СОЦИАЛНО


 

Циганките врачки стават все по-нагли и досадни

 

Т. нар. гадателки продължават безнаказано да тормозят плевенчанки

 

Циганките не пропускат пейка с отпочиващи жени, за да им поискат пари и цигари срещу предсказване на бъдещето

Веселина ИЛИЕВА

Мургавите "гадателки", плъзнали по централните улици на Плевен, стават все по-нагли. С букет здравец в ръка те преследват минувачите и ги молят да им гледат. В повечето случаи техни жертви стават наивни и суеверни жени, преживели наскоро някакво нещастие, или майки с бебешки колички, тръгнали на разходка в топлите майски дни. Стопроцентови жертви на циганките са жени в траурни дрехи. Те са склонни да вярват на всичко, което им предрече псевдопророчицата. А тя обикновено с увереност твърди, че някаква черна магия тегне върху тях и семействата им и трябва да бъде развалена, иначе "те и близките им хаир няма да видят". Щом наивницата се хване на древната лъжа, веднага й се предлага решение на проблема - сега, на място и лично тя може да й развали магията.

"BG Север" се натъкна на подобна ситуация на площад "Възраждане". Жена на около 50 години се изръси с 20 лева, за да се отплати на нахалната врачка, която след бързи неразбираеми бръщолевения и разплитане на някакви конци от ризата на жената, уж й развали магията. Непосредствено след като прибра под престилката си двадесетолевката, гледачката се провикна с пророчески слова на друга, млада жена, и веднага й съобщи, че й дължи два лева. Ама аз не съм те карала да ми гледаш, сопна й се девойката. Няма значение, дай поне 20 стотинки едно кафе да пия, примоли се циганката и си изпроси чаша топла напитка.

Освен главната улица, района на ж. п. гарата и автогарата, друго място - стоянка, предпочитано от наглите циганки, е площадчето пред Центъра за репродуктивно здраве на булевард "Скобелев". Там всеки ден пристигат заможни, но безплодни семейни двойки от цялата страна. Още не слезли от автомобилите си, те биват нападнати от досадниците. Естестено и при тях като причина за безплодието се изтъква направена черна магия.

Говори се, че циганките гледачки си докарват много по-високи надници от своите събратя, които си изкарват хляба с просия. При гледането на ръка било като при всеки бизнес - ако някоя успее да улучи точни имена на хора, събития и факти на клиента си, получавала от него препоръка пред негови близки и познати. Така ставала и по-търсена и не се налагало да ходи по улиците да си лови лековерници, а те сами идвали при нея.

Учудващото е, че въпреки увеличаващия се брой на циганките - крадли и врачки, по центъра, никой не си мърда пръста да ги разгони, коментират плевенчанки, на които им е писнало да псуват безрезултатно наглите псевдопророчици. И вече избягват да сядат сами на пейка, където и да било, за да не станат сигурна жертва на т. нар. врачки.

 

 

В Първо РПУ вече работят  при нормални условия

 

Полицаите бяха строени за официалното откриване на управлението

Поля ТОМОВА

Служителите на Първо РПУ в Плевен вече работят при нормални условия. Обновената сграда бе официално открита от министъра на вътрешните работи Михаил Миков на тържествена церемония, в присъствието на депутатите от "Коалиция за България" Румен Петков, Васил Антонов и Радослав Илиевски, представители на съда, прокуратурата и местната власт. Сградата е изцяло ремонтирана, изграден е и четвърти етаж. Общата стойност на строителните работи е 1 милион 38 хиляди и 56 лева. През изминалите четири години в обновяване на сгради и осигуряване на техника в МВР са вложени повече средства, отколкото през всичките 20 години на прехода, бе уточнено на церемонията. По думите на вътрешния министър Михаил Миков през изминалите години са ремонтирани сгради, които не са били обновявани с десетилетия, започнато е и строителство на нови, които ще бъдат завършени след няколко месеца.

В обновената сграда на Първо РПУ има помещения за задържане, стаи за свиждане, за разпит и разпознаване. Създадени са работни помещения за служителите, приемна за граждани и самостоятелно обособена дежурна част. По линия на програма ФАР са монтирани камери за видеонаблюдение.

