"BG Север" - брой 17 (6 - 12 май 2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

Общинските фирми в Плевен се водят умишлено към фалит

 

Лошо управление или източване са причините за спада в показателите

 

Дясното мнозинство гласува анблок отчетите на общинските дружества, сн. архивЕмилия КАРАБУЛЕВА

Общинските фирми в Плевен умишлено се водят към фалит. С всяка изминала година показателите на тези дружества се влошават, но никой не обръща внимание на този тревожен факт. Това обяви независимият общински съветник Валерий Ангелов, след като местният парламент прие анблок отчетите на дружествата след разгорещен дебат в зала.

Основания за подобни твърдения дават направените изчисления, които показват, че за изминалата година общинските дружества са отчели печалба за 316 хил. лева, а от тях общината е получила едва 250 хил. лева като дивидент. Парадоксално е, че средната печалба на всички фирми е 1,8%. Като се изключат "Тибор", която декларира близо 12% печалба, и ДКЦ 1 - на загуба с 52 хил. лева, то средната печалба спада до 0,85%, обяви Валерий Ангелов.

Активите на общинските дружества са спаднали от 4,2 млн. лева на 3,9 млн. лева, а приходите са намалели от 22,7 млн. лева на 17 млн. лева, което подкрепя тезата, че икономическите показатели на тези фирми прогресивно се влошават. Така само за година, като се изключат "Автобусни превози" - в ликвидация, и "Галена", която беше приватизирана, приходите от общинските фирми са намалели с 25%, обяви независимият съветник. Според него обяснението за спада не може да бъде само кризата, тъй като половината от дружествата са с медицинска насоченост, т. е. те не произвеждат продукт. Като пример Ангелов посочи "Инжстрой", която е строителна фирма, реално работи, инвестира, а отчита печалба едва 0,5%.

Парадоксален е и фактът, че въпреки лошите финансови резултати на общинските дружества, техните управители си стоят по местата,не са сменяни от 1999 г. насам. Само шефовете на ДКЦ 2 и "Паркстрой" са сменени по обективни причини, заяви старейшината.

За 2 - 3 години от 1 000 заети работници и служители, в момента в общинските дружества има 862 души, като се изключат "Автобусни превози" и "Галена". Данните показват, че всеки зает в такава фирма внася в общинската хазна по 30,50 лева, което е обидно малко. В крайна сметка - какво печели общината от фирмите си, явно е налице източване, коментира Валерий Ангелов. Той информира, че средната работна заплата в дружествата е 557 лева, единствената фирма с добри показатели е "Паркстрой", която си запазва печалбата от 65 хил. лева.

Във всички общински фирми работят контрольори, които са назначени от ОбС по предложения на кмета Найден Зеленогорски. Тези хора са длъжни на всяко тримесечие да представят отчети за дружествата, но досега те не са станали обществено достояние. Питам - партийни съмишленици или приближени до кмета са тези хора, че никой не им дири сметка какво отчитат, а са поставени там, за да вземат някакви пари - за справка официално те получават от 300 до 500 лева, обяви Ангелов. Той допълни, че от 1999 г. насам са несменяеми и експерт счетоводителите, които заверяват балансите на дружествата. Нееднократно в ОбС са правени предложения управителите на общинските фирми да се въртят, да се въведе ротационен принцип, за да се изчистят съмненията за злоупотреби. Причините за горните финансови резултати на дружествата са лошото управление, некомпетентността или пък те са резултат от умишлено източване по различни канали. Затова трябва да се произнесат контролните органи - прокуратурата, Сметната палата и др., коментира Валерий Ангелов.

Може би за да не лъснат цифрите за реалното състояние на общинските фирми, под диктата на мнозинството в ОбС разглеждането на отчетите мина анблок. Нямаше дискусии по конкретните параметри, дори имаше опит тихомълком изпълнителният директор на "Автобусни превози" Иван Стефанов и членовете на Съвета на директорите да бъдат освободени от отговорност след приемането на корекция в текста. Това обаче не се случи, тъй като съветничката Милка Цветанова обяви, че този текст противоречи на решение на местния парламент от 28 октомври 2010 г. да не се освобождава ръководството на дружеството от отговорност до приключване на процедурата по ликвидация.

По време на дебатите в зала постъпи предложение управителите на общинските фирми в сбит вид да представят резултатите от дейността си за миналата година. Председателят на ОбС оспори предложението с мотива, че това е работа на комисиите. Не сме тук на литературно четене, обяви старейшина №1 и допълни, че тази информация е на разположение на гражданите и те могат да се запознаят с нея. Затова местните депутати се задоволиха с откъслечно цитиране на данни от отчетите, но за гражданите едва ли стана ясно на какъв хал се намират общинските фирми.

Владислав Николов от ГЕРБ съвсем накратко анализира резултатите на дружествата. Като пример той посочи ситуацията във Велико Търново, където е била създадена специална комисия за наблюдение на общинските фирми, което е довело до значително увеличаване на печалбите им. Владислав Николов обяви, че още от началото на мандата ГЕРБ настоява за формиране на такава комисия в Плевен, но мнозинството отхвърля това предложение.

Очаквано, отчетите на общинските дружества бяха приети накуп с 29 гласа "за", 12 "против" и 1 "въздържал се".

 

 

Празник

 

На Първи май левицата поиска работни места и АЕЦ Белене

 

По традиция 1 май бе отбелязан в Градската градина, сн. авторътИнна СТЕФАНОВА

"Със своя авторитет пред наши и чужди инвеститори президентът Георги Първанов е показал, че защитава трудовия човек. В страната ни обаче има и точно противоположна тенденция - правителството да отблъсква и стресира инвеститорите, което не влияе добре на безработицата, а напротив, задълбочава я." Така депутатът Румен Петков коментира пред журналисти по време на първомайското тържество в Плевен фактът, че безработните в България се увеличават. Според червения депутат политиката, особено на вътрешното министерство, е арогантна и грубо погазва законите, което на практика стопява инвеститорите в страната.

По време на първомайското тържество Румен Петков бе категоричен, че АЕЦ "Белене" трябва да се построи, защото това означава 12 000 работни места за Плевен и областта. "Ако обаче нямаме днес АЕЦ "Белене" това означава още две неща - до 2017 година да имаме електроенергия за бита 5 до 15 пъти по-скъпа от сегашната, както и България да излезе от енергийната карта на света. Днес на висок глас трябва да кажем, че младите хора искат бъдеще в Плевен, защото 20 000 за 10 години, излезли от града, е истински провал", каза пред събралите се плевенчани Румен Петков.

Румен Петков бе категоричен още, че сривът на ценностната система е най-голямото бедствие за страната ни през последните 20 години. Това според него е и причината работещите млади хора да не признават 1 май за свой празник.

За значението, което има Втора атомна за Белене и общината, говори кметът на крайдунавския град Петър Дулев.

Деня на труда БСП в Плевен по традиция отбеляза в Градската градина. "Белене е за АЕЦ Белене", "За достоен труд и редовно заплащане", бяха част от лозунгите, издигнати от участниците по време на тържеството, в което се включиха и представители на други леви партии в града.

 

 

Обществените поръчки забулени в гъста мъгла

 

Играчи печелят търгове с абсурдни срокове за разсрочено плащане

 

Катя ДИНЕВА

Гъста мъгла е обхванала обществените поръчки на община Плевен за доставка на хранителни продукти за детските градини и другите социални заведения, стана ясно от питане на общинския съветник от БСП Иван Дачев и отговора на кмета Найден Зеленогорски. Оказва се, че търговете и през 2007-а, и в началото на тази година (обществената поръчка е за 3 години) повечето позиции за доставки на различни продукти се печелят от две фирми - "Кондор" и "Би Ди Ти". Техният превес идва от абсурдните срокове, които те са дали в офертите си за разсрочено плащане. През 2007 г. за различните позиции сроковете са достигали до 320 дни, а тази година са още по-дълги - 960, 970, 1 030, 1 090 дни. Като се има предвид, че разсроченото плащане е с 20% тежест при формирането на крайната оценка, излиза, че този показател може да се окаже по-важен дори от оферираната цена за доставките. В същото време е абсурдно да се допусне, че някоя фирма може да чака общината да й плати доставките почти три години.

В отговор на въпроса в какви срокове общината реално е извършвала плащанията си, кметът Найден Зеленогорски даде две оправдания. Първото е, че разплащанията се извършвали от съответните социални заведения, които били второстепенни разпоредители с бюджета и затова общината не знаела кога те превеждат парите. И второто - че в офертите, а в последствие и в договорите с доставчиците, сроковете са ДО оферираните дни.

В заключителното си изказване Иван Дачев обяви, че не е получил отговор на основния си въпрос - защо показателят разсрочено плащане има такава голяма тежест (20%) върху крайния резултат в класирането, след като не става ясно в какви срокове реално се извършват тези плащания. "Реално ли е според вас да бъде даден срок 1 090 дни, които са близо 3 години, и ние да си мислим, че през тия три години съответното заведение на този доставчик не му превежда една стотинка? За какви собствени оборотни средства би трябвало да става въпрос, за да работи той три години на вересия, както се казва?", попита Дачев. Той изтъкна и казаното от кмета, че общината превежда на детските градини и социалните заведения всеки месец необходимите средства за цялостната издръжка, в това число и за снабдяване с хранителни продукти. Според съветника това би трябвало да означава, че и заведенията се разплащат редовно с доставчиците.

"Значи правилата ги определя общината, в това число и условието в търга за разсрочено плащане, а в същото време никой не контролира как се изпълнява това условие. Вярно е, че в условията и в договорите има ДО колко дни трябва да се извършват плащанията, но тогава защо го има този показател и защо той има такава голяма тежест, след като заведенията чрез средствата, които им превежда общината, се разплащат на практика в съвсем по-кратки срокове. Задавам този въпрос заради недоволството на фирми, участвали в тези търгове, където те са дали реални показатели, реални срокове за разплащане според своите възможности. А други фирми печелят търга с нереално големи срокове, а им се плаща в съвсем други", заяви Иван Дачев.

Плевенски бизнесмени коментират и още един начин за облагодетелстването на избрани фирми. Предната обществена поръчка е изтекла в края на миналата година, но въпреки това детските градини и социалните заведения и до сега се снабдяват с продукти от същите доставчици. Според кмета в това нямало нищо нередно, тъй като всяко заведение си правело заявките и това било в рамките на закона, защото ставало въпрос за малки обществени поръчки. Според запознати обаче вече са надвишени сумите, регламентирани в малките обществени поръчки.

Тези дни стана ясно, че участници в обществената поръчка от тази година са обжалвали класирането пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Срокът за решение е един месец. Общината е поискала разрешение да сключи договорите за доставка на хранителни продукти въпреки обжалването, но от КЗК категорично са отказали. При това положение до произнасянето на комисията социалните заведения в Плевен и общината ще продължат да се снабдяват с продукти от предишните доставчици.

 

върни се в НАЧАЛО