СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 17 (9 - 15 май 2014 г.)


 

 

Зала Емил Димитров или банята на съветничка да финансира общината?

 

Поредни скандали в комисията по култура предизвика писмо от "Съгласие"

 

Вивиян Вълкова: Ние танцуваме заради тръпката и удоволствието

Страницата подготви: Мая Паскова

Скъпи приятели, моля подкрепете нашето голямо семейство, което е на път да се разпадне. Подкрепете ни, за да могат още много малки момичета да усетят тръпката да танцуваш на голямата сцена, пред много хора, за да се докоснат до това изкуство, за да раздават усмивки, за да се научат на това, на което се научиха стотици възпитаници на школата през 60-годишната й история." С тези думи възпитаниците на Балетната школа призовават приятелите си във фейсбук да се присъединят в създадената от тях група "В подкрепа на Балетната школа при читалище "Съгласие 1869".

Вивиян Вълкова, ученичка в Математическата гимназия, е от дългогодишните възпитаници на школата. "За мен беше доста обидно да разбера, че има хора, които мислят, че сме експлоатирани. Обидно, защото аз не съм глупава, както и всички останали в школата, ние танцуваме заради тръпката и емоцията. Ако наистина сме били експлоатирани, ние нямаше да се задържим в тази школа", категорична е тя. "За мен е изключително безсмислено да бъде закрита Балетната школа. Кому е нужно, нали сме деца с талант и искаме да се развиваме? За мен това място през последните години се е превърнало във втори дом. Балетна школа е имало и ще продължава да я има! Искрено се надявам да е така", смята Вивиян.

Поводът е набиращата скорост дискусия, която се заформи около предложенията на читалище "Съгласие" за съфинансиране на балетните спектакли и за съвместна дейност с община Плевен относно ползването на зала "Емил Димитров" (виж бр. 14, 2014). Наслагването на мнения от общински съветници, че школата експлоатира детски труд, трупайки печалба на гърба на децата, че "Съгласие" е читалището с най-много средства, получени от общината, ескалира на последното заседание на постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност". Повод стана обсъждането на последното от поредицата писма, в което се предлага: "Община Плевен да използва неограничен брой пъти годишно концертната зала "Емил Димитров" както за свои мероприятия, така и за мероприятия на общински организации и

структури срещу средства, уточнени допълнително чрез договор и по схема, подобна на договорните взаимоотношения между общината и ДКТ "Иван Радоев". На откритото иначе заседание не беше допуснат да присъства председателят на читалището Ивайло Атанасов. Според съветника Тодор Еленков тонът на писмата бил диктаторски. Петя Василева беше категорична, че най-много пари се дават на "Съгласие", така че - стига вече. Гвоздеят на мотивациите да не се подлага на обсъждане този въпрос постави Диана Данова с изказването си, че и нейната баня е с добра акустика, но не е искала общински пари за ремонтирането й.

Като поредната махленска история определи заседанието Ивайло Атанасов. "Можеше да не ми дадат думата, но не може да не бъда допуснат на открито заседание. От какво се притесняват - да споделим повече подробности за баните си и варианти за безплатен душ ли? Няма как ние да сме получили най-много субсидии, защото всички плевенски читалища, без "Съгласие", са оземлени и притежават общинска собственост, която експлоатират срещу наеми. В същото време залата да се сравнява с банята на съветничката, е цинизъм. Ние сме в правото си да затворим залата, но не искаме. Докато се намерят варианти за преобразуването й, тя ще бъде зала. Зимата обаче няма да функционира", категоричен е Атанасов. Същевременно той е изпратил питания до председателя на общинския съвет Дарин Ангелов. Въпросите му са свързани със законосъобразността на проведеното заседание, както и дали приема, че са израз на задълбочено познаване на проблема, на професионална компетентност, на детайлен финансов и правен анализ "разискванията" на трите писма на читалище "Съгласие".


 

Антикварите се обединяват онлайн

 

 

 

Библиофилите лесно се сдобиват със стари издания през интернет

След дългото чудене дали "мишката" ще убие книжката, не само че това не се случи, а и интернет все повече е в помощ на четящите хора. Особено на тези, които не могат да се откажат от традиционните книжни издания, колкото и парадоксално да звучи. Истинските колекционери и библиофили вече могат да попълват пропуските в личните си библиотеки само с няколко клика от компютъра. Същевременно това не означава, че антикварите ще изчезнат. Защото интернет платформите им предлагат обединение и връзка с колегите им от цяла България.

Една от най-големите електронни антикварни книжарници е "Книжен пазар" - интернет платформа, която предлага посредничество между тези, които продават, и тези, които търсят книги. Заглавията са над 135 000, предлагани от стотици книжари от цялата страна, трима от които работят в Плевенска област.

Според създателите на сайта той свързва ценителите на обживяната стара книга, книгата с биография - с читатели, които желаят да й дадат нов живот, да завържат нови познанства, да достигнат нови територии. Защото ако една книга вече е непотребна за някого, то за другиго е отдавна търсена. А книгата - и като текст, и като вещ, повишава своята стойност в пътуванията си между читателите.

