СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 18 (17-23 май 2013 г.)


 

 

Левицата спечели категорична победа в Плевенска област

 

Провалът на ГЕРБ в 15 МИР е катастрофален, партията загуби 25 000 гласа

 

Изборите в Плевен преминаха без съществени нарушения, сн. Емилия Карабулева

Ангел АТАНАСОВ

Огромната част от жителите на Плевенска област не желаят страната ни повече да бъде управлявана от ГЕРБ, а надеждите им за бъдещето са обърнати към БСП и коалиция. Това показват местните резултати от изборите за нов парламент в неделя. 41 856 бюлетини са пуснати в урните на 15-и Плевенски многомандатен район за Коалиция за България - 32,72 на сто от гласовете. Това е един от най-добрите изборни резултати на БСП в цялата страна. Плевенските социалисти спечелиха 4 от 9-те депутатски мандата в района за 42-то Народно събрание. С получените 34 210 гласа - 26,7 на сто, ГЕРБ остана втора политическа сила в региона и вероятно ще изпрати в парламента трима депутати. По един свой представител от Плевен ще имат "Атака" - 8,95 на сто от гласовете, и ДПС - 7,24 на сто.

Ако се сравнят сегашните резултати с тези от парламентарните избори през 2009 г., ще стане още по-очевидно колко категорична е победата на БСП в областта. Тя е единствената политическа сила, която увеличи електоралната си подкрепа. Преди 4 г. за социалистическата партия са гласували 30 421 жители на региона, а сега - с близо 11 500 души повече.

Сравнението с предишните парламентарни избори доказва и това, което беше очевидно за всички, само не и за ГЕРБ - че пораженията от управлението на кабинета "Борисов" за региона са много тежки. През 2009 г. за ГЕРБ в Плевенско са гласували 59 081 души, а сега те са с 25 000 по-малко. Нито скъпата предизборна кампания, нито лъскавите концерти, нито заклинанията от рода "Имаме воля", нито безадресните обещания за по-нормален живот не успяха да излъжат избирателите в областта. При откриването на кампанията водачът на плевенската листа на ГЕРБ Цецка Цачева заяви: "Ще бъдем първа политическа сила в региона!" Явно от стола на председател на парламента животът на обикновените хора изглежда доста розов.

По-ниски резултати в областта отчитат и другите две партии, които влизат в следващото Народно събрание. Преди 4 години за "Атака" в нашия избирателен район са гласували 20 384 души, а сега - 11 448 души. При ДПС намалението е минимално - от 10 718 гласа през 2009 г. на 9 270 гласа сега.

На 12 май БСП победи ГЕРБ в 10 от 11-те общини на областта. Най-безапелационна е победата й в Белене. За Коалиция за България там са гласували 56 на сто от участвалите в изборите, а за ГЕРБ - 12,57 на сто. Резултатът е съвсем закономерен. Жителите на крайдунавския град все още живеят с надеждата, че проектът АЕЦ "Белене" ще бъде размразен, а той е жизнено важен за целия район. Социалистическата партия единствена пое ангажимент да направи необходимото, за да продължи строителството на централата. В Искър за БСП са гласували 41,54 на сто от избирателите, в Пордим - 40,10, в Гулянци - 36,40 на сто, в Долни Дъбник - 36,69 на сто, в Левски - 36,17 на сто, в Никопол - 36,01 на сто, в Червен бряг - 34,66 на сто, в Долна Митрополия - 34,7 на сто, в Кнежа - 26,54 на сто. Единствено в Плевен ГЕРБ има малък превес - гласовете за бившите управляващи в областния център са с около 1 000 повече.

Много от останалите 30 политически партии и коалиции, регистрирани в РИК - Плевен, се състезаваха предимно за единия процент от гласовете на избирателите, който им дава право да получават държавна субсидия през целия мандат на новото Народно събрание. Седем от тях са събрали под 100 гласа.


 

 

Васил Антонов:

 

Започваме консултации с останалите депутати за приоритетите ни в региона

 

Михаил АНГЕЛОВ

"Едно от първите неща, които ще направя след избирането ми за депутат, е да организирам среща с народните представители от останалите политически сили в Плевен. Смятам, че на нея трябва да обсъдим приоритетите на региона, по които можем да работим заедно в 42-то Народно събрание." Това заяви още в първия ден след изборите областният лидер на БСП Васил Антонов. Той ще влезе за втори път в парламента като депутат от листата на Коалиция за България.

