ШАРЕНО


 
 Яки жици

 

Култови рок динозаври взривяват Ловеч на грандиозен 6-дневен фест

 

Гриша Ганчев финансира маратона, концертите на площада са безплатни

 

Адриана ЙОРДАНОВА

В шест поредни дни - от 6 до 11 май, в Ловеч ще се състои грандиозен рок фестивал с участието на култови групи от миналото и любими български банди. Организацията и финансирането е на "Литекс комерс" АД, а фестът е първата проява на новоучредената фондация с участието на видни ловчалии "Красив Ловеч". Мащабното по замисъл събитие е поздрав за жителите на града по случай празника му - 11 май.

Сред гостите от чужбина са Uriah Heep, Nazareth, Smokie, Slade, Sweet, OPUS. От родните групари идват "Щурците", "Ахат", "Б. Т. Р.", "Сленг", "Сафо" и "Те". Специално за феновете на рока е направен палатков лагер за 20 000 души на входа на Ловеч откъм Плевен. Концертите ще започват с българска подгряваща група и една гостуваща чужда банда на сцена пред сградата на общината. Всички концерти са безплатни.

Подгряващите изпълнения на българските рокаджии са от 19,30 ч., а чуждите динозаври ще забиват от 21,30 ч.

Старта на рок маратона ще постави родната група "Сленг" в събота, която ще подгрее публиката за изпълненията на OPUS. На следващия ден след "Сафо" на сцената ще се появят Smokie. В понеделник, 8 май, феновете ще бъдат ощастливени от "Б. Т. Р." и Slade, във вторник след "Те" ще се изявят Sweet. Срядата е отредена за яките жици на "Щурците" и Nazareth. Финалът на грандиозния рок фест е в четвъртък, 11 май. "Ахат" имат тежката задача да вдигнат адреналина на публиката, преди тя да бъде окончателно взривена от неостаряващите Uriah Heep. Според предварителната програма в четвъртък в Ловеч трябва да пристигне президентът Георги Първанов, но засега не е ясно дали и той ще присъства на концерта.

 

 

 НОВИ ТЕХНОЛОГИИ

 

Тетевенец мъти яйца от гълъби с електрическа възглавница

 

Станислава СТОЯНОВА

Близо 40 години Георги Банкински от Тетевен отглежда гълъби, като твърди, че да се развъжда този вид пернати не е само забавление, а изисква и много грижи. В това се убеди и репортер на вестника, когато разбра докъде се простира загрижеността на Георги. Освен че полага изключителна съвестност при опазване на доброто здраве на своите любимци, като ги храни със зърно, гранулирани смески и зелена трева, чисти помещението, набавя на пернатите си приятели пясък и вар, той дори се включва в мътенето на яйцата.

Гълъбите се развъждат по интересен начин, разказва Георги. Женската снася едно яйце (обикновено вечер), като на следващия ден снася още едно. Мъти 18 дни, после отива в друго гнездо, а за малките остава да се грижи мъжкият. Да, ама той не винаги се оказвал достатъчно съвестен и затова се налагало неговите функции да поема Георги. За да измъти пиленцата, тетевенецът се обръщал за помощ към електрическата си възглавница, която замествала топлата перушина на таткото. Само че природата си е природа, убедил се гълъбарят. Докато при люпенето родителите имали успеваемост около 90 процента, то с помощта на възглавницата на Георги пробивали черупката и оживявали едва 30 на сто от пиленцата.

В момента на тавана си тетевенецът отглежда 50 гълъба от пет породи. Той твърди, че най-голямата тръпка в развъждането е кръстоската. При кръвосмешение се губела жизнеността на птиците, но пък се пръквали изключително красиви екземпляри. При този вид пернати било съвсем реално и "птичето мляко". Това е кашица, която се преработва в гърлото на гълъбите, и с която те хранят малките си.

 

 

Жълта депутатка подари агне на тв водещ за Гергьовден

 

Жълтата депутатка от Велико Търново Мариана Костадинова подари породисто агне на телевизионния водещ Милен Цветков. Скромният дар, поръчан от ферма в с. Миндя, народната представителка от НДСВ изпрати в студиото на "Нова телевизия" в навечерието на Гергьовден. Така тя спази обещанието си, което даде през януари в предаването "Часът на Милен Цветков".

Приех сериозно ангажимента още тогава и сама потърсих екипа на предаването, за да напомня, че съм дала дума и ще спазя обещанието си, каза Мариана Костадинова. Агнето бе посрещнато в студиото, закичено с жълта панделка и бадж с името Милен."BG Север"