"BG Север" - брой 18 (13 - 19 май 2011 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

 

Майка откри парчета стъкло в храната от детската кухня

Николова схрускала чуждото тяло, докато дояждала манджата на дъщеря си

Стъкълцата в яхнията на детето са опасни и за възрастен, сн. авторътПоля ТОМОВА

Плевенчанка е открила стъкълца в храната на едногодишната си дъщеря, научи "BG Север". От няколко месеца Албена Николова взимала на Рая храна от детската кухня, тъй като нямала възможност всеки ден да му готви по три различни ястия. В менюто имало грах с телешко. Детето изяло половината от порцията и майката решила да я доизяде. "Първия път нещо ми хрусна и помислих, че е песъчинка, макар че и песъчинка да е, пак не е нормално. След като продължих да ям, пак ми хрусна", разказва жената. Тя потърсила причината за това "хрускане" и я открила в яхнията - вътре блестели няколко малки стъкълца. Албена останала като втрещена. Как може в храна, приготвена в детската кухня за най-малките, да има стъкла, пита възмутената майка.
След находката тя веднага се обадила на национален телефон на Агенцията по храните. Оттам подали сигнала до Плевен и Албена получила телефонно обаждане от местните инспектори. След като им обяснила за какво става дума, те обявили, че ще направят проверка. Проверката обаче установила, че няма причина стъкло да попадне в детската манджа. Произведени били общо 400 порции от тази храна, но нямало друг сигнал за чуждо тяло. Взета била и проба от храната, която е в детската кухня, но не било открито стъкло. Затова и проверката на Агенцията по храните приключила без препоръка и санкция за работещите в кухнята. На директорката Снежана Русинова обаче е съставен акт, но поради друга причина - нередовно водене на документация. Самата тя има собствена версия как е попаднало стъкълцето в храната на Рая. "Твърде възможно е в самата консерва да има стъкълце и при изсипването на граха стъклото да попадне в храната на децата. Вторият вариант е това да стане при отварянето на буркана, който е с винт", смята директорката. Тя заяви също, че много често в консервите, които получават в детската кухня, има чужди тела. "Колежките са намирали болтове, различни други такива неща... В картофите, в машината, която ги бели, попадна камък с големина, форма и цвят на картоф. При пускане на машината жените чули трополене, спрели я и извадили този камък", разказа още директорката.
Иначе общинската детска кухня наскоро бе основно ремонтирана и преоборудвана и сега отговаря на всички европейски изисквания. Заради случая със стъклото директорката Снежана Русинова заяви, че ще засили контрола върху приготвянето на храната за децата.
Детската кухня в Плевен е кухня-майка, която зарежда яслите и останалите пунктове за храна на малчуганите.
 


Ученички изпепелиха читалищен салон


От сградата са останали само стените, сн. ФейсбукСтефана МИХАЙЛОВА
Обаждане по джиесема вбесило момиче, което заедно със своя приятелка пушело в салона на читалището във Вълчитрън. Позвънило гаджето, което казало, че я зарязва, и ядосаната тийнейджърка решила да подпали със запалката си една от завесите в сградата. Такава е една от неофициалните версии за палежа, сигнал за който е подаден на другата сутрин - на 7 май, в дежурната част на РПУ - Пордим. Другата версия, пак неофициална, е, че двете девойки просто решили да си направят вечерта по-интересна и че докато огънят се е разгарял те не само са гледали, но и са добавяли дървени столове и каквото намерят, за да го поддържат. Не им трепнало, когато пожарът взел застрашителни размери, не им е хрумнало да звъннат на някой и да потърсят помощ, за да спрат пламъците.
Хората в селото говорят, че дупката, през която можело да се влиза в салона, е направена отдавна от тинейджъри и че там те се събирали всяка вечер, за да пушат и да пият, далеч от погледите на родителите си. Самата сграда се намира в парк и до нея няма близки къщи, от които да могат да бъдат видяни пламъците и за тях навреме да бъде сигнализирано. Когато униформените отишли да видят след сигнала стореното, вече било твърде късно, за да се спаси каквото и да е от имуществото в салона. Няма пострадали хора, но на сградата са нанесени големи материални щети, е констатацията на полицията. По думите на Галя Ангелова, председател на настоятелството на читалище "Светлина", от сградата са останали само четирите стени. Изгоряло е абсолютно всичко - обзавеждането, сцената, балконът, гримьорните и дори покривът. Сградата е на близо век, навремето е ползвана за училище, след това в нея е бил пансион за деца от семейства с по един родител. Според Ангелова в сградата е проникнато, след като е избит вход между стари стълбища и врата, действано е умишлено.
Започнато е досъдебно производство по случая. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура - Плевен, работата по случая продължава разследващ полицай.
 

 

Таксиджиите пак пропищяха заради недостига на стоянки

Петя КОЛЕВА
Таксиметрови шофьори в Плевен пропищяха пак заради недостига на стоянки. "Бяха ни обещани преди четири години, явно заради изборите. Първоначално наистина ни осигуриха места за изчакване на клиенти, но няколко месеца след изборите направиха синя зона и ние пак увиснахме", казва Красимир Маринов, който от години кара такси. И като пример дава пространството около ресторант "Централ". Таксиджиите се чувстват прецакани, тъй като не са получили обещаното от кмета Найден Зеленогорски. Заради това, че нямаме осигурени стоянки, сега се налага да се редим на места, които са забранени по принцип, твърдят те. Затова пред Дома на книгата могат да се видят огромни колони от таксита, които стигат до спирката и често пречат на тролеите. Имало е случаи, когато сме стигали почти до сблъсъци с ватманите, обаче нищо не можем да направим, признават таксиметрови шофьори. Освен стоянките, те имат проблеми и със самите себе, по-специално с броя на колите. В Плевен има вече около 400 таксита, без да се броят "копърките". "То работата намалява от ден на ден, пък колите се увеличават... Как става това...", недоумяват шофьорите. Най-тежкият проблем на водачите на таксита в Плевен обаче си остават дупките и разбитите улици. "Плащаме данъци, чупим си колите, просто е някакъв ужас. Имало е случаи да отказваме поръчки само защото улицата е цялата като след бомбардировки", казва Маринов. "И сега гледам, кметът обещава на плевенчани да направи улица в ж. к. "Дружба". Да, ама не къде да е, ами до частната клиника. Че то е задължение до болниците да има инфраструктура. Защо не обеща да ремонтира повече улици в града? Или пак предизборно ще се закърпят тук-там нещата и толкоз", негодуват шофьорите. Преди седмица отново е имало сблъсък между двама таксиджии, единият от които "копърка". "Случката е станала пред болницата, колега е закарал майка си и една баба го попитала колко ще й вземе до гарата. В тоя миг обаче се намесва друг шофьор - "копърка". Хваща възрастната жена за ръката и буквално я издърпва от колата на колегата. Ще ти счупя стъклата, не ми взимай клиентите, му казал", разказва очевидец на случката. С т. нар. "копърки" обаче никой не може да се справи, тъй като те са редовни, просто возят на космически цени. Техни жертви стават обикновено по-възрастни и хора от селата, които не гледат залепените на стъклото тарифи. На последната си сесия общинският съвет прие таван на цената за един километър пробег от 1,30 лв., който влиза в сила в края на този месец. Старейшините обаче по този начин нищо не свършиха, тъй като не фиксираха първоначалната такса и цената за престой и "копърките" непременно ще се възползват от този пропуск, коментират запознати.
 


Темида

Глобиха 2 000 лева полицая, хванал съдия да кара пиян


Полина ТОНЕВА
2 000 лева глоба е административното наказание на полицая Демир Асенов, който стана известен с това, че залови съдия Любомир Кръстев да шофира след употреба на алкохол. По-късно същият полицай засече да кара пиян и общинския съветник от "Атака" Илиан Беров. Делото срещу униформения служител стартира още през 2007 година в плевенския съд, но след отлагания и отводи бе прехвърлено в Ловеч. Със свое решение ловешкият съд е признал Демир Асенов за виновен в това, че през 2006 година е нанесъл побой на непълнолетен в центъра на Плевен. Наказанието е глоба заради чистото съдебно минало на Асенов. Той не може повече да работи в системата на МВР и сам е подал заявление за напускане, съобщиха осведомени.
В нощта на 24 срещу 25 ноември 2006 година Демир Асенов и негови приятели били на дискотека. Не били на работа, а просто посетители. Около два след полунощ излезли от дискотеката, купили си дюнери и започнали да се хранят близо до хотел "Ростов". До тях се оказва компания от непълнолетни младежи, сред които и 16-годишният тогава Николай Илиев. В един момент погледите на момчето и полиция се пресичат. Какъв си ти, попитал Асенов, а Николай отговорил - никакъв. Последвал нов контакт с очи и полицаят показал среден пръст на момчето и го напсувал на майка, сочи документът от съда. След което Асенов поискал личната карта на Николай. Хванал го за жилетката и силно пристегнал дрехата към врата му. Жилетката се раздърпала и конците се скъсали. Момчето попитало в качеството си на какъв Асенов му иска документи за самоличност и това още повече вбесило полицая. Започнал да удря 16-годишния Николай с ръце през лицето пред погледа на всички присъстващи. Никой не се намесил. Николай успял да се откопчи, но Асенов го хванал и завлякъл малко по-надолу, около колоните на "Наркооп". Тук вече започнал истински побой, полицаят удрял момчето в стомаха и бъбреците. "През цялото време Илиев и останалите непълнолетни умолявали Асенов да спре. Илиев настоявал да се легитимира, ако е полицай. Раздразнен от това, Асенов нанесъл удар на Николай Илиев в лицето, което причинило кръвотечение от носа, а след това ударил и главата му в колоната, което зашеметило непълнолетния", пише в материалите по делото. Побоят бил спрян от патрул на Второ РПУ, който преминавал по пешеходната зона. При вида на колата Асенов пуснал момчето и се отправил към нея. Николай също отишъл до колата и разказал какво се е случило. Тогава бил откаран в полицейското управление, където подал жалба.
По делото са разпитвани свидетели, назначени са медицински експертизи. Наказанието на Демир Асенов е за хулиганство и неуважение към обществото.
 

 

Задигнати казани и тигани пратиха мъж зад решетките


Инна СТЕФАНОВА
Медни казани, котли и тигани, задигнати от чужда маза, пратиха мъж от Червен бряг за две години зад решетките. Решението е на магистратите от Районния съд в града. В затвор или в затворническо общежитие от закрит тип безработният и неграмотен червенобрежец ще остане при първоначално строг режим на изтърпяване на наказанието.
През юли миналата година Р. М. Ю. влязъл в маза на къща в село Ракита, като преди това разбил катинар и метален шип. Престъплението извършил в съучастие със свой авер. Двамата отнесли чужди вещи, оценени от експерти на стойност от близо 500 лева, а съдът е приел, че престъпниците са действали при предварителен сговор. Наказанието от две години Р. М. Ю. ще трябва да излежи в затвор, защото е извършил последното си престъпление в условията на рецидив, уточняват магистратите. Медните казани от мазата в Ракита той изнесъл след вече влезли в сила присъди за други две умишлени престъпления с наказание от година лишаване от свобода при първоначален общ режим.
Кражбите са сред водещите престъпления в региона на Червен бряг, е констатацията на магистратите за първите четири месеца на тази година. Престъпленията против собствеността са сред водещите в работата на съда и през миналата година. Тенденцията вероятно ще се запази, както и тази посегателствата върху чужда собственост да се извършват от хора, вече регистрирани с престъпления.
 


върни се в НАЧАЛО