Освен да си набавите желаната стара книга, като регистрирани потребители може и да предложите такива от личната си библиотека.

 

Освен това можете и да добавяте заявки за търсено от вас заглавие, ако не го откривате в момента. Системата уведомява автоматично по имейл за всяка новодобавена книга или за промяна в информацията за наличните.

Симпатични са и съветите към книжарите: "Ежедневно следете имейла, който сте предоставили. Докато чака отговор, купувачът може да се откаже или да намери книгата при друг книжар. Съобразявайте се с пазарните принципи и поставяйте реални цени. Бъдете учтиви, добронамерени и коректни. Доверието и степента на сигурност, бързината и точността на реакциите са решаващи. Не се възползвайте от поставени от друг книжар корици и анотации. Добавяйте собствено съдържание, бъдете уникални. Купувачите ще го оценят. Не спестявайте недостатъците, не скривайте предимствата на своето предложение. Пишете грамотно, непременно препрочетете написаното, преди да го изпратите, а ако забележите каквато и да е грешка, влезте отново и редактирайте". Все пак четеното е особен вид забавление, който предполага висока култура и ниво на грамотност. Липсата им отблъсква.


 

Педро представя 20 нови картини в галерия Ларго

 

 

Едно от платната, включени в изложбата

Ден преди рождения си ден - 9 май, Петър Мичев - Педро подреди поредната си самостоятелна изложба. Този път мястото е варненската арт галерия "Ларго". Двадесетте нови творби, рисувани специално за Варна, авторът е населил с любимите си женски образи. За плевенчанина център на Вселената, основна тема в творчеството му и най-силно вдъхновение си остава жената - веднъж като нежна любима, друг път като майка и закрилница, в трета картина като митологична русалка. За нея художникът казва: "За мен жената е земя, тя ражда, силна е като земята. Аз съм й роб, затова в моите картини нежният пол е мечтание". Коя подред изложба е това за художника, е трудно да се каже, тъй като самият той е спрял да ги брои след 100-тната. В морската ни столица обаче той не е гостувал от много отдавна. Първата му изложба там е била преди заминаването му в Америка, а втората - много успешна, веднага след връщането му в България.

 


 

Греди Асса с равносметка и послания в юбилейната изложба През пустинята

 

 

С експозицията авто-рът отбелязва 60-годишния си юбилей, сн. А.Р.И.З. - 7

 На 29 април в препълнената Софийска градска художествена галерия художникът Греди Асса отбеляза своя 60-годишен юбилей с изложбата "През пустинята". В нея именитият творец, роден в Плевен, показва 49 голямоформатни платна, правени в периода 2010 - 2014 г.

"Пустинята - едно скрито дихание, едно място с безброй опасности, но и с безмерна естетика, захранваща ме като художник, като откривател на неочаквана красота Тя тръгва от пясъчните навявания, избутва и малкото голи скали, напомня лунната повърхност, близка и разнолика. Ивиците й, като конвулсии на душата, са със стаено чувство за безтегловност. Събрала за компания безброй пясъчни дюни, сякаш полегнали нимфи - питам се дали съществувам? Усещам неземна тишина сред купища от пясък и това създава в мен чувство за неизвестност и безвъзвратност. Самота и дехидратация на въображението. Кара ме да се чувствам песъчинка, една от многото, но песъчинка със свой вътрешен свят, свят, изпълнен със свобода, надежда, вдъхновение.

И дори да изпитвам понякога чувството, че не съществувам отвъд нея, съзирам надежда, че съм успял да осъществя това мислено пътуване през пустинята, че моментната ми меланхолия е напълно изчезнала, че може би температурната инверсия ме е накарала да се надявам, че и утре ще посрещна с изненада видяното.Какво ми остава, да повървя", е едновременно равносметката и обяснението за темата на изложбата, които прави Греди Асса.

 


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

Грегор и гибелното

пророчество

Сюзан Колинс

Минали са месеци от първото приключение на Грегор в странната Подземна земя под Ню Йорк. Той се е заклел никога да не се връща пак там, но му е съдено да бъде основен участник в друго пророчество, свързано със зловещия бял плъх, наричан Гибелния. Жителите на Подземната земя знаят, че има само един начин да накарат Грегор да се върне в техния свят и той е да отвлекат сестричката му Бутс.

 

 

Човек търси Бог

Ерик Уайнър

Осъзнал за пръв път неумолимия факт, че е смъртен, Ерик Уайнър е изправен пред въпроса, който му задава в болницата една медицинска сестра: "Открихте ли вече своя Бог?"

Изпъстрена с неповторимия хумор на автора, книгата прави опит да отговори на въпроси като кои сме, откъде идваме, какво става, когато умираме. Един информативен, задълбочен, но също така вълнуващ и много забавен опит.

 

 

върни се в НАЧАЛО