"BG Север" - брой 18 (13 - 19 май 2011 г.)

 

Четири лапи


 

Все повече хора си търсят куче с доказано родословно дърво


И при избора на домашен любимец има мода, важна е и зодията на стопанина
 

Напоследък много хора търсят за любимец голдън ретривър, казва Красимир Тодоров, сн. интернет и личен архивПоля ТОМОВА

Млада жена си търси куче за домашен любимец. Преди години Виолета имала немска овчарка, която починала. "Мина време, докато се реша да искам ново куче, защото травмата от това да загубиш домашен любимец наистина е голяма. Първоначално мислех да си взема котка, но обичам повече кучета, обичам да ходя в парка... Така че реших отново да си взема кученце", споделя Виолета. Тя нямала и никакви колебания относно породата. Гледах един документален филм за голдън ретривъри и реших, че това е породата, която ми подхожда най-много, разказва Виолета. Трудностите дошли, след като започнала да проучва въпроса и най-вече - развъдниците за кучета. Дълго се ровила в интернет и установила, че в България на много малко места се развъждат голдън ретривъри. Едно от тях било Варна. "Питах там, обаче ми казаха, че нямат кутрета. Самите те ме насочиха към "Красини", Плевенско", спомня си жената. Развъдникът на Красимир Тодоров е един от най-добрите в страната. Той самият се занимава с кучета, откакто се помни - първоначално с немски овчарки, след това и с голдън ретривъри. Казва, че напоследък много хора търсят именно златист ретривър за домашен любимец. При кучетата, както и в другите сфери на живота, също има мода. Преди години най-търсени са немските овчарки, преди тях - немски дог, коли, сега - лабрадори и ретривъри. "Хората се влияят от много неща при избора на куче. Може например един филм да предизвика истерия за дадена порода, както бе преди време с "Ласи" - всички искаха колита. Постепенно обаче тази мода затихна. По принцип сега големите породи като че ли отстъпват от първото място. Може би заради кризата, или заради това, че повечето хора живеят в апартаменти, не знам", споделя Красимир Тодоров. Той обаче е категоричен, че интересът към лабрадорите и ретривърите се засилва. Немската овчарка е тради-ционна порода и пазачПричината - това са кучета, които могат да живеят и в апартамент, и в къща. Лесно се приспособяват, добри компаньони са, гальовни и много бързо се учат. Затова и са предпочитани за придружители на хора с увреждания. "Това са кучета, които са идеални за семеен домашен любимец, особено за семейства с деца. И още нещо - хората не се разочароват от голдън ретривъра, той винаги оправдава очакванията им. Ако си вземеш например куче за пазач, то може и да не стане добър пазач, защото характерът му е такъв. При лабрадорите и ретривърите такава опасност от разочарования няма", твърди Краси.
Все повече са хората, които имат завишени критерии при избор на домашен любимец и търсят животно с родословие, твърдят специалистите. Една от причините за това е, че по този начин клиентите знаят какво да очакват от своето куче. Другата причина - кучетата с родословие са по-здрави и нямат наследствено обременяване. "Хората вече правят преценка, че е по-добре да дадат повече пари за куче с родословие, отколкото да купят животинче без документи и да треперят всеки миг дали не е наследствено обременено и какви болести могат да го връхлетят", споделя Краси Тодоров. Цената на куче с родословие понякога е в пъти по-голяма, отколкото на четириного без. Има обаче и некоректни хора, които продават животинки с фалшиви документи.
"Ако се вгледа човек във форумите, ще види колко много са хората, измамени по този начин. Дават парите си, като очакват здраво животно, след това обаче се оказва, че фактите са други", споделят запознати. Затова съветите на експертите са преди да се тръгне към купуване, да се проучат внимателно всички страни на въпроса. Аз например мога да покажа родителите на кутрето, документи, кученца от предишно кучило, казва Краси Тодоров.
От големите породи интерес има и към немската овчарка, твърди той. "Това е традиционна порода, винаги има хора, които я търсят и предпочитат пред останалите. Не бива обаче да се забравя, че немската овчарка е и пазач", добавя експертът. Заради медиите и общественото мнение хората не са склонни да си вземат куче, набедено за опасно, като ротвайлер, например. Важно е обаче да се знае, че кучето е такова, каквото го направи неговият стопанин. Не може да държиш ротвайлер вързан със синджир, по-малък от метър, и да казваш - ама то е голям звяр. Всяко куче има нужда от общуване и се държи така, както хората се държат с него. Разбира се, един ротвайлер има своята специфика и своя характер. Затова и хората, които се нагърбват със задачата да се грижат за такова животно, трябва да знаят с кого си имат работа. "Това е своенравно куче, с достойнство, но в същото време то трябва да усеща силата на човека и да не се противи. Попадне ли обаче такова куче в лоши ръце, в ръцете на човек, който избива комплекси или го малтретира, тогава наистина може да се стигне до тежки последици - както за кучето, така и за човека", категорични са специалистите.
През последните години рязко се увеличава броят на хората, които търсят малки кученца. "Много са вече мопсовете, например, френските булдоци... Това са малки породи, които без проблем могат да живеят в апартамент и не създават неприятности", казва стопанин на мопс. Според промените в закона за етажната собственост съседите могат да решат дали да имаш куче или не. Не е ясно какво се случва при заварено положение, тоест - вече имаш куче, но съседите могат да решат, че то пречи, да направят подписка и да те принудят да се разделиш с любимеца си. "Ако всеки се държи по нормалния начин, няма да има никакви проблеми. Стопаните на кучета трябва да почистват, ако животното направи беля на стълбището, например, да внимават да не гази цветята или да отмъква обувките на съседите. При положение, че това се спазва, на никого няма да пречи, че човекът отсреща гледа куче", категорични са обитателите на нова жилищна сграда в центъра на Плевен.
Един от най-големите проблеми за хората, които имат куче, се оказват бездомните псета. "Излязох да разходя Реми, около десет вечерта, беше през февруари. Изневиделица отнякъде ни връхлетя едно куче, след това притичаха още четири. Нападнаха Реми, аз се опитах да го защитя, като го прикрия, но не успях. Накрая го пуснах от каишката и той се разправи с бездомниците. Не знам какво ще стане, ако това се случи на куче, което не е немска овчарка като Реми, а безобиден сетер, да речем. Просто глутницата бездомни песове ще го разкъса", разказва патилата си Влади Мирчев. Освен опасността да бъде разкъсан любимецът ви, съществува още една - да се зарази при сблъсък с бездомни кучета с болести.
Проблемът с помиярите обаче има поне още една страна - някои от тези кучета са имали стопани, които без никакъв срам са ги изхвърлили на улицата. "Има такава ситуация - млади хора си взимат куче. След това се появява бебето. И те решават, че четириногото не може повече да живее с тях. Има хора, които просто отварят вратата и изритват доскорошния си домашен любимец навън", споделя възрастен мъж, който се грижи за няколко бездомни кучета в квартал "Дружба". В нормалните държави хората, които се държат зле с кучето си или го изоставят, се глобяват, а някои дори отиват в затвора. За затвор са тези, които не се грижат Ротвайлерът не е куче за всекидостатъчно за животното си. "Имах страшен случай. Дойде един човек, от близко село. Води със себе си едно куче - кожа и кости, едва крета. Вързал го със сезал за врата. Докторе, не ще да яде, ми казва. Аз едва се сдържах да не го наритам. С какво го храниш, го питам. С ярмата, дето хартисва от прасето, беше отговорът. Едва се сдържах да не го ударя. Веднага излизай и да не си стъпил повече тук, защото не отговарям, му казах". Това разказва ветиринарен лекар, който се е нагледал на какво ли не. Твърди, че повечето от хората на село разсъждават по различен начин и имат различен поглед към кучетата. При тях няма сантименти, няма нежности, просто е пазач, който има задължения и е доволен да му се хвърли един къшей хляб.
Ако решите да си вземете куче, трябва да помислите сериозно, тъй като това е ангажимент, съветват специалистите. Преценете добре дали ще съумете да се грижите за животното, да го разхождате иФренският булдог (горе) и  мопсът са предпочитани заради малките си размери да общувате с него. Сред съветите каква точно порода да изберем, има и такива, които посочват правилния избор според зодията ни.
Нежните, жертвоготовни и сърдечни по характер санбернари например са подходяща компания за стопани, родени под знака на Риби. Общителният лабрадор и елегантната афганска хрътка подхождат на Водолеите. Внушителните по размер бретонски породи са идеални за зодия Козирог. За стрелците, които обичат динамиката и спорта, най-подходящи са ловните кучета, изискващи разходки и тичане. Немската овчарка най-добре пасва на скорпионите и между човек и куче действително се създава страстна връзка. За рафинираните Везни подходящи са веселите и живи, но без вулгарност пудели. Тихият, спокоен и търпелив френски булдог е най-подходящ за Девите, които обичат реда, чистотата и дискретността. На аристократичните, благородни, страстни и интелигентни Лъвове идеално пасват ирландският сетер и колито. Раците трябва да се ориентират към кучета с паднала над очите им козина. Чау-чау с техния поривист характер пък са идеални за Близнаците. Красота, сила и вярност притеглят един към друг представителите на зодия Телец и немския дог. Фокстериерът и боксерът пък подхождат на родените под знака на Овен.
 

върни се в НАЧАЛО