СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 18 (17 - 23 май 2013 г.)


 

 

Роми тормозят живеещите около чешмата Балаклия

 

Ще стигнем и до протести, ако проблемът не се реши бързо, твърдят потърпевшите

 

Част от циганското гето в квартала, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Проблеми, подобни на тези с прословутия блок "Тотлебен" 33, имат през последните месеци живеещите около обществената чешма "Балаклия" плевенчани. В десетина къщи там са се заселили роми, които с бързи темпове превръщат района в гето. "Тези хора са непрекъснат дразнител на околните. Всяка вечер не можем да спим от силна музика, скандали, писъци", казва Цветан Наумов, който живее в кооперация до сградата на Пътно управление. Целият квартал, който иначе е един от хубавите в града, е подложен на непрекъснатия тормоз на обитателите на къщите. Тук се продава дрога, през вечер се палят гуми и други неща, просто е неописуемо, обясняват потърпевшите от ромския тормоз. Освен всичко друго, малките ромчета често хвърлят камъни по велосипедистите, които преминават покрай къщите им. "Ставал съм свидетел как взимат камъни или други неща, които им попадат под ръка, и хвърлят. Само си представете, ако ударят някого по главата", казват хората. Те неколкократно са подавали сигнали, но реакция на властите по проблема нямало.

Къщите са собственост на "Жилфонд". Постройките не се поддържат, има вече и такива, от които са останали само основите. "Когато започне да се руши някоя къща, ромите я обезкостяват - буквално виждаш как я събарят за дни.

Взимат дограми, тухли, всичко, от което се нуждаят, и постройката рухва", твърдят съседи на ромите. Вече се виждат на места оголените пространства, на които някога е имало къщи. Част от сградите пък са опасни, тъй като всеки момент могат да рухнат. Въпреки това и в тях има хора, които ги обитават, най-вероятно самонастанили се цигани. Непрекъснато броят на ромите набъбва, в някой къщи сигурно има по 10-15 човека, които по всичко изглежда, че нито плащат наем, нито консумативи, категорични са жителите на квартала. Ние сме сигурни, че това нещо трябва да приключи, защото действително става дума за напрежение и за опасност за живота на хора, твърди Наумов. Живущите в района са категорични, че мястото се превръща в сметище и са възмутени от безхаберието на общинските власти. Фирма "Жилфонд" е собственик на жилищата, наемателите им би трябвало да ги поддържат, да си плащат консумативите и наема. В случая това явно не е така. "Това е един район, през който има и голямо движение на автомобили. Често се стига и до там, че малки ромчета изскачат пред колите, пуснати нарочно от майките си, за да търсят после пари от шофьорите", твърдят очевидци на ставащото. Хората от квартала покрай циганските коптори са категорични, че ще стигнат и до протести, ако проблемът не се разреши в най-кратки срокове.


 

 

Пак счупени кости от недомислие

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

15-годишен се блъсна с автомобил във врата на гараж в град Левски. В резултат от удара спътникът му - 51-годишен мъж, е с фрактура на дясно коляно и лява предмишница.

От полицията съобщиха, че инцидентът е станал в понеделник, 13 май, около 19,30 ч. Възрастният мъж преотстъпил своя автомобил "Опел Корса" на неправоспособен тийнейджър. Двамата се намирали на гаражна площадка. 15-годишният седнал зад волана, а собственикът на колата - до него на предната седалка. Още при потеглянето колата се забила в гаражна клетка и счупила едното крило на вратата й. В болницата в гр. Левски оказали първа помощ на пострадалия мъж. После той бил откаран в ЦСМП - Плевен, без опасност за живота. По случая работи прокурор от Районна прокуратура - Левски.


