СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 18 (17 - 23 май 2013 г.) 

Регионът продължава да опустява, населението намаля с 3 845 души

 

Висока смъртност, ниска раждаемост и застаряване отчита статистиката

Ангел АТАНАСОВ

С още 3 845 жители е намаляло населението на Плевенска област през миналата година и вече е 263 020 души. Демографската картина става още по-мрачна от факта, че делът на хората във възрастовата група над 65 г. се е увеличил с 0,7 на сто в сравнение с 2011 г. и е стигнал до 23,3 на сто от населението. На практика това означава, че всеки четвърти жител на региона е пенсионер. Най-голямо е застаряването в общините Гулянци, Никопол, Пордим и Долна Митрополия. Хората в трудоспособна възраст в областта са 151 253-ма, показват последните данни от проучванията на Териториалното статистическо бюро в Плевен.

През 2012 г. децата до 15 години в Плевенско са били 34 708 - 13,2 на сто от населението. Темповете на увеличение при тази възрастова група са много по-малки - едва 0,2 на сто за година. Относителният дял на населението под 15 години е най-висок в общините Долни Дъбник - 15,5 на сто, Кнежа - 14,2 на сто, и Червен бряг - 14,1 на сто.

Остаряването на населението води и до сериозно повишаване на неговата средна възраст. През 1999 г. тя е била 39,2 години, през 2009 г. е нарастнала до 43,8 години, а през 2012 г. е стигнала до 45,2 години. Средната възраст при мъжете достига 43,5 години, а при жените - 46,9 години.

В градовете на областта живеят 175 187 души, а в селата - 87 833. Най-малка по население е община Пордим - 6 220 души, най-голяма - община Плевен с 128 343 жители. Във всичките 11 общини има намаление на населението спрямо 2011 година, като то е най-голямо за общините Белене и Гулянци - с 2,4 на сто, а най-малко - в Плевен и Искър с 1,1 на сто.

През 2012 г. в областта са регистрирани 2 296 живородени деца. В сравнение с предходната година броят им е намалял с 98 деца, или с 4,1 на сто.

Общата смъртност продължава да е висока. През м. г. в региона са починали 4 986 души - с 16 повече, отколкото през 2011 г. Коефициентът на детската смъртност е 9,6 на хиляда - 22 деца на възраст до една година са починали през 2012 г.

Само през последната година в резултат на отрицателния естествен прираст населението на областта е намаляло с 2 690 души - със 114 души повече в сравнение с 2011 година.

 

 

Шарения, но и естетика на градския празник

 

Кръшни хора се извиха на площада, сн. Ангел Атанасов

Хубавото време и обявеният за неприсъствен ден 15 май изкараха множество хора по улиците на Плевен за празника на града в сряда. Разнообразните сергии и шаренията привличаха най-вече детските погледи, за радост на търговците. Имаше и кебапчета, и бира за татковците. И реч на кмета проф. Димитър Стойков, разбира се.

Все пак не липсваха и стойностни художествени елементи на тържеството, като изпълненията на Северняшки ансамбъл "Иван Вълев", детски хор "Звъника", Берковската духова музика и популярната плевенска рок група "Ватикана", които се изявиха по различно време на празника.

На официалната част от тържеството присъстваха делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон, Кайзерслаутерн, Москва и Сеговия. "BG Север"

 

 

 

Германия ни се представя с разнообразни прояви

 

Дните на Германия откри Райнхард Крап, сн. Мая Паскова

С поредица от изложби, концерти, дискусии, форуми, семинари, консултации, младежки срещи и приятни изненади за най-малките Германия представя най-доброто от своята история, култура, традиция и бизнес в Плевен. Проявите съвпадат с празника на града, като началото на инициативата беше дадено с откриване на изложбата Световно наследство на ЮНЕСКО в Германия във вторник в художествена галерия Илия Бешков. Райнхард Крап - временно управляващ посолството на Германия в България подчерта, че неговите сънародници изключително силно тачат своето културно наследство и дълбоко осъзнават отговорността, която имат за опазването му. В Германия признати за световно културно наследство са общо 37 места, като в изложбата са представени 19 от тях. "BG Север"

 

 

