"BG Север" - брой 17 (6 - 12 май 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Далавера със стари коли въртят българи и румънци край Дунава

 

Местните хазни и застрахователите губят стотици хиляди левове

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Далавера със стари автомобили процъфтява от години от двете страни на Дунава. Българи и румънци въртят търговия с трошки, като използват пропуските на законодателството в двете държави, научи "BG Север".

"Всяка седмица идваха румънци и си търсеха стари коли, че при тях били много скъпи. Обхождахме автокъщите, там ни чакаха едни момчета и ни предлагаха возило по вкуса на румънеца", разказва участник в далаверата, който изпълнява ролята на посредник при подобни сделки. Румънецът вадел парите, а нашенецът купувал колата на свое име. Заедно отивали при нотариус, който също бил в играта, където българинът продавал на румънеца автомобила, но по остатъчна застрахователна стойност. Нотариусът заверявал договор за покупко-продажба на МПС и издавал пълномощно от името на българина на румънеца да си кара трошката по родните пътища.

"За всяка сделка получавах по 50 лв., а румънците вземаха договора и пълномощното, после не ме търсеха. Има няколко нотариуса в Плевенско, знаехме къде точно да отидем. Изкарват се добри пари, за безработни хора като мен и 200 лв. да ударя месечно са от полза", обясни схемата участникът. Румънците пак идвали, най-често в крайдунавските градове, да си направят застраховка и да минат технически преглед.

Далаверата за комшиите се родила като изход от наложените протекционистични мерки в Румъния за запазване на родното производство на автомобилите "Дачия". Така били въведени огромни акцизи за вносни стари коли, а вносът им станал практически невъзможен. Митата скочили до 2 - 3 хил. евро за автомобили среден клас, дори само за регистрация се изисквали луди пари. Но комшиите проучили, че у нас няма акциз върху старите вносни коли. Така се зародила идеята за закупуване на българска кола, която може да се кара само с пълномощно. Така новите собственици не плащат данъци и акциз в Румъния, а застраховката, направена у нас, е доста по-евтина, обясниха юристи.

Участникът в далаверата разказва, че преди първата му сделка румънците го развели по магазините, купили му костюм, риза и вратовръзка, за да "изглежда прилично". След като получил сумата за услугата, комшиите го изпратили в данъчната служба, за да се освободи от данъци. Нашенецът разказва още, че по пътя от Румънско до нашите крайдунавски общини и обратно пътищата са безпрепятствени. Така "предупредени" служители от Гранична полиция и катаджии получавали най-малко по двайсетачка за безпроблемна регистрация на коли за Румъния. За по-сложни ситуации мизата скачала двойно и тройно. Румънците не сменяли българските регистрационни табели, карали возилата си с тях из Влашко. Това било възможно заради членството ни в ЕС, допълва детайлите от схемата нашенецът.

В крайна сметка страните по сделката от двата бряга на Дунава са доволни и си траят. Заради подобна далавера обаче от местни данъци крайречните общини от Плевенско губят стотици хиляди левове, а сумите набъбват с течение на времето. От подобни сделки са пропищели и българските застрахователи, които трябва да покриват щетите при инциденти с българските возила на румънска територия. А румънците обикновено искат максималното обезщетение, така източват внесените от нас пари, а после се налага вдигане на ставката за полиците.

Далаверата със старите коли обаче дава хляб на доста безработни хора в най-бедните райони на страната. Тази и други подобни схеми обикновено са разработени от някой комбинативен ум, тикнат от обстоятелствата в ъгъла на недоимъка и нищетата.

От прокуратурата в Никопол информираха, че всеки момент се очаква промяна на румънския закон и въвеждане на задължителна регистрация за старите автомобили в рамките на едномесечен срок след вноса. Това ще пресече далаверите с автомобили, надяват се магистрати.

 

 

Кметът Найден Зеленогорски използва децата предизборно

 

Вместо поздрав от децата на Плевен, над града ще се изсипят личните послания на кмета, сн. авторътПетя КОЛЕВА

За пръв път тази година малчуганите от детските градини в Плевен активно се включват в подготовката за празника на града. Проблемът е обаче, че те изработват картички, които носят лично послание от кмета на общината Найден Зеленогорски. Идеята дошла от общинската администрация и всички детски градини били "помолени" да изработят рекламни материали - картички с емблеми на съответната забавачка. Повечето от учителките и дори зам.-директорките на детските заведения обаче не знаеха какви точно надписи ще има на картичките. Някои смятат, и то съвсем логично, че надписът ще гласи: "Децата на Плевен ви поздравяват". Оказва се обаче, че на всички картички се мъдри лично послание от Найден Зеленогорски. "Честит празник, Плевен, здраве и благоденствие! Найден Зеленогорски, кмет на община Плевен - подпис". Посланието на кмета може да бъде отправено по друг начин, а не точно така, защото това всъщност е трудът и поздрав на децата от всички детски градини, смята една от учителките. Родителите на децата също не са разбрали какво точно изработват малчуганите. Част от тях смятат, че е редно кметът да поздрави децата, както и децата - градоначалника. Други пък мислели, че идеята е Найден Зеленогорски да поздрави съответната детска градина. Истината е, че материалите, вложени в изработването на картичките, не струват много и всяка градина може да си позволи да измайстори 200 от тях. Използвани са цветни листове, както и текстил. Някои градини се представят с цветя, други - с картички, изобразяващи името на детското заведение. Родители обаче са възмутени от факта, че картичките, изработени от децата на Плевен, всъщност се оказват част от рекламната кампания на кмета Найден Зеленогорски. Те правят аналогия със случилото се в град Пещера и са категорични, че не е редно да се използват децата за политическа реклама. "Въпреки че все още няма предизборна кампания, Найден Зеленогорски обяви, че ще се кандидатира отново за кмет, така че всичко, което прави, може да се сметне за предизборно", коменира родител.

Въпросните картички ще бъдат пуснати над Плевен с... хеликоптер на 15 май - празниа на града. Откъде в условията на криза общината има пари да наема хеликоптер за рекламни цели, питат плевенчани.

 

 

Терорът на мобилните оператори продължава

 

Автоматичното преподписване на договори е неправомерно, смятат адвокати, сн. архивПоля ТОМОВА

Въпреки общественото мнение и медийния шум, мобилните оператори продължават автоматичното подновяване на договорите. След протести и масово недоволство в края на януари и трите мобилни оператора дадоха съгласие за отпадане на автоматичното подновяване на договорите с клиентите им. Повече от четири месеца след това обаче се оказва, че порочната практика не само съществува, но броят на ужилените расте. Такъв е случаят с 43-годишната Р. П. Жената не желае името й да се изписва, тъй като има известни притеснения.

"Тъй като не ми харесваха условията, реших да сменя мобилния си оператор. В средата на февруари миналата година отидох в офиса на предишния си оператор и подадох молба за прекратяване на договора ми, който изтичаше на 3 март. Служителката, която прие молбата ми, каза, че всичко е наред. Попитах - трябва ли още нещо да правя, тя ми каза - не, това е достатъчно, молбата ви е заведена при нас и няма проблеми, договорът ви ще бъде прекратен", разказва потърпевшата. След това жената спокойно подава молба към друг мобилен оператор и смята, че няма да има никакви проблеми. Докато не получава съобщение, че договорът с предишния оператор е автоматично подновен. "Отново отидох до офиса им. Там ми казаха, че да - имам молба да ми се прекрати договорът, но трябвало да отида на датата, когато той изтича, да кажа някакъв код и да удостоверя, че искам прекратяване и поддържам молбата си. Как е възможно никой да не ми каже това и след като не съм отишла, те отново са ми подновили договора, независимо, че имам молба за прекратяване", недоумява жената. В офиса й казали, че вече нищо не може да се направи и новият едногодишен договор не може да се анулира. Ядосах се много, извадих картата от апарата и пред тях я скъсах и хвърлих в кошчето, споделя Р. П. Нещата обаче не спират дотук. Месеци наред минават, без тя да получи никакво съобщение от мобилния оператор. До мига, в който получава писмо от фирма за събиране на задължения. "Първото писмо, което получих, беше от фирма, която ми предлагаше извънсъдебна покана. В писмото се казва само, че съм длъжник и е доста заплашително. Нито обаче се посочва сумата, нито нищо", обяснява жената. Когато се обадила на посочените телефони, от фирмата за събиране на дългове й заявили със заплашителен тон, че ако не си плати задължението, подлежи на съдебно преследване. Месец след това писмо Р. П. получава второ - от друга фирма. В него вече беше уточнено, че дължа 100 лв. неустойки по договора с мобилен оператор и ако не се издължа, в началото на май ще ми бъде заведено дело, разказва жената. Оказва се, че Р. П. дължи тези пари като неустойка по прекратения по нейна молба договор. След второто писмо жената се консултирала с адвокат. "Каза ми, че нямат право автоматично да преподписват договор, още повече, че аз никъде под този договор не съм се подписала. Така че сега ще заведа дело, но тези 100 лв. аз няма да им ги дам", категорична е Р. П. Според нея случилото се е типичен пример за измама. "Това си е 100%-ова измама от страна на мобилен оператор спрямо клиентите. Само че не може да ни държат закрепостени цял живот", заявява жената.

 

 

Жена, притисната от безпаричие, е осъдена за кражба на ток

 

Инна СТЕФАНОВА

В продължение на близо година жена от Радомирци черпила ток от електро-разпределителната мрежа, към която се прикачила нелегално, информират от червенобрежкия районен съд. Така за нейна сметка не се отчитал ток. Жената е глобена от магистратите, наказанието е в размер на 1 000 лв. Престъплението е по чл. 234 в, ал.1 от НК.

По време на съдебното заседание подсъдимата се разкаяла за стореното и го обяснила с тежкото си семейно и имотно състояние. Обвиняемата живее в с. Ракита. Самотна майка е, отглежда момиченцето си без помощта на друг, тъй като от две години е във фактическа раздяла с бащата на детето. Налага й се да пътува от Ракита до Телиш, където работи, но месечната й заплата не надхвърля 100 лв. Като капак на несгодите й работодателят й натрупал сума от дължими й пари за няколко поредни месеца. Жената не можела да плаща сметките за ток. През 2009 г. елзахранването на дома й три пъти е било изключвано. Притисната от обстоятелствата, тя се решила на отчаяната постъпка да свърже жиците за тока от нейното жилище направо с електроразпределителната мрежа на улицата, на която била къщата й. Нужно й било парче проводник, с което се снабдила и което директно включила към разклонител преди монтирания в имота електромер.

Съмненията, че във въпросното жилище в Ракита нещата не са съвсем чисти, дошли у служителите на енергото, когато в продължение на няколко месеца сметките на жената не показвали никакво потребление. Двама контрольори пристигнали на място и без затруднение открили прикачената жица. Жената пък, която присъствала на проверката, без възражение подписала протокола, който служителите й съставили. Свързването било елементарно като замисъл и изработка, но дори и такова то помогнало на подсъдимата да черпи ток няколко месеца без да е необходимо да отделя пари за него от тънкия си бюджет.

По време на съдебното заседание магистратите приели факта, че обвиняемата е с чисто съдебно минало. Тяхното решение е да я освободят от наказателна отговорност, защото от деянието й няма и нанесени имуществени вреди. В противен случай вместо определената й и наложена вече глоба законът предвижда за този вид престъпление до 3 г. затвор.
 

върни се в НАЧАЛО