ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2007


 

Хиляди симпатизанти на левицата

празнуваха Първи май в Кайлъка

 

Мая ПАСКОВА

Хиляди плевенчани изпълниха Кайлъка във вторник по време на общоградското първомайско тържество, организирано от БСП. Множеството се събра в началото на парка и оформи километрично шествие към Летния театър, пред чиито врати се състоя тържественият митинг-концерт. В първите редици на колоната бяха зам.-председателят на висшия съвет на БСП Румен Петков, кандидатът за евродепутат от листата на "Платформа европейски социалисти" Любомир Петков, народните представители от Коалиция за България Васил Антонов и Радослав Илиевски, областният управител Цветко Цветков и неговият заместник Андрей Желев, представителите на московската фирма "Атом строй експорт", ангажирана със строителството на АЕЦ "Белене", Сергей Маклаков, Сергей Михайловски и главният инженер Анатолий Кучеренко.

По пътя до Летния театър освен на хубавото време хората се наслаждаваха и на идеално изчистените алеи и прясно окосените тревни площи ("BG Север" научи, че "виновник" за приветливия вид на парка е губернаторът Цветко Цветков).

Пред Летния театър специално за случая бе изградена сцена с огромно пано с логото на кампанията на "Платформа европейски социалисти" и номера на бюлетината - 7. Млади момичета и момчета от читалище "Ракитин" демонстрираха уменията си в спортните танци, по майсторство не им отстъпваха и фолклорните танцьори от читалищния ансамбъл. Своя принос за доброто настроение на публиката дадоха и народните певици Калинка Рачева и Таня Мешинска, които извиха гласове под акомпанимента на акордеониста Ангел Шопов. Гвоздеят на художествената програма, чиито сценарист и режисьор е Димо Дешев, бе поетът с китара Николай Атанасов, който изпълни невероятно песни на Булат Окуджава и Владимир Висоцки. През цялото време наоколо приятно димяха скари с кебапчета, както си му е редът имаше и бира.

Празникът на труда беше избран от Българската социалистическа партия, за да се обърне към всички хора на Плевен, без чийто труд - в миналото и днес, градът нямаше да е това, което е, и да ги призове да дадат своя глас на 20 май в изборите за Европарламент за кандидатите на "Платформа европейски социалисти".

Целите и приоритетите на европейските социалисти в резюме и в духа на празника бяха представени от кандидата за евродепутат от Плевен Любомир Петков. Поздрави към своите съграждани от сцената отправи и друг плевенчанин - министърът на вътрешните работи Румен Петков, който накрая не се стърпя и се хвана на извилото се хоро.

 

 

Любомир Петков:

 

Моята кауза е европейски Плевен

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Днешният ден е времето да изразим своята ангажираност и благодарност към вас, хората, които с ръцете си, умовете си и сърцата си творите съвременните блага на европейска България, започна първомайското си приветствие към плевенчани в парк "Кайлъка" общинският председател на БСП и единственият плевенчанин кандидат за евродепутат от листата на "Платформа европейски социалисти" Любомир Петков. За него гласуваното му доверие е изключителна отговорност, която би загубила част от смисъла си, ако човек няма кауза. Аз имам такава и това е Плевен, бе категоричен Петков. "Искам ние, нашите деца и нашите родители да живеем в един наистина европейски град, който се развива динамично, който използва новите европейски възможности, в който старите схеми и девалвирани личности отстъпват на нов тип мислене и поведение. Това е моята цел. И на 20 май аз и всички вие правим първата крачка към това: изпращаме нашия екип в Европа, изпращаме хората, с които местните власти и националното управление ще работят през следващите две години. Хората, които гарантират отговорността, стабилността и правия европейски път на България. Ние като политическа сила сме част от най-сплотеното и градивно политическо семейство - Партията на европейските социалисти. Заедно с партньорите ни от Движението за социален хуманизъм и Земеделски съюз "Александър Стамболийски" носим призванието да работим за това Европейският съюз да бъде развит като най-успешния и най-голям социален проект.

Аз работя, убеден съм и вярвам в това, че резултатите от евровота ще покажат, че това не е само моята кауза, а на всички нас, на плевенчани, на европейски Плевен, на европейска България", заяви Любомир Петков.

 

Румен Петков:

 

Да гласуваме е нашата отговорност пред децата и родителите ни

 

Първи май е социален празник, но и празник на солидарността, на хората, които имат своите динамични взаимоотношения, които имат грижата за родителите си, но и грижата за децата си, започна обръщението си към своите съграждани министърът на вътрешните работи Румен Петков. "Тук сме се събрали хора от три поколения - това, което изгради Плевен и България, на което дължим огромна почит и благодарност, поколението, което в момента търси своята реализация и което носи отговорността за днешния и утрешния ден на европейска България. И не на последно място - нашите деца. Тези, които осмислят живота ни, на които сме подчинили себе си. Тези, в които искаме да вградим нашата ценностна система, която е превела страната ни и българщината през вековете. Ценностна система, която в основата си има и социален ангажимент. Ние имаме огромна отговорност и задължение към тези, в чиито ръце ще оставим страната си.

На 20 май сме изправени пред първия избор на членове на Европейския парламент. В нашата листа е и единственият плевенчанин - Любомир Петков. Той говори със загриженост за децата, защото на 3 март и той има щастието да се сдобие с дъщеричка. Ако днес ние говорим и мислим за наследниците си и за родителите си, на предстоящите избори трябва да отидем с цялата си отговорност пред избирателните урни и да подкрепим бюлетина номер 7. Защото това е бюлетината на солидарността и професионализма, която носи със себе си спецификата на българския патриотизъм, на нашето родно чувство за чест и достойнство, но и спецификата на тази европейска България, която искаме да дадем на нашите деца. Да се обърнем с чувство за благодарност към нашите родители и да гледаме децата си в очите със съзнанието колко много сме им длъжни и каква отговорност стои пред нас, за да могат те действително да живеят в европейски Плевен", завърши Румен Петков.

 

 

Враца подкрепи кандидатите на БСП

 

Ние сме гарант за европейската перспектива на България, заяви Станишев

Цветана АТАНАСОВА

Близо хиляда социалисти и симпатизанти на БСП от Врачанска област се събраха в Дома на културата в сряда вечерта, за да подкрепят кандидатите за евродепутати от листата на коалиция "Платформа европейски социалисти". Още над 200 човека наблюдаваха митинга-концерт на видеостена пред сградата.

При представянето на всеки един от 18-те кандидати публиката аплодираше с развети червени знамена и възгласи "Победа". Да подкрепят бъдещите европейски народни представители дойдоха заместник-председателят на ВС на БСП и министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, народни представители, кметове.

Ние искаме България да се промени, да е по-социална и всеки български гражданин да се чувства по-добре, каза пред врачани водачът на листата Кристиан Вигенин. Той заяви, че когато хората отидат да гласуват на изборите за "Платформа европейски социалисти", те ще гласуват за едно по-добро бъдеще за себе си и за България.

"Битката за социална правда никога не е спирала. Днес ние отново призоваваме за повече солидарност и справедливост и отиваме със самочувствие в Европейския парламент, за да постигнем равни възможности за реализация и обучение, стабилни доходи и повече социална отговорност, обяви кандидатът за евродепутат под номер 2 в листата на коалиция "Платформа европейски социалисти" Илияна Йотова. Тя посочи два основни приоритета в бъдещата им дейност - освобождаването на българските медицински сестри и защитата на българската ядрена енергетика. И докато по първата кауза страната ни има пълна международна подкрепа, по втората трябва да се лобира в Европарламента, да се търсят съюзници сред всички страни членки на ЕС. Проблемът не опира само до повторното отваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", а и до изграждането на АЕЦ "Белене", която също има немалко противници, уточни Йотова и посочи, че точно по тази тема трябва да се обединят всички 18 български евродепутати, защото тя е национална кауза.

Митингът продължи с изпълнение на художествени състави от Враца и известни фолк и поп изпълнители.

Няколко часа по-рано своята подкрепа за кандидатите на "Платформа европейските социалисти" даде и премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев. На специална пресконференция във Враца той заяви, че сегашното правителство води последователна политика в усилията си както за защита на българските медицински сестри, така и в защита на ядрената енрегетика. Станишев прикани кандидатите за евродепутати към по-голяма публичност и участие в дебати, свързани с приоритетите на България, към позитивна и градивна за България кампания. "Убеден съм, че нашата листа заслужава най-много доверието на българските граждани. Така също съм убеден, че числото 7 на нашата листа ще ни донесе най-добрите резултати и на 20 май вечерта ние ще се поздравим с голям успех, защото Българската социалистическа партия е гарант за европейската перспектива на България", каза още Станишев.

 

Кампанията Пусни гласа си! стартира във Велико Търново

 

Кремена КРУМОВА

Разяснителна кампания по повод предстоящите избори под наслов "Пусни гласа си!" стартира във Велико Търново на 1 и 2 май. Тя е по инициатива на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Нейната цел е да се повиши информираността на гражданите относно ролята и функциите на Европейския парламент (ЕП). В интернет сайта http://www .pusniglasasi.eu всеки може да зададе въпросите си към бъдещите български членове, да научи повече за самата институция, нейните правомощия и организация, както и да провери собствените си знания чрез кратък тест за ЕП. Въпросите, които се получат чрез сайта, ще бъдат предоставени на новоизбраните български представители. Проектът се финансира по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и ще струва 50 000 лв.

Акцията "Пусни гласа си" ще продължи до 18 май и ще се проведе в градовете София, Стара Загора, Русе, Пловдив, Варна, Благоевград и Бургас. Нестандартната част от инициативата бяха група актьори, които раздаваха листовки в прозрачни тубоси в центъра на града. Тяхната цел бе да привлекат вниманието на хората към идеята на кампанията. Но повечето граждани бяха негативно настроени към евровота. Те споделяха, че не очакват нищо да се промени занапред.

 

 

Анкета

 

Вотът е важен за благосъстоянието на гражданите

 

Попитахме плевенчани ще гласуват ли на предстоящите избори за евродепутати и дали този вот е важен за България.

 

Пенка Йонова,

67 г., бизнесмен

Да, ще гласувам, разбира се. Не само, че са важни, но от тях зависи и после как ще се представим на кметските избори. Според мен това е стартът, на който трябва да стъпим, за да преминем към другите.

Румяна

Господинова,

58 г., магазинер

Да, ще гласувам, защото мисля, че тези избори не са без значение за българския народ. Човек винаги се надява на някаква промяна, на това, че ще дойде нещо по-добро и хубаво. Може да не мога да подбера правилно всички хора, за които ще гласувам, но дано преценката ми се окаже вярна.

Момчил Симеонов,

34 г., шофьор

Досега никога не съм гласувал и не смятам, че трябва да го правя и занапред. Първо, това е мой принцип. И второ може би ще е глупаво, ако го кажа, но нямам време. Така е наистина и това е другата причина. Професията ми е такава, че много често отсъствам от Плевен.

Илиян Табаков,

36 г., шофьор

Знам, че тези избори са много важни за България, но лично аз не знам дали ще гласувам. Все още обмислям. Не съм решил, но знам, че такива избори има във всички европейски страни, там гласуват, значи е по-добре и ние да гласуваме.

Валентин Петков,

38 г., строител

Няма да гласувам изобщо, защото не съм доволен от нито една партия. Просто нямам мотивация да отида до урната. А и не знам за кого да гласувам. Всички са едни и същи.

Динка Микова,

75 г., пенсионерка

Разбира се, че ще гласувам, но още не съм решила за кого. Но със сигурност трябва да се гласува, за да имаме представители в Европейския съюз. Задължително е обаче те да са можещи, да владеят повече езици и да са на определено ниво, а не обикновени политици.

Петър Енев,

80 г., пенсионер

Да, ще гласувам и мисля, че тези избори са важни, защото нашата делегация ще се присъедини към Европейския парламент и така ще сме по-силни, ще можем чрез тях да постигнем повече. Мисля, че евродепутатите могат да помогнат да се подобри нашето благосъстояние.