СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 17 (9 - 15 май 2014 г.)


 

 

Плевенчани са в топ три на най-къркащите в България

 

Яко почерпен мъж се натресъл в патрулка, помислил я за такси

 

Веселина ИЛИЕВА

Наскоро стана ясно, че плевенчани пак са в топ три. Този път в т. нар. алкохолна класация. Това сочи изследване на Национален фокусен център за употребата, трафика и разпространението на наркотични вещества у нас. Оказва се, че местните любители на напитките с висок градус имат конкуренция само в лицето на софиянци и перничани.

Така плевенчани станаха известни освен със знойните си красавици, и с пияните си мачовци. Според изследването те носели на всичко - ракия, водка, бира и пиели по много и от мъка, и от сутринта.

Пият всички - от учениците до старците, навсякъде, по всяко време и по всякакви поводи, заяви пред "BG Север" служител на реда от Плевен, на когото често се случвало през нощните дежурства да се натъква на, меко казано, поначерпени хора.

"Е, оня ден, разказа зевзекът полицай, както си седя в патрулката и идва един, ама почти на четири крака, и нахълта при мен. Викам му - къде бе, приятел? А той: "Тунджа" 37. И какво там? Абе карай - ми вика, не се обяснявай. Явно ме помисли за такси. Казвам му - аз ще карам, ама не на "Тунджа" или "Марица", а в изтрезвителното. Тогава чак се поокопити и тръгна да излиза от колата".

Същото ченге ни довери, че и в училищата го викали често за зулуми, правени от подпийнали пъпчиви тийнейджъри. "Наскоро ходих да ги усмирявам, че скочили на даскала. Още като се доближих до тях и ми лъхнаха на алкохол. Заплаших ги, че ще извадя дрегера, а единият хлапак ми казва: Да, ама почнете от госпожата, че я видях в лафката с коняче. Ти да видиш за какво масово опиянчване става дума", заключи философски полицаят и продължи: "Един шеф на фирма пък ми се оплака, че наскоро разбрал, че служителите му пият по време на работа. Ама как ги хванал, заразказва той. Гледал ги - по цял ден пият кафета в едни голеееми чаши. И си викал - абе, все кафета сърбат, а по-весели стават. И в един момент решил да надникне - то било бира. Наказал ги и им наредил да пият всичко само и единствено в прозрачни чаши, да се вижда съдържанието.

Дали пиенето му е майката или истината е в пиенето, не знам, но дано един ден и за Плевен дойде от онова пиянство на един народ, че да надигнем глави като другите градове. Защото ние все сме на опак. Хората си търсят правата, ние спим. Другите правят бунтове, ние пием като за световно", мъдро отсече служителят на реда.


 

Урожай

 

 

60 лимона от дръвче в саксия бере Красимира от Згалево

 

Инна СТЕФАНОВА

Жена от плевенското село Згалево сложи в малкия си джоб местни овощари с истинско цитрусово дръвче, което отглежда в къщата си. Екзотичното растение се кипри в голяма саксия и не само украсява една от стаите й през пролетта и зимата, но и дава плод- 50 - 60 лимона на година. Запалена от идеята да си има уникално дръвче, Красимира Монова решила да захване от семка две - лимоново и с мандарини. Опитът отпреди 10 години се оказал успешен само за лимона, който ашладисала. Мандарината, която не прихванала от калема, останала с дребен, горчив, както тя го нарича - "див" плод.

Необичайното на лимоновото дръвче е, че по него има и узрели плодове, и цвят. От сегашните цветове лимони ще има другата пролет, а този плод е от миналогодишния цвят, обяснява згалевчанката.

Отглеждането на лимони за Красимира се е превърнало в предизвикателство и истинско забавление. Плодовете всеки път тя откъсва с огромно удоволствие. Изненадата е, че Красимира не обича лимони, затова ги раздава на комшии и приятели. Щедра е на съвети и към онези, които искат да станат нейни последователи. А в селцето те не са един и двама.

Тръпката на жената от Згалево към лимона няма да попречи на другия й мерак - да отгледа от костилка хинап. Дървото е не по-малко екзотично, но много по-непопулярно в плевенския край, а плодът му по полезност за човешкия организъм десетократно изпреварва този на лимона.

 

 

Да почерпЯТ!

 

 

За проф. Григор Горчев най-големият подарък е любовта на близките му

 

На 15 май професор Григор Горчев навършва 58 години. Празникът си ще посрещне вкъщи, със семейството и близките си хора. На трапезата ще има от всичко по малко, каквото желаят гостите, сподели проф. Горчев. Той се пожелава здраве и да завърши новата онкоболница в срок.

