СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 18 (17 - 23 май 2013 г.)


 

 

 Нестандартно

 

Пиърсинги от кокали и рога са новият хит сред младите

 

Йероглифите вече демоде, актуални стават надписите на български

 

Веселин показва малка част от всички татуировки, които е направил, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Модата при пиърсинга и татуировките постоянно се променя и развива. Малките и по-големи обички на ушите, носа, езика, веждите, пъпа и на някои други по-нестандартни интимни места като че ли вече са нещо традиционно, което не прави впечатление на повечето хора. Винаги обаче може да се измисли нещо ново, което да привлече вниманието на почитателите на телесната бижутерия. В момента това е пиърсингът от органични съединения като дърво, кости и рога. Такива модели в Плевен засега прави единствено Веселин Костов, който е собственик на студио за татуировки и поставяне на обици в центъра на града от близо 15 години. Отскоро е отворил и малък цех, в който създава новите декорации за украса на тялото. Веселин твърди, че тези материали се приемат много по-добре от кожата и рискът от инфекции и алергични реакции е минимален.

При татуировките пък се налага тенденцията да се правят най-различни надписи, но предимно на български език. Ако доскоро японските и китайски йероглифи бяха хит, в момента постепенно, но сигурно губят своите почитатели в света на рисунките по тяло. Някакъв патриотизъм сякаш е завладял младите, които и най-често си правят татуси, твърди Веселин Костов. Не отминава модата и на религиозните символи като кръстовете, а все по-често татуистът рисува и лика на Васил Левски по гърдите и ръцете на мъжете.

При дамите пък се запазва интересът към по-нежните и романтични картинки като цветя, сърца, ангелчета и гълъби. Те обаче също вече си правят различни послания на родния език, като вярват, че надписът ще им донесе много късмет и ще сбъдне желанията им, категоричен е Веселин.


 

 

 Яки жици

 

Рок разтресе Градската градина

 

Любимците на тийнейджърите "Taking heed" първи превзеха сцената, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

Рок за всички възрасти и вкусове разтресе Градската градина в Плевен във вторник вечерта. За успокоение на феновете на този стил, които не можаха да видят Бон Джоуви на живо, пред Арт центъра се вдигна алтернативна сцена. Градусът на настроението не беше по-нисък от този в София, когато инструментите грабнаха любимците на тийнейджърите "Taking heed". Въпреки крехката си възраст, младежите имат завиден успех не само като набиране на популярност, но и като собствен репертоар. Затова и раздаването на автографи след участието им запълни паузата за смяна на местата с батковците от "Fat withe chiefs". Те направиха логичен преход към финала на музикалната вечер, забит от най-младата плевенска банда (не по-възраст, обаче) "Kriminale". Подгрялата вече публика шумно аплодира едни от най-великите парчета на "Дийп Пърпъл" и "Уайтснейк", които са в основния репертоар на групата.

Всичко това обилно полято с бира, както се полага за такъв концерт и героически надвило конкурентната музика от увеселителния парк, "аранжиран отсреща, на една алея разстояние.

Веднага след края на концерта публиката беше поканена да посети изложбата "Карикатури от и за Германия, която в 22,30 ч. откри лично Райнхард Крап - временно управляващ посолството на Германия в България.


 

 

 Да почерпЯТ!

 

Александър Григоров празнува вкъщи с близки и приятели

 

Председателят на Окръжния съд в Плевен съдия Александър Григоров ще вдигне наздравица с чаша червено вино на рождения си ден на 21 май. Празненството ще се състои у дома със семейството и най-близките приятели. По традиция тортата избират децата на рожденика.

"Пожелавам здраве за мен и за семейството ми. Това е най-важното, останалото се постига", обяви Григоров.

 

 

Кирил Тодоров слага агънце и домашно вино на трапезата

 

С празничен обяд в "Тенекиения хан" на 23 май ще отбележи рождения си ден общинският съветник Кирил Тодоров. Прясно заклано агънце ще украси трапезата на земеделския производител, а пък наздравиците ще вдига с произведено от самия него вино. Старейшината очаква много гости да уважат празника му.

Здраве, късмет, успехи и по-добри дни за българския народ, пожела рожденикът.

 

 

 


 

 Напушени мисли

 

Няма край тази лудница

 

Стефан КРЪСТЕВ

Защо ли си мислех, че манипулациите, или поне най-отявлените, най-дразнещите и най-кресливите, ще са до изборите? Не мога да си отговоря, струваше ми се, че има някаква логика, а лично имах някаква надежда. Уви, тя не се оправда. Напротив, каквато и лудница да беше до и по изборите, истинската лудница май започна след тях. Да започнем с най-голямата щуротия. Преекспонирането на нарушенията в деня на размисъл. В публичното пространство това се оказа най-големият проблем на българския избирател. Дават едни тон, останалите го подемат и всичко останало изглежда незначително на фона на "най-голямото прегрешение". То, че "господарите на ефира" ме разсмяха, разсмяха ме. Те винаги ме разсмиват, но този път се почувствах доста глупавичко или поне, че те ме вземат за доста глупав, наедно с всичките си зрители. И да бяха само "господарите", да ги приемеш от забавната им страна, както и трябва, но това си е официална линия за замазване на далеч по-сериозното. Агитацията в деня за размисли е нарушение, но хайде да си говорим честно. Нарушение е на напълно формално правило. В интернет, където потребителите са навярно вече повече, отколкото често в национален ефир, агитациите не могат да бъдат спрени. Да не говорим, че във фейсбук, например, не бяха свалени и платените реклами. И за какво нарушение на какво правило говорим тогава? Че му се и обръща сериозно внимание, далеч по-сериозно, отколкото заслужава. Особено като се има предвид от какво беше предизвикано това "сериозно нарушение". Сега ще се опитам да намеря подходящ пример, с който да го сравня. Представете си психопат с два пръста чело, сто и деветнадесет килограма: само мускули, жили и рунтави косми, метър и деветдесет и осем, нахлул в частно имение, пипнал домакинята за плитката, надал рев на горила. В този момент влиза осемгодишният й син и застрелва гадняра с ловната пушка на баща си. Дотук добре, но това не е краят. Като започват едните му объркани казуси: следвало ли е, или не, детето да използва неравностойно оръжие. Спасява го само това, че е непълнолетно, но обвиненията падат на бащата - защо е оставил оръжието на достъпно за дете място. Това е нарушение, при това на не толкова формално правило. И в един момент човекът, чийто дом е нападнат и по чудо спасен, е обвинен във всички земни грехове. А още малко, и на истинския насилник да му бъде издигнат паметник. То че и далеч по-абсурдни неща стават в бита ни - стават. Но сега подобен абсурд се създава и в национален мащаб. Какво щеше да стане с тези 350 000 бюлетини и каква щеше да бъде България, ако не беше вдигнат този шум, за това можем да имаме само теория, но сигурен съм, че мислите ми сега щяха да бъдат далеч по-напушени.

 

 


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО