БИЗНЕС


 

Коли и джипове на народни цени пуска догодина Гриша Ганчев

 

Премиерът направи първа копка на завода за автомобили край Ловеч

 

Първата копка бе направена с багер на фирма Изобор, която е един от потенциалните строители на завода

Мира ГАНЧЕВА

Първа копка на новия завод за автомобили, който "Литекс Моторс" АД ще гради в с. Баховица, направиха премиерът Сергей Станишев, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, изпълнителният директор на фирмата Илия Терзиев и Уан Бау Чай, вицепрезидент на китайската компания "Грейт Уол", съакционер в дружеството. Стартът на грандиозния проект бе даден в Деня на Ловеч 11 май. Държавата и правителството подкрепиха това начинание, като предоставиха чрез Българската агенция за инвестиции сертификат за инвеститор клас "А" на "Литекс Моторс", обясни министър-председателят. Този проект символизира и фокусира върху себе си политиката, която държавата и правителството ни провеждат през последните години, а тя е да направим България максимално привлекателна за нашите и чуждите инвеститори, да се откриват нови производства, нови висококвалифицирани и добри работни места, добави Станишев. На церемонията той разкри още, че инвеститори от Словакия са избрали България, за да вложат стотици милиона евро, като част планирали да вложат за изграждането на завод в Ловеч. Премиерът обаче не издаде повече подробности.

От името на "Литекс моторс" Илия Терзиев дари три автомобила на Ловеч - два на общинската администрация и стилен пикап на кмета на Баховица Петър Петров.

Само преди дни общинският съвет в Ловеч разреши продажбата на близо 430 дка в местността Корудере край Баховица за строеж на завода за автомобили на цена от 274 хил. лв. Проектната инвестиция е 188 млн. евро, като финансирането ще е от собствени средства на акционерите и от банкови кредити. Заводът ще бъде изграден за 18 месеца. В него първоначално ще се произвеждат две серии автомобили - един от спортен клас със задвижване на всички колела и с цена на дребно около 13 хил. евро, другият автомобил е масовият от т. нар. А-клас с цена около 6 000 евро. Както е известно, те ще се произвеждат съвместно с китайския концерн "Грейт Уол". От българска страна ще бъдат разкрити над 1 300 нови работни места. Предвижда се тези автомобили да се използват като основа за собствено производство в България. Чрез нов дизайн и производство на собствени елементи за каросерията и резервни части трябва да се създаде самостоятелна българска марка LMС - на името на дружеството "Litex Motors Corporation". Производителят гарантира, че до голяма степен техническата разработка ще бъде заимствана от базовите автомобили и ще бъде променена там, където те не отговарят на европейските стандарти за безопасност, емисии въглероден двуокис и др.

Производството на първата серия автомобили край Ловеч - от спортен клас, е предвидено да започне в средата на 2010 г., е видно от инвестиционния проект на "Литекс Моторс". Втората серия ще стартира около половин година по-късно - в началото на 2011 г. Първоначално се предвижда производство на около 20 хиляди автомобила от всяка серия. Дружеството работи по сключване на договори както с партньора по разработките, така и с проектанта на модела и прототипа, най-вероятно от Торино, Италия, и въз основа на данните и резултатите от дизайна ще премине към етапа на разработване на автомобила и модела в мащаб 1:1. Намеренията са още на "София Мотор Шоу" през юни т. г. да бъде представен демонстрационен автомобил, който емоционално да интерпретира елементи на бъдещия сериен автомобил и да позиционира марката и нейните елементи на пазара. Заводът ще се състои от няколко складови помещения (за материали, заготовки, готова продукция), заваръчен цех с три поточни линии за заварки, бояджийски цех, два цеха за монтаж, логистични площи, корпус за научно-развойна дейност, административна сграда. С оглед постигане на по-висока заетост, както и предвид предимствата на по-ниските разходи за заплати в България, степента на автоматизация първоначално ще бъде ниска, се казва още в документите. Още от самото начало "Литекс Моторс" ще зададе високи стандарти за качество и атрактивен дизайн. Освен това се предвижда базовите автомобили да се доставят СКD (частично сглобени, т. е. окомплектована каросерия, а всички необходими елементи - поотделно), така че със собствен пресов и бояджийски цех и самостоятелен монтаж да се постигнат развитие и качествено производство.

Марката LMC ще се отличава със следните характеристики: разумна цена (value for money), опростени технически характеристики с оглед на обслужването, ремонта, разходите и т. н. (предимно въз основа на техническите разработки на базовите автомобили), атрактивен, самостоятелен и иновативен дизайн, високо качество на производството, продукта и обслужването, висока степен на съобразяване с нуждите на клиента, съблюдаване с всички европейски стандарти. Предвижда се средствата за придобиване на дълготрайни активи от 46,1 млн. лв. през 2009 г. да достигнат 113,4 млн. лв. през 2011 г. Планираният основен персонал след започване на производството на спортните коли е 840 човека, а след стартиране производството и на леките автомобили - плюс още 380. Общо "Литекс Моторс" възнамерява да назначи 1 220 служители, от които около 300 косвено заети (дизайн, разработки, пласмент, администрация, мениджмънт и др.) и още 60 места за обучение по различни професии. В завода се предвижда работа на две смени при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица.

 

 

Румен Петков:

 

Има мерки за подпомагане на строителния бранш

 

Ани ПАВЛОВА

Има мерки, с които може да се помогне на представителите на строителния бранш да се справят с кризата. Това каза народният представител Румен Петков на среща с регионалната камара на строителите в Плевен, провела се в сградата на Българо-германския център. На нея присъстваха още депутатът от "Коалиция за България" Васил Антонов, областният управител на Плевен Цветко Цветков, председателят на ОбС на БСП Любомир Петков, собственици на строителни фирми. Очевидно е, че в условия на затруднено финансиране от страна на банките ще е трудно да се изпълнява авансовото плащане на данък печалба от страна на фирмите, сподели Петков. Той призова представителите на бранша да споделят своите проблеми и на предстоящите срещи в града с министъра на финансите Пламен Орешарски, както и с министрите на труда и социалната политика Емилия Масларова и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Румен Петков се ангажира при необходимост да организира среща на представители на Строителната камара и в Народното събрание с Комисията по местно самоуправление и регионална политика.

Три са основните инструмента за подпомагане на бранша, поясни народният представител - финансово-инвестиционната политика на правителството, местните органи на самоуправление и евроинструментите. Кризата все пак е привнесена отвън, подчерта Петков и припомни, че правителството ще инвестира около 5 млрд. лв. в сектора. Според народния представител втората мярка е финансовият ресурс, отпуснат от Насърчителна банка, от който вече са усвоени около 130 млн. лв.

Само от март досега на територията на областта пряко в строителството са инвестирани от държавата около 2 млн. лв, информира Румен Петков. На стойност над 10 млн. лв. са проектите в региона по "Красива България" и Социално-инвестиционния фонд, подчерта той. Петков допълни, че около милион и половина лева са осигурени допълнително, с които в голяма част от общините на областта са ремонтирани детски и социални заведения. Най-показателни са цифрите в пътното строителство, категоричен бе той - 75 млн. лв. са вложени в пътна инфраструктура само през последните три години, което е в пъти повече от средствата, инвестирани от 1985 г досега.

Според представителите на бранша кризата в строителството ще се усети в максимална степен в края на годината. Затова камарата е разработила мерки за справяне със ситуацията. Нашият сектор е най-засегнат и затова искаме да бъде подкрепен, подчерта инж. Розета Маринова, председател на областната структура на организацията. Строителният бранш може да бъде подкрепен само с усилия и от негова страна, категоричен бе Румен Петков.

 

 

ПЛЕВЕН

 

Над 260 екземпляра показват на животновъдното изложение

 

Част от организаторите на изложението

Емилия КАРАБУЛЕВА

Над 260 животни от елитни породи са представени на VIII специализирано изложение - договаряне "Животновъдство - Плевен 2009", което отваря врати днес (15 май) от 9 часа на Кооперативния пазар. Изложението вече е традиционно за града, провежда се в дните около празника на Плевен и преминава под егидата на Министерството на земеделието и храните, с подкрепата на областната администрация и община Плевен, съобщиха за медиите организаторите на събитието от "Партнерс експо". Съорганизатори на проявата са Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството - София, както и още десетина животновъдни асоциации в страната.

Специализираното изложение "Животновъдство - Плевен" е естествено продължение на над 170-годишната слава на града като център на животновъдството и търговията с добитък. По данни на Държавен архив - Плевен, в книгата "Тържищата в България", издадена през 1942 г. се споменава за първата изложба на добитък в града през 1838 г., проведена на Сър пазар. Последната национална изложба на животни в Плевен е била през пролетта на 1947 г., припомни д-р Димитър Георгиев, председател на Асоциацията за развъждане на плевенска черноглава овца.

На двудневното изложение, което се открива официално днес (15 май) в 12 часа могат да се видят различни видове и породи високопродуктивни животни от националния генофонд на България. Експерти от браншовите асоциации са селектирали животните, на Кооперативния пазар се представят частни стопани, фирми и кооперации. Акцент по време на договарянето е поставен върху животни от различни видове, породи и направления, отглеждани главно на територията на Северна България.

Организаторите на проявата припомниха пред журналисти, че в Плевенска област са създадени доста породи животни - Плевенска черноглава овца, Дунавски кон, Бяла българска свиня и др. Тук дълго време е бил центърът за отглеждане на Дунавската тънкорунна овца, която впоследствие е изчезнала. Въпреки това обаче с всяка изминала година броят на породите животни на традиционното животновъдно изложение се увеличава, като основен за това е приносът на овцевъдството, обясни д-р Димитър Георгиев.

Основно присъствие на "Животновъдство - Плевен" има овцевъдството, с повече от 150 животни, следвано от говедовъдството с петнадесетина екземпляра. Кози от породите - Алпийска, Немска бяла, Дамаска и др. могат да видят посетителите, а конете са представени от Дунавската порода, Тежковоз, Рисак и др. Животните присъстват на Кооперативния пазар само на 15 май заради наличието на по-претенциозни експонати, сред които еднодневни пилета и пуйчета, предупредиха организаторите.

На животновъдното изложение участват и фирми за фуражи, фуражни добавки, специализирано оборудване, ветеринарно-медицински препарати, специализирана литература, както и представители на фондове за кредитиране на селскостопанските производители. Институтът по фуражни култури в Плевен, Институтът по планинско животновъдство и земеделие в Троян и Земеделският институт в Стара Загора също присъстват със свои представители и продукция. На отличените животни ще бъдат връчени купи и розетки с трикольори от жури от Регионалната дирекция за селекция и репродукция в животновъдството в Плевен, която е една от най-големите дирекции в състава на агенцията по брой на контролираните животни в България.

 

 

Платени ПУБЛИКАЦИИ

 

Уважаеми партньори,

Възползвайте се от специалните ни условия за финансиране на налични автомобили от склад!

В условията на тежка икономическа криза възможностите и ресурсите на малките и средни предприятия често са силно ограничени. Ние от Volkswagen Лекотоварни автомобили знаем това и няма да позволим бизнесът ви да страда.

В наше лице ще намерите надежден партньор, който ще ви предложи богат избор на висококачествени автомобили за работа с незабавна доставка и на невероятни цени! Но това не е всичко. За да улесним напълно вашия бизнес, ще ви подпомогнем като ви предоставим изключително изгодни условия за финансирането на избрания от вас лекотоварен автомобил с лизинг директно от Порше Лизинг БГ.

За повече информация относно складовата ни наличност по позиции, моля посетете нашия интернет сайт: www.vwn.bg.

С уважение: Вашият екип - Volkswagen Лекотоварни aвтомобили.

PR материал

 

 

Неправилното използване на хормонални хербициди води до опасна фитотоксичност

 

Характерно за тази пролет е закъснялото развитие на пшеницата и застъпването на фазата "братене" с началното развитие на слънчогледовите растения и с разлистването на лозята.

При хербицидната обработка на житните култури със земна или авиотехника и неспазване на известни задължителни условия съществува непосредствена опасност за отнасяне по въздушен път на микро капки или изпарения под формата на хербициден аерозол към съседни площи, заети с чувствителни култури. Силно изразена фитотоксичност се констатира при новопоникналите слънчогледови посеви, лозови масиви, бостани (дини, пъпеши), тиквички отглеждани в полиетиленови тунели отворени за проветряване и още оранжерийни зеленчукови култури.

Какви са видимите прояви на този хербициден ефект:

За кратък период от време листната маса се деформира и придобива характерната форма "пачи крак", стъблата се извиват под форма на латинската буква "S", силно се деформират и нарастващите зелени плодове. По междувъзлията и в основата на кореновата шийка, около която тъканите хипертрофират, се образуват туморовидни подутини. Стъблата са крехки и при допир или натиск се чупят. Получената продукция и растителната биомаса са негодни за консумация и фураж.

Ежегодно тези повреди обхващат значителни площи в Северна и Южна България, а земеделските стопани понасят значителни материални щети. Тези загуби особено нарастват при неустойчива атмосфера, ветровито време, некомпетентност на ръководните органи по места, неспазване на регламентираните метеорологични условия, липса на охранителна полоса между блоковете и неравномерността на релефа. Обикновено повредите от хормоналните хербициди на база 2,4-Д се откриват късно, което води много често до трудно изпълнимо противодействие. Естествено близко разположените посеви са най- силно повредени, като в дълбочина повредите постепенно затихват.

Като антидоти се препоръчват различни патентовани химични съединения разрушаващи структурата на хлор-фенокси-оцетната киселина и придвижването й по възходящ и низходящ път.

Ефективно противодействие при чувствителните култури, повредени от хормонални хербициди на база 2,4-Д (слънчоглед, люцерна, пипер и лозя) се постига с използването листния тор Лактофол Fe, съдържащ комбинация от активно желязо, магнезий и водоразтворими белтъци. При използване в доза 600 - 800 мл/дка при земно третиране с 40 - 60 л вода и при авиотретиране 5 - 10 л/дка след една седмица настъпват възстановителни процеси. Задължително е антидотната обработка Лактофол Fe да се извърши до 5 - 6 дни след повредата. Желязото блокира придвижването на активната субстанция, постъпваща базипитално към корените, докато лактатната форма и наличието на магнезий стабилизират фотосинтезата, възстановява се биосинтезата на зелени пигменти (хлорофил) и растежа на културите без наличие на вторични аномалии.

Информация и консултации на телефони:

София - 0887 811 312, 0888 893 944, Плевен - 0886 25 25 20, Пловдив - 0887 385 079, Добрич - 0887 744 755, Търговище 0601/623 71, 0887 915 510, Ямбол - 0888 894 944. www.ecofol.com