ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Синдикати и НПО-та скочиха срещу промените в Закона за митингите

 

Според общественото мнение проектът на МС е прекалено драстичен

 

За неприлични жестове не се предвиждат санкции (сн. интернет)

Поля ТОМОВА

Приетият от правителството проект за Закон за събранията, митингите и манифестациите раздели българското общество. Според проекта се забраняват митингите около и пред сградите на Народното събрание, Президентството и Министерски съвет, в близост до обекти, свързани с националната сигурност, до съдебни палати и други сгради, свързани със съдебната власт, Министерство на отбраната, МВР, лечебни заведения и затвори, както и по републиканските пътища, съоръжения или принадлежности към тях. В населените места при провеждане на митинги няма да е позволено използването на моторни превозни средства и животни. За нарушителите са предвидени

санкции от 500

до 3 000 лв.

Кметската забрана за провеждане на митинги ще може да се обжалва пред административния съд, предвижда още законопроектът. Според сега действащия закон обжалването може да се прави пред орган, който вече не съществува - изпълнителен комитет на общинския народен съвет. Това на практика превръща кмета на населеното място в единствения орган, който се произнася по възможността за провеждане на митинг, и блокира обжалването. Пропускът в нормативната уредба доведе до осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека срещу България. Според законопроекта кметската заповед може да се обжалва в тридневен срок от получаването й, като жалбата не спира изпълнението на заповедта, а съдът трябва да се произнесе в срок от 24 часа.

Забраната за митинги пред основните държавни институции обаче предизвика широк дебат в обществото, като мненията на политиците са диаметрално противоположни на тези на синдикати, неправителствени организации и гражданите. Според правосъдния министър Миглена Тачева това, което правителството е трябвало да свърши, го е сторило. "Този законопроект отдавна трябваше да бъде готов. Текстът на сегашния закон е по старата Конституция. Имаме осъдителни решения в Европейския съд по правата на човека и по сега действащия закон", казва министър Тачева, цитирана от медиите.

На съвсем

друго мнение

относно закона са представители на неправителствения сектор. Адвокатът на програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов сподели мнението си специално за "BG Север": "Законопроектът определено е в крайно негативен вид така, не виждам причина да се променя законът. Единственото, което трябва да се промени, е съдебният контрол върху кметската заповед. Това е и единственото положително в проекта. Другото, което предвижда, е крайно опасно, то е ограничаване на свободите и правата на гражданите и е в абсолютно противоречие с Европейската конвенция по този въпрос. Хората искат да изразяват протеста си точно пред тези институции, към които той е насочен - Министерски съвет, Народно събрание, Президентство и протестът пред тях е естествен. Тези, които управляват, трябва да бъдат готови и да понесат протеста на хората, иначе няма демокрация. Друг момент, който е смущаващ, е възможността за филмиране на протеста и протестиращите хора. Това е категорично размахване на пръст от страна на управляващите срещу хората - че ще бъдат снимани. Имаше вече случаи, когато протестиращи се страхуваха от това, че ще бъдат заснети по време на протест и от това ще последват неприятности за тях".

По повод законопроекта

форумите

в интернет

пространството

загряха.

Хората се мобилизираха за протест срещу ограниченията и забраните. Ето едно от мненията на блогърите: "Няма друга държава, в която да има подобни ограничения. По времето на БКП не е било така. В Русия няма подобни забрани. В Китай също. Забрани има единствено за протест около болници, затвори, военни поделения и основни пътища. Къде се опитват управляващите да бутат между тях НС, МС, Президентство, съдилища, МВР? В САЩ от 40 години постоянно се правят протести пред Белия дом. Няма да говоря за Франция, Швейцария, Дания, Англия, Гърция... Охраняеми зони около НС, МС и Президентството и сега има. Гражданите да си отворят очите и да знаят, че това действие изисква усилия".

По всичко изглежда, че това НС няма да успее да приеме законопроекта на кабинета "Станишев". Бъдещето ще покаже дали следващите управляващи ще наложат промените.

 

ВРАЦА

 

Димитър Гъндев, Българска социалистическа партия:

 

Демократично е да протестираш, но не и да пречиш на останалите

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Според народния представител от Врачанския избирателен район Димитър Гъндев от Коалиция за България проектозаконът за забрана на митингите не е най-важен в този момент, когато започва кампанията за парламентарни избори. Но ако той влезе в пленарната зала на Народното събрание, би го подкрепил, ако е достатъчно ясен и аргументиран. Не може всеки ден да се блокира центърът на София и да се затруднява животът на софиянци, а и на хора от страната, от някакви протести, независимо от кого са организирани, смята Гъндев. Той е за правото на гражданите да изразяват своето отношение към различни проблеми чрез протести, но не и да пречат с това на другите. От друга страна политически лидери с власт се възползват от народното недоволство и го подстрекават. Демократично е да се протестира, но това да не става за сметка на другите хора, да не нарушава ритъма на обществения живот и да не пречи на работата на останалите, смята Гъндев.

 

 

ВИДИН

 

Надя Антонова, Коалиция за България:

 

Няма да мине при гласуване

 

Теменужка ИЛИЕВА

"Законът за митингите, който предвижда ограничение на местата, където може да се провеждат митинги и протести, не е внесен в парламента. Поради тази причина не е обсъждан нито в комисиите, нито в залата. Въпреки това в публичното пространство се изказаха много мнения, опозицията не пропусна да заплаши обществото с ограниченията за провеждане на протести пред Народното събрание и Президентството като ограничения на демокрацията", заяви депутатката от Коалиция за България Надя Антонова. Тя добави, че този закон засега се обсъжда само в заинтересованите институции. "Това, което е заложено в него, е практика в много други страни. Покрай протестите по света видяхме как реагират властите. Но лично аз съм настроена скептично, че такъв закон ще мине в парламента. И в най-голямата група - на "Коалиция за България", има гласове, които са срещу ограниченията", бе категорична Антонова.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Донка Михайлова, БСП:

 

Не се налага ограничаване правата на хората

 

Мира ГАНЧЕВА

Личното ми мнение е, че не се налага ограничение в правата на гражданите за участие в митинги на определени територии, заяви за "BG Север" Донка Михайлова, депутат от Ловеч от Коалиция за България. Парламентарната група на червените е направила запитване до Венецианската комисия с искане за експертно мнение по казуса. Проектозаконът за забрана на митингите въвежда ограничения за провеждане на протести в определени територии - около Народното събрание, Министерски съвет, президентството. Голяма част от колегите считат, че въвеждането на подобни ограничения е нецелесъобразно, допълни Михайлова.

 

 

Сергей Станишев:

 

България до 10 години има реален шанс да изпревари много европейски страни

 

Сергей Станишев (в средата), ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ (в дясно) и кметът на Велико Търново Румен Рашев

Кремена КРУМОВА

През следващите десет години България има реалния шанс да достигне, а и да задмине не малко от европейските страни, заяви във Велико Търново премиерът Сергей Станишев, който бе гост на патронния празник на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Според него основните неща, върху които трябва да се концентрираме като общество, са образованието, успешното икономическо развитие и социалния сектор. "Както и да разпределяме баницата на бюджета, тя е ограничена. Въпросът е да я направим така, че да бъде по-голяма. Тогава ще има повече за образование, армия и за други. Това е икономическата среда в страната ни, което е ключово важно", посочи още Станишев след срещата си със студенти и преподаватели във ВТУ. По думите му трябва да се поощрява икономическата активност на успешните, а държавата и обществото да поемат ангажимента за тези, които не могат сами да се справят като пенсионери, младите хора или хората с увреждания. "Следващите две години ще са по-трудни от предишните четири. Затова е много важно в този период да защитим това, което сме постигнали, и да продължим напред", каза министър-председателят. "Това изисква много голяма гъвкавост и дори ръчно управление на икономиката, а експериментите и грешките в такъв период са много по-опасни. България се оказа доста по-добре подготвена за кризата от много други страни, което се дължи на една последователна и предсказуема политика", коментира Станишев. Той посочи, че България се е оказала с резервни буфери, които да гарантират финансовата стабилност и спестяванията на хората. Голяма част от антикризисния пакет е насочен към инфраструктурни разходи, капиталово строителство и защита на хората, които временно са изпаднали от трудовия пазар.

Министър-председателят Сергей Станишев поднесе цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий заедно с ректора, кмета, областния управител и гости на ВТУ, а след това се срещна и разговаря със студенти от висшето училище. По време на визитата си в старата столица той съобщи и две радостни новини. Едната е, че сградата на Пети корпус на Великотърновския университет ще бъде предоставена за собственост на висшето учебно заведение. Решението е на Министерския съвет. Станишев подчерта, че вярва, че това решение ще позволи по-динамично развитие на университета. Мисля, че това е важно и за Велико Търново, защото когато има силен университет, това е важно и за самия град, посочи премиерът. Той обеща още и финансиране на пътен възел "Качица" в града, защото той е важна артерия не само за Велико Търново, а и с национално значение, тъй като оттам минава основният поток от автомобили по главния път София - Варна.

 

 

Съставът на РИК за парламентарните избори същият

 

Найден НайденовРайонната избирателна комисия (РИК) за парламентарните избори ще се състои отново от 25 души, стана ясно след проведените консултации с парламентарно представените политически сили под председателството на областния управител на Плевен Цветко Цветков. Съставът на комисията се запазва по общо споразумение на политическите представители, участвали в консултациите. Председател на РИК остава адвокат Найден Найденов от Коалиция за България, негов заместник отново е юристът Петьо Василев от НДСВ, а секретар - Ардухан Зичери от ДПС.

Променя се представителството на ОДС в комисията по указание на Централната избирателна комисия (ЦИК), като се намалява броят на членовете до един за сметка на включване на един представител от "Ред, законност и справедливост" (РЗС). Останалите квоти се разпределят по следния начин: девет представители на Коалиция за България, пет на ДПС, четири на НДСВ, две на "Атака", един на ДСБ, 1 на НАПРЕД и 1 на ГЕРБ. Запазени са и резервите.

Консултациите за определяне състав на РИК за 15 Плевенски многомандатен избирателен район се провеждат във връзка с чл. 12, ал. 1 от Закона за избиране на народни представители (ЗИНП) и Решение № НС-12 от 8 май 2009 г. на Централната избирателна комисия, относно назначаване състави на районните избирателни комисии и статута на членовете им. "BG Север"

 

 

Кампанията на столетницата стартира на Царевец, в Плевен правят семинар

 

Министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев ще даде официално старта на националната предизборна кампания на Коалиция за България за европейските избори в неделя (17 май) на площада пред хълма Царевец във Велико Търново. Заедно с него в старата столица ще пристигнат министри, депутати, представители на висшето партийно ръководство и номинираните за листата, както и коалиционните партньори.

В неделя ще бъдат официално обявени и 17-те кандидати на червените за евродепутати. Своята книга "Защото сме социалисти" премиерът Сергей Станишев ще представи по-рано през деня в Горна Оряховица. Вечерта дискотека ще организират членовете на младежката организация на БСП.

В Плевен предизборната кампания на левицата за Европейски парламент ще бъде открита също в неделя от 19,30 часа с участието на Сергей Станишев и кандидати за евродепутати от листата на Коалиция за България. Митингът ще се проведе в Градската градина, пред терасата на читалище "Съгласие".

Преди това за същия ден в хотелския комплекс "Ростов" е предвиден подготвителен семинар за обучение на партийния актив. Програмата предвижда откриването да е в 10,00 часа. До 11,00 ч. водачът на плевенската депутатска листа на Коалиция за България и член на изпълнителното бюро на БСП Румен Петков ще запознае участниците с целите и задачите на кампанията. За времето от 11,.00 - 11,30 ч. е насрочена пресконференция за журналистите от местните и централните медии. Семинарът ще продължи с лекция на евродепутата Кристиан Вигенин на тема "Основни послания, работа с целеви групи" от 11,30 до 12,30 часа. След обяда, от 13,30 до 14,30 ч. членът на Централната комисия за избиране на европейски парламент (ЦИКЕП) Александър Александров ще говори за подготовката на предизборния апарат за провеждане на изборите. Социологът Живко Георгиев от 14,30 до 15,30 ч. ще запознае участниците в семинара с позицията и влиянието на БСП в селските райони. "BG Север"