Аз не съм материален човек, затова за мен най-големият подарък е любовта на близките ми и уважението на хората, заяви известният медик.

 

 

На 9 май художникът Педро ще е почетен гост в Златарица

 

В Деня на Европа - 9 май, известният плевенски художник Петър Мичев - Педро ще отпразнува 59-ия си рожден ден. Без да го е планувал целенасочено, личният му празник ще бъде съпътстван с редица обществени и професионални изяви. Предната вечер Педро открива поредната си самостоятелна изложба, този път във варненската галерия "Ларго. Точно на рождения си ден той ще бъде почетен гост на празника на Златарица, където е поканен лично от кмета Пенчо Чанев. Пожеланията на художника както всеки път са само две - здраве и любов.

 

 

Цветан Йорданов си пожелава здраве и успехи в бизнеса

 

В елитно заведение ще отбележи своя 55-и рожден ден управителят на фирма "Хоризонт - Плевен". Атрактивният предприемач, известен и с богатата си банкетна култура и свежо чувство за хумор, ще празнува в компанията на семейството си и близки приятели. След вечерята купонът ще завърши вкъщи, където рожденикът ще почерпи с домашното си вино.

Пожелавам си здраве и успехи в бизнеса, обяви Цветан Йорданов.

 

 

 

Илиана Цировска за десети път ще празнува с колегите от "BG Север"

 

На 12 май рожден ден ще празнува нашата неуморна колежка Илиана Цировска. В началото на работната седмица тя ще почерпи за десети пореден път своите колеги от "BG Север", а вечерта ще посвети на най-близките си хора. Купонът с приятели Илианка отлага за уикенда, но още не е решила къде ще се развихри той. Дори и не подозира какви подаръци ще получи. Няма значение какви ще са, те за мен винаги са изненада и винаги ме радват, сподели още тя. На първо място си пожелава много здраве за себе си и всички около нея. Искам и да не спирам да мечтая, защото ако престана, значи всичко е загубено, призна още тя.

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Обидите започват от предизборните клипове

 

Стефан КРЪСТЕВ

Опитвам се да се смея, за да не се ядосвам. Наближават избори, неизбежни са и рекламните видеоклипове, а пошлото и глуповатото, често достигащо до наглост, като че ли са типични за родния политик. Обидното му отношение към собствения му избирател започва от тези послания и се развива до следващия вот и предизборните вълнения, по време на които всичко започва отначало. Лично, старая се да избягвам подобни зрелища, но хващам по нещо. До сега най-безсрамни през всичките години на прехода са ми идели клиповете на родната ни десница. В тази кампания обаче ми идат в повече едни други предизборни клипове. Колкото и да се старая да отбягвам подобни зрелища, все пак не се спасих от две. Едното беше фехтовка. Другото - шах. Спортсменът-политик мачкаше своя опонент. И в двата случая изтъкваше победните си ходове. От една страна благородно. Някак рицарски. Игра по правила, в която побеждава не по-коварният, а по-добрият. При това какви спортове само! Фехтовка! Шахмат! Разум и висока техника, дисциплина за изтънчени играчи.

От друга обаче явно някой никак не се е замислил.

Спортът си е спорт и има различни цели. Политиката също си е политика и не се прави заради самия спорт. Само за да победиш, само за да се покажеш по-трениран и по-добър в дисциплината. Само за да грабнеш медала или купата.

Спортната страна на едни избори, а и изобщо в политическия ни живот може да е най-атрактивната за масата, но е и най-маловажната за нея. Защото в крайна сметка ни интересува не че победителят ще победи противника си, а с какво ще се отрази това на нашия живот. В клипа просто са сменени средствата с целите. Средства е всичко, което е добро за народа, което е добро за избирателя. То не е нищо повече от хватка, от политически ход за целта на онзи, за когото ни остава само да ръкопляскаме за туй, че е победил. Вдигането на стандарта ни, подобрението на социалното ни положение и така нататък са само удар с рапирата или придвижване на шахматната фигура.

Всичко в името на победата! Ами ако това не са най-добрите ходове? Какво означава? Означава, че за да се постигне целта, те могат да бъдат сменени. Проста логика. Те не са толкова важни, колкото е важна победата.

Да, това е метафора, не бива да се гледа буквално. И не гледам на нея буквално. Всяка метафора е натоварена със съдържание и особено една толкова експлоатирана метафора в политиката, каквато е шахматът, много внимателно и разумно трябва да се използва. Защото не само в измъчена България, а в цял свят на хората им е писнало да се чувстват като пионки на шахматната дъска и в ръцете на големите играчи, които могат да си правят с волята, със свободата им, с живота им всичко, което решат... В името на своята победа.

 

Рубрика "Напушени мисли"

 

 


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО