и се броят на пръсти.

25 лева мъжки бански, мъжки плажни панталонки - 17лева, 40 лева дамски бански тип бикини и от 35 до 50 лева за целите бански са цените в луксозните магазини в Плевен. За сметка на скъпотията моделите са шик, с добро качество и дизайн - пъстри, с ресни и ефектни декорации.

Има и магазини, в които стоката не е нито много евтина, нито прекалено скъпа. За средна ръка плевенчани от 6 до 8 лева са мъжките модели, около 15 лева дамските тип бикини и двадесетина лева - целите.

Най-рядко в магазините влизат тинейджърите, твърдят търговците в Плевен. За това в повечето обекти стоката за тях е забутана в някой ъгъл. И това лято младите мъже ще предпочетат да ползват за плажа къси панталонки или шарени боксерки от гардероба за бельо, обяснява магазинерка. Последните по нищо, освен тройно по-ниската цена, не отстъпвали на банските гащета, заради което и момчетата ги предпочитали.

Плажни чадъри, чехли, хавлии, плажни чанти, шапки, плажни облекла и аксесоари в търговската мрежа в Плевен все още не са изкарани. Ако ги има тук-там те са разхвърляни на различни места и е необходима солидна шопинг обиколка, за да се докара предпочитания комплект.


 

 

Раздвижване в пазара на коли втора ръка

 

Поля ТОМОВА

Има увеличено търсене на коли втора употреба, съобщават собственици на автокъщи в Плевен. Търсят са коли за 2 - 3 хиляди лева, както и автомобили, които струват между 10 и 12 бона. Сегментът от 7 - 8 хиляди лева е в застой, няма търсене на този тип коли, споделят търговците. Колите втора ръка от по-високия клас се търсят най-вече заради сравнително новото производство. "Това са автомобили, които са произведени след 2005 година и са запазени. Хората предпочитат да ги купят втора ръка, защото в противен случай такъв тип коли излиза много скъпо", обясняват собствениците на автокъщи. Силните автокъщи в града продават между седем и десет автомобила на месец. Раздвижването на пазара е очевидно, особено в сравнение с период от две години насам. Най-много коли се продават в пролетно-летния сезон и това също има своето обяснение. "Все още много плевенчани издържат семействата си с гурбетчийство. Като се върнат тук за лятна ваканция, купят автомобил я за себе си, я за някой член на семейството", казват търговците. По-големите автокъщи почти не практикуват търговия на лизинг и това има своето обяснение. "Ако тръгнеш на лизинг, това означава, че ти трябва да чакаш купувача да ти изплати колата. В такъв случай обаче се получава едно задържане на средства и ти не можеш да оперираш с парите си. Затова лизинг по принцип се избягва. Прилагаме друга схема - ако колата струва 10 хиляди, взимаш от купучава осем и за останалите две го изчакваш", казват продавачите на коли втора ръка. Най-много автомобили се внасят от Италия, но най-търсените са колите от Швейцария. Причината - те са много по-поддържани и по-запазени от останалите.


 

 

Кризата удари и СПА терапията

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Бизнесът с лечебни и разкрасителни процедури за лице и тяло не върви от три години. Все по-малко хора успяват да намерят средства и да си позволят СПА терапия или масаж. А и цените никак не са ниски за нашите възможности." Това сподели Саша Иванова, която от 19 години е медицински специалист и е усвоила почти всички традиционни техники и новости в полза на здравето и красотата на хората. "Плевенчани са будни, интересуват се от работата ми, но напоследък не могат да си позволят да ползват пакетните услуги. А точно те дават траен ефект", обясни Саша Иванова.

В момента обикновените масажи, независимо дали са класически, спортни, лечебни или релаксиращи струват от 8 до 25 лева. СПА масажите излизат от 30 до 50 лева за около час удоволствие. Козметичните процедури за лице биват хидратиращи, подхранващи, антибръчкови и с лифтинг процедури. Често използвана процедура е почистването на лице и лекуването на акне. За тях клиентът плаща от 25 до70 лева, в зависимост от индивидуалната му програма, обясни Саша Иванова.

СПА терапията за тяло включва четири вида пилинги, в т. ч. таласотерапия (с морски водорасли и соли). Правят се маски с лечебна цел, а те помагат да се игнорират дефекти по кожата на тялото. Цените им варират от 25 до 59 лева.

Най-желани напоследък от клиентите са процедурите с иновативни технологии, при които се използват специални машини. Например светлинотерапията помага за трайно обезкосмяване и подмладяване. В LPG процедурите се използват машини за вакуумно-вибрационен масаж, за елиминиране на мастни натрупвания по тялото, лекува се целулитът, отвеждат се излишните течности, прави се скулптуриране на тялото и се стяга кожата. Цените са от 20 до 40 лева за единичните процедури, а за пакетните - от 200 до 400 лева. Последните включват по 10 единични процедури за определен отрязък от време.

"Хората предпочитат единичните процедури и тези с лечебна цел. Има интерес към иновативните технологии, но потреблението на подобни услуги е слабо", коментира Саша Иванова.

 

върни се в НАЧАЛО