Според него добрият резултат, който левицата в Плевен постигна на 12 май, в голяма степен дава надежда, че в предстоящите разговори с останалите парламентарно представени сили тя ще успее да защити поетите от нея ангажименти пред избирателите. Защото тези приоритети са в интерес на областта и на нейните жители. Те са най-важните задачи на новоизбраните депутати от региона, смята Антонов.

"В отминалия един месец на предизборна кампания не си позволихме да правим черен пиар или да оклеветяваме някого. Нашите опоненти в известна степен също запазиха добрия тон и това е една добра предпоставка за съвместната ни работа в следващите 4 години. Разбира се, ако бъде съставен кабинет, който да осигури стабилно управление на страната", допълни областният лидер на социалистите.

Той не се ангажира с конкретен отговор на въпроса от кой регион ще влезе в Народното събрание проф. Стефан Данаилов, който водеше листите на Коалиция за България и в Плевен, и в Пловдив. "Големият актьор е личност от национално значение. Той би могъл отново да стане министър на културата в следващото правителство", смята Васил Антонов. Плевенските социалисти са предложили проф. Данаилов да стане депутат от тяхната листа, но окончателното решение той ще вземе сам.

Благодарение на добрия изборен резултат на левицата народен представител от Плевен ще бъде и досегашният градоначалник на Белене Петър Дулев. Неговите съграждани вече пет пъти са го избирали за свой кмет. Дулев е човек, който многократно е доказал своите управленски способности и вече му е време да мине на по-високо ниво, смятат съпартийците му.

Васил Антонов благодари на председателите на общинските структури на БСП в областта за добрата им работа по време на кампанията.

"Без тези момчета през последните 4 години нямаше да можем да съхраним партията в региона и да постигнем този убедителен резултат в изборите. Направихме кампания, която се отличаваше с много воля и характер, с коректност и почтеност. Резултатът от изборите ни дава основание да бъдем със самочувствието на водеща политическа сила в областта и да имаме стремежа да постигнем няколко жизнено важни неща - и от гледна точка на държавната политика, и от гледна точка на политиката за региона", каза председателят на областния предизборен щаб на БСП Румен Петков (интервю с него четете на 8 стр.).

Според него най-тежки за БСП в областта са били изборите в Червен бряг, Кнежа и Плевен. В останалите общини социалистическата партия разчитала в голяма степен на своите кметове, структури и наличен ресурс. В Червен бряг обаче срещу нея били използвани всички инструменти, накърняващи правото на хората на свободен избор, и въпреки това тя спечелила. Подобна била ситуацията и в Долна Митрополия и в Кнежа. "Въпреки това съумяхме да осигурим солидна подкрепа за политиката и хората, които предлагаме", допълни Петков.


 

 

Окончателно - без Зеленогорски, Атака се срина след разпада

 

Социалистите да гърмят шампанското, но да внимават къде ще излети тапата

 

Иван ДАЧЕВ

Дори и да се абстрахираме от факта, че партията на Меглена Кунева в национален мащаб не можа да прескочи 4-процентната бариера, провалът е тотален и за нейния плевенски любимец Найден Зеленогорски, макар и той да има малко, ама много малко над средния резултат. Вероятно тя е разчитала на грандиозна подкрепа в района на бившия кмет, щом го направи своя дясна ръка. Трудно е да се гадае кой е по-разочарован - дали Кунева или плевенският ексградоначалник, но в крайна сметка май взаимно ще трябва да си бършат сълзите. А може би Зеленогорски ще трябва да употреби повече носни кърпички, защото мижавите 3,67 процента, които "България на гражданите" постигна в 15 МИР, са си изцяло негов провал. Този провал безспорно се дължи на политическото номадство на бившия кмет, което бе направено толкова неочаквано за неговите десни съмишленици, че те бяха тотално ошашавени и не можаха да осъзнаят, камо ли да преживеят предателството на дясната идея. Тази дясна идея, в името на която потомствените десни и новите дясномислещи хора протестираха, скачаха по площадите, търпяха лишения (е, някои не чак толкова) и безрезервно, безкористно (е, някои не чак толкова) избираха своя най-добър представител Найден Зеленогорски.

Срещу Зеленогорски ще има страхотет наказателен вот, като нашите хора няма да гласуват за него - това ми каза преди изборите бивш седесар (то други днес освен бивши няма, но той си е баш седесар от онези първите и такъв си остава). Трудно ми беше да му повярвам, като си давах сметка колко партийни кадри е уредил екскметът, на колко роднини, приятели и приятели на приятелите (за съселяни да не говорим) е дал хляб (на някои само трохи, но на други пък големи самуни с луканка).

За мен лично е учудващо, че Найден Зеленогорски на последните местни избори през 2011 г. като кандидат за кмет в община Плевен взе 27 868 гласа, а сега като кандидат за депутат получи малко над 3 000 (в целия регион 4 700, което е още по-трагично). За отговор на моите терзания вероятно трябва да се намесят освен социолози и политолози, може би и психоаналитици. Казвам го с най-добри намерения - психоаналитиците да изследват причините, поради които десетки хиляди могат в продължение на 20-ина години да харесват и гласуват за Найден Зеленогорски, а сега да му покажат среден пръст.

Интересно е да се анализира и представянето на "Атака" в Плевенския избирателен район, след като последните избори бяха съпътствани от грандиозен вътпрешнопартиен скандал - областният и общинските лидери на партията в целия регион си хвърлиха оставките още преди да е почнала кампанията, когато Волен Сидеров ги отлюспи от листата и им натресе парашутисти. Резултатът е налице - при сегашния национален подем на партията, в Плевенеско двойно по-малко гласове - от 20 384 през 2009-а, сега само 11 448. Но така или иначе - пак само един депутатски мандат, и той пак не е за плевенчанин.

Въпреки появата на нов играч в лицето на "Център - свобода и достойнство" в която коалиция е и Касим Дал, в региона ДПС почти съхрани позициите си, като вкара пак един депутат, макар и с лек спад на гласовете - 9 270 сега срещу 10 718 през 2009-а. Безспорно мотивиращ ефект за традиционния електорат на тази партия имаха многократните посещения в последно време на новия лидер Лютви Местан, който при всяко свое идване в Плевен категорично заявяваше подкрепата си за депутата (бивш и вече настоящ) Митхат Метин и за местното ръководство.

От уважение към най-младите избиратели сме длъжни да споменем (а може би трябва дебело да го подчертаем), че техният протестен вот срещу партиите и политиците на статуквото получи достойно измерение и в нашия край - 1 230 са гласували за Светльо от "Хиподил". Това в национален мащаб му гарантира на партията близо половин милион лева държавна субсидия, която (надяваме се) той ще използва за концерти - за радост на своите фенове.

Като говорехме по-горе за сълзи, има и други, които трябва да ги отронват, или направо да ги леят. Ясно е, че става въпрос за представителите на ГЕРБ, които в 15 МИР загубиха изборите (с много) на фона на националната победа (макар и с малко) на партията на Бойко Борисов и Цветан Цветанов (всъщност те тези двамата май още не са се уточнили чия е тази партия). Този резултат си има своето логично обяснение - докато Бойко откриваше магистрали, детски градини, спортни зали (за метрото да не говорим, на нас не ни трябва в Плевен), тук нищо подобно не се случи. Въпреки голямото "признание" за града ни, че имаме шеф на Народното събрание, си останахме с голата гордост от този факт (ако изобщо това е повод за гордост). Да не говорим, че заради партийното си послушание депутатите от ГЕРБ убиха и последната надежда на хората от региона за някаква работа и икономическо съживяване чрез АЕЦ "Белене".

А като става въпрос за сълзи, не е лошо да разведрим обстановката с шампанско. Него трябва да го гръмнат Румен Петков и Васил Антонов, които доказаха, че синхронизираният тандем винаги побеждава хаотичната маса. Но все пак последните да внимават накъде ще излети тапата, защото понякога рикошира непредвидимо и може да предизвика сълзи в очите...

 

върни се в НАЧАЛО