СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 17 (9 - 15 май 2014 г.)


 

БСП инициира извънредна сесия за оставката на кмета Стойков

 

Аргументите на социалистите са, че професорът е загубил доверие

 

 

Общинските съветници започнаха да събират подписи, сн. авторът

Ани ПАВЛОВА

Общинските съветници от групата на БСП в общинския съвет в Плевен започват да събират подписи за насрочване на извънредна сесия за оставката на кмета проф. д-р Димитър Стойков, съобщиха те на пресконференция. Председателят на местния парламент Дарин Ангелов е длъжен да насрочи заседанието до една седмица при събиране на минимум 14 подписа, т. е. на 1/3 от съветниците.

В сряда вечерта пленумът на БСП в Плевен е потвърдил позицията на групата общински съветници и е взел политическо решение за свикването на извънредно заседание на местния парламент с дневен ред от една точка - подаване на оставка от кмета Димитър Стойков поради загубено доверие от страна на общинския съвет и на плевенската общественост, съобщи за "BG Север" председателят на групата съветници от БСП и зам.-председател на местния партиен съвет Чавдар Велинов. Промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, направени по времето, когато ГЕРБ беше управляваща партия, не допускат възможността кметът да бъде свален от длъжност с гласовете на 2/3 от общинските съветници, както бе преди. Затова от БСП си дават сметка, че подаването на оставка от градоначалника на Плевен е въпрос на политически морал.

Като аргументи за решението на пленума са били изтъкнати както арестът на зам.-кмета Алексей Зелов за корупция, така и фактът, че кметът работи и като лекар, и като преподавател в Медицинския университет.

В рамките на точката от дневния ред на тази сесия трябва да се обсъди състоянието на общината, дефектите на това управление и "срамното петно, което ни лепна арестът на заместник-кмета Алексей Зелов".

Остане ли градоначалникът на поста си, групата на БСП ще подаде сигнал до Общинската избирателна комисия (ОбИК) за това, че кметът заема и други длъжности по трудови или служебни правоотношения - работи и като преподавател, и като хирург. ОбИК веднъж вече не уважи подобен сигнал. Червените съветници обаче припомниха, че има подаден сигнал по този казус и до Комисията за конфликт на интереси и тя още не е излязла със становище.

На по-късен етап са възможни и други инициативи, свързани с това дали съветниците от БСП ще останат в ръководството на общинския съвет и на постоянните му комисии. Те обаче категорично няма да напуснат общинския съвет, "за да не оставяме общината на автопилот."

Заместник-председателят на общинския съвет Бисерка Илиева съобщи, че ще си подаде оставката от този пост, защото се чувства некомфортно на него.

 

 

Протестиращи с партийни знамена викаха градоначалникът да си ходи

 

 

Това беше най-многобройният протест срещу кмета досега, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Около 150 - 200 човека се събраха на 7 май пред сградата на община Плевен с искане за оставката на кмета Стойков. Това бе най-многобройният досега протест - предизборното време си каза тежката дума. "България без цензура", Реформаторският блок и ВМРО си бяха спешили хората, затова и партийните им знамена и надписи имаха много сериозно присъствие. Преобладаващите оратори бяха познатите партийни лица, както и хора от организацията "Граждански контрол". "Оставка!" и "Кметът е крадец!" бяха основните скандирани лозунги. Искането на оставки увличаше все повече и повече, така че след кмета под този знаменател мина и председателят на общинския съвет Дарин Ангелов, и шефът на ОП "Градска мобилност" Иваница Бояджиева, а накрая и целият общински съвет.

Димитър Стойков бе призоваван да прояви мъжество и сам да напусне поста си. Заявено бе, че той и управлението на ГЕРБ са постигнали немислимото - да обединят зад това искане всички политически сили. В речите присъстваха и фактът, че кметът Стойков работи на няколко места и не му остава физическо време да управлява общината, и хванатият с подкуп зам.-кмет Алексей Зелов, и злополучният проект за крепостта "Сторгозия", и това, че проектите се изпълняват само от неплевенски фирми, и обещаните, но несъществуващи 2 хиляди нови работни места.

 Сред справедливите обвинения имаше и такива, които нямат нищо общо с местната власт, като напр. че "преди в Плевен имахме всички видове войски, а сега - нищо". Не бе пропуснат и разкопаният за ремонт площад с предсказанието, че и това начинание ще приключи зле.

Протестът бе предшестван от автопоход през града.


 

Лишиха Кнежа от 5,6 млн. лева по проекта за водния цикъл

 

Ангел АТАНАСОВ

Кнежа се оказа една от 87-те общини в страната, на чиито екопроекти са наложени санкции за общо 180 млн. лв. Министерството на околната среда и водите е орязало с 5,6 млн. лв. парите по проекта й за водния цикъл. Сумата на корекцията е почти колкото годишния бюджет на общината, съобщи кметът Симеон Шарабански.

"Начинът, по който екоминистерството реши да накаже тези общини, прилича на театрална постановка заради Брюксел. От писмото, което ни изпратиха, не разбрахме нито какво ни е прегрешението, нито защо ни намаляват парите за водния цикъл", твърди Шарабански.

Той поясни, че санкционираният проект е на стойност 32 млн. лв. Изпълнението е по 3 отделни договора. Най-големият е за 20 млн. лв. - за изграждане на довеждащата инфраструктура до новата пречиствателна станция. Другите два договора са за самата пречиствателна станция и за осъществяване на строителния надзор. С най-голям процент - 25 на сто, се намаляват парите за довеждащата инфраструктура. Финансовите корекции по останалите два договора са по-малки.

"Изпратих моя заместник в министерството, за да разбере какви са мотивите за орязването на средствата по проекта. Обяснили му несвързано и несериозно, че трябвало страната ни да покаже пред Брюксел взети мерки срещу общините, за да се отблокират спрените средства по оперативната програма. След това държавата щяла да участва в покриването на сумите за довършването на проектите", допълни Шарабански.

Кметът потърсил информация и от Националното сдружение на общините, но и от него не получил задоволителен отговор за намалените пари. Проектът за водния цикъл в общината вече бил на финалната права. Пречиствателната станция била завършена - до десетина дни трябвало да получи акт 16 и удостоверение за въвеждане в експлоатация. Линейната инфраструктура също била готова - останало само да се възстановят асфалтовите настилки. Общината кандидатствала за разплащането на последния транш по проекта, който бил приблизително за размера на финансовата корекция. Ако парите не бъдат преведени, градът щял да бъде разкопан още дълго време, защото няма откъде да се съберат необходимите средства.

Остава ни още една възможност - да се съдим с държавата за тези пари, смята градоначалникът.


 

Една трудова злополука с ранен от началото на годината

 

Светлана МАРИНОВА

Една трудова злополука е станала от началото на годината в Плевенска област, съобщи Айлян Пашала, директор на Областна дирекция "Инспекция по труда", на пресконференция по повод 28 април - Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки. В нея участваха и Янчо Андонов - регионален председател на КНСБ, и Боряна Генова - регионален лидер на КТ "Подкрепа". През март 45-годишен служител на "Захарни заводи" в Долна Митрополия пада от над 4 м височина. Мъжът е със счупен таз и ребра. Последният смъртен случай на работното място е от декември миналата година. Тогава 49-годишен строителен работник в Плевен загина при товаро-разтоварни дейности.

Инспекция по труда в Плевен е извършила 418 проверки в 374 предприятия през първото тримесечие на годината - най-често в предприятията за облекло, строителството и фирми за мебели. Констатирани са 1 808 нарушения.

Представителите на синдикатите посочиха, че в национален мащаб трудовите злополуки са намалели през 2013 г., но са нараснали смъртните случаи - те са 92 броя. По брой трудови злополуки Плевен попада в "златната среда" в класацията по области.

