АРТСЕДМИЦА


 

Общината връща незаконно отнето помещение на читалище Съгласие

 

Малката Алекс пита кога ще може отново да рисува на Скобелев 22

 

След като от читалището отказаха да приемат на доверие имуществото, то най-после ще бъде описано

Мая ПАСКОВА

Втора серия на екшъна пред "Скобелев" 22 се разигра на 11 май от 11 часа в Плевен. Както е известно, общинските помещения бяха ползвани до края на миналата година от читалище "Съгласие". В тях има книги, костюми и се провеждаха занятията на школата по изобразително изкуство. В края на 2008 г. кметът Найден Зеленогорски реши по свое усмотрение да опразни общинския имот, защото нахалното читалище се било самонастанило там (преди повече от 30 години). И издаде заповед да се изнесе всичко за три работни дни по Коледа. И понеже това не стана, на 30 декември ключар разби бравата, СОТ-ът беше сменен, а инвентарът описан както следва: книгите на кило, крушките под стриктна бройка, а костюмите запечатани с подпис само на общината. Административният съд определи тези действия като незаконосъобразни, а ВАС потвърди решението на плевенските си колеги с определение от 17 февруари тази година. И се започна кореспонденцията между читалището и общината, в която културният институт настоява да бъде изпълнено решението на съда и да му бъдат върнати ключовете от помещенията, за да ползва собственото си имущество. По едно време даже получава отговор: изберете си ден и час да ви отключим, за да си изнесете багажа - като семейна драма в сапунен сериал. Докато не е сезирана Окръжна прокуратура. И чак тогава зам.-кметът Огнян Цанев праща покана за предаване владение на имот - три месеца след определението на ВАС. Парадоксалното е, че това писмо-покана е изпратено на 28 април, при положение, че на следващия ден, 29 април, е насрочено дело в Административния съд по същия казус - общината не възстановява старото статукво, на което главният юрист на общината Симеон Петранов със зъби и нокти защитава правотата на работодателя си и твърди, че имотът е върнат...

Сюжетът на трогателната драма обаче не получава очакваната си развръзка и на 11 май. На предаването, което трябва да се извърши по опис, се оказа, че такъв няма. Пазарлъкът в тон споменатия тв жанр тръгна в посока: "Честна дума, повярвайте, никой не е влизал тук, нищо не е пипнато. Само веднъж са идвали хора да махнат паяжините, и то в присъствието на човек от СОТ". Защо обаче доверие липсваше при изземването на имота и СОТ-ът беше сменен и в крайна сметка влизал ли е някой или не, не стана ясно. В крайна сметка общинарите клекнаха и взеха мъдрото решение (което по закон и право трябваше да бъде извършено още на 30 декември) представители на двете страни да направят подробен опис на имуществото и да съставят приемателно-предавателен протокол.

Това е дребен случай, но е показателен за политиката на общината, категоричен е председателят на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов. "Лично аз се ангажирам като общински съветник да направя списък на имоти, които са публични или частни, общинска собственост, предоставени за идеални цели, които не се използват по предназначение. Защото в нашия случай има обществена полза на сто процента", заяви той.

В цялата бъркотия обаче не се намери никой, който да може да даде отговор на малката Алекс: "Идвах тук да рисувам. Вътре има мои рисунки и на другите деца. Ще отключи ли госпожата, която ни учеше, за да идваме отново?".

 

 

Млади оперни таланти идват за втория конкурс Гена Димитрова

 

Мая ГЕОРГИЕВА

35 кандидати са заявили желание да участват във второто издание на конкурса за млади оперни певци на името на Гена Димитрова, съобщиха от Плевенска филхармония, организатор на проявата. И тази година изискването беше кандидатите да са на възраст между 20 и 35 години, български граждани. На 19 май, след откриването на конкурса, ще бъде изтеглен и жребият за реда на представянето на кандидатите. Прослушването ще се проведе на 20 и 21 май от 11 часа в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие". На 23 май е галаконцертът на лауреатите с Плевенска филхармония.

В първи тур кандидатите ще трябва да изпълнят една ария и кабалета по избор и песен от български композитор. Във втори тур те ще трябва да пеят една ария от Моцарт и една по избор, но различна от изпълнените в първия тур. Акомпаниментът е на пиано и се осигурява от участниците.

Младите оперни дарования ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Мила Дюлгерова и състав: Христина Ангелакова, Дарина Такова, Йордан Дафов и Александър Текелиев. Наградният фонд ще бъде разпределен между първа награда за мъже и за жени по 3 000 лв., втора - по 2 000 лв., и трета от по 1 500 лв. Една ще бъде наградата от 800 лв. за най-добре изпълнена песен от български композитор. Още една допълнителна награда дава директорът на Бургаското оперно филхармонично дружество Александър Текелиев - син. На първите места при мъжете и жените той дава главните роли в едно представление на ръководения от него културен институт.

Конкурсът се провежда под патронажа и с изключителното съдействие на народния представител Румен Петков. Председател на организационния комитет, както и в първото издание, е проф. Пламен Джуров. Конкурсът е част от богатата културна програма по повод честванията на 140-ата годишнина на читалище "Съгласие".

Идеята беше престижният форум да се провежда на всеки две години, но миналата година община Плевен отказа съдействие за организирането му с мотива - няма пари.

 

 

Стефан Рядков с шоу на габровска сцена

 

Директорът на габровския театър Невена Митева и Стефан Рядков обясняват замисъла на спектакъла

Мариана ДИМИТРОВА

Актьорът Стефан Рядков, който вече предпочита да бъде наричан професионален певец, подготвя моноспектакъл в Габровския театър, наречен "Stefan: 11 песни за любовта". Спектакълът е по оригинален сценарий на Ани Петрова, написан специално за него. Подбрани са най-красивите песни на XX век, признава Стефан.

Главният герой-певец прави дуети с известните български изпълнителки Стефка Берова, Кристина Белчева, Тони Димитрова, Богдана Карадочева, Вили от Шик. И тъй като е кукловод по професия, не го затруднява да разиграва куклите, високи човешки бой, представляващи известните дами. Нито да изпее техните партии от дуета. Известният някога "куку" актьор изиграва перфектно дори ролите на майка си, на любимата си, на импресариото. Там той се превъплъщава като великолепен драматичен актьор.

"Оказва се, че Стефан е актьор с много лица. Шоуто е много особено. Уж наглед всичко е смешно, Стефан се преоблича като възрастна жена, после като млада дама, но в крайна сметка става много сериозно и тъжно. Както в песента "Клоунът" на Васил Найденов, с която завършва спектакалът, актьорът трябва да е винаги усмихнат, да изглежда преуспял, да се раздава на публиката, а същевременно всеки път като излезе на сцената, му се случва нещо. Оказва се, че майка му не го обича, че любимата го зарязва. Въпреки това той трябва да продължи шоуто. Такава е професията на артиста", казва Невена Митева, директор на Габровския театър.

"За мен е интересно да се "сблъскам" с всички компоненти на изкуството - музика, танци, пластика, кукловодство, актьорско майсторство. Още повече, че екипът на Габровския театър е уникален, работим като едно цяло. Невена ме хареса и ми повярва. Първо ме покани за "Любовен квадрат", после за този спектакъл", допълва Стефан Рядков.

За да види реакцията на публиката, той ще направи през май предпремиера на спектакъла в Габрово. След това заминава с него на фестивали на монодрамата в Албания и Македония. Истинската премиера обаче ще бъде през есента. В момента Рядков играе в два мюзикъла в Старозагорската и Варненската опера, в постановката на театър "Мелпомена" - "Благородният испанец".

С телевизия повече няма да се занимавам, шаоубизнесът ми отне много време след завършване на театралната академия, категоричен е той.

 

 

Показват в Страсбург фотоси на Белоградчишките скали

 

Евродепутатката Маруся Любчева и журналистката Ирена Данаилова

Тина ИЛОВА

Двама видински журналисти откриха изложба в сградата на европарламента в Страсбург, посветена на Белоградчишките скали. Близо 80 фотоса показаха на депутатите и гостите на парламента Ирена Данаилова, фоторепортер на БТА, и Роберт Николаев - отговорен редактор на вестник "Белоградчик".