 

 

Улични псета сеят зарази в пясъка на детска площадка

 

Майки отдавна чакат общината да си свърши работата

 

Празният пясъчник и олющената пързалка, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Олющени от боята катерушки и люлки, ръждясала на места пързалка, пълен с болкуци пясъчник и пръст вместо трева. Така изглежда детската площадка на улица "Антим I" в Плевен. Откакто е построена през 2007 г. до момента не е правен ремонт или подобрения на детските съоръжения, оплакват се живеещите в квартала родители. Най-много те са притеснени от мръсния пясък, в който децата им всеки ден искат да играят. "Те са малки и не разбират защо им забраняваме да влизат в пясъчника. Постоянно ги пазим, защото вътре има какви ли не мизерии, но не и пясък. Неговото количество вече е съвсем малко, а на всичкото отгоре досега никога не е почистван. Миналата година синът ми дори получи упорит обрив и докторите ми казаха, че е от контакт с някаква мръсотия", ядосва се Евелина, майка на две деца, която живее на тази улица. На мястото, където пък би трябвало да има трева, от доста време е останало само пръст. В нея и във вдигащия се прахоляк децата са принудени да играят на топка или просто да лудуват. Дългогодишен е и проблемът на родителите от квартала с бездомните кучета, които денонощно обикалят из района. За тях се "грижат" няколко ромски семейства, които живеят наблизо в къщи на "Жилфонд". Четириногите са главните виновници за мизерното състояние на пясъчника, защото редовно лежат и се изхождат там.

Често животните проявяват и агресия и неведнъж са се спускали по майките, които се опитват да ги прогонят от детския кът. Именно заради лошото състояние на площадката Евелина решила още в началото на тази година да вземе мерки за разрешаването на наболелите проблеми. В края на януари изпратила писмо до общината, в което настоява теренът на и около площадката да бъде почистен, пясъкът да се подмени, а помиярите да бъдат прибрани. В средата на февруари получила отговор, че е възложено на общинската фирма "Паркстрой" да се заеме с почистването, а общинското звено "Приют за кучета" има за задача да предприме действия за залавянето на песовете. Три месеца по-късно обаче все още нищо не е свършено, ядосва се Евелина и не разбира как никой не се интересува къде и при какви условия трябва да играят децата. В момента площадката отново се пълни всеки ден, защото родителите няма къде другаде в близост да заведат малчуганите си. Въпреки това много от майките предпочитат да отидат по-далеч само и само да не стоят в тази мръсотия. Вариантите за тях са парк "Кайлъка" и дворът на съседното училище "Васил Левски". В школото обаче могат да влизат само в почивните дни и то ако няма по-големи момчета и момичета, които да спортуват. Затова Евелина не доумява защо при положение, че е изградено специално място, където да играят децата от квартала, сега няма кой да се погрижи за неговото състояние.


 

 

Плевенската бара е по-мръсна от всякога

 

Бурените са с височината на човешки бой, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

От място за прохлада, около което е приятно да се разхождаш през лятото, плевенската бара се е превърнала в безобразна кочина. Потънала в буренак, битови отпадъци и фекалии, река Тученишка тази година посреща пролетта по-мръсна от всякога. Бурените са с височината на човешки бой, а сред тях се въргалят пластмасови столове и детски колички, чували, натъпкани с боклуци, парчета от стари и ненужни домашни мебели. Самата баричка вече трудно се вижда, а плуващата по нея мръсотия допълва неприятната гледка в продължение на няколко километра през центъра на града. И това лято тя неизбежно ще стане развъдник на милиони бълхи и комари.

Гризачите в този район са огромни, те са пълни господари на контейнерите около барата и изобщо не се притесняват от хората, припомнят живеещите в околните къщи и кооперации. Те са категорични, че съвсем скоро от занемарената рекичка мишките и плъховете ще плъзнат навсякъде. Опашатите без затруднение отново ще започват да притичват до мазетата им и центърът на Плевен, както всяко лято, отново ще се окаже рай за тях.

Състоянието на река Тученишка предизвиква основателна тревога и поредна порция въпроси, които се задават всяка година - кой се грижи за чистотата на реката в участъка, в който коритото й не е циментирано.

Трябва ли и тази пролет някой специално да насочи вниманието на общинската управа към опасностите, които създава непочистеното корито, и към гризачите, които се плодят на воля около него.


