"BG Север" - брой 18 (13-19 май 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

 

Млад мъж възкръсва за нов живот


Пламен благодари на майка си за борбата й и на "BG Север" за публикация

 

Светла, Пламен и дъщеря му Симона, сн. архивРалица ПЕТРОВА
Иска ми се всички, които прочетат тези редове, да разберат най-вече едно - от какво семейство са двамата ми сина. Семейство с възможности и просперитет. Аз знам, че някои ще ме упрекнат за това, че давам гласност на личната си история. Други може би ще се възхитят от откровението ми. Но за всичките тези години на болка се убедих в едно: не трябва такива хора да се прикриват и да се търпят. Независимо дали става въпрос за син или дъщеря. Те са нагли, без капка съвест и жал за околните". Това са редове от писмото на Светла Николова - българка от гр. Левски, живееща в момента в Мелбърн, Австралия, което тя изпрати до "BG Север" през 2009 г.
В него тя описваше подробно пагубния житейски водовъртеж, в който я вкарват двамата й сина. Преди две години Светла разказа как по-големият - Пламен, след редица неуспешни опити да си намери и да се задържи на работа и в Австралия, и в България, се хлъзга по повърхността и се отдава на наркотиците. Разпродава почти цялото имущество в бащината къща на Светла в гр. Левски, където тогава живее болната й майка. Повдението на Пламен се отразява и на по-малкия син - Петър, който също започва да "залита".
За да спаси болната си майка от психически тормоз, за да запази дома си, Светла започва да пише жалби срещу Пламен. Иска да бъде прибран за лечение. Тогава обаче удря на камък - и в полицията, и в болниците... Накрая Пламен все пак е вкаран в затвора. А Светла трябва да живее с тази мисъл. И с приказките на хората - за ужасната майка, която се обръща срещу сина си.
Времето обаче доказва, че една майка най-добре знае какво и как да направи за децата си. Преди броени дни Светла се свърза с "BG Север", за да съобщи страхотна новина: Пламен, който вече е изтърпял наказанието си, е станал коренно различен човек. Вече е в София, скоро започва работа.
А самият Пламен изпрати писмо до редакцията.
"Искам да ви благодаря за това, че публикувахте статията за мен преди две години (бр. 35/2009 г.). Тя страшно много ме засегна, но ми помогна да осъзная много неща. И най-вече чрез вас искам да благодаря на майка ми - за нейната голяма и продължителна борба за моето оцеляване. Сега осъзнавам, че нейната цел е била само една - да ме избави от този водовъртеж, в който бях попаднал. В момента съм добре, напълно пълноценен. Готов съм за нов живот - за работа. С цялото си сърце искам да зарадвам майка ми и баща ми и да им покажа, че отново ще имат един достоен син. Ще докажа също и че ще бъда достоен баща на децата си.
Нашата къща в гр. Левски отново грейна - обновена е, изцяло ремонтирана, с нова дограма. Градината е страхотна, цветята отново цъфнаха. Жената, която се грижеше за болната ми баба, е прекрасен човек. За съжаление баба ми почина в края на април, но си отиде щастлива. Леля Дидка, братовчедката на майка ми Цветанка, аз, брат ми и нашата братовчедка Ани, както и Боби, направихме едно достойно погребение на баба ни. А нейната загуба като че ли също ни помогна да осъзнаем живота.
Брат ми също се промени и стана друг човек. Спря цигарите, помага вкъщи.
Щастлив съм, че моето семейство ми дава нов шанс и наистина ще положа усилия да не ги разочаровам. Пламен Николов"
 


Къде да продължат обучението си дискутираха десетокласници
 

Участниците в дискусията от ГПЧЕ и СОУ Иван Вазов, сн. авторътВяра ЦЕНОВА
Предимствата и недостатъците на обучението в България и в чужбина дискутираха десетокласници от ГПЧЕ и от СОУ "Иван Вазов". Традиционната форма на дебат, който се организираше в езиковата гимназия, сега излезе извън рамките на училището и се трансформира в полезна за всички информация, поднесена от позицията на участващите във форума.
"Всички ние се нуждаем от качествено образование. Някои от нас намират своя шанс за реализация в университети в България с дългогодишни традиции, други намират своята възможност за обучение в страни като Великобритания, САЩ, Холандия, Дания, Германия и др., които предлагат стипендии, качествено образование и висок стандарт за живот. Има и трети вариант, в който тези чуждестранни университети имат представителства в България. Тук сме да обсъдим всички възможности, които ни се предлагат, предимствата и недостатъците на всяко обучение", обобщиха десетокласниците, които е време да решат как и къде ще продължат образованието си.
Според Диана обучението в чужбина осигурява по-сигурно бъдеще - завършилите дадена специалност имат осигурена работа след това и затова е предпочитано. Мария представи тезата си дали е достъпно образованието за всички в чужбина. Жизненият стандарт у нас е много по-нисък от останалите членки на ЕС, категорична е тийнейджърката. Тя определи таксите в родните университети като "репресивни". За едно средностатистическо българско семейство е непосилно да издържа студент в Англия, отбеляза тя и е категорична, че нивото на образование у нас не отстъпва по качество на това в чужбина. Този факт се потвърждавал от успехите на нашите студенти в международни състезания.
По време на дискусията беше представен сравнителен анализ на образователните системи на България, Испания, Великобритания и Гърция, а Сашо разказа за своя опит от едногодишното си обучение в САЩ. На финала участниците в дискусията си размениха вестниците на своите училища.
 


Заради евентуален срив в интернет матурата ще се спасява с флашки


Черновите ще се пазят 3 месеца при съмнения за преписване


Инна СТЕФАНОВА
Училищата в Плевенско, които нямат интернет, ще свалят тестовите бланки за матурата от близка компютърна зала, квартално кафене или от дома на някой преподавател, стана ясно по време на съвещание с директори на школа и председатели на зрелостни комисии, проведено във вторник. Ако не дай си боже интернетът спре по някаква причина и то в малкото населено място, където операторът е един, какво ще се прави тогава? Това беше основната тревога от страна на ръководствата на училищата в Плевенско. Ще се търси най-близкото съседно населено място, за да се спасява ситуацията, за това директорите и учителите предварително трябва да са се запасили с празни дискове или флашки. По-добре ще е, ако подобен проблем няма, бе успокоението по време на съвещанието.
Тестът от 40 въпроса, заедно с темата за есето, ще бъдат качени кодирани на интернет страницата буквално преди старта на матурата по български език и литература на 17 май. Точно в осем сутринта на имейлите на гимназиите ще бъде разпратена само паролата, с която директорите да отворят теста. Едва тогава ще започне разпечатването на въпросника, което трябва да стане за не повече от 30 минути, преди изпитът да стартира официално. В някои плевенски школа вече се правят сухи тренировки с хронометри на времето на разпечатването, като в тях участие взимат представителите на техническите комисии.
За пръв път през тази година темата за зрелостния изпит ще се генерира в деня на изпита и ще се разпространи до училища не само в Плевенско, но и в страната чрез интернет връзка. При повреда в интернета на гимназията също ще трябва да има резервен вариант за достъп до мрежата. Досега националният зрелостен изпит се предаваше до всяко училище на хартия или на диск, но миналогодишното изтичане на информация преди матурата наложи извънредните мерки.
За първи път специално внимание се обръща на черновите. Квесторите ще отчитат под бройка всеки лист, който е даден на децата, независимо дали на него е писана чернова или тема. Освен това те ще се съхраняват три месеца, за да може да се направи проверка дори при евентуално закъсняло съмнение за преписване. Не само учители, но и чиновници, чиито деца са абитуриенти, няма да имат нещо общо с процедурите, свързани с изпита. Всички те попълват специални декларации, че нямат връзки със зрелостници.Послушай лекаря

От 8 месеца имам нарушения в гълтането при хранене, които се изразяват в стягане и болка при преглъщане до невъзможност за преминаване на твърда храна. За това време отслабнах с 25 кг. Какво да правя?


Надя Петрова, 52 г.

Затрудненото преглъщане може да е сигнал за туморни образувания

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"


Гълтателният дискомфорт или затрудненията при преглъщане е един полиетимологичен момент, свързан с комплекс от причини, които условно бихме могли да разделим на нетуморни и туморни. Към нетуморните причини спадат различните процеси - хипертрофични, хронично-възпалителни, алергични. Една голяма група са процесите, свързани с нарушение в психичната дейност, в нервната инервация, които водят до различни спазми, чувство за задушаване и т. н. и се обединяват под наименованието глобус хистерикус. Хронично-възпалителните процеси също имат своята специфика. Те се развиват бавно и прогресивно, но никога при тях няма такъв вид на клиничното оплакване като бързо и прогресивно затрудняване на гълтането, до пълната му невъзможност с изразени болки и със силно отслабване на тегло. Комплексно погледнато оплакванията най-вероятно говорят за развитието на някакъв обемен процес във фаринкса (гълтача), и то в долната му част, която граничи с гръкляна. Най-често проблемите, свързани с обемния процес тук, се дължат на доброкачествени образувания от рода на хипертрофия или нарастване на езичната сливица. Това води до затрудняване на преглъщането, чувство за чуждо тяло в гърлото, дразнене, спазъм. Следващите по честота причини са различните видове доброкачествени образувания от рода на кисти, които много често се образуват в най-долната част на фаринкса. Трябва да знаем, че кистата представлява мехурче, изпълнено с течност, което при нарастване упражнява компресия над околните тъкани и по този начин се явява тип чуждо тяло, затрудняващо акта на нормалното гълтане. Освен кисти често се образуват и доброкачествени образувания от рода на фибронни папиломи и др. За наша радост процентът на злокачествените обемни образувания не е толкова голям в тази част на гърлото и се движи между 3 - 5%. По-често се срещат карциномите на входа на хранопровода, от долната част на фарингиалната тръба.
В случая на читателката е необходима първо една прецизна диагностика с помощта на арсенала от съвременни технологични средства - ендоскопски и микроскопски техники. Задължително при наличие на процес се прави биопсиране, след което своевременно в срочен порядък и оперативна намеса. Самият оперативен план се изгражда в зависимост от резултатите в хистологията и в зависимост от мястото и обема на процеса. Целта е да се отстрани бързо новообразуванието и да се предприеме адекватно следоперативно лечение. Когато новообразуванията са с малък обем, се използва радиофреквентна хирургия, съчетана с ендоскопска техника. Когато обаче процесите са инвазирали, се налагат външни оперативни техники. Като цяло прогнозата на тези заболявания е добра, що се касае до доброкачествените образувания.
 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

върни се в НАЧАЛО