 

 

Анкета

 

 

Какво не достига на Плевен, за да заприлича на европейски град?

 

Инна СТЕФАНОВА

Никой не отрича, че през последните години Плевен се утвърди като важен център на медицината в Северна България, че в него оперира единствената в Югоизточна Европа роботизирана система Да Винчи, че парк "Кайлъка" е уникален. Въпреки това градът се оказа на непрестижното десето място в националната класация "Най-добрият град за живеене" за миналата година. Попитахме няколко плевенчани кое е онова, което все още не достига, за да заприлича Плевен на европейски град. Оказа се - доста неща.

 

Илиянка Кръстева, 60 години, преподавател по математика

"На първо място чистотата. Давам пример с Холандия, където известно време бях на работа. Вечер като минеш по улиците е мръсно, но рано сутрин вече всичко е пометено и измито. За да стане и в Плевен така контролът трябва да се затегне, за да си знаят хората и да не мърсят, когато са на обществени места. В Холандия фас от цигара да изхвърлиш, на секундата те глобяват."

 

 

 

 

 

Валентин Хитов, 54 години, православен свещеник

"Кмет и управляващи. В Плевен трябва да има управници с ценностна система, с морал. За да има морал обаче е нужна вяра в Бога и страх от Бога. Иначе нещата не стават. Честолюбието, самодостатъчността, да смяташ че си над всичко, е пагубно за хората, които ни управляват. Трудолюбието, честността, родовата памет - това са изконните качества на българина, към които управляващите - на национално и местно ниво, трябва да се обърнат. Тогава нещата в града ни ще тръгнат, в държавата ни ще тръгнат, ще заприличаме на европейци."

 

 

 

 

Кристиян Любомиров, 17 години, ученик

"Добре организирано движение по улиците и за пешеходците, и за шофьорите. Когато застана на кръстовище и на него светофарите не работят, просто полудявам, защото трудно мога да премина на отсрещния тротоар. На тротоара вече плочките са разбити, зеят дупки или плътно един до друг са спрели автомобили. И тази картинка е на централните, какво да говоря за по-малките улици в Плевен. В картинката не включвам мръсния въздух. Градът е така разположен, че е често захлупен от черни облаци с прахоляци, трудно се диша."

 

 

 

 

Ивайло Цветков, 40 години, охранител

"В мечтания от мен европейски град Плевен не трябва да има толкова много безработни. А за да няма безработни хора, трябва да има промишленост и икономика, такава, каквато имаше преди години. Сега промишлените предприятия в града са заменени от аптеки, молове и траурни агенции - показателно, нали? За какъв европейски стандарт на живот да говорим тогава, за какъв европейски град?"

 

 

 

 

 

Милка Василева, 57 години, работи по програмата за временна заетост

"Работих известно време в италианското градче Гравило на 30 километра от Милано и тогава разбрах, че там хората живеят наистина като европейци, а в Плевен стандартът на живот е друг - много по-лош. Заминах, защото безработицата ме принуди, безпаричието, какво друго на моята възраст. Там получавах 700 евро на месец, сега получавам 200 лева. Там хората могат да си позволят абсолютно всичко - хубави дрехи, храна, почивка, тук едва връзвам двата края. Това не му достига на Плевен - стандарт на живот, а това значи, че много, много не му достига."

 

 

 

 

Искра Бамбова, 37 години, служител

"Европейски град ли? Много неща не му достигат на Плевен, за да стане такъв. Само един пример ще дам - уж живеем в голям град, в ХХI век сме, а няма нито една нощна аптека. Майка съм на тригодишно момиченце и, не дай Боже, стане нещо с детето ми, до кой най-близък град трябва "да отскоча", за да му купя лекарства? Политиците всеки ден скубят коси за демографски срив, а отбягват въпроса какво правят за онези родители, които са се престрашили да имат деца, какво правят за децата им."

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО