"BG Север" - брой 18 (13 - 19 май 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Любомир Петков:

Да използваш деца за предизборни цели е груба и цинична спекула


Според общинския лидер на БСП кметът трябва да се извини на родителите

 

Чавдар Велинов (вляво) и Любомир Петков, сн. авторътРалица ПЕТРОВА
Да използваш труда на децата за собствените си предизборни цели е груба и цинична спекула. Така председателят на ОбС на БСП в Плевен Любомир Петков определи поръчаните от кмета Найден Зеленогорски материали от детските градини, които ще носят личното му послание и ще бъдат пуснати с хеликоптер на празника на Плевен - 15 май, за което "BG Север" пръв писа. Информацията, която излезе в медиите, няма как да не предизвика острата ни реакция като политическа сила, допълни Петков.
Лидерът на БСП в Плевен припомни и друг случай, в който според него местната власт по този начин е употребила лостовете си на влияние. "Имаше преди време едни подписки - представители на определени институции, които са на издръжка на общината, са били карани да се подписват - едните за добрите общински съветници от мнозинството, защото другите от опозицията са лоши. Не са малко инициативите на различни организации в града, при които те търсят подкрепа от общината. Основният въпрос обаче от страна на администрацията е къде ще бъде логото на общината и името на кмета. И това е само още един пример за това, че в Плевен този модел на управление не поставя властта в услуга на хората, а я изправя срещу тях", подчерта Любомир Петков. Според него най-малкото нещо, което може да направи кметът в тази ситуация, е да се изивини на родителите.
"Аз също съм родител и искрено се надявам моята дъщеря в последните няколко дни да не е творила картички на Найден Зеленогорски. И ако е така - аз си искам картичката. Защото всичко, което прави дъщеря ми в детската градина, си го взима вкъщи в края на деня и аз му се радвам", заяви още Петков.
По думите му разликата със случая в Пещера е, че там виновните са били наказани, а тук, по традиция, такива няма да има. Виновни ще бъдем ние, защото сме "гадни комунисти", бе категоричен лидерът на БСП в Плевен.
Изследванията на политолозите и социолозите, че ни предстои една ужасяваща предизборна и изборна кампания, вече имат първите примери - Пещера, Плевен, а вероятно и на други места, подчерта и зам.-председатеялт на ОбС на БСП в Плевен Чавдар Велинов.
 

 

"Софийски солисти" без пари в "Съгласие"
 

Диригентът Пламен Джуров, сн. архивИзвестният столичен камерен ансамбъл "Софийски солисти" ще изнесе концерт в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" на 19 май, четвъртък, от 19,00 часа, съобщиха от културния институт. Входът за плевенските почитатели на класическата музика е свободен, културното събитие е под патронажа на депутата от Коалиция за България Румен Петков.
Под диригентската палка на маестро Пламен Джуров ще бъдат изпълнени произведения от Бах, Хайдн, Бритън, Шуман, Шуберт и други известни композитори. Солисти са цигуларките Зорница Иларионова, Лиа Петрова и Кристина Георгиева. "BG Север"
 


Тържествено отбелязват 50 г. НШЗО "Христо Ботев"
 

Част от инициативния комитет, сн. Ралица ПетроваТържествено на 2 юни ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на НШЗО "Христо Ботев". Очаква се по този повод над 300 бивши и настоящи военнослужещи да пристигнат в Плевен.
Празничните прояви се организират от инициативен комитет. Той се състои от 45 души, носили пагони в редиците на школата през годините. Комитетът е създаден през януари, специално за подготовката на юбилея на НШЗО "Христо Ботев".
"Идеята възникна през декември м. г. Това да бъде една другарска среща - да сгъстим нашите редици, тъй като много хора вече ги няма, а те са строители на школата. Ние на тях ще отдадем необходимата почит. Ще припомним на бившите служители, че школата е единственото военно учебно заведение от този тип в България, на Балканите, в Европа и света", заяви председателят на комитета полк. Георги Китев.
Програмата предвижда всички гости да се съберат в 9,30 ч. пред Военния клуб, след което ще разгледат специална фотоизложба, посветена на 50 години от предислоцирането на Националната школа за запасни офицери "Христо Ботев" в Плевен. От 10,00 часа е предвидено тържествено събрание-доклад в салона на Военния клуба. В 11,50 ч. участниците в честването ще поднесат венец пред паметника на Христо Ботев в Плевен. Другарската среща ще завърши с обяд в ресторант "Караджейката". "BG Север"


 

 

 

Студентите проведоха акция "Почистване"


По инициатива на Студентския съвет при Медицинския университет в Плевен на 11 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, се проведе акция "Почистване". Студентите се опитаха за един ден да превърнат територията на своя университет в по-чисто и приятно място за провеждане на занятия, спортна дейност и срещи с колеги и приятели. "BG Север"
 


Българо-германският център минава под държавна шапка

Петте българо-германски центъра за професионално обучение в Плевен, Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Царево се обединяват в Държавно предприятие "Българо-германски център за професионално обучение". Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промените в Закона за насърчаване на заетостта.
Центровете за българо-германско обучение осъществяват повишаването на квалификацията на възрастни. След приемането на промените ще се образува държавно предприятие по смисъла на търговския закон. Според депутатите, които са "за" обединението - нецентрализираните структури трудно подлежат на въвеждането на иновативни практики и именно затова се въвеждат корекциите. Другата цел е оптимизация на държавната администрация. "BG Север"
 

 

Осветиха новата библиотека
 

Водосветът се състоя една година след преместването в новата сграда, сн. Вяра ЦеноваНа 11 май беше осветена новата сграда на РБ "Хр. Смирненски. В деня на светите братя Кирил и Методий, който е и професионален празник на библиотекарите, отец Милен от църквата "Св. Параскева" отслужи водосвет за здраве и благоденствие на работещите тук и на посетителите на библиотеката. Това се случи една година след преместването на културния институт в новата сграда и повече от 30 години след стартирането на строежа й. "BG Север"


 

Жител на село Долни Луковит намушка с нож двама плевенчани
Двама млади мъже са настанени за лечение с опасност за живота в УMBAЛ "Д-р Г. Странски" в Плевен, съобщиха от полицията. Те са с множество прободни рани след скандал в село Долни Луковит. Сигнал за инцидента е подаден от единия пострадал мъж, който е на 30 г., 20 минути след полунощ на 8 май. Той съобщил, че непознат му е нанесъл няколко удара с нож в лявата част на тялото. На мястото незабавно са изпратени автопатрули, които са намерили двама ранени плевенчани - на 29 и 30 години. След проведените издирвателни мероприятия е установен нападателят - 62-годишен мъж от с. Долни Луковит. Ранените са закарани в хирургично отделение на Университетската болница в Плевен. Oбразувано е досъдебно производство, работата продължава разследващ полицай. "BG Север"
 


Третокласник от СОУ "Ив. Вазов" стана втори по информатика

Третокласникът Илия Петров от СОУ "Иван Вазов" е на второ място в националния кръг на състезанието по информационни технологии "Знайко", информират от училището. То се проведе от 5 до 7 май във Велико Търново. Нашият ученик бе единственият от Плевен, класиран за това ниво, хвалят се от школото. Националният кръг е преминал под наслов "Хората и Космосът" във връзка с 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин. Третокласникът си измислил космическа история и създал комикс с няколко слайда, в който разказал как семейство марсианци научили за нашата земя, за нашите космонавти. Имало и задачи, съвсем тематично свързани с Гергьовден. Илия трябвало да се състезава със 104 малчугани, победители от областните кръгове в страната. "Илия достойно приема втората си позиция в състезанието, защото пред него е само една дама от София. За да стигне дотук, той се труди много. Заслуга за отличното му представяне имат преподавателката му по начална компютърна грамотност Наталия Иванчовска и класната му ръководителка Маргарита Стефанова", казват от СОУ "Иван Вазов". "BG Север"
 


Цветя и концерти за 70-годишнината от рождението на Гена Димитрова

Ако беше жива, на 6 май голямата оперна прима Гена Димитрова щеше да навърши 70 години. По този повод БНБ пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета от серията "Именити български гласове. Номиналната стойност на монетата е 10 лв., а тиражът й е 4 000 броя. От едната й страна е изобразена емблемата на БНБ, а на другата - Гена Димитрова в ролята на принцеса Турандот от едноименната опера.
В Плевен 70-годишнината на оперната прима беше отбелязана с поднасяне на цветя пред барелефа й от председателя на ОбС Георг Спартански и кмета Найден Зеленогорски. На 9 май Плевенска филхармония под диригентството на Григор Паликаров изнесе концерт с участието на певци, които са работили с Гена Димиторва - Баясгалан Дашням, Елена Баръмова, Стефан Владимиров и Доротея Доротеева. На 11 май в честванията се включи и Общинският хор "Гена Димитрова" с концерт "Шедьоври на модерната музика". "BG Север"


 

върни се в НАЧАЛО