 

 

Вкараха в затвора купувач на 5 гласа

 

Полина ТОНЕВА

Двама души бяха признати за виновни от Районния съд в Плевен по повдигнатите им обвинения за купуване на гласове преди отминалите парламентарни избори в неделя. Първият случай е от село Згалево, където 29-годишният Милен Севдалинов Митев успял да купи гласовете на петима свои съселяни. Срещу 15 - 20 лева той се договорил с тях да пуснат бюлетина за определена политическа сила. След сигнал и образувано незабавно производство Милен в самия ден на изборите е бил осъден на пет месеца затвор и 10 хиляди лева глоба. Той направил пълни самопризнания. Веднага след като чул решението на съда бил изпратен в Плевенския затвор за изпълнение на наложеното наказание. Лицето е криминално проявено, затова присъдата е в такъв вид и размер, поясни окръжният прокурор на Плевен Иво Радев. Милен Митев не е лидер, нито член на никоя политическа сила, сподели баща му. Възрастният мъж няма обяснение за постъпката на сина си. Просто не знам, може да е бил под булото на алкохола, казва бащата.

Петимата, продали гласовете си, не бяха открити в Згалево. Техни приятели обаче заявиха, че оправдават постъпката им. "Защо да е нередно, че са си продали гласа. 15 лева са малко пари, ако бяха повече - на друго място дават 70 лв., и ние бихме се съгласили. Всички партии купуват гласове", твърдят съселяните на Митев. Хората са на мнение, че в случая действа старата истина - за кокошка няма прошка, за милиони няма закони. "Бил дал по 15 лева на петима човека и го хванали...Защо не хващат ония, дето са с чувалите с парите, ами ловят дребните риби", коментират в Згалево.

Още една "дребна риба" получи присъда за купуване на гласове. Този път става дума за мъж от село Чомаковци, който купил един глас за 20 лева. Присъдата му е условна, наложена му е и парична глоба.


 

 

След 35 години малтретиране жена потърси помощ от съда

 

Стефана СЛАВКОВА

За шест месеца да бъде изведен от жилището си насилник, тормозил години наред физически и психически съпругата си и дъщеря си, реши на свое заседание Районният съд в Плевен. Апартаментът сега ще бъде обитаван от неговите жертви, поясняват магистратите.

Молбата, която постъпила в съдебната палата, визира датата 10 февруари тази година, когато според дъщерята баща й се нахвърлил върху нея с юмруци, започнал да я души, после измъкнал от леглото тежко болната й майка. Бабаитът хванал безпомощната си съпруга за косата и започнал да я влачи по пода. Когато се изморил, заблъскал главата й в земята.

Побоищата в семейството не са инцидентни, установили в съдебното следствие магистратите. Домашният терор започнал още преди 35 години, когато пострадалата жалбоподателка и родният й брат били невръстни деца. Бащата системно малтретирал пред очите им тяхната майка. После агресията се прехвърлила и върху тях. Когато поотраснали момчето и момичето се изнесли да живеят в други градове на страната, далеч от ужаса вкъщи. Заради болната си майка дъщерята решила да преглътне страха от преживяното и неприятните спомени от детските години и отново се върнала в Плевен. Тогава обаче миналото я връхлетяло с пълна сила. Побоят през февруари прелял чашата на търпението и тя събрала смелост да потърси помощ от съда. На съдебните заседатели представила и медицинско свидетелство. В него съдебният лекар е констатирал кръвонасядания по шията на жертвата от душенето, охлузвания по лицето и около ушите от юмручните удари.

Последният инцидент мъжът определил в съда като спор за това дали болната да бъде заведена на лекар или не. Думите му обаче били опровергани от комшийка, която станала неволен свидетел на станалото. Силни викове "Помощ!" накарали жената да излезе на площадката. Тя видяла как мъжът се мъчи да вкара насила в жилището хукналата навън да търси спасение от юмруците му съпруга.

На побойника е наложена и глоба в размер на 200 лв. А ако реши да престъпи присъдените му наказания трябва да бъде задържан от полицията и за това да бъде уведомена прокуратурата.

 

 

върни се в НАЧАЛО