ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 
Плевен

 

Експлоатират работници, опасни машини застрашават живота им

 

Лоши условия на труд констатират инспектори и синдикати

 

Поля ТОМОВА

Лоши условия на труд и недобро отношение към работниците в шест шивашки фирми установи проверка на КНСБ и Областната инспекция по труда (ОИТ). Фирмите са от Плевен и Червен бряг. Основното нарушение на трудовото законодателство е нерегламентираният извънреден труд, каза лидерът на КНСБ Янчо Андонов. Шивачките ежедневно се трудят след работно време, както и в почивните дни. Порочна практика е да се работи и на официални празници.

Седем нарушения на трудовото законодателство са констатирани в завод "Яна" АД. В него работят близо 1 500 души, от които 1 050 жени. Всички те се преобличат в помещенията, където работят, без да имат отделни съблекални. Хранят се върху машините си. Практика е в завода да се работи извънредно, като този труд се заплаща, но не се отчита, твърдят от синдикатите. Според Янчо Андонов в "Яна" има и негативно отношение към работниците, както и антисиндикализъм. От два месеца искаме да се срещнем с изпълнителния директор на завода, но той отказва, заяви лидерът на КНСБ. При проверката е установено силно запрашаване на въздуха в работните помещения, както и необезопасена котонна машина, която е спряна. На ръководството на завода са съставени два акта на обща сума 1 000 лева, Областната инспекция по труда е издала и пет предписания.

При проверки на ОИТ в Плевенско от началото на годината е спряна от експлоатация фурна в с. Горни Дъбник заради това, че работното оборудване не отговаря на минималните изисквания за безопасност. През янури при проверка в плевенската птицекланица е въведен специален режим на работа на амонячно-компресорната станция заради това, че не са изпълнени комплекс от изисквания по ЗБУТ. Такъв специален режим е въведен и в "Ген. Ганецки" АД заради това, че спирачните системи на мостовите кранове, с които те работят, не са отремонтирани.

 

 

БСП се среща с бизнеса, кани селски кметове

 

Председателят на областния съвет на БСП Васил Антонов и лидерът на общинската организация Любомир Петков се срещнаха с представители на бизнеса. Основна тема на работната среща бяха перспективите пред плевенския строителен потенциал във връзка с инфраструктурните проекти в областта и икономическите перспективи на региона. Представителите на местния бизнес изразиха очакване за ясни правила и достъп до информация за фирмите по обществените поръчки и възможностите за финансиране от европейските фондове.

Любомир Петков отправи официална покана за среща със Сдружението на кметовете на малки населени места в община Плевен. Целта на тази среща е да бъдат обсъдени местните проблеми на малките населени места и да бъдат ангажирани представителите на БСП в изпълнителната, законодателната и местната власт с тяхното решаване, се казва в поканата. Идеята на общинското ръководство на БСП е предложенията за промяна в нормативната уредба, които предлагат кметовете, да бъдат обсъдени и да бъде ангажирана подкрепата на групата съветници от левицата при тяхното разглеждане в общинския съвет."BG Север"

 

 

Започва процесът за катастрофата край Каменец

 

Делото за жестоката катастрофа между селата Каменец и Одърне влезе в съда, съобщи окръжният прокурор на Плевен Марио Василев.

Два автобуса, превозващи авиатори и служители на базата в Каменец, се сблъскаха с камион, пълен със скрап и бутилки с пропан-бутан, на 31 януари т. г. При катастрофата загинаха 31-годишният шофьор на камиона Ангел Ангелов и 41-годишният майор Валери Венков, а други петима пътници получиха средни телесни наранявания.

Обвинителният акт, внесен в плевенския съд, е срещу 34-годишния водач на единия автобус Венелин Главанов, който се движил с несъобразена скорост, навлязъл в лентата за насрещно движение и предизвикал катастрофата. Освен за отнемането на човешки живот, обвиняемият ще отговаря и за нанесени имуществени щети в размер на 70 529 лв., уточни прокурор №1 в Плевен. "BG Север"

 

 

Криминално проявен спаси трима след смъртта си

 

40-годишен криминално проявен мъж от Ловеч даде живот на трима души, след като органите му бяха дарени за трансплантация. Известният като Даналията бивш затворник бил гръмнат в главата навръх Великден след пиянска свада. Изстрелът е бил от газов пистолет, но от упор. Според запознати компанията се събрала да празнува, но не след дълго аверите се скарали. Тогава един от тях извадил пистолет и го насочил към Даналията. Ако не ме уцелиш, ще те убия, спокойно отговорил той. Изстрелът обаче мигновено го поразил. Изплашени, останалите извикали "Спешна помощ", като заявили, че пострадалият паднал в банята и си наранил главата. Ловешките медици обаче установили, че раната е от изстрел. Стрелецът веднага е арестуван, съобщиха от полицията в Ловеч.

Междувременно Даналията е откаран в плевенската университетска болница, където е установена мозъчната му смърт. Брат му дал съгласие органите му да се използват за трансплантация. Екип на столичната болница "Св. Екатерина" откара донора със специален реаномобил в София. Там е извършена експлантацията и съответно трансплантацията. За спасяване на три човешки живота са послужили бъбреците, черният дроб и сърцето на 40-годишния мъж. Според д-р Георги Димитров от САРИЛ - Плевен, все повече хора дават съгласие органите на близките им да се трансплантират. "BG Север"

 

 

Над 200 рисунки показва Юри Буков

 

Над 200 рисунки нареди в Общинската галерия известният плевенски художник Юри Буков. Той обясни, че цял месец е подбирал работите сред 2 500. Рисунките не са показвани до момента. Художникът се е старал изложбата да е разнообразна. Наблегнал е на портрети на майка си, оформил е кът на журналиста, на художниците, на голото тяло и т. н.

Темата на изложбата е рисунката, защото тя е гръбнакът на всяка картина. Рисунката е логиката, а цветът е емоцията, сподели Буков.

За последен път той направи самостоятелна изложба в същата галерия през зимните месеци, когато показа само маслени работи."BG Север"

 

 

Долна Митрополия

 

С концерт отбелязаха деня на труда

 

С празничен концерт община Долна Митрополия отбеляза Деня на труда - 1 май. Гостите, сред които кметът Александър Печеняков, председателят на ОбС Пепа Герашка и др., имаха възможност да наблюдават детските състави за народни танци към читалищата в Долна Митрополия и Тръстеник - "Митрополийче" и "Тръстеник", вокалните групи "Вълшебни звуци" от с. Победа, "Митрополитен" от Д. Митрополия, детската вокална група към читалище "Просвета" в общинския град, певците към пенсионерския клуб "Млади сърца" и др. "BG Север"

 

 

Mонтана

 

Помогнаха на пострадалите от наводненията

 

Хранителни продукти и дезинфектанти за 10 000 лв. осигуриха от КНСБ и БЧК за пострадали от наводнението в Лом. Дарението връчиха лидерите на двете организации Желязко Христов и Христо Григоров. Помощите се раздават на живеещите в крайдунавските квартали на Лом, част от които бяха залети от пълноводната река около Великден. Тогава Дунав при Лом достигна най-високото ниво в българския участък на реката за всички времена - 985 сантиметра.

16 вида хранителни продукти дариха за жителите на с. Долни Цибър в община Вълчедръм представители на Главното мюфтийство на мюсюлманите в България и на областния съвет на ДПС в Монтана. Храните са на стойност 2 000 лв., с тях се подпомагат хората, чиито къщи от месец са залети от дунавски води. Реката при Долни Цибър не е прехвърлила защитната дига, но има филтрация зад нея и вече повече от месец 150 къщи и дворове са залети. В Д. Цибър живеят 1 800 души, като всичките са роми."BG Север"

 

 

15 години затвор получи циганин, ограбил храм и убил клисаря му

 

15 години затвор получи циганинът Таско Манчев (25 г.) от Лом, който бе признат за виновен за грабеж и убийство. Окръжният съд в Монтана постанови убиецът да плати 35 000 лв. кръвнина на съпругата и дъщерята на жертвата.

На 3 май 2003 г. Таско Манчев слязъл с такси от дома си в ромския квартал на Лом "Младеново" до центъра на града. Той обаче нямал пари да плати на шофьора и му казал да почака. Влязъл в православния храм "Успение богородично", задигнал кутията с дарения, в която имало около 100 лв., и тръгнал да се разплаща. Клисарят Спас Методиев обаче забелязал кражбата и викнал по Таско. Вместо да спре, крадецът взел намираща се зад вратата на храма брадва и заудрял с нея стареца. След престъплението Таско Манчев избягал. Същата вечер той се черпел с приятели в близки до Лом села. Полицията го арестувала на следващия ден в дома на сестра му. Адвокатите на Таско Манчев заявиха, че ще обжалват присъдата пред Апелативния съд. "BG Север"

 

 

Велико Търново

 

Продължава разследването на обира в музея

 

Окръжната прокуратура във Велико Търново удължи срока за разследването на обира, извършен в Регионалния исторически музей в началото на февруари тази година. Причината е липсата на достатъчно събрани доказателства и неприключилата оценъчна експертиза за нанесените щети. Срещу настоящия директор Христо Харитонов, който продължава да бъде на поста си до избора на нов шеф, се води следствено дело за безстопанственост.

На последното си заседание общинските съветници гласуваха предложението на ВМРО за обявяването на конкурс за избор на нов директор. Тогава воеводите се изказаха, че именно директорът на РИМ носи пряка отговорност за кражбата на монетни и други музейни ценности от трезора на музея. А обирът е следствие от лошото ръководство. "BG Север"

 

 

Наградиха ветерани от Втората световна война

 

16 ветерани от Великотърновска област, участвали във Втората световна война, бяха наградени с ордени на Руската академия по безопасност, отбрана и правов ред. Медалите връчи вицепрезидентът на академията ген.-полк. Николай Кюзум. Тогава бяха приети и трима нови членове - зам. -ректорът на Великотърновския университет доц. Христо Глушков, деканът на педагогическия факултет Пламен Легкоступ и общинския съветник от Обединена левица Драгни Драгнев. Основи на своята дейност във В. Търново Академията поставя още от 2005 г. "BG Север"

 

 

Специалисти обсъждаха паразитните болести

 

Годишно национално съвещание по проблемите на надзора на паразитните болести се проведе в средата на седмицата във Велико Търново. Шефове на дирекции в РИОКОЗ, паразитолози, представители от катедри по епидимиология, инфкциозни болести и тропическа медицина, както и представители от здравното министерство, бяха участниците в срещата. Всички те дискутираха и правеха анализ на състоянието на паразитозите през 2005 г., на изпълнението на националната програма за контрола на ехинококоза при хората и животните, както също така преминаха и през обучение по използване на софтуерен продукт за отчетност и съобщаване на база данни."BG Север"

 

 

Конфискуваха бракониерски мрежи

 

Въпреки влязлата в сила забрана за риболов на 2 май (вторник), охраната на язовир Йовковци се е натъкнала на бракониерски мрежи между селата Яковци и Вълчовци. При редовния обход около 2 часа след полунощ във водата са забелязани три хрилни мрежи с обща дължина 160 м. Районът е останал под наблюдение до сутринта, след което мрежите са конфискувани. В тях е имало между 4 и 6 килограма риба - каракуда и червеноперка.

Охраната на язовир Йовковци е въоръжена и до 16 юни, когато риболовът ще бъде разрешен отново, тя е засилена. "BG Север"

 

 

ТЕТЕВЕН

 

Пенсионерите от Васильово със самостоятелна изложба

 

Пенсионерите от планинското село Васильово, Тетевенско, организираха самостоятелна изложба. От близо година те са намерили начин да организират и осмислят свободното си време. През юни 2005 г. решават и учредяват пенсионерско сдружение. Няколко месеца по-късно обзавеждат и свой клуб. Със собствени сили и помощта на спонсори те се сдобиват с аудиовизуална техника.

Срещите на хората от третата възраст са ежеседмични. Участват в културния живот на селото, в традиционните празници от народния и църковен календар. Организират и провеждат рожденни дни. Саморъчно изработват различни изделия от прежда и дърво, ръкоделия, сувенири, стоки за бита. С тази си дейност те осмислят ежедневието си, а продавайки ги, си помагат финансово. "BG Север'

 

 

Цецка Димитрова участва в празника на корчофа в Италия

 

Тричленна делегация начело с кмета Цецка Димитрова посети Италия. В побратимения град Ладисполи Димитрова бе придружавана от своя заместник Тихомир Лазаров и директора на "Специализирана администрация" Светла Димитрова. Поводът за визитата бе празникът на корчофа (вид зеленчук от рода на карфиола и брюкселското зеле). В Италия той се провежда за 56-ти пореден път.

На тазгодишното издание се зародила идеята между Тетевен, Ладисполи и Хайновка (Полша) да бъде подписан договор за трансгранично сътрудничество. Използвайки парите от европейските фондове, трите държави ще осъществяват културен обмен, както и обмен на туристи в съответните дестинации. "BG Север"

 

 

Габрово

 

Бедни деца гостуват в Нови Сонч

 

Габровски деца от социалнослаби семейства, които имат отлични резултати в учебната дейност, ще имат възможност през лятото да общуват със свои връстници от Полша и Словакия. Това ще стане възможно благодарение на проект "Екология и спорт" на община Габрово съвместно с общини от Полша и Словакия.

Проектът е съвкупност от спортни и екологични изяви, които имат за цел да интегрират децата от три различни култури в идеята за един общ европейски свят. Домакин на лятната среща е полският град Нови Сонч, с който Габрово е в дружески връзки от две години."BG Север"

 

 

Етъра обявен за 14-ото чудо на България

 

С всенароден вот и жури от авторитетни експерти архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е избран за 14-то чудо на България.

Класацията "24-те чудеса на България" е направена от в. "24 часа", а резултатите са обявени в първия ден от провеждането на III национална туристическа борса "Културен туризъм" във В. Търново. Чудесата на България, класирани преди Етъра, са: Мадарският конник, Рилският манастир, Перперикон и Татул, във В. Търново - Царевец и Арбанаси, Плиска и Преслав, Старият Несебър и Созопол, Бачковският манастир и Асеновата крепост, Тракийските гробници край Старосел и Казанлък, Рупите и Старият Мелник, крепостта "Червен", Боянската църква, Кръстова гора, античният град "Кабиле" и Караново.

След единствения в страната музей на открито в класирането се подреждат: Белоградчишките скали, Шипка, Шедьоврите на Кольо Фичето, Чудните мостове и Триград, Побитите камъни, Копривщица, Седемте рилски езера, Гробницата при Свещари, Старият Пловдив и Долмените в Странджа и Сакар."BG Север"

 

 

Тръгна карнавален автобус

Вчера на централния площад в Габрово деца и младежи изрисуваха автобус от градската линия на фирма "Общински пътнически транспорт" на тема "Аз обичам карнавала!" Поводът е Денят на Габрово - 20 май. Тогава в града на Рачо Ковача ще се състои и традиционният ежегоден карнавал. Всички материали за рисуването бяха осигурени от местната община. Освен изрисуваният автобус, още десет от превозните средства ще се движат със специални рекламни стикери също на тема карнавал с цел да се информират гостите града за предстоящото голямо събитие. "BG Север"

 

 

Ловеч

 

Гриша Ганчев стана почетен гражданин

 

На сесия на общинския съвет в Ловеч СДС обвини БСП, че вкарва Гриша Ганчев в предизборната пиар кампания на президента Георги Първанов във връзка с предложението бизнесменът да стане почетен гражданин на града на люляците. СДС излезе от залата при гласуването на кандидатурата, която останалите единодушно одобриха.

В мотивацията на седемте общински съветници, внесли кандидатурата на Гриша Ганчев, пише, че благодарение на него името на Ловеч излезе извън България, а Ганчев досега, въпреки възможностите си да развива бизнес и в чужбина, остава всеотдаен към града и фирмите му са тук в голямата си част. Кметът подкрепи предложението с мотива, че той е меценат номер едно на Ловеч, а инвестициите в града са повече от 22,5 милиона лева, данъците, платени от фирмата през 2005 година, са близо 9,5 милиона лева.

Нови почетни граждани на Ловеч са и писателят Георги Мишев и главният кмет на германския град Ерфурт - Манфред Руге, с който Ловеч има дългогодишен договор за сътрудничество. Почетните знаци тримата ще получат на празника на града - 11 май."BG Север"

 

 

Подпочвени води пълнят къщи

 

Подпочвените води създават сериозни проблеми в селата от общините Ловеч и Луковит, съобщи шефът на "Гражданска защита" в областния град Иван Чоканов. Над 20 къщи са наводнени в с. Йоглав, водата се изпомпва с мощна помпа с дебит 6 000 литра в минута. Залети домове има и в Умаревци, Александрово, Горско Сливово, Крушуна, Торос, Лешница. В Чавдарци също има много подгизнали жилищни постройки, тъй като теренът е силно карстов и подпочвените води излизат в долната част на селото. Някога там е съществувал отводнителен канал, който преди 10 години е бил затрупан. "BG Север"

 

 

Враца

 

Нова екопътека откриха в Балкана

 

Нова екопътека беше открита в района на врачанското село Згориград. 4-километровият горски път започва от станцията на лифта, минава по скалния зъбер на пролома "Вратцата" и стига до местността "Бабка" край селото. Екопътеката ще се казва "Тезеро" на името на побратимения със Згориград италиански град Тезеро, чиито жители даряват чрез фондация "Сава" 5 000 евро за екопътеката и за туристическия заслон, съобщи кметът Николай Илиев. Той уточни, че в изграждането на съоръжението с доброволен труд са участвали жителите на селото.

Първи по пътеката минаха италианските гости, които пристигнаха тук във връзка с 40-годишнината от голямото наводнение в Згориград и Враца на 1 май 1966 г., взело стотици жертви. Подобно наводнение с големи щети и жертви е имало и в Тезеро и тази трагедия обедини двете селища, каза още Николай Илиев.В новопостроената църква на селото беше отслужена злоупокойна молитва в памет на загиналите. "BG Север"

 

 

Челопеч вече с туристически информационен център

 

Туристически информационен център към мемориален комплекс "Ботев път" беше открит във врачанското село Челопек. Според директора на комплекса инж. Росица Кузманова селото, което е разположено на пътя за връх "Околчица", е с много добре развита туристическа инфраструктура. Освен къщата-музей на баба Илийца, по иницатива на "Ботев път" са оформени две екопътеки до историческите местности "Погледец" и "Рашов дол", туристически заслон и детски кът за отдих. През селото минава и най-краткият път до Черепишкия манастир, Кръстокупулната църква и природния феномен "Ритлите". Информационният център ще работи без почивен ден, за да посреща постоянно туристи, каза за "BG Север" кметът на селото Василка Манчева. Той ще дава сведения за свободната леглова база в хижите на Врачанския балкан. "BG Север"

 

 

Изгражда се парк "Могиланска могила"

 

На мястото, където преди 40 години беше открито едно от най-големите у нас тракийски съкровища в Могиланската могила във Враца, започна изграждането на археологически парк. За изпълнител след конкурс беше избран управителят на фирма "Булгаргарант" инж. Цветан Каленски. Могиланската могила сега се намира почти в центъра на Враца, но преди четири десетилетия там е било поляна, припомни директорът на регионалния исторически музей ст. н. с. Иван Райкински. През 1965 г. археолозите проф. Иван Венедиков от София и Богдан Николов от врачанския музей откриват на това място три гробници. През следващата година Николов продължава сам работа по проучването им. Открити са общо 500 предмета от злато, сребро, желязо и керамика. С най-голяма археологическа и ювелирна стойност са златният венец (IV в. пр. Хр.) с диаметър 24 см., златните обеци, каничка, нашивки и игли за коса, принадлежали на тракийска принцеса, сребърно-златният наколенник (IV в. пр. Хр.) и украса от конски муниции на тракийски воин. Съкровищата са изложени в специална зала на врачанския музей. "BG Север"