"BG Север" - брой 17 (6 - 12 май 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 

Плевенчанин е единственият българин в Европейския младежки оркестър


След сегашното турне Александър Димитров е избран за пълноправен член


Сашо (вторият отляво надясно) с останалите музиканти от оркестъра, сн. личен архивВяра ЦЕНОВА

От 40-дневното пролетно турне на Европейския младежки оркестър се завърна 17-годишният виолончелист от НУИ "П. Пипков" Александър Димитров. Концертите са продължили 5 седмици - от 20 март до 24 април, а музикантите са обиколили сцените на градове в 6 държави - Лодз (Полша), Будапеща (Унгария), Белград (Сърбия), Загреб (Хърватия), Равена, Милано (Италия), Сен Мориц и Интерлакен (Швейцария). Александър е впечатлен както от колегите си музиканти и от диригентите, с които е работил, така и от залите, в които са се изнасяли концертите. Съвсем нова и модерна е била сръбската зала, в Италия публиката е аплодирала от старинен оперен театър, в швейцарския курорт Сен Мориц музикантите са свирили благотворителен концерт в помощ на пострадалата от опустошителните земетресения Япония. Последната спирка от турнето в Интерлакен е протекла в казино. Не беше трудно, а само малко изморително, защото всеки ден имахме концерти в различни държави, но всички бяха така добре настроени, че тези седмици преминаха изключително бързо, споделя Александър. Категоричен е, че не е усетил разлика в подготовката си в сравнение с другите музиканти, което отдава на своята преподавателка по виолончело Петранка Антонова.
Оркестрантите се подбират след прослушване във всяка от европейските държави и трябва да са на възраст до 24 години.
През 2009 г. Александър е избран за участие в лятното училище на Младежкия оркестър, но все още бил твърде малък за концертна дейност. След участието си в тазгодишното турне, през следващия сезон той ще бъде пълноправен член на оркестъра и през пролетта ще свири в Америка, а през лятото в Европа - Австрия, Италия, Холандия и Германия.
При изпращането на випуск 2011 той ще бъде новият знаменосец.

 


БАЛИЗ приема документи за помощи

БАЛИЗ - Плевен, стартира прием на документи за изплащане на целеви помощи за лица с увреждания за 2011 г., съобщават от там. На подобна помощ право имат хора с интелектуални затруднения и психични разстройства със 71 или над 71% трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Целевата помощ за придружител до 10 часа годишно е в размер на 5,00 лв. на час при посещенията им в държавни, общински, здравни, образователни и други институции. Размерът на предоставяните целеви помощи може да бъде до 50,00 лв. БАЛИЗ ще приема и обработва подадените заявления, ще подава за одобрение списъците и посредством пощенски записи ще изплаща целевите помощи на отговарящите на условията лица.
Необходими документи, които правоимащите трябва да представят, са заявление-декларация за отпускане на целева помощ, служебна бележка, удостоверяваща, че лицето е ползвало придружител до съответните институции, като бланките се получават от БАЛИЗ. Трябва да се предостави и копие от решение на ДЕЛК, ТЕЛК, НЕЛК.
Документи за целеви помощи се приемат всеки понеделник, сряда и петък от 9,00 ч. до 11,00 ч. и от 17,00 ч. до 18,00 ч. на ул. "Белмекен" № 11. "BG Север"
 


Георги Начев с грамотата отляво на мама Ралица, сн. BG СеверНаша колежка най-добра в конкурс за мултимедия
 

Колежката Ралица Петрова взе първо място при родителите в областния конкурс-изложба "В света на природата - природата през фотообектива", организиран от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Плевен. Конкурсът е за учители в детските градини, за пръв път тази година в него можеха да се изявят и родители. Мултимедийната презентация "Пролетно вдъхновение" е изцяло съобразена с учебното съдържание по предмет "Природен свят" в първа група на детската градина, раздел "Предвестници на пролетта". Презентацията е на тема "Засяване на пролетни цветя". Тя показва детето в действие - какво може то да направи само и в последствие да види резултатите от своя труд.
Наградата, връчена лично от Маруся Додова, ст. експерт по предучилищно образование в РИО, бе дадена на сина на Ралица Петрова - Георги Начев, който е основно лице на авторските фотоси в презентацията.
Благодаря на директорката на ЦДГ 1 "Щастливо детство" Илиана Иванова, че е успяла да мотивира родителите да се включат в този конкурс, заяви Додова. От своя страна директорката благодари на Ралица Петрова, както и на двете учителки в групата на Георги - Магдалена Петкова и Лилия Тодорова. Тя обяви, че всяка детска градина, която иска да ползва презентацията в образователния процес, ще я получи. От забавачките вече са проявили интерес. "BG Север"


 


Христо Христов
Осмокласник от Музикалното завоюва първи награди и на двата вида гайди
 


Осмокласникът от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" Христо Христов спечели с изпълненията си на каба и джура гайди две първи награди и стипендия в надпревара със 130 изпълнители и състави в Деветия национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави "Вълшебни ритми", организиран от читалище "Христо Ботев" - Нови Пазар.
Христо е впечатлил с изпълненията си и на двата инструмента авторитетното жури в състав: председател - проф. Милчо Василев, заместник-ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, и известните гайдари Никола Атанасов, Красимир Кондов и Данаил Енчев.
"Разликата между двете гайди е тоновият обем и октавите, на които свирят. Едната (каба) е характерна за родопския край, а другата (джура) - за шопския, тракийския, странджанския и северняшкия", обяснявя Христо. По стария инструмент се е запалил покрай познанството си с Валя Балканска и нейния гайдар Петър Янев и твърдо е решил и занапред да се развива професионално с него.
Бум на участия в национални и международни конкурси и спечелени награди през последните два месеца отчитат в плевенското музикално училище. Повече за тях - в следващия брой. "BG Север"

 

 

 


"Плевен Спринт" стартира сутрешен "Инфометър"

От 3 май стартира най-новият реализиран продукт на "Плевен Спринт" - предаването "Инфометър". То ще се излъчва всеки вторник и петък от 9 часа. С него медията отговаря на търсенията на непрекъснато нарастващата си зрителска аудитория, като предлага уникален телевизионен "измервателен уред" на актуалното от деня и региона. "Инфометър" продължава медийната политика на "Плевен Спринт" за акцентиране върху регионално значимото и важното за отделния човек. Една от рубриките в "Инфометър" - "Под лупа", разглежда проблемите и постиженията на хората, останали извън вниманието на централните медии.
Сутрешният блок изисква и дава възможност за изразяване на различните гледни точки и анализи по темата, представяни на живо. "Инфометър" предлага информационен поток, проследяващ събитията в местния и централния печат и в единствените регионални телевизионни новини, подготвяни от екипа на "Плевен Спринт". "Инфометър" залага на полезната и практичната информация - от съвети за здравето, давани от компетентни специалисти, през представяне на най-актуалното в модата във всичките й аспекти, до културата и изкуството. "BG Север"
 


Колоритче със сребърен приз от Япония

Деветгодишният Джани Дауд от арт школа "Колорит" с ръководител Майя Ананиева спечели сребърен приз от 18-ия международен конкурс за детска рисунка "Светът на децата", провел се в Токио, Япония. Плевенският художник получава високото отличие за живописната си творба "Венчавка". Неговата работа е включена в арт каталога на победителите в конкурса. В това издание са се състезавали 27 840 творби на деца от 59 страни и от всички региони на Япония. "BG Север"
 


Трета поредна година съставът от с. Победа е без конкуренци, сн. личен архив"Вълшебни звуци" пак на върха
 


За трета поредна година първата награда в раздел "Народни песни" на VII общински преглед на художествената самодейност "С музика, песен и танц в сърцата" грабна певческа група "Вълшебни звуци" при НЧ "Зора-1990 г." - с. Победа, с художествен ръководител Надка Томова и корепетитор Богомил Мицев. Всички самодейни колективи от община Долна Митрополия бяха оценявани по три критерия - костюми, сценично поведение и изпълнение. Певиците от "Вълшебни звуци" са представители на различните фолклорни области на България, съхранили в гените си традиционния начин на пеене за своята област. В пъстрите им носии грееха неповторими багри от Мизия, Добруджа, Шоплука, Тракия и Македония. "BG Север"

 

 

 


сн. личен архив"Спирит" обра отличията в Пловдив

 

С поредното си безапелационно представяне малките танцьори от балетно-театрална школа "Спирит" - Плевен, доказаха, че са най-добрите в България. Те завоюваха първите места във всички категории на провелия се в Пловдив IV фестивал на танцовото изкуство "Дъга от таланти". Децата се представиха с изцяло нови композиции и спечелиха със своите изпълнения симпатиите и на журито, и на публиката.
В категорията "Модерни танци" най-малките балерини от първа възрастова група спечелиха първото място с танца си "Котешка сюита" и второто с "Мамбо". В соловите изпълнения във втора възрастова група в същата категория Елена Ангелова стана първа с танца си " Полъх нежност". В категорията "Характерни танци" танцът "Морячка" бе отличен с първо място. В третата категория - "Класически танци", малките балерини отново са първи за танца си "Малкият валс". С първо място бе отличен и танцът "Стихия на чувствата" в по-голямата възрастова група. В индивидуалните изпълнения в тази категория "Спирит" отново излезе с дебютантка - Даниела Славчева спечели второ място за танца си "Фантазия на сън" във втора възрастова група. Първото място в соловото класическо изпълнение отново бе за Елена Ангелова и танца й "Вятър в косите". Последната категория на конкурса - "Продукции", изисква участие на всички изпълнители от отделните школи. Тук "Спирит" представи своя танцов спектакъл "Азиатска приказка" и отново бе без конкуренция за първото място. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО