СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 17 (9 - 15 май 2014 г.)


 

 

Болен от хепатит B вини здравното министерство за състоянието си

 

Диагнозата на Христо Гешов била поставена чак след третото кръводаряване

 

 

Христо Гешов (вторият отляво на дясно) смята, че с нова модерна апаратура заболяването ще се отчита в инкубационен период, сн. авторът

Веселина ВАСИЛЕВА

Болен от хепатит B обвинява здравното министерство за състоянието си. 24-годишният Христо Гешов от Червен бряг бил редовен кръводарител, но чак след третото кръводаряване му поставили тежката диагноза. Според него ако наистина същестува връзка между кръвните центрове, личните лекари и пациентите, подобен вид заболявания биха били диагностицирани навреме и биха били лечими.

Въпреки всичко обаче той не унива, а решава да се бори с бюрокрацията и тромавата комуникация като основава фондация на свое име. Тя организира благотворителни концерти в цялата страна и със събраните средства купува безплатни тест ленти за изследване на хепатит B. Подобна кампания е направена в Плевен от фондацията и миналата година. Тогава от 130 изследвани - 32-ма се оказват с хепатит B, 12 с хепатит C. Иначе една подобна проверка в обикновена лаборатория струвала между 20 и 50 лв. Гешов заяви, че здравната министърка е запозната с неговия случай и още миналата година е обещала през 2014 г. да започне да работи информационна система, която ще улесни връзката между пациентите и специалистите. Но засега тя не е факт. Аз мога да продължа да дарявам кръв и да крия, че съм носител на вируса, твърди Гешов.

Решение на проблема според него е купуването на нова, по-модерна апаратура, която отчита заболяването и в инкубационния период.

С такива уреди работели повечето европейски държави. Системата струвала обаче около 500 000 лв. и българските кръвни центрове не можели да си я позволят.Едно от исканията на фондацията на Гешов е да се приеме закон, с който болните от хепатит B да се пенсионират. "Аз съм нетрудоспособен, не мога да вървя нормално, задъхвам се. На всяко интервю за работа, на което се явя, след като кажа, че имам хепатит B, ме отпращат. Казвали са ми - елате след като се излекувате. А лек за тази болест няма. Дори напротив - може да се развие рак и цироза на черния дроб", заяви Христо.

Друга кауза, за която се бори, е изследванията за хепатит B да се включат към пакета, който се поема от Здравната каса. 2,30 лв. струва един такъв тест. Не мисля, че е проблем да се плати веднъж годишно, твърди Гешов.

Болните от хепатит B в Плевен са близо 60, а от хепатит C - между 8 и 10. Лечението на един болен от хепатит С годишно струва на държавата между 45 и 47 хил. лв.

В сряда вечерта в театъра се проведе благотворителен концерт, част от националната информационна кампания "Хепатитът до мен. Плевен е петият и последен град в страната, в който се провежда благотворителната инициатива. Преди това концерти са изнесени в Червен бряг, Луковит, Стара Загора и Габрово.


 

Курсовете по английски предлагат различни варианти на обучение

 

Светлана Чамова

Хората, прехвърлили ученическата възраст, се записват да учат английски предимно с ваучери по програмата "Аз мога", т. е. безплатно за тях, но се намират и не малко, готови да плащат, за да учат езика на Шекспир. Най-честите им мотиви са свързани с важни житейски планове - образование и работа.

Румяна смята да учи магистратура в Белгия, обучението е англоезично. Затова се е записала не на едно, а на две места в Плевен да учи езика. Така може да прави сравнения - на едното часовете са много и групите са от по десетина човека, а на второто уроците са само по два часа седмично, но обучението е почти индивидуално - работи се с двама - трима души. Ангел ходи на езикови курсове, защото ще учи със спортна стипендия в Кипър, където работят и родителите му. Мариета пък ще кандидатства начална училищна педагогика с английски език във Великотърновския университет и иска до септември да си опресни знанията от училище. Иван, за разлика от останалите, е човек на зряла възраст, около 40-те, но задължително условие за добре платената му работа е да владее езика. Затова той за втори път кара на собствени разноски курс в популярна школа, още повече, че в училище е учил немски и затова не му е лесно. Снежана също ще започва престижна работа в новосъздадена фирма и английският й трябва да е на ниво.

Цената на час урок по английски език е най-често около 5 лева, но количеството на часовете при един курс от определено ниво правят цените много различни. В местен езиков център един курс е 20 часа и затова обучителният цикъл излиза 100 лева, посещаемостта е два пъти в седмицата. На друго място обаче часовете са между 130 и 150 - затова и изкарването на курс струва на обучаемия между 630 и 735 лева според това колко високо е нивото. Ала не винаги количеството часове е гаранция за високо качество - това би могло да е удобен начин да се вземат повече пари, а заниманията да се претупват. Някъде учебниците се заплащат отделно от таксата, което оскъпява още обучението. Има места, където позволяват заплащането да е на вноски за облекчение на курсистите.


 

Ваксината срещу рак на маточната шийка е безопасна, твърдят от РЗИ

 

Д-р Ваня Иванова, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

Над 30% от момичетата между 12 и 13 години от област Плевен са ваксинирани срещу рак на маточната шийка, това е с около 11% повече от средното за страната, съобщи за "BG Север" д-р Ваня Иванова от РЗИ - Плевен, която е областен координатор по Национална програма за профилактика на рак на маточната шийка. "Тази възраст е приета за най-подходяща, защото именно тогава имунният отговор при девойките е най-стабилен. Много важно е и се цели да бъдат обхванати момичетата, които все още не са започнали да водят полов живот и не са се срещнали с човешкия папилома вирус тип 16 и 18, който причинява този вид рак", обясни още д-р Иванова.

Имунизацията, която не е задължителна за страната, бе въведена в края на 2012 година. От около 1 450 девойки на тази възраст през 2013 г. 413 са минали първична имунизация, вторият прием е направен на 459 и трети - на 389. И трите приема са задължителни, предупреди д-р Иванова като поясни, че вторият е след един месец, а последният до 6 месеца. Ваксината се поставя от личните лекари задължително след информираното съгласие на родителите.

Д-р Иванова увери, че в Плевен и областта няма нито една съобщена нежелана реакция от ваксината. "Това е една от първите ваксини против рак, не е жива, не съдържа вирусна ДНК, а само изкуствено създадени вирусоподобни частици. Единствено, което би могло да се очаква, е да се развие някаква алергична реакция спрямо чуждия белтък", поясни лекарката.

Въпреки уверенията на здравните специалисти обаче има и медици, които са, меко казано, предпазливи относно този вид защита от заболяването. "Не може да се твърди, че ваксината е напълно безопасна. По принцип винаги, когато в организма се вкарва чужд генетичен материал,

съществува реална опасност за човека, на когото се инжектира. Всичко зависи как ще реагира неговата имунна система, а рекацията може да е много различна при различните хора. Всичко е строго индивидуално. Макар да се казва, че са много пречистени, много модерни, никой не може да даде пълна гаранция", заяви местно джипи, пожелало анонимност. То припомня и че в Америка имало смъртни случаи и трябва да се каже ясно на обществото, че тези ваксини са забранени там.

Медицината не дава пълна гаранция, че ваксинираната жена не може да се разболее. Всичко зависи от начина й на живот, от това дали ежегодно си прави профилактични прегледи, категорични са лекарите.


 

Дианка Боянова с приз Сестра на годината

 

Инна СТЕФАНОВА

"Откакто преди години махнаха лекарите от училищата, започнахме да се чувстваме в глухата улица на здравеопазването. Абсурдното е, че сме на подчинение на общината, а не на здравното министерство. Там ни е мястото, категорична съм не само аз, а и колегите ми, но то сякаш отдавна е абдикирало от проблемите ни и ни е обърнало гръб. Дори в новата здравна реформа, за която напоследък се говори, отново ни няма, никой не ни споменава, сякаш не съществуваме." Думите са на Дианка Боянова, която на церемония на 12 май (понеделник) ще бъде удостоена с отличието "Сестра на годината". Наградата на 55- годишната плевенчанка, премирана сред медицинските сестри, които работят в училищата в Плевен, както и на номинираните й колежки от болнични заведения, ясли и детски градини, ще бъде връчена на тържество по повод Международния ден на сестринството в зала "Гена Димитрова".

Дианка Боянова работи 32 години като медицинска сестра, от които 31 - в училище "Лазар Станев". За нея това е първата професионална награда и тя я цени високо, защото отличието й е дадено от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

От няколко години Дианка Боянова работи на три места. Така е принудена да се занимава с деца от различна възраст и да се съобразява с проблемите им. Основната й заплата е 490 лева, но е категорична, че не се оплаква от възнаграждението си, защото работата на училищна медицинска сестра я кара да се чувства млада, да се променя с онова темпо, с което се променят учениците около нея. Според Боянова на запад медицински сестри в училищата няма. Там за децата се грижат спешни екипи и други здравни звена, а и профилактиката е много добра. "Тук се получава друго - в училище аз виждам, че ученикът, който е всеки ден пред очите ми, е с гръбначно изкривяване, с развалени зъби или очни аномалии, но мога само да уведомя родителя, за другото съм с вързани ръце. Ако родителят реши, ще вземе мерки", казва Боянова

Онова, което най-много тормози медицинската сестра в работата й, е, че сега в училищните кабинети не се правят профилактични прегледи. От повечето джипита, особено от онези, които не са педиатри, те от години са неглижирани.


 

Послушай лекаря

Синът ми е на 6 г. Всяка сутрин се оплаква, че ушите му заглъхват, като след известно време проблемът отшумява. От бебе има повече ушна кал от нормалното, но дали това е причината за заглъхването? Веселина Илиева

 

 

Заглъхването на ушите е симптом на запушена евстахиева тръба

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева

Функцията на ушите е тясно свързана със състоянието на горните дихателни пътища и то в частност със състоянието на евстахиевите тръби, на носа и на сливиците. Когато се получават състояния, характеризиращи се с моментно заглъхване, пукане или тяжест в ушите, те най-често говорят за настъпила дисфункция на евстахиевите тръби, чиято основна роля се изразява в изравняване на налягането в устната кухина и външното атмосферно налягане в средното ухо. При наличие на такава дисфункция налягането не може да се изравнява или се изравнява частично, което предизвиква вакуум в средното ухо и оттам пукане и заглъхване. Най-честата причина за тези оплаквания е механичната дисфункция, причинена от развита трета сливица, разположена на широка основа. По този начин страничните й дялове запушват отворите на евстахиевите тръби. Друга причина може да бъде наличие на лимфоидни образувания на входа на евстахиевата тръба, които се наричат тубарни сливици. Много често при малките деца е налице хронично възпаление на носа - хроничен ринит, който се получава в резултат на навлизане на микроби през задните отвори на носа. Тази инфекция се връща обратно във вид на гноен секрет в носоглътката и по целия път, по който се движи, лигавицата се възпалява. Предизвиква се оток на входа на евстахиевите тръби, който води до нарушаване на функциите им. Трета голяма група причини се явяват алергичните заболявания на горните дихателни пътища, които също предизвикват хипертрофия на тъканите около входа на евстахиевата тръба.

В нормално състояние този процес на отваряне и затваряне на тръбичките се осъществява неволево при преглъщане, при разговор и т. н. При настъпили патологични проблеми това налягане може да се изравни само с помощта на противоналягане от носа - при надуване на бузите.

Това, което трябва да се направи, е на първо място да се постави адекватна диагноза и да се отстрани причината. Това може да стане с пластика на евстахиевата тръба с помощта на лазерните технологии. Чрез тази безкръвна интервенция се разширяват входовете на тръбите и се възстановява функцията им. При всички случаи трябва да се извърши саниране на горните дихателни пътища, за да се отстранят причинителите на хроничните възпалителни процеси там.


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО