"BG Север" - брой 17 (6-12 май 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

Загубилите се хора с деменция отиват в лудница, докато намерят близките им


Никъде в България няма временен приют за страдащите от това заболяване

 

Болните не знаят кои са и къде живеят, сн. интернетПоля ТОМОВА
Преди седмица група приятели се връщали от купон. Спрели да си поговорят в междублоковото пространство. Часът бил около 3 през нощта. "В един момент от дъното на улицата приближи старец, на видима възраст около 80 години. Беше облечен с панталон, но отгоре с пижама. На краката - чехли", разказват очевидците. Старецът спрял пред изумената компания и споделил - момчета, изгубих се и не знам как да се прибера. След като успели да си поемат дъх, момчетата се опитали да разберат повече. Старецът бръкнал в джоба на панталона си и извадил лична карта, според която е родом от Габрово. Това още повече изумило компанията. След кратък разговор се оказало, че човекът действително е родом от Габрово. Преди няколко години останал сам и дошъл в Плевен при сестра си, която да се грижи за него. Сега си спомня единствено, че сестра му живее в къща със зелена ограда. Как и защо е отворил вратата и е излязъл навън, старецът не помнел. След кратък размисъл компанията решила, че най-добре е да сигнализира на тел. 112. Оттам ги свързали с дежурен полицай и не след дълго пристигнала патрулка. "От колата слязоха двама униформени и един цивилен. Само като погледнаха страреца казаха - ей, пак ли ти бе, сядай да те караме до вас", разказва един от компанията. В този случай се оказва, че човекът е стар познайник на полицията. Няколко пъти униформените го прибирали посред нощ и вече знаели къде живее.
От "Спешна помощ" заявиха, че случаите на хора, забравили кои са и къде живеят, не са чести. За миналата година през спешното отделение е преминал само един такъв пациент. Човекът не само не знаел къде живее, не помнел името си, нямал и лична карта в себе си. След като престоял четири - пет часа в спешното отделение, от полицията все пак успели да издирят адреса му и да го откарат при близките. "По принцип такива хора няма къде да седят, докато се установи самоличността им и се намери адресът им. Единственото място е "Спешна помощ", ако пък не може да се намери адрес бързо, ги пренасочваме към психиатричните клиники", разказват лекари. Обикновено такива хора не могат сами да се ориентират и са потенциална жертва на крадци или хулигани, обясняват запознати. "Деменцията не засяга само възрастните хора, въпреки че предимно те страдат от това. Имало е през годините случаи, когато хора на средна възраст са били с подобни страдания. Преди няколко години имаше такъв случай - човек на видима възраст около 45 г., просто нито помнеше името си, нито пък можеше да каже откъде е и защо е в такъв вид", спомнят си лекари. Те твърдят, че в по-цивилизованите страни същестуват временни приюти, където такива хора могат да се подслонят, докато се установи какво точно се е случило с тях. В България обаче няма нито един.
 


С атрактивен спектакъл СОУ Стоян Заимов завърши честванията си

 

Спектакълът на учениците впечатли гостите на тържеството, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

"Уверени през времето, модерни в традицията". Под това мото премина кулминацията на честванията по случай професионалния празник на СОУ "Стоян Заимов" в Плевен. Тази година училището отбелязва 20 години от разкриването на паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство и 10 години от създаването на паралелки с хореография и народно пеене.
Атрактивният и впечатляващ спектакъл, който успя да задържи вниманието както на по-малките, така и на по-големите ученици и с който се сложи край на тържествата, бе дело на хореографката Албена Кръстева. Съчетаването на музика, танц, сценки, преплитането на автентично и модерно впечатли и родителите, които също имаха възможността да видят спектакъла.
СОУ "Стоян Заимов" е основано през 1977 г. като първото в Плевен единно средно общообразователно училище. "То се запази като най-младото по възраст, най-пълното по степени и с най-голямо разнообразие за профилирано обучение в община Плевен. С богатите си възможности за избор на конкретно профилирано обучение, днес то е едно от желаните учебни заведения с модерна визия, отговаряща на съвременните изисквания в българското образование", заяви в словото си директорката Татяна Генова. По думите й през всичките години от създаването на школото до днес училищният колектив е постигнал стойностни резултати в обучението и възпитанието на учениците. Благодарение на това СОУ "Ст. Заимов" е представено успешно на редица състезания, конкурси и олимпиади на различни нива. "По този начин ние утвърдихме неговия имидж и представихме широкия диапазон на профилирано обучение. А то е в следните направления - паралелки в начален курс с разширено изучаване на изобразително изкуство, разкрити през 1991 г. с преподавател Данаил Ананиев; паралелки с разширено изучаване на музика с ръководител Ивелина Дилкова, хореография с ръководител Албена Кръстева, както и с хуманитарен профил", каза още Генова.
И допълни: "Училището ни е живо, пулсира в ритъма на времето и ражда знание и наука, силни и можещи хора. То носи в себе си възрожденския дух и ентусиазъм. То е пример как в условията на динамично променяща се и противоречива ситуция, съпътствана с кризисни явления и обновителни процеси, един колектив с много усилия се бори за създаване на благоприятни условия за съвременно обучение и възпитание".
 


Не доносници, а анализатори ще следят за пропуски при медиците

Инна СТЕФАНОВА
До края на 2011 г. ще бъде създадена национална система за оповестяване на трудните за диагностика и лечение случаи.
Медицински анализатори, а не информатори ще следят за грешки в здравната система, решиха медиците по време на национален лекарски форум, проведен неотдавна в Равда. Така на практика контролът върху такъв тип случаи ще се осъществява от медицински лица. Те ще следят за лекарски неблагополучия, след което ще предават информацията в лекарския съюз, който ще има координираща функция. Подадената информация от анализаторите ще бъде анонимна, а целта е да се избегнат инцидентите. Така проверката ще се извършва от лекари, които са наясно както с медицинските дейности, с диагнозите и алгоритъма на целия лечебен процес при една или друга диагноза, а не от служители на МВР, както се практикуваше сега.
Безгрешен човек няма, всеки греши. Въпросът е, когато се допусне грешка, да й се направи анализ, от този анализ да се поучи не само лекарят, но и други негови колеги, беше категорична д-р Наташа Пачовска, участник във форума в Равда и член на комисията по лекарска етика към плевенската районна лекарска комисия. "Пропуските в нашата система не се дължат само на безотговорност и небрежност от страна на лекаря, както се шири в общественото пространство. Причините по-често са заради дефицит в системата. Говоря за всякакъв недостиг - в организацията на работата, във финансирането, в наличната апаратура и техника", допълни още д-р Пачовска. Ето защо е взето решение понятието лекарска грешка да бъде подменено с понятието медицинска грешка, каза още тя. Създадени са шест междуобластни комисии, които да контролират по-сериозните пропуски, с които по места регионалните колегии не заради некомпетентност, а заради липса на достатъчна експертност не могат да се справят. Тази организация вече няма да преследва допуснатите в системата пропуски, а ще ги отстранява.
Скептиците, които не приемат новата система, казват, че на лекарите информатори в здравните заведения може да се погледне като на доносници. Според д-р Пачовска обаче тук не става дума за слухтене, а за доброто на системата. Идеята е да се обобщят грешките и да се открие системната грешка. В противен случай тя ще се повтаря отново.
Според поддръжниците на нововъведенията следенето на трудните случаи ще е изключително полезно. Няма да се започват ненужно наказателни дела и да бъдат обвинявани медици или други медицински служители при инциденти, които безспорно не биха могли да бъдат квалифицирани като лекарска грешка дори и след приключване на делото. Освен това информацията на анализаторите би гарантирала на лекарите спокойствието да не проявяват излишна предпазливост при случаи, когато спасяването на пациента изисква проявяването на по-голяма отговорност и предприемането на по-нестандартни методи на действие.

 Послушай лекаря

След като родих второто си дете, не можах да сваля 17 кг над обичайното си тегло. Пробвах всичко, готова съм да изпробвам и по-необичайни методи от гладуване и изморително спортуване. Теодора Иванова

С иглотерапията могат да се свалят килограми

Д-р Здравка ЦЕКОВА, невролог, консултант в клиника "Св. Параскева"
Излишните килограми са не само козметичен проблем за голяма част от жените, но и влияят на здравословното ни състояние. Редица заболявания, както и вродени фактори, водят до повишаване на телесното тегло, а и самото наднормено тегло е един болестен процес, който е съпътстван и от други здравословни проблеми - атеросклероза, хипертония и т. н.
В зависимост от степента на мастни натрупвания, състоянието се класифицира като наднормено тегло или като затлъстяване, представляващи различни степени на здравен риск. За целите на практиката оценката на телесното тегло се прави най-често посредством индекса на телесната маса - ИТМ, при който се вземат предвид пол, ръст и тегло. ИТМ = теглото (кг) делено на ръста (см) на втора степен върху сто. Според класификацията на Световната здравна организация при нормално тегло този индекс трябва да е в границите от 20 до 24 - 29. В зависимост от възрастта нормалните граници са: 19 - 24 г. - 19 - 24; 25 - 34 г. - 20 - 25; 35 - 44 г. - 21 - 26; 45 - 54 г. - 22 - 27; 55 - 64 г. - 23 - 28; над 64 г. - 24 - 29. Съществуват и други методи за определяне на здравословните граници на теглото.
Иглотерапията (акупунктура) е много ефективен метод за лечение на голям брой заболявания във всички области на медицината при определени показания. Може да се прилага корпорална (традиционна) с ежедневни сеанси и микроиглотерапия с поставяне на микроигли в специфични точки за определен период от време. Лечението се провежда на курсове.
Предимство на този метод е, че не е нужно болният да спазва строги диети, а по физиологичен път организмът сам редуцира приема на храна, тъй като се въздейства на точката на глада и по този начин се подтиска апетитът. Не всички видове затлъстявания могат да се повлияят от този метод на китайската медицина за редуциране на наднорменото тегло. Най-голям ефект има при алиментарното (физиологично) затлъстяване, свързано със завишен прием на храна, при млади жени и преди менопауза. Причините за физиологичното наддаване на теглото могат да бъдат най-различни - стрес, бременност и т. н. Практиката е показала, че нормата за телесно тегло е плюс минус 10 кг и в тази граница китайските игли няма да въздействат.
В началото се правят няколко процедури с класическа корпорална акупунктура за подобряване на обмяната, енергийния статус и психоемоционалното състояние. След това се провеждат няколко курса микроиглотерапия по специална схема. Микроиглите се поставят в специфични точки за общо въздействие и точки на ушната мида, които имат общо регулиращо и хармонизиращо въздействие, а също потискат чувството за повишен глад и жажда, способстват за изграждане на нов здравословен хранителен режим. Методът е много ефективен, безболезнен и няма никакви странични действия. Микроиглите се залепват за кожата с лейкопласт, пациентът ги носи 10 - 15 дни, без това да пречи на нормалния му ритъм на живот. При деца и емоционално лабилни пациенти може да се приложи лазерпунктура.

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО