СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 17 (9 - 15 май 2014 г.)


 

Тормозът над местен бизнесмен не спира, плашат го с ликвидиране

 

Потърпевшият Васко Тодоров пише нови жалби до МВР и прокуратурата

 

Инж. Васко Тодоров

Емилия КАРАБУЛЕВА

Още 600 евро е поискал Ивалин Трифонов от строителния предприемач инж. Васко Тодоров, твърди потърпевшият. Той бе завлечен с 350 хил. лева от Трифонов за последните 5 години, а семейството му бе заплашвано постоянно след отказа на предприемача да плаща. Както "BG Север" вече писа, от прокуратурата отказаха да образуват производство за измама, а инж. Васко Тодоров изпрати документите по случая на главния прокурор Сотир Цацаров.

Ще припомним, че управителят на известната строителна фирма в Плевен "Карато - С" инж. Васко Тодоров среща Ивалин Трифонов в средата на 2009 г. и последният извършва няколко доставки на строителни материали за фирмата. Така печели доверието на предприемача и започва да му измъква пари, без да е направил доставките. В хода на разследването е установено, че Ивалин Трифонов не работи самостоятелно, а е участник в организирана престъпна група, която действа на територията на страната. До момента по тази схема са измъкнати пари от над 15 фирми. От направената справка е видно, че Трифонов е съдружник в 16 търговски дружества, чиито дялове са запорирани от кредитори. Срещу него се водят дела за измами не само в нашата страна, но и в Германия.

След като е бил неоткриваем месеци наред, на 11 април Трифонов се обадажда на Тодоров с искане за среща. Така на 23 април двамата се виждат в местно заведение. На срещата е присъствал и адвокатът на предприемача. "Още с пристигането си Трифонов ми заяви, че иска да подпишем споразумение, в което да е вписан крайният срок на издължаване. Такива

споразумения е подписвал многократно, но аз още не съм видял и лев от парите си, които ми дължи. Затова отказах. Тогава Трифонов ми поиска сумата от 600 евро, които му били необходими за завършване на някакъв проект към Министерство на земеделието. Едва ли не искаше да ми прехвърли правата върху проекта", разказа Васко Тодоров. След срещата Трифонов няколко пъти се обаждал на предприемача да му иска парите. Последния път, когато се обадил, го заплашил, че "ако не му плати 600 евро в 9,00 ч., ще ликвидира бизнеса му, него и семейството му". Тези факти са описани в подадената жалба до директора на ОД на МВР в Плевен.

"Не съм очаквал чак такава наглост и цинизъм. Но явно този човек играе с други по веригата и мамят наред бизнесмени като мен. Вместо да започне да ми връща откраднатите пари, той продължава да ме тормози", разказва Тодоров.

Предприемачът е подал жалба до Апелативната прокуратура във Велико Търново. От Върховна прокуратура са изпратили документите по случая до Окръжната прокуратура в Плевен.


 

И с охрана кражбите от закритото ОУ Марин Дринов продължават

 

Нагли крадци успяха да изкъртят и задигнат 20 метра от оградата на училището по празниците, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Въпреки възстановената преди месец охрана на закритото училище "Марин Дринов" кражбите от останките му продължават. Още 20 метра от металната ограда на двора са били изкъртени и задигнати, видя репортер на "BG Север" в първия работен ден след празниците. Наглите бандити дори не са използвали инструменти. Избрали са си парче от оградата, което е на метри от входа на училището, но е далече от къщите в квартала. Изкъртили са го от бетонната основа без много усилия и шум. После са го отмъкнали. Монтираната сигнално-охранителна техника в сградата не се е задействала. А назначените пазачи за нощна охрана ще трябва да обясняват в полицията къде са били по време на дежурството си.

"Престъпниците не признават празници. Даже тогава крадат повече, защото повечето хора са или на маса, или са заминали някъде извън града. Охраната вероятно също е била празнично настроена и е проспала изкъртването на оградата", коментират жителите на квартала.

Повечето от възрастните плевенчани в района са учили в някогашното ОУ "Марин Дринов". Те още не могат да си обяснят защо управата на града е закрила точно него преди 7 години, след като то е на едно от най-красивите места в Плевен. Разграбването на останките от него става пред очите им и предизвиква само нецензурни реплики.

"Тази зима намерих в канавката до училището оставени 8 радиатора, които явно са изкъртени и изнесени от сградата. Обадих се в полицията да дойдат. Ако тогава бяха направили засада - да изчакат да видят кой ще дойде да ги прибере, поне част от шайката, която краде тук, щяха да заловят", разказва мъж на средна възраст, който всеки ден разхожда кучето си в района.

"Крадат, защото се чувстват безнаказани. Дошло е време да върнем Крумовите закони, нищо, че уж сме демокрация. Като останат стотина души без едната или без двете си ръце, никой няма да си помисли да посегне на чуждо", пали се беловлас пенсионер.


 

Нападнаха старци в Мечка за два литра олио и галоши

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Семейство пенсионери в плевенското с. Мечка е било нападнато в дома си от трима маскирани през празничните дни. Единственото ценно нещо, което бандитите намерили в къщата, били два литра олио и чифт галоши. За броени часове след грабежа тримата са разкрити и заловени, съобщи областната полицейска дирекция.

С качулки на главите призори на 1 май престъпниците разбили вратата на терасата на къщата и нахлули в жилището на 80-годишната Здравка Павлова и съпругът й Борис (85 г.). Двама от тях затиснали домакините на леглата им, за да не викат за помощ. Третият започнал да тършува, но единственото по-ценно, което намерил, било олиото и галошите.

Когато крадците избягали, жената се обадила в полицейското управление в Пордим и съобщила за грабежа. Тя успяла да разпознае двама от нападателите и насочила пристигналите полицаи към тях. За няколко часа извършителите били установени и прибрани в ареста. Оказало се, че двама от тях са българи - Христофор Маринов (27 г.) и непълнолетният В. С. (15 г.), а третият е ром - Шукри Мехмедов (23 г.). И тримата са от Мечка.

Нападнатото семейство живее в края на селото до пътя Плевен - Никопол. Христофор бил наркоман и вече лежал по затворите, Шукри също бил криминално проявен. В. С. бил осмокласник и вероятно другите двама са го подмамили да участва в грабежа с обещание да делят с него плячката, коментират хората в Мечка.

"Жандармеристите продължават да патрулират при нас и през деня, и през нощта. Виждаме ги всеки ден. Явно тия тримата са ги наблюдавали и са избрали момент, когато патрулът е бил в другия край на селото", твърди кметът на Мечка Пламен Петров.


 

Зам.-кметът Алексей Зелов е върнат в софийския арест

 

Михаил АНГЕЛОВ

Задържаният за подкуп зам.-кмет на Плевен Алексей Зелов е върнат в софийския арест след решението на Апелативния съд във Велико Търново той да остане с постоянна мярка "задържане под стража". Следствените действия по скандалния случай са временно спрени, защото материалите по делото все още пътуват между старата столица и София, научи "BG Север".

Зелов бе задържан при акция на ДАНС на 22 април в сградата на плевенската общинска управа. Ден по-късно Софийската градска прокуратура го привлече като обвиняем за поискан и получен подкуп от 4 000 лв. Агенцията по национална сигурност заложила капана след като собственик на фирма за електрооборудване, която поддържа уличното осветление в града, се оплакал за искан рушвет.

Плевенският окръжен съд остави зам.-кмета в ареста с постоянна мярка за неотклонение, защото от събраните доказателства по делото можело да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е обвинен. На 30 април Великотърновският апелативен съд потвърди решението на плевенските магистрати.

"Рано е все още да мислим за ново обжалване на мярката за неотклонение. Ще преценим с моя клиент кога да го направим", каза адвокатът на Алексей Зелов Лъчезар Гергичанов.


 

Дават лекарство за онкоболни с изтекъл срок на годност

 

Поля ТОМОВА

В аптечната мрежа дават лекарство за онкоболни с изтекъл срок на годност, алармира плевенчанка. Павлина Петкова е с тежката диагноза и трябва да приема животоподдържащо лекарство. По лекарско предписание жената приема Алнаир. До предния месец лекарството е било напълно безплатно, а отскоро се доплаща, макар и с минимална сума. Медикаментът се изписва с протокол и болните го взимат на определена дата всеки месец. "Последния път ми го изписаха на 11 април, трябва да го пия до 11 май, когато отново ще ми го изпишат. Отивам в аптеката, взимам го и поглеждам датата за срок на годност. За огромна моя изненада там пише, че срокът на годност изтича на 30 април. Това означава, че ще пия това лекарство две седмици след като му е изтекла годността", разказва жената. Когато попитала в аптеката дали това не е вредно, й отговорили, че имало гратисен период, в който лекарството може да се приема и след като му е изтекъл срокът според опаковката. Когато обаче си купувам месо, например, няма да си го взема извън срока, а пък за лекарство може, недоумява жената.

Според описанието Алнаир се прилага за адювантно лечение на жени в постменопауза с инвазивен карцином на млечната жлеза в ранен стадий, позитивен за естрогенни рецептори, след начална адювантна терапия с тамоксифен, продължила 2 - 3 години. Използва се също за лечение на напреднал карцином на млечната жлеза при жени с естествена или индуцирана менопауза, чието заболяване прогресира след антиестрогенна терапия. Ефикасността на продукта не е била установена при пациентки с отрицателен статус за естрогенни рецептори.

От РЗИ - Плевен, заявиха, че ще направят проверка по случая с лекарството. Експерти от инспекцията обясниха, че срокът на годност влияе на ефективността на продукта. Така смята и Павлина Петкова, която възнамерява да подаде жалба в инспекцията и да търси правото си на ефективно лечение.


Читателят

 

 

От Мтел обират парите на хората

 

Преди 6 месеца си взех нов джиесем апарат на лизинг от офис на Мтел в Плевен. След известно време случайно го изтървах и му се повреди дисплея. Отидох отново в офиса да го занеса на поправка. Приеха апарата и ми обясниха, че ще ми се обадят от сервиза да уточним подробностите. След като мина седмица, ми позвъниха от сервиза и ми предложиха два варианта - да платя над 400 лева за поправката или да си купя нов за сума над 940 лева. Това последното не го разбрах, тъй като съм взела апарата на лизинг и всеки месец си внасям определената сума. Служителката от сервиза ми обясни, че те не могат да ми върнат вече внесените пари по лизинга, а за да си взема нов, ще трябва да платя пълната сума. Поставена пред свършен факт си избрах варианта с ремонта за 400 лева.

Дадох заявката в офиса на Мтел още в края на февруари. Оттам ми обещаха ремонтът да бъде извършен най-късно до месец. След като мина това време, отидох да се поинтересувам - какво става с апарата ми? Обясниха ми, че още е на ремонт. Ходих още няколко пъти, но все така моят апарат не беше готов и получен в офиса. Чак някъде към края на април, след като вече бях решила да подам жалба за изчезването на джиесема ми - той изненадващо се появи ремонтиран в офиса. За което заплатих над 400 лева, грабнах го и си помислих, че съм оставила този проблем в миналото. Нищо подобно. Оказа се, че сега камерата му не работи. Но вече не исках да се разправям със служителите в офиса на Мтел. После разбрах, че в центъра на Плевен поправят джиесеми като моя за няколко дни и само за 80 лева.

Искам да попитам - докога от Мтел ще продължават да изнудват хората и да им обират парите?

С уважение: Калина Андреева

 

върни се в НАЧАЛО