Ремонтът на сградата започна през януари 2008 г., като средствата са осигурени от капиталовите разходи на министерството. Първо РПУ обслужва население от близо 70 хиляди души. Към него са комплексите "Дружба", "Мара Денчева" и "Воден", централна градска част, ж. п. гара и автогара, УМБАЛ - Плевен, 21 учебни заведения, както и селата Буковлък, Върбица, Опанец, Гривица, Радишево, Тученица, Бохот.

Представители на полицейския синдикат посрещнаха министър Миков с плакати - "Искаме да работим", "Не на корупцията в МВР", "Спонсорство - равно на корупция". "Малко са сферите в България, в които от юни миналата година до януари тази година заплатите са увеличени с 15 процента в условията на финансова криза. Трябва да си даваме сметка, че това, което предстои на страната като очакване от държавния бюджет, не дава възможност на всички сектори да получават онова, което наистина заслужават. Да - полицаите заслужават много повече, да - трудът е тежък и непосилен. Но обществото иска от нас наистина едно МВР, в което да няма корупция, което има вътрешен ресурс да се бори срещу корупцията - и на пътя, и в разследването, и в оперативната работа. Случаите от последните няколко месеца показват, че едно е да казваме "не" на корупцията, съвсем друго е самите полицаи да имат силата да се преборят с корупцията между тях, включително и когато техните началници тръгват по кривия път", каза в отговор Михаил Миков.

 

 

Деца разиграха съдебен процес

 

Някои от третокласниците вече са избрали професията на юриста

Емилия КАРАБУЛЕВА

В ролята на строги магистрати влязоха деца от третите класове на НУ "Христо Ботев" в Плевен. Само за ден малчуганите от СИП "Изобразително и театрално изкуство" в школото се превъплатиха в съдии, прокурори, престъпници и техните защитници и разиграха импровизирани съдебни процеси. С много въпроси бяха засипани домакините на опознавателната среща в една от залите на Окръжния съд в града - съдиите Силвия Кръстева и Георги Грънчаров. Третокласниците се интересуваха какви са наказанията за убийство, за отвличане, за изнасилване, строг ли е законът към пияните шофьори и дали се дава храна на затворниците. Децата дори поставиха казуси от собственото си битие за разрешаване от магистратите.

След като приключи теоретичната част, с едва сдържано нетърпение малките ученици се включиха в разиграване на живо на съдебни процеси. 25 години зад решетките отнесе разпространител на наркотици от тричленния съдебен състав, въпреки усилията на адвокатката на подсъдимия да смекчи вината му. 17 години затвор за кражба на бонбони даде детският съд на невръстен, отмъкнал няколко кутии от сладката стока. Банков обирджия пък отнесе 15-годишна присъда за 5 хил. лева, макар че някой от състава предложи още по-високо наказание.

Жив интерес третокласниците проявиха към съдийските тоги, дори бяха учудени от отсъствието на перуки у магистратите. В ролята на манекен се прояви съдия Силвия Кръстева, а децата побързаха да запечатат мига с мобилните си телефони. В края на импровизациите стана ясно, че няколко от възпитаниците на НУ "Христо Ботев" вече са избрали професията на юриста с уточнението, че трябва много да се трудят докато стигнат до съдебните зали.

"Заложихме на емоциите у децата като начин да ги запознаем с нормите и законите на обществото. Така те по-лесно ще могат да се докоснат до професията на юриста и да получат достъпна информация", обясни ръководителката на ученическата група Анелия Савчева.

След приключване на срещата съдия Силвия Кръстева коментира пред журналисти, че е доволна от интереса на децата към професията на юриста. Основната цел на такива прояви е да се подобри правната култура на хората, да се обясни пред малките ученици какво представлява престъплението, а получената информация за престъпни прояви на малолетни и непълнолетни лица да се заложи като превенция за намаляването им, разясни съдия Кръстева. Емоционалната среща в съдебната зала бе по инициатива на децата от НУ "Христо Ботев" и на тяхната преподавателка, но у плевенските магистрати се зароди идеята да работят съвместно с Регионалния инспекторат по образованието за организиране на подобни прояви и в бъдеще.

 

 

Монтана

 

Езиковата гимназия Петър Богдан бълва студенти преди изпитите

 

Симеон НИКОЛОВ

Над половината от завършващите езиковата гимназия "Петър Богдан" в Монтана 122 абитуриенти са приети за студенти в различни български и чуждестранни висши учебни заведения още преди кандидатстудентските изпити, съобщи директорът на училището Пенка Ненкова. Тридесет от възпитаниците на гимназията са се явили на изпит за немска езикова диплома и са го издържали успешно. Те са получили среден успех от 75 точки, при необходими 48. Немската езикова диплома им дава право да се запишат за студенти във всеки избран от тях вуз в Германия или Австрия.

Деветима от учениците са получили сертификати на университета в Кембридж и също имат право да се запишат за студенти. Трима други са приети в университети в Англия, Швейцария и Холандия след спечелени международни конкурси. Трима са спечелили право да са студенти в САЩ, отпусната им е и стипендия от американски университети. 47 младежи от гимназия "Петър Богдан" са станали студенти в български висши учебни заведения, след като са спечелили олимпиади или са се явили на предварителни изпити. Първенец на випуска е Лиляна Александрова, която за 6 години в гимназията е спечелила 23 награди от национални и международни ученически състезания.

В три последователни години ученици от езикова гимназия "Петър Богдан" в Монтана са представяли България на международния младежки конгрес на бъдещето, който по традиция се провежда в Берлин.

 

 

Читателят

 

Тук свършва държавата и започват своеволията. На снимките се вижда как един циганин изхвърля радиатор и синът му го слага на количка и отива на пункта за вторични суровини. Това е всекидневие около блока на ул. "Тотлебен" 33 в Плевен и никой не взима никакви мерки, дори и полицията. Мариян ЛЕНКОВ

 

 

Послушай лекаря

 

Може ли радиовълните да се използват освен за заличаване на бръчки и за отстраняване на мастни натрупвания по тялото?

М. Иванова, Плевен

 

С радиовълни може да се топят мазнини и целулит

 

Д-р Лидия МИХАЙЛОВА, хирург, консултант в клиника "Св. Параскева"

Използването на радиовълни вече е хит в естетичната хирургия. Повече от година в нашата клиника правим радиофреквентни фейслифтинги. Апаратурата е генератор за радиофреквентен (високочестотен) ток, който е снабден със специални адаптирани накрайници. Те се използват в зависимост от типа кожа и възрастта на пациента. Времетраенето на интервенцията е индивидуално - между 20 и 40 минути., а принципът на действие е следният: радиовълните проникват до 1,5 см под кожата и предизвикват разбиване на остарелия колаген, който е първопричината за появата на бръчките и определя дълбочината им. След разрушаването му, в порядъка след 30-ия ден, започва образуване на нов свеж колаген и по този начин дефектите, предизвикани от стария, се унищожават. Методът е напълно безвреден. Желателно е да се направи между 30 и 40-годишна възраст, за да се отложи процесът на стареене с години. Обикновено се повтаря сеансът след не по-малко от 3 месеца, като времетраенето на ефекта може да продължи до 2 години. Необходимо е постоянство и изготвяне на индивидуална програма съобразно вида на кожата и степента на състаряването й, за да се контролират бръчките в бъдеще време.

Резултатът е гладка и стегната кожа. При премахване на бръчки по челото, бузите, под очите, шията методът е прилаган многократно и с успех. Вече се прилага и при други участъци от тялото - вътрешна част на бедрата, ръце и подмишници, талия и локални мастни натрупвания. В този случай се третират едновременно мастните клетки и дермалния колаген. Това е предпочитаната процедура за тяло за ефективно редуциране на локалните мастни натрупвания. Чрез него кожата се омекотява и стяга, намалява се обиколката в третираните зони на тялото. Процедурите са от 4 до 6 сеанса. Препоръчва се да се прави поддържаща процедура на 4 - 8 седмици. Привърженици на този метод са заети жени, които не могат да си позволят дълъг домашен следоперативен престой. Въпреки това са необходими търпение и упоритост, както и ясното съзнание, че радиофреквентният лифтинг е инвестиция в младостта.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888