ДФСГ "Интелект" изпрати абитуриентите от випуск 2013

 

Красиви, стилни и усмихнати - така прекрачиха за последен път прага на своето училище абитуриентите, сн. Лора Генчева

С много настроение и богата празнична програма премина тържественото изпращане на поредния успешен випуск на ДФСГ "Интелект". 145 ученици от 6 паралелки - "Малък и среден бизнес", "Оперативно счетоводство", "Митническа и данъчна администрация", "Икономическа информатика", "Банково дело", "Застрахователно и осигурително дело", се сбогуваха с любимите учители и приятели от по-малките класове и за последен път прекрачиха прага на училището точно ден преди неговия празник - 11 май. Тържеството започна с поздравителното слово на директора Емил Райков, след което по традиция бе издигнат националния флаг и плиснато менчето с вода за късмет на абитуриентите. Церемонията продължи с предаване на училищното знаме от завършващия випуск на следващия.

"Изпращаме едни прекрасни момичета и момчета, които в продължение на 5 години участваха в много и различни инициативи на ДФСГ "Интелект". Работиха по проекти "Коменски", "Леонардо да Винчи" в Германия, Литва и Франиця. Наша ученичка се класира на национален кръг на олимпиада по литература, а голяма част от завършващите вече са приети студенти след предварителните изпити. Ние сме горди с това, което те показаха, което е и добър атестат за ръководството и педагогическия колектив на гимназията. Възпитаниците ни имат голям потенциал и аз съм сигурен, че в бъдеще ще го реализират", сподели директорът Емил Райков.

"BG Север"

 

 

Приключва ремонтът на 25 км пътища

 

Планираните строително-монтажни дейности на пътни отсечки с обща дължина от 25,519 км в района на селата Българене, Стежерово и Божурлук и на Кнежа са изпълнени на 70 процента.

Проектът за тяхната рехабилитация е от IV етап на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. Стойността му е 13 387 253 лева. Съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 11 379 165 лева.

Рехабилитацията включва полагане на основни асфалтови пластове, както и изпълнение на нови облицовани окопи и банкети.

След приключване на всички строително-монтажни дейности ще бъде положена асфалтовата настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. Очаква се в средата на юни проектът да бъде завършен. Изпълнител на строително-монтажните дейности е "Пътни строежи - Велико Търново" АД. Строителният надзор се осъществява от фирма "ТРИ ЕС" ЕООД.

"BG Север"

 

 

Секат в защитена местност

 

Въпреки високите глоби незаконната сеч в защитени територии продължава. Това установиха служителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен при своята планова проверка през този месец. Нарушения са констатирани в защитената плевенска местност "Турията" в имоти, собственост на "Екотекника" ЕООД - София. Фирмата има съгласувана програма за добив на определено количество сухи, повредени и със заболявания дървета, които да бъдат извозени по съществуващи пътища. При проверката обаче е установено, че е добито около два пъти по-голямо количество дървесина. Тя е била извозена и по направени през защитената територия просеки. На място екоинспекторите са заварили неотсечени сухи, повредени и болни дървета, а именно тяхната сеч е съгласувана от РИОСВ - Плевен. В два от имотите са откритити около 160 видимо здрави пънове от дъб без признаци на заболявания и ходове на насекомни вредители. Средният им диаметър варира от 12 - 72 см, като най-голям е броят на тези със среден диаметър между 30-40 см.

С глоба от 500 до 5 000 лв. се наказват физическите лица, които осъществяват дейност в защитена територия и нарушават режима, определен в заповедта за обявяването й. Едноличните търговци и юридическите лица пък се наказват с глоба 1 000 до 10 000 лв., напомнят от екоинспекцията.

"BG Север"

 

 

Клуб "Приятели на английския" зарадва децата от "Детелина"

 

Телевизор и дрехи донесоха членовете на клуба в дома, сн. Клуб FECC

Членовете на клуб "Приятели на английския" за пореден път посетиха Дом "Детелина" в Плевен и зарадваха всички дечица в него с нов телевизор. Той е закупен с парите, които учениците събраха на организирания от клуба великденски благотворителен базар. След като членовете на "Приятели на английския" се поинтересуваха от какво имат нужда децата в "Детелина", те решиха с какво точно да ги зарадват. Освен телевизора, при посещението си младите дарители донесоха и много дрешки.

Това не е единствената благотворителна инициатива, която прави клубът през този месец. Другата част от парите, които бяха събрани на велидкенския базар, бе преведена на банковата сметка на Венелин Иванов, който страда от тежко заболяване. "BG Север"

 

 

 

Скара подпали бирария

 

Непочистена аспирация на електрическа скара предизвика пожар в павилион-бирария на плевенската ул. "Княз Батенберг". Огънят пламнал посред бял ден. Пламъците унищожили 25 кв. метра окачен таван и 10 кв. метра стъклопакет, изгорели са и аспиратор, скара, хладилник, фризер, партигрил, машина за сок, компютър и фритюрник. На мястото е изпратен екип от огнеборци с един специализиран автомобил, които загасили пожара.

Лятна кухня на къща в гр. Левски пък пламна заради допусната строителна неизправност. Изгорели са 8 кв. метра от покривната конструкция. Пристигналите пожарникари предотвратили разрастването на огнената стихия.

И в с. Новачене горя къща - огънят е унищожил 60 кв. метра от покрива й. Причините за пожара се изясняват.

"BG Север"

 

 

Камери срещу преписвачи на матурите вече са извън строя

 

Във всяка 10-а стая в училищата в Плевен и региона са поставени камери за наблюдение, за да не преписват учениците през четирите часа, в които се провеждат матурите. Данните са от 2009 г., когато в страната бе даден стартът на този вид оценяване на школските знания. От тогава до сега обаче камерите в училищата не само че не се увеличават, а и прогресивно намаляват, защото старите са излезли от строя заради дефекти, а пари за нови няма, твърдят плевенски директори. "Ако някъде все пак има оцелели, те са без звук и записът се преглежда обстойно само при конкретно оплакване", казва ръководител на професионална гимназия в областта. Процентът на оплакванията поне откакто той е директор обаче е почти нулев, така че според него проблемът с преписването ще си остане актуален и при тазгодишните матури.

2 517 са мераклиите да мерят сили на изпита по български език и литература на 21 май в училищата в Плевен и региона. Втората задължителна матура по избран от ученика предмет ще се проведе на 23 май. Заявления за нея са подали 2 596 ученици, с 50 по-малко в сравнение с миналата година. "BG Север"

 

 

Тенисистки на СОУ "Иван Вазов" отиват на републиканските игри

 

Отборът по тенис на маса девойки 8 - 10 клас на СОУ "Иван Вазов" - Плевен, ще се състезава на Републиканските ученически игри, които ще се проведат в Пловдив от 16 до 19 май т. г. Той се класира на първо място на Зоналните ученически игри по тенис на маса в Горна Оряховица. Момичетата на плевенското училище постигнаха чудесни победи над отборите на Ловеч, Трявна и Свищов и заслужено застанаха на върха в крайното класиране. На Републиканските игри те ще се състезават с 10 отбора от цялата страна. За Пловдив отборът ще замине в състав: Велислава Кучева (X л клас), Цвета Симеонова (IX з клас), Даниела Стойчева (IX з клас) и Силвия Петрова (VIII б клас). Ръководител на отбора е Гергана Радковска.

"BG Север"

"Ситроен ZХ" побра две крадени телета по 150 кг

Трима тийнейджъри успяха да натикат две откраднати телета по 150 кг в "Ситроен ZХ" и дори намериха място във возилото за задигнати от тях ъглошлайф и ръчна бормашина. Полицаите обаче ги заловили точно преди да изчезнат с автомобила, съобщи областната дирекция на МВР в Плевен. При проверката се оказало, че тийнейджърите - на 13 г., 16 г. и 18 г., са откраднали животните и техниката от стопанска постройка в Брегаре и дори натоварили задигнатото в ситроена на техния собственик - 66-годишен мъж. Колата била в гараж. Подрастващите бандити обаче разбили двата катинара на вратата и подкарали автомобила. Разследването установило, че извършителите на наглото престъпление са местни момчета, които вече са регистрирани за криминални прояви, но не са осъждани. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО