СОЦИАЛНО


 

Смрад се носи от циганското гето на плевенската улица Лозенка

 

Първокласници от ОУ "Петър Берон" закусват сред миризма на фекалии

 

Ралица ПЕТРОВА

От първата къща на гетото на ул. "Лозенка" се носи красива циганска песен. Мъж изпълва с ромски напеви почти прозрачната от тишина сутрин. Гласът му е в синхрон с почукване върху ламарина. Според съседите му той рано - рано се е заел да доразфасова стара таратайка. Само след миг ромските извивки са заглушени от яка чалга, дънеща от раздрънкан касетофон. Това е доказателство, че вече се разбужда още едно от 30-те семейства, обитаващи тази част на Плевен. От другия край, зад скована от две прогнили дъски врата, се чува писък на дете. После - женска гюрултия. А точно през улицата учениците от ОУ "Петър Берон" са излезли в междучасие.

Гетото на ул. "Лозенка" е познато на всички. Грохналите къщи, собственост на "Жилфонд", заплашват всеки момент да се срутят и да затрупат обитателите си. Една част от циганите твърдят, че са настанени тук със заповед, други открито признават, че са се самонастанили, защото няма къде да отидат. Едни казват, че плащат наем, а други - че такъв не им е искан от година, тъй като постройките били обявени за необитаеми. Всички искат да се махнат от тук, но напразните обещания по думите на циганите ще навършат вече четири години.

Още е предиобед и пролетното слънце не е напекло достатъчно. Въпреки това смрадта, която се носи на талази, е неописуема. Мизерията и разрухата потрисат. Хлебарките и плъховете - също. Децата са пълни с въшки, а къщите - с бълхи. В гетото няма вода, тоалетните за 30-те домакинства са само две. Вместо нужници, до повечето легла за тази цел има легени. Понякога нечистотиите се хвърлят на двора. А лятото тепърва идва...

"Снимай, снимай, ама какво като си дошла? Тук ще си изгнием в мизерията. Да пускаме децата на училище, ама ни ги връщат, че мръсни, въшките скачат... Ей, т'ва е на две години, виждаш ли го? Болно е от пневмония. Оная вечер както спяло от тавана паднало парче, щяло да го убие, за малко...", не спират циганите.

Опасността от зараза в летните горещини в следствие на липсата на канализация, е реална. А само на няколко метра от полусрутените къщи, които спокойно могат да послужат за фон на филм на ужасите, първокласници ядат закуски. Съседите на ромското гето на "Лозенка" вече години наред се молят то да изчезне. Разказват, че това е обещавано всяка година от кмета Найден Зеленогорски, но досега резултат няма. На пролет уж ще ги събарят, после идва другата пролет и така до днес, казва Павлина Атанасова. За нас се сещат само преди избори, не крият и циганите. Илияна Македонска обяснява как последния път им обещали да ги преместят и им дали на семейство по килограм брашно, захар и олио.

На последната сесия на общинския съвет отново бе обещано, че до края на 2006 г. къщите на ул. "Лозенка" 25 ще бъдат съборени. Настанените със заповед роми ще бъдат преместени, самонастанилите се най-вероятно ще си намерят незаконно други съборетини, в които да се подслонят. Дали най-накрая ще бъдат взети мерки, времето ще покаже. Иначе ЕС много ще ни се зарадва...

 

 

Ром от Лом с международната награда Теодор Хойз

 

Момчил ИВАНОВ

Основателят на фондация "Рома" в България и влиятелен ромски лидер в Лом Николай Кирилов получи международната награда "Теодор Хойз", учредена на името на първия федерален президент на Германия. Отличието му е връчено на 28 април т. г. на церемония в Щутгарт. То се присъжда ежегодно на хора с принос в утвърждаване на демократичните ценности в Европа. Кирилов е отличен за работата си като изпълнителен директор на фонд "Пакив", който работи с млади роми от Централна и Източна Европа за изграждане на лидери сред тях и преодоляване бедността и изолацията на ромското малцинство. Това съобщи награденият Николай Кирилов, който показа връчените му диплома и медал.

Освен Кирилов наградата "Теодор Хойз" е получил и бившият директор на Световната банка Джеймс Уфесън, който е инициатор на Десетилетието на ромското включване. На церемонията е било съобщено, че от старта на инициативата за ромското включване в специален фонд за образование на ромски деца са събрани 42 милиона евро. По време на церемонията са събрани още 2 млн. евро.

В предишни години наградата "Теодор Хойз" са получавали известни политици и общественици от различни страни от Европа. До скоро избраният с листата на НДСВ Николай Кирилов бе председател на общинския съвет в Лом, но беше свален от поста от своите колеги по обвинение, че пътувал в Европа и не присъствал на сесиите.

 

 

Липсата на пари определя лошите условия на труд в образованието

 

Не се познават нормативните изисквания, констатира анализ на ГИТ

 

Ралица ИВАНОВА

73 машини, работни места и обекти в цялата страна са били спрени от експлоатация заради допуснати нарушения на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд, с които е бил застрашен животът и здравето на работещите и учащите се. Това е записано в анализа на Главна инспекция по труда (ГИТ) в резултат на извършените проверки през 2005 г. в сферата на образованието. Един от най-характерните случаи, цитирани в доклада, е временното спиране от експлоатация на техникума по селско стопанство "Д-р Хаскел" в гр. Пордим (Плевенско) заради груби нарушения на електробезопасността и недействаща мълниезащита. Изваден от употреба е още водогреен котел в детска градина в с. Кормянско, Габровско, тъй като не е имало правоспособно лице, липсвали са метрологични контролно-измервателни и предохранителни уреди. Затворен е и физкултурен салон в СОУ "В. Левски" в с. Черни Осъм, Ловешка област, заради пропаднал покрив.

В голяма част от училищата и детските градини все още не е извършена оценка на риска, показва анализът. Сред причините са посочени непознаването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ), както и липсата на необходимите бюджетни средства. Спазването на ЗБУТ в общообразователните училища на територията на област Враца е на ниско ниво, са констатирали инпектиращите. Проверките са показали слаба заинтересованост от страна на кметовете на общини - те не предоставяли необходимите средства на директорите на училищата за сключване на договори със службите за трудова медицина, за изготвяне на оценка на риска, както и за измервания на електробезопасността и др. В голяма част от учебните заведения във Врачанско не са извършвани нужните ремонти на сградите, се посочва още в доклада на ГИТ. Причината отново е в липсата на собствени средства. Независимо от това, че директорите пишат докладни до кметовете, пари се отпускали само за най-необходимите ремонти. Липсата на осигурени от общините средства е и причина да не бъдат извършени замервания, свързани с елбеозпасността, както и да не бъде раздавано работно облекло на работещите в сферата на образованието, се посочва още в доклада.

Друга констатация на инспекцията по труда е, че в проверените учебни заведения не са определени длъжностни лица по безопасност и здраве при работа. Често тази функция се изпълнява от пом.-директорите, които са с педагогическо образование и нямат необходимата подготовка за такъв вид дейност. В голяма степен органите по безопасност в училищата не познават и не прилагат своите правомощия. Примери са дадени с Професионалната гимназия по туризъм в Габрово, СОУ "Максим Райкович" в гр. Дряново и др.

В много училища не се спазват и хигиенните изисквания за работа с компютри, са констатирали от ГИТ. Често се установява, че при разкриването на компютърни кабинети не е изисквано становището на РИОКОЗ. По отношение пък на санитарно-битовите условия най-лошо е състоянието на селските училища - сградите са строени отдавна, а тоалетните са външни и без канализация.

 

 

Община Априлци отваря занаятчийско училище

 

Ади АЛЕКСАНДРОВА

Община Априлци кандидатства с проект за 360 000 лв. за отваряне на специализирано училище за занаяти под методическото ръководство на Камарата на занаятчиите в България, съобщи кметът Иван Пиров. За база на обучителния център ще се използва сградата на затвореното вече оздравително училище в квартал "Видима", където сега по проект, финансиран със 150 000 лв. по програма "Красива България", се ремонтират и обзавеждат централният корпус и общежитието. Идеята на проекта, за който се чака решение от Социално-инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика, е да предложи алтернатива на талантливи деца от социалните домове или на деца от проблемни семейства. В центъра ще преподават стари майстори, чиито занаяти са изключително редки и заплашени от изчезване. Проектът включва 8 различни специалности, част от тях са туристически. С центъра общината възнамерява да запази потенциала си да обучава кадри за туризма, след като от новата учебна година Професионалната гимназия по туризъм, която е единственото училище в Ловешка област с такъв профил, ще остане само с една паралелка ученици, обясни Пиров. "Аз не го разбирам, защото това е единствената ни гимназия по туризъм. Писахме писма до всички инстанции, защото при нас се набират деца от Троян, Севлиево, Ловеч и се запълват класовете. Тази година решиха, че не завършвали достатъчно деца в нашата община, затова закриват едната паралелка. В същото време и тази година се откриват нови хотелчета в Априлци", допълни той.

Идеята за центъра по-нататък може да бъде развита, като се обединят двете училища - средното и самият център под методическото ръководство на майсторите, а възпитаниците им могат да намират работа още по време на обучението си, допълни кметът.

 

 

Учениците в Ловешко с рекорд по отсъствия

 

 Адриана ЙОРДАНОВА

Учениците в Ловешко имат рекордно число извинени отсъствия от началото на тази учебна година досега, съобщи началникът на местния инспекторат по образованието Райко Райков. При средно за страната 37 извинени отсъствия на един ученик в Ловешко се падат по 43, а общият им брой е близо 776 000 за 18 275-те ученици в областта. В някои училища отсъствията са много повече от средния брой. Неизвинените за същия период са 96 864 или средно по 5,3 на ученик от региона при средно шест неизвинени за страната.

Причините и обясненията за отсъствията са различни, но е факт, че ги има и в т. нар. елитни училища, каза Райков. Особено тревожно е положението с отсъствията, които трупат завършващите ученици от XI и XII клас. Според началника на инспектората през май ще започнат да отсъстват от часовете седмокласниците, които ще се оправдават с подготовката за приемни изпити.

Учителите също отсъстват по различни причини - по болест, заради обучение, присъствие на сесии на общински съвет, платен отпуск и др. Например за февруари и март 38 на сто от преподавателите в областта имат най-малко по един неприсъствен ден. Положението е по-добро спрямо обстановката в страната. Всички отсъствия на учители са по реални причини, проблемът е, че директорите не могат да осигурят заместници. За февруари и март например директорите са намерили заместници за 1/3 от отсъстващите учители. За новата учебна година Министерството на образованието обмисля нова политика спрямо отсъствията след анализ на данните. Сега всеки месец инспекторатът изпраща в министерството обобщена справка за отсъствията във всички училища в областта.

 

 

До края на годината създават прототип на ваксината срещу СПИН

 

Поля ТОМОВА

До края на годината в България ще бъде създаден прототипът на ваксината срещу вируса на СПИН. Това обяви в Плевен проф. Петрунов след честването на световния ден на имунологията, което се проведе в града. Ваксината се изработва в България, съвмество с екип от италиански учени. Методът е към ваксината против туберкулоза да се прибавят съставки на вируса на ХИВ. България е избрана поради факта, че нашата БЦЖ ваксина е една от четирите в света, разрешени за използване. Ваксината против туберкулоза усилва т. нар. "имунен отговор на организма", каза още проф. Петрунов. В момента се работи усилено именно върху извличане на съставки от ХИВ, които носят най-голяма вероятност за създаване на имунитет. Опитите се правят върху мишки и морски свинчета. Предварителният период за създаване на ваксината е не по-малко от 3 - 5 години. Клиничните проучвания върху хора ще се направят обаче в Италия, споделиха българските имунолози. Опитите с готовата вече ваксина ще се проведат в Камерун. Продуктът ще е предназначен именно за африканските страни, където едновременно децата ще се ваксинират и срещу туберкулоза, и срещу СПИН.

В Африка с опасната болест се заразяват годишно 80 милиона деца, оповести проф. Петрунов. Трудностите при изработване на ваксината идват от голямата изменчивост на вируса на ХИВ, както и от неизвестността до каква степен комбинацията на извлечените от него съставки и БЦЖ ваксината ще доведат до създаване на траен имунитет. Ако постигнем обаче и 50 на сто успех, това ще е колосален резултат, заявиха имунолозите. При срещата с журналисти те споделиха, че българското имунологично дружество е едно от най-уважаваните в Европа и в света. България е първата страна в Европа, която въвежда няколко имунно-диагностични теста. През последните години акцентът е в клиничната и в трансплантационната имунология.

Имунологията помага и за премахване на стерилитета при жената. В момента НЗОК финансира пакет имунологични изследвания, но искането на имунолозите е касата да финансира и три пътеки в болничната помощ.

 

 

 

В клиника "Св. Параскева" изследват слуха на новородени със съвременна апаратура

 

Даниела ДОЧЕВА

Със съвременна апаратура може да бъде изследван слухът на новородени в плевенската клиника "Света Параскева", научи "BG Север" от специалиста уши, нос, гърло д-р Юрий Николов. Апаратурата измерва отоакустични емисии. Те са особен вид звукова енергия, която се отразява от вътрешното ухо през средното и излиза в слуховия канал, където се улавя с помощта на много фин микрофон. Информацията автоматично се обработва от компютърна система и графично се изписва на монитора. До момента в медицината не съществува друг метод, който обективно да изследва работата на вътрешното ухо. Особено ако става въпрос за пациенти в неонатална възраст - от раждането до 18-ия месец. Точно в този период изследването намира голямо приложение. С него се добива обективна представа работи ли нормално вътрешното ухо на бебето. Има много фактори, които могат да увредят слуховия апарат още в най-ранна възраст - антибиотици, заболявания по време на бременността на майката, проблеми по време на самото раждане, тежка жълтеница или бактериални инфекции при новороденото, които налагат лечение с антибиотици, а те увреждат слуховия нерв и вътрешното ухо.

Този богат спектър от причини е накарал световната медицинска мисъл да потърси и да намери начин за обективно изследване на вътрешното ухо. Методът е абсолютно неинвазивен (безвреден). Ако изследването установи проблеми, детето се насочва към слухопротезиране (поставяне на слухови апарати) още от 4 - 6-месечна възраст, като по този начин му се дава възможност да опознае заобикалящия го свят и да се развива правилно. Периодично се проследява слуховото развитие на детето и се преценява дали е възможно да се направи кохлеарна имплантация. Това е съвременен оперативен метод за лечение на глухотата. През последните години по света се направиха доста такива операции, от една година те са факт и в България, информира д-р Николов. До тази интервенция се прибягва, след като са опитани всички други методи - слухова рехабилитация, слухово протезиране. Операцията може да се направи в периода 1 - 3-годишна възраст.

Голям проблем е, че слуховите увреждания при децата се откриват късно - едва след като навършат 18 месеца, и се констатират нарушения в говора, забавяне в психичното развитие. Това е свързано с голямата значимост на слуховия апарат за социалната адаптация и за психо-моторното развитие на детето. Когато е с нарушен слух, то не може да се развива като социално адекватен индивид.

В страните от Европейския съюз отоакустичното изследване се прави задължително на всички новородени и голям процент от заболяванията се улавят много рано. В България за съжаление все още сме далеч от изработването на скринингова програма, която да обхване всички неонатологични отделения в страната, информира д-р Николов. Скринингът включва и изследване на носа и на околоносните кухини, тъй като много често по време на раждане се получават известни деформации в тази област. В последствие те стават причина за чести инфекции на горните дихателни пътища, за развитие на гнойни и хронични хреми и от друга страна водят до нарушение на слуховата функция.

В момента клиника "Св. Параскева" и неонатологичното отделение в Плевен полагат усилия, за да популяризират този метод за изследване на слуха в България, което до момента не се заплаща от здравната каса. То може да бъде направено в клиника "Св. Параскева" срещу сумата от 30 лв.

 

 

Уважаеми читатели,

 

Верен на принципа да ви бъде не само интересен, но преди всичко полезен, вестник "BG Север" откри нова рубрика "Послушай лекаря". Очакваме вашите въпроси по здравословни проблеми в редакцията, а на страниците на седмичника на тях ще отговарят лекарите специалисти от плевенската хирургична клиника "Света Параскева".

 

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

 

На вашите въпроси ще отговарят доказани специалисти:

 

УНГ - д-р Юрий Николов, доц. д-р Иван Радев

Ортопедия и травматология - д-р Димитър Василев, д-р Венци Росманов, д-р Илко Цанков

Урология - д-р Цветан Георгиев

Хирургия и проктология - д-р Божидар Бояджиев,

д-р Георги Илиев, д-р Кунка Димитрова

Пулмология и фтизиатрия - д-р Валери Андреев

Акушерство и гинекология - д-р Димитър Василев,

д-р Емилия Илиева, д-р Никола Янев, д-р Пепо Партенов

Очни болести - д-р Тинка Върбанова, д-р Здравко Цонев

Вътрешни болести, кардиология и нефрология - д-р Румяна Бонева, д-р Дарин Попов, д-р Цветемира Чорбаджийска

Детски болести - д-р Пенка Братоева

Анестезиология и реанимация - д-р Йордан Йорданов, д-р Светослав Симеонов, д-р Йордан Георгиев

Ехомамографии - д-р Елиза Георгиева

 

Адрес на хирургична клиника "Света Параскева":

ул. "Даскал Димо" 22; тел. 064/801-888