ТЕМА


 
Плевен

 

Селският и екотуризмът в Северна България все още набират скорост

 

Няма пари за създаване на школа по гостоприемство в с. Горталово

 

Даниела ДОЧЕВА

Единственият опит да бъде развит селски туризъм около Плевен е направен преди 3 години. Тогава неправителствената организация "Еко-посоки 21" и община Плевен кандидатстват с проект по програма ФАР, който обаче не е одобрен. В него подробно е разработена идеята как изоставената и разграбена сграда на основното училище в с. Горталово да бъде обновена, за да се превърне в школа за обучение в гостоприемство. И тогава, и сега желаещите да развиват селски туризъм в селата Горталово, Къртожабене и Тодорово не са никак малко, но за целта е необходимо да получат нужната подготовка. Точно в школата те щели да научат какви са обичаите и предпочитанията на чужденците от различни страни, за да могат да се съобразят с тях. Освен това домакините трябва да познават специфичните особености на различните кухни. В противен случай рискуват да разочароват чуждоземците, тръгнали да обикалят живописните селца около Плевен. Школата щяла да популяризира и всички задължителни условия, на които трябва да отговаря един селски дом, за да приема туристи. Едно от тях е санитарният възел да е вътре в къщата, а не в двора, както е най-често.

Идеята за развитие на селски туризъм в с. Горталово набира скорост още при предишния кмет Милчо Мастинов. До днес обаче по нейната реализация не е направено абсолютно нищо. А това би бил много добър източник на доходи за всички местни, решили да превърнат домовете си в минихотелчета. Този бизнес е възможен единствено заради близостта на природната забележителност "Чернялка". Уникалната местност представлява живописен карстов каньон в централната част на Дунавската равнина между селата Горталово и Къртожабене, