ПРАКТИЧНО


 

ПОЛЕЗНО

 

Осем идеи за декорация с бамбук

 

Материалът е екологичен и практичен, почитан от привържениците на фън шуйБамбукът е красив, екологичен и практичен материал за декорация и обзавеждане на дома. Той е особено почитан от привържениците на фън шуй, но все повече хора го предпочитат в дома си под формата на облицовка, мебелировка, аксесоари и дори като домашно растение. Вижте няколко идеи за бамбукови декоративни елементи - както за дома, така и за градината.

1. Бамбуков фонтан

Внесете част от мистичната атмосфера на Изтока с помощта на изящен бамбуков фонтан. Той съчетава два от елементите, особено почитани от източните народи - бамбук и вода. Да не говорим за успокояващия ефект на тихо ромолящото фонтанче в двора или в дома. Тук вариантите са много - дизайнът, размерите и технологията на изпомпване могат да бъдат различни, така че всеки човек да избере тези, които му харесват най-много. В много магазини за озеленяване се продават електрически подводни помпи, които са идеални за този род проекти. Почистването на бамбуковите части става с мек препарат, след което се полират със смес от равни части ленено масло и разредител за боя.

2. Бамбукови

вятърни чанове

Вятърните чанове са често срещан елемент във фън шуй, но всъщност те са една чудесна декорация както за дома, така и за градината. Чановете съчетават природна красота и приятен за ухото звук, а освен това се смята, че прогонват лошите енергии. Можете да закупите готови вятърни чанове от бамбук или пък да си направите сами такива - изберете бамбукови стълбчета с различна дължина и дебелина, пробийте в тях малки няколко дупчици в горната им част и прокарайте през тях връвчица или струна; свържете ги към основното парче (което има връвчица за закачане) и добавете няколко хоризонтални парчета за тежест и звук.

3. Бамбуково

килимче

Бамбуковите килимчета са евтина и екологична алтернатива на обикновените летни килими. Те могат да се поставят вътре в дома, на верандата или в двора - където и да се поставят обаче, те придават една специфична атмосфера и красота.

4. Бамбукова

къщичка за птици

За любителите на природата има един специален проект - къщичка за птици, която ще внесе в градината двойна доза природна атмосфера. Тя е не само функционална, но и много красива, а освен това е много лесна за направа - бамбуковите парчета са залепени като облицовка към вече съществуваща къщичка за птици.

5. Бамбукова

саксия за цветя

Независимо дали бамбукът ще е само облицовка или пък цялата саксия ще е направена от него, така получената декорация ще внесе красота и екзотика в дома или градината. Още повече, че бамбуковият материал излъчва много повече топлина и уют от иначе студения камък, изкуствената пластмаса или стандартната керамика.

6. Бамбукова

ограда

Бамбуковата ограда е красива, лека и лесна за направа. Освен това тя е екологичен и функционален вариант за заграждения, които изпълняват ролята и на рамка, по която се развиват увивните и пълзящи растения.

7. Бамбукова облицовка за лехите

Облицовката на лехите не само придава по-спретнат и красив вид на градината, но има и своя собствена функция - тя пази лехата от навлизане на плевели и определя границите й. Градинската облицовка може да бъде направена с всякаква височина и от всякакъв материал - камък, керамика, гумен маркуч, тухла и прочее. Един от вариантите е облицовката от бамбукови стълбчета с различна дължина, подредени в редица.

8. Бамбукова пейка

Градината традиционно изисква мебели от естествен материал - дърво, ратан, бамбук. Именно бамбукът е особено подходящ за направата на градинската мебелировка, тъй като той е елемент от природата с красив външен вид и здрава структура. Ето например тази бамбукова пейка е с практична и опростена конструкция, изградена с помощта на винтове и метални скоби за стабилност на крачетата. Тя става както за сядане, така и за поставяне на саксии със зеленина.

 

 

ЦВЕТНО

 

Градинска астрология

 

Сигурно знаете, че добрите градинари изучават много внимателно... лунния календар. Фазата и положението на нощното светило в знаците от зодиака влияят върху развитието на растенията. Първите правила, които трябва да познавате, са тези на засаждането. Между новолуние и пълнолуние се садят растенията, които израстват над земята - дървета, храсти и цветя. Между пълнолуние и новолуние се засаждат кореноплодните - картофи, моркови, цвекло, ряпа и др. В дните на новолуние нищо не трябва да се засажда. По това време следователно трябва да отложите и работата с остри инструменти като лопати, ножове и пр. А дали ви влече стриктно да следите хода на Луната и с какво внимание се отнасяте към растенията, всичко това зависи от зодията ви. Различните зодии общуват по различен начин с живата природа, а това означава и със собствената си градина. Затова е хубаво да бъдат информирани и близките ви хора. Така те няма да ви принуждават да се занимавате с нещо, което не ви е присъщо и в което не сте силни.

ОВЕН Насочете енергията си към отглеждане на плодове, зеленчуци и растения, които не са капризни. Не сте много търпеливи, за да полагате специални грижи за капризни растения. Бъдете бдителни при работата с градинските инструменти, защото сте изложени на опасности от травми. А по талант за организиране на градински партита вие нямате равни в зодиака.

ТЕЛЕЦ Той е подвластен на стихията на земята. Няма нужда да му подарявате ръководство на градинаря. Той и без подсказване прекрасно знае кога е време за поливане и кога е време за плевене. В градинските площи, собственост на Телец, ще откриете плодове с рекордни размери и несравними по красота цветя.

БЛИЗНАЦИ По принцип около представителите на тази зодия цари пълна бъркотия. В градината си те могат да засадят абсолютно несъвместими култури. Но знаете ли кое е най-чудното? Всичко, посадено от тях, дава прекрасни плодове.

РАК Чувствителните Раци дори на подсъзнателно ниво се разбират със своите "подопечни, растенията, и мислено разговарят с най-любимите от тях. Растенията също успяват да уловят мислите на стопанина си и събират сили за даване на цвят и плод, когато стопанинът им е в добро здраве и отлично разположение на духа.

ЛЪВ Той обожава всичко ново. Градината му прилича на опитно поле, в което той експериментира с най-новите сортове. Представителките на зодията могат с лекота и успешно да присаждат дървета и да получават чудесни плодове. Цветята в техните градини са едни от най-красивите.

ДЕВА За точните и практични Деви работата в градината не е бреме, а почивка. Тези умници предпочитат да отглеждат плодове и зелена растителност. Често в градината им могат да се видят и две - три лехи във вид на аптекарска етажерка.

ВЕЗНИ Те много обичат да пипат земята, да усещат ефекта от физическото усилие, което прилагат при обработването й. Цветята могат да ги заинтересуват едва когато всичко наоколо започне да радва очите с различните си цветове. Везните смело могат да бъдат обявени за специалисти по създаването на перфектни зелени площи.

СКОРПИОН И най-непристъпният гъсталак може да се превърне в райско островче, ако се намира в градината на Скорпиона. Представителите на тази зодия обичат да релаксират в градината. Те не са равнодушни към растенията с лечебни свойства.

СТРЕЛЕЦ Заема се с размах с градинските дела, но за жалост рядко ги довежда докрай. Независимо дали се намира в градината, в планината, или край брега, веселият Стрелец винаги е готов да запали огън и да опече месце. Но за картофи и други зеленчуци няма да се сети.

КОЗИРОГ Той е целенасочен и почти винаги се радва на планирания от него урожай. Засажда проверени сортове и не приема лесно техническите новости. Обича да разчита на собствените си ръце. Много го бива да се грижи за ябълки, круши, сливи. С други думи -за многогодишни растения.

ВОДОЛЕЙ Колкото и странно да звучи, той винаги е осведомен по аграрните въпроси, но в същото време е равнодушен към тях и не прилага знанията си на практика.

РИБИ Те отиват в градината, за да постоят в уединение и да съберат мислите си. Трудно се справят със сериозната селскостопанска работа, но това свое неумение компенсират с големи грижи за беззащитни цветя. Понякога и в цветарството резултатите им не са добри, но Рибите не пестят време и сили за цветята.

 

 

УЮТНО

 

Нежна спалня в розово

 

Тази спалня е решена в мек розов нюанс, като основен акцент в нея са стените. Те са декорирани с редуващи се райета в два тона на розовото - по-тъмен и по-светъл, така че да се създаде нежен и приятен за окото контраст. Интериорът е нежен, но по един ненатрапчив и деликатен начин, за да се избегне твърде бонбоненият ефект. Той е подходящ не само за детската стая, но и за спалня на вече пораснали момичета.

Леглото допълва интериора със своята интересна, но и едновременно деликатна конструкция. Спалното бельо е решено в няколко нюанса на розовото, допълнени от цвят крем и цвят какао.

Раирани стени в розово. Редуващите се широки хоризонтални райета придават на стените стил и акцент. Те са и онзи елемент, който диктува цялостната цветова схема на интериора - тоест всички останали елементи са съобразени с тях. По този начин стените се превръщат в страхотен фон за разполагане на мебелировката в помещението, като едновременно ги подчертава, но не губи своя собствен блясък.

Копринените завеси на райета са другият елемент, вдъхновил използваните в интериора нюанси. Нюансите на розовото са подбрани така, че да превърнат помещението в гъвкава алтернатива, подходяща както за малките момиченца, така и за тийнейджърките. Това означава, че интериорът може лесно да се променя заедно с детето, така че да не се налага да се правят коренни промени в него на един път. Освен това редуващите се райета в два различни нюанса създават илюзията за по-високо пространство, разширявайки помещението визуално.

 

Съвети за безупречни хоризонтални райета

Ако и вие решите да декорирате стените в дома си с помощта на тези стилни и красиви райета (в тези или други цветове), трябва да знаете, че те са не само ефектни, но и лесни за изпълнение. За целта са ви необходими само мерителна рулетка, нивелир, валяк за боята и избраните цветове боя.

* С помощта на нивелира отбележете горната и долната граница на всяка лента - използвайте цветен молив, за да разграничите райетата в различен цвят (тези щрихи после ще се слеят с боята).

* Обособете всяка ивица със самозалепваща се бояджийска лента (през една).

* За да постигнете още по-силен ефект, нанесете върху боята безцветен гланц с помощта на широка четка.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

 

Съвети за възстановяване на силите и повече енергия

 

Човешкият организъм е достатъчно сложен механизъм, който реагира на всичко - колко спим, работим, ядем и т. н. Ако почувствате, че силите не ви достигат и се нуждаете от повече енергия, обърнете внимание на нашите съвети - въпреки че всеки организъм е различен, със сигурност някоя от препоръките ще ви свърши добра работа:

* Спрете сладките напитки: газирани, сокове, компот, чай/кафе със захар. Употребявайте чиста питейна или минерална вода. Сладките напитки способстват за развитието на кисела среда в организма и с това провокират растежа на гъбичките, бактериите и вирусите.

* Ограничете употребата на захар. Причината е същата. Освен това клетките "предпочитат" простите въглехидрати, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, а не сложните, които са характерни за храните, в които има захар.

* Когато се вълнувате или сте под стрес, опитайте се да се концентрирате върху дишането си. Направете 10 дълбоки вдишвания и издишвания. Вдишвайте през носа, а издишвайте през устата. Нормализирайки дишането си, ще запазите и подпомогнете своята имунна система, тъй като тя реагира на всяка промяна в дишането.

* Занимавайте се със спорт поне 30 минути всеки ден. Това може да бъде дори и обикновена разходка, но ще помогне на тялото да влезе в кондиция, да изгори повече калории и да подобри обмяната на веществата, като изхвърли ненужното, а усвои по-добре полезното.

* Пийте зелен чай вместо кафе. Приемайте комплекси, които съдържат витамини и минерали, особено през студените месеци, когато по правило повечето хора ядат по-малко плодове и зеленчуци, т. е. храната им е по-нездравословна и недостатъчно питателна.

* Наспивайте се добре. Спете не по-малко от 6 и не повече от 7 - 8 часа в денонощието.

* Избягвайте мазнините, които повишават нивото на холестерол в кръвта.

 

 

Да си оближеш ПРЪСТИТЕ

 

Царевична супа с кашкавалени топчета

 

Продукти: 3 чушки, 50 г зелен лук, 2 скилидки чесън, 1 картоф, 350 г замразена царевица, 1 с. л. краве масло, 500 мл пилешки бульон, 200 г кашкавал, сол, смлян черен пипер.

Начин на приготвяне: Чушките се разрязват на две, почистват се от семената и се измиват. Нарязват се на ивици. Лукът се почиства и се измива, след което се нарязва на ситно. Чесънът се почиства и се накълцва на дребно. Картофът се обелва, измива се и се нарязва на дребни кубчета. В тенджерата се разтопява кравето масло и се прибавят лукът и чесънът. Запържват се 3 минути, след което се добавят чушките, картофът и царевицата. Сипва се бульонът и се довежда до кипване. Супата се подправя със сол и черен пипер. Огънят се намалява, а тенджерата се похлупва. Супата се вари 20 минути. Кашкавалът се нарязва на малки кубчета или със специална лъжица се издълбават топчета. Супата се разпределя по чинии, като отгоре се гарнира с кашкавалени топчета.

 

Панирани пилешки гърди с Пармеджано

 

Продукти: 600 - 700 г пилешки гърди без кожа, 4 с. л. пресни хлебни трохи, 6 с. л. настърган Пармиджано, 2 глави лук шалот (балучка), 1 лимон, 50 г краве масло, 1 с. л. ситно нарязан магданоз, сол, смлян черен пипер.

Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 200 С . Огнеупорна тава с размер 20х15 см се застила с хартия за печене. Пилешките гърди се измиват и се подсушават с кухненско руло. В купа се смесват хлебните трохи, Пармеджаното, ситно нарязаният лук, настъргана кора от лимон и разтопеното масло. Разбъркват се и се подправят със сол и черен пипер. Пилешките гърди се разрязват на две или четири части по дължина. С помощта на точилка (чукче) се начукват леко и се нареждат в тавата. Отгоре се разпределя хлебната смес, като се притиска добре с ръце към всяко парче месо. Панираните пилешки гърди се пекат 20 минути до златист цвят. Прехвърлят се в подходяща чиния и се държат на топло. Образувалият се сос се смесва с лимоновия сок и магданоз. Панираните пилешки гърди се поднасят полети със сос.

 

Къпани питки

 

Продукти: 15 г прясна мая или 1 1/2 ч. л. суха мая, 100 мл топла вода, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол, 550 г брашно, 300 мл топло прясно мляко, 15 г разтопено и охладено масло.

Начин на приготвяне: Маята се размива със захарта в топлата вода. Оставя се на топло да бухне за 5 - 15 минути. Брашното се изсипва на купчина, а в средата му се прави кладенче, където се слага закваската, солта, млякото и маслото. Замесва се тесто и се меси 10 - 15 минути, докато стане меко и гладко. Намазва се леко с олио и се поставя в купа. Покрива се със "свежо" фолио и се оставя на топло за 1 час, докато увеличи двойно обема си. Втасалото тесто се измесва повторно, разделя се на 30 равни части (30 - 35 г едната питка). Оформят се малки питки. В голяма тенджера се кипва 2 литра вода и огънят се намалява.

Пускат се по няколко питки, след като изплуват на повърхността се изваждат с решечеста лъжица. Нареждат се в тава, която е застлана с намаслена хартия за печене. Питките се покриват за 20 минути. През това време фурната се загрява на 230 С. Втасалите питки се цепват с остър нож по средата. Пекат се 15 - 20 минути до златист цвят.