На фотосите са запечатани различни скали от целия комплекс, както и интересът на посетителите към него. Само през първия ден от откриването на изложбата образът на българския природен феномен е видян от над 20 000 души - посетители на парламентарната сграда. Скалите лично представяли авторите на фотосите и кметът на Белоградчик Емил Цанков. Изложбата се организира от евродепутатката Маруся Любчева. Тя също лично отговаряла на въпроси на посетителите за скалите и им предлагала да гласуват за тях на самия щанд веднага, за да бъдат обявени за едно от новите седем чудеса на света. Във временното класиране българският природен феномен още е втори.

"Мнозина от посетителите си тръгват и с рекламни брошури на скалите. Целта е все повече хора да ги подкрепят с вота си", обясни кметът Емил Цанков. Общината в Белоградчик е написала писма до всичките 845 евродепутати с молба също да гласуват за скалите. Писмата им лично са пуснати в пощенските кутии на избраниците в сградата на парламента в Страсбург.

 

 

Музикален спектакъл Нова България и изложби в плевенската Нощ в музея

 

Ралица ПЕТРОВА

За четвърта поредна година Регионалният исторически музей (РИМ) в Плевен ще се присъедини към европейската инициатива "Нощ в музея". Тя ще бъде отбелязана на 16 май от 18,00 до 24,00 часа. Празничната програмата тази година е посветена на 130-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

В експозицията ще бъдат представени осем изложби, като те ще се откриват на всеки 30 минути. Със свои експонати ще се включат и музеи от Ловеч, Велико Търново, Свищов и София. Предвидено е и специално участие на т. нар. Музей на виното. Той ще бъде представен в експозицията "Етнография", като освен негова презентация е предвидена и дегустация за гостите.

Посетителите ще могат да видят даренията, които плевенските граждани са направили на музея от май 2008 г. до май 2009 г., а също и изложба на икони от Тревненската школа, наречена "Духовни реликви". В гостуващата от Свищов експозиция "Мъжът и жената интимно" ще бъде представено градско бельо. За пръв път посетителите на РИМ - Плевен, ще могат да видят и живи тарантули, предоставени от Националния природонаучен музей. Ще има специална експозиция (от музея в Ловеч) с лични вещи на Апостола на свободата. В гостуващата от Велико Търново изложба "130 години от учредителното събрание" ще бъдат изложени прoтоколни тетрадки, звънец и дневници от самото събрание.

Две местни изложби ще бъдат открити за финал - на Арт школа "Колорит" и "Старите майстори" на ХГ "Илия Бешков" в Плевен.

В 21,30 ч. в парка на музея ще започне и музикалният спектакъл, наречен "Нова България". Негов режисьор е Георги Ангелов, сценаристи са Стефка Григорова, Нели Кожухарова, Соня Кинова и Олга Петрова.

Спектакълът ще започне с превъплъщаването на плевенския актьор Генади Николов в образа на Димитър Коцов - наследник на стар плевенски род, кореспондент на вестник "Българин" в Учредителното събрание. Благодарение на неговите над 70 дописки от този период имаме пълна картина за това, което се е случило при приемането на Търновската конституция. В музикалната програма освен участието на плевенските изпълнители, особено значимо е гостуването на Ансамбъла на Българската армия, отбелязват от музея. Ще има и гости от Русия. Това са три музикални формации от Ростов на Дон, които пристигат за празника на Плевен (15 май).

Очаква се инициативата Нощ в музея на РИМ - Плевен, да бъде посетена традиционно от 2 500 - 3 000 човека.

 

 

Людмила Филипова пресъздала себе си в Мастиленият лабиринт

 

Людмила Филипова

Мира ГАНЧЕВА

Главната героиня Вера Кандилова в последния роман на Людмила Филипова "Мастиленият лабиринт" действително притежава много черти на създателката си, призна тя при представянето на книгата в Ловеч. Всички герои ги прекарвам през себе си, но Вера е първата, на която си позволих да сложа руса коса, допълни тя. Но уточни, че макар и да има много от чертите й, героинята й е видяла много повече от самата нея.

"Мастиленият лабиринт" е може би най-добрата книга на Людмила Филипова досега - счита доц. д-р Амелия Личева. - Следвайки едни от най-успешните световни модели, най-вече по отношение на тиражи и читателска аудитория, романът се разполага на границата на документалистиката и фикцията - героите са пълнокръвни персонажи, със своя история и роля в повествованието, но те са и носители на определени идеи и представи за миналото; през тях се интерпретират митове - световни и български, преосмисля се случилото се през вековете -напластяват се интерпретации, дописват се сюжети; говори се за политика, строят се теории, разгадават се мистификации или се заплитат такива".

Идеята за "Мастиленият лабиринт" се родила преди три години, когато авторката била на пещерата "Дяволското гърло". Романът е първата част на мащабния проект, който популярната писателка е замислила. Сега тя пише втората част, която ще излезе през есента - "Откраднатият кръг на Данте". За да види "Мастиленият лабиринт" бял свят, Людмила Филипова е пропътувала хиляди километри. Само до Рим, Италия, е ходила три пъти, обиколила е още Бирма, Сърбия, Гърция, доста места из България, била е и в Москва. Проследила е артефакти от цял свят. Останала изумена и горда, когато разбрала, че няма данни за по-напреднала праисторическа цивилизация от нашата.

Младата писателка с дойренски корен често е сравнявана с явлението Дан Браун ("Шифърът на Леонардо") и класиката Умберто Еко ("Името на розата"). Мога само да се лаская от това, скромно коментира Филипова и призна, че не чете Дан Браун, тъй като стилът му на писане не й допада. Всъщност тя дори не чете една книга от край до край - пази се, за да не повлияе чуждата конструкция на нейния собствен замисъл за творбите й. Младата жена се стреми да пише динамично, тъй като много добре разбира, че съвременният читател, какъвто е и тя, не може да бъде заинтригуван от книга, в която в продължение на 100 страници не се случва нищо. Тази максима е валидна и за четирите й книги.

Особено скъпа е Людмила Филипова за съселяните на дядо й - Гриша Филипов, в Дойренци. Перото на Людмила покорява с чистия си български език; книгите й са обективен, неподкупен поглед към нашето време - това са само част от искрените рецензии, които най-четената авторка в ловешката библиотека за 2008 г. получи от дойренчани. Може би най-ревностните й читатели не пропуснаха да я попитат за продължението на "Мастиленият лабиринт" и ще се появи ли Вера Кандилова отново в него. Е, закъде без Вера, възкликна писателката и провокира още по-силно интереса към втората част, заявявайки, че тя ще се появи от едно изключително неочаквано място, но не пожела да разкрие къде е то.

 

 

Дати и личности

 

Йосиф Петров

(14.V.1909 - 16.Х.2004)

100 г. от рождението и 5 от смъртта на поета-сатирик от с. Чирен, Врачанска област. 30 г. е учител. Издиган за депутат. Книги: "Родна земя", "Под развети знамена", "Оранжева земя", "Чорапът се разплита" и др.

 

Иван Станев

(18.V.1944 г.)

65 г. от рождението на писателя, кинодраматург и преводач от с. Радювене (Стояново), Ловешка област. Редактор и сценарист в Студия за игрални филми "Бояна". Книги: "Ти, който светиш", "Към същото небе" - стихосбирки. Сценарии за филми: "Бедният Лука", "Горски хора" и др.

 

Коста Стефанов

(21.V.1894 - 16.ХI.1972)

115 г. от рождението на българския поет, критик и преводач от Плевен. Кмет на града (1937 - 1938), председател на читалище "Съгласие" (1934 - 1944). Има противоречива съдба на писател-модернист, преводач и критик. Автор на студии за Т. Траянов, Н. Ракитин, Н. Лилиев и др. Превежда и пише статии за А. Стриндберг, Б. Бергман, Фр. Ницше, У. Шекспир, Дж. Байрон, О. Уайлд и др.

Подбрал: Витан БАРАШКИ