"BG Север" - брой 18 (13  - 19 май 2011 г.)

 

АРТСЕДМИЦА


 

Бум на престижни отличия отчитат в плевенската Музикална гимназия


Възпитаници на НУИ обират наградите от национални и международни конкурси
 

Малка част от отличниците на училището, сн. авторътМиа ХРИСТОВА
17-годишният пианист от плевенското музикално училище Стефан Бонев се класира в първата шестица на най-добрите изпълнители на престижния международен конкурс "Панчо Владигеров" в Шумен. Стефан е най-младият сред 28-те участника в конкурса за пианисти, допуснати до финалния етап от международното жури с председател проф. Николай Евров, което класира Бонев на шеста позиция. Това е поредният значим успех от участия в престижни национални и международни конкурси за възпитаниците на Националното училище по изкуства "П. Пипков".
Началото бе поставено с първа награда за народната певица Лина Мачева от IV национален конкурс за изпълнители на народна музика - певци и инструменталисти, в Русе. Сред 150 млади таланти от цялата страна Мария Петкова и Алия Хансе завоюваха III награда, както и вокалният дует "Алена китка" - Алия и Айлин Бехчет. Сред изпълнителите на народни инструменти тамбуристките Васие Шельова и Петя Габрова грабнаха втора и трета награда, Божидар Стайков - кавал, е също трети.
Христея Маркова от класа по пиано на Антоанета Воденичарова бе българският представител в категория "В" на престижния VII международен конкурс за млади пианисти в град Осиек, Хърватска. Сред деветте дарования в групата от Русия, Хърватска, Китай и Унгария плевенчанката завоюва трета награда.
На V национален конкурс "Дико Илиев" във Враца журито с председател проф. Илка Попова оцени високо представянето на възпитаниците на Румен Тодоров и Ценка Тодорова. Петър Петров получи I награда и участие в гала концерта.
Центърът на акордеонното изкуство в България вече е в Плевен и акордеонистите имат стил, беше оценката за представянето на плевенчани на проф. д-р на изкуствоведческите науки Румен Потеров, който беше председател на журито в Х юбилейно издание на националния конкурс "Танцуващи клавиши" в Нови пазар. Оттам с първи награди се завърнаха Евгени Гочев и Петър Петров, за когото това е третата първа награда през този сезон. Заслужено е и първото място за популярния вече квартет "I&М " - Яни Маринов, Мария Димитрова, Мария Гешевска и Мартин Иванов. С втори награди бяха отличени Теодор Маринов и Мария Гешевска, а поощренията са за Росица Устапанова и Марина Дешкова.
Алия Хансе получи наградата "Зеленият цвят от дъгата" на III национален детско-юношески конкурс за песенен и инструментален фолклор "Песенна дъга над Кутев" в Котел. Последва първо място за народния хор с ръководител Гълъбина Стайкова с певици от V - VIII клас и трета позиция за вокалната група с момичета от VII и VIII клас от ХVII национален детски конкурс "Диньо Маринов" - Варна. Валентин Христов - гъдулка, е с втора награда, Петя Габрова - тамбура - трета, Момчил Бочев - кавал, завоюва трета награда и стипендия.
В III национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" - Монтана, 20 деца от V до Х клас бяха нашите представители в направление "Народно пеене" заедно с 15 инструменталисти от V до ХI клас. Най-високото отличие в раздел "Инструменталисти" - специалната награда, бе присъдено на Аделин Недялков - кавал. Първите награди дойдоха в Плевен за Божидар Стайков, Васие Шельова, Тоника Росенова, Михаил Иванов, Пламен Панталеев. Валентина Иванова и Владимир Христов спечелиха втора награда.
Четири награди завоюваха възпитаниците на НУИ "Панайот Пипков" и от IХ международен конкурс за немска и австрийска музика "MAGIC" за инструменталисти. Общо 161 музиканти от 7 държави са участвали в инициативата, която се е провела в Бургас.
С втора награда за изпълнения на пиано е удостоена Мануела Георгиева, трета награда е получила Венера Дзикова, която също свири на пиано. Две трети награди за изпълненията си на виола са завоювали Илияна Казакова и Камелия Първанова. С поощрения от конкурса са Габриела Сулева, Траяна Тодорова и Ана-Мария Иванова.
Наградените с I, II и III награди ученици, категория "В" на възраст от 16 до 18 г. след решение на журито получават едногодишна стипендия от Министерство на културата в размер на половин минимална заплата по Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.
С "Видински танци" - хореография на Гето Ценковски и музика на Иван Вълев, танцьорите от плевенското Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" с художествен ръководител Танушка Арабаджиева завоюваха второ място на VIII национален конкурс-надиграване "Златна гега" в Котел.
 


Злато, спомени, музика и летящи картини в нощта на музеите


Вяра ЦЕНОВА
На 14 май плевенчани и гостите на града ще бъдат свидетели на интересни инициативи в Регионалния исторически музей (РИМ) и в ХГ "Илия Бешков" по повод традиционното провеждане на "Нощ в музея", съобщават организаторите. Под мотото "Спомен от стария Плевен" ще протече тазгодишното издание, организирано от РИМ. Всички гости ще могат да разгледат любопитни изложби и да се забавляват с музикалната програма от 19 до 24 часа.
Седем са изложбите, които ще бъдат открити същата вечер. Първата от тях е "Дарения. Избрано през годините". Национален музей на образованието - Габрово, гостува с експозиция на училищни уреди и апарати. Посетителите ще могат да видят живопис и скулптура, дарена на музея от художника Красимир Тодоров. Най-голям интерес вероятно ще предизвикат уникалните експонати от Рогозенското съкровище, с които ни гостува РИМ - Враца. Любопитни за най-малките посетители ще бъдат животните - артисти, взели участие в различни филми, от частната колекция на д-р Стоян Лазаров. Последната, но не по стойност колекция, която ще видят гостите на музея, е с вещи на феномена Вера Кочовска. Едновременно с това посетителите ще се пренесат в 20-те години на миналия век с една разходка по тогавашната улица "Александровска" и ще видят възстановени в оригиналния си вид и шест от характерните за епохата магазинчета по нея.
В 21,00 ч. ще започне музикално-сценичният спектакъл "Спомен от стария Плевен".
В ХГ "Илия Бешков" по същото време любителите на изобразителното изкуство ще могат да се срещнат с творби от колекциите "Гравюри" - западноевропейска графика от фонда на галерията, "Шона" - каменна пластика от Зимбабве и "Торун" - детски рисунки от Полша. В залите на галерията ще бъдат показани и модна колекция и изложба на ПГ по облекло и текстил "Хр. Бояджиев". Всички посетители ще могат да участват в рисуването на огромна картина, която ще полети в небето с балон.
 


Нови имена в Пролетния салон на Иван Вазов 5

 

Творба на Юрий Буков, сн. Мария ЦърковаНаташа КРУМОВА
В тазгодишната обща изложба на плевенски художници, която бе открита в Общинската галерия, участват над 60 произведения на графици, живописци, скулптори и приложници. Последните представят керамика, текстил и стъклопластика. Изложбата обхваща всички жанрове, има и сериозно тематично разнообразие в произведенията на плевенските творци, които показват пейзажи, натюрморти, портрети и доста предизвикателни за зрителите картини, като например творбата на Николай Неделчев.
Новите имена в тазгодишната изложба са членове на СБХ - София, и впечатляват с присъствието си. Людмил Георгиев е график, победител е в конкурса на СБХ тази година и като награда ще ползва привилегията да работи в ателиетата "Сите д`Изар" в Париж. Той е решил да направи преди това представянето си в Плевен. Сериозна своя творба показва и друг столичен автор - живописецът Петър Стоянов.
Живописецът Николай Недков и Момчил Мончев, който се представя с иконопис, са нови членове на групата на плевенските художници.
Следващото събитие е нощта на галериите на 14.05.2011 г.
 

Мнения на художници

Обърнахме се към тях с три въпроса: какво е мнението ви за тазгодишния Пролетен салон и за нивото на общата експозиция, кое е новото в представянето на авторите и творбите им и какво е отношението към изобразителното изкуство в град Плевен?
Господин Цветков: "Нивото на тази експозиция е средно. Има постижения, но и произведения, които нямат място тук. Много положително е присъствието на нови колеги. Това е нещо различно, а и на ниво. Това може да даде нови импулси на всеки от нас в творческо отношение. А хората в Плевен имат отрицателно отношение към изкуството, което е жалко, но е факт".
Стилян Атанасов: "Това е вътрешен преглед на състоянието на групата, а и на присъствието на зрителите. Има нови автори, но от една тяхна работа не може да се състави мнение, несериозно е. А отношението към изобразителното изкуство е занижено, много занижено. Като изключим обичайните почитатели, които присъстват тук или посещават изложбите в града, отношението на хората към изкуството е на границата на абсолютното безразличие. Това е благодарение на така наречената държава".
Николай Дабов: "Липсва жури, което да определи нивото на една експозиция. Чрез журиране се гарантира по-високо равнище на всяка изложба. Това, което се случва, е лошо разбиране за демократизъм. Тук има работи, които са под нивото на всички изисквания за изкуство. Разбираемо е, че няма интерес на зрителите.
Освен това, не съществуват меценатите, а политиците и хората във властта нямат отношение към изкуството и творците, които се чувстват малко отхвърлени от полезрението на управляващите. Запознават ме три пъти с един и същи политик и той все не ме помни! На откриване на изложбите пък присъстват предимно художници и техните роднини".
Председателят на Плевенското представителство на СБХ Сашо Камбуров отказа да даде мнение за вестника.

 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

"Омъжи се за него"

Лори Готлиб
Лори Готлиб, преуспяла журналистка и самотна майка, се опитва да си отговори на въпроса, който много жени си задават: Нима свършиха добрите мъже? След множество неуспешни връзки Лори Готлиб е принудена да направи равносметка за причините, довели до настоящото положение. Книгата е откровен отговор на въпроса защо любовният ни живот не върви според собствените ни планове. От нея ще научим: Как стигнахме дотук.
Как да минем от фантазиите към реалността.
Как да направим по-интелигентен избор.
Как да престанем да саботираме връзките си и да дадем шанс на съдбата.
Дали ако спрем да търсим романтичния герой от своите блянове, няма да открием мъжа, с когото да споделим живота си?

"Детективска агенция PRIVATE"

Джеймс Патерсън
Бившият морски пехотинец Джак Морган наследява детективската агенция на баща си. С клоновете си по света Private бързо просперира и се занимава с тежки и почти неразрешими случаи.
Всеки ден Джак научава тайните на едни от най-влиятелните и известни хора на планетата, които търсят максимална сигурност и дискретност.
Джак вече разследва случай на уредени бейзболни мачове и нелегални залагания и е по петите на жесток сериен убиец, отнел живота на тринайсет млади момичета, когато научава за ново, потресаващо убийство, което го засяга пряко - жертвата е жената на най-добрия му приятел и негова бивша любовница. Джак е решен да използва всички ресурси на Private, за да открие извършителя.

върни се в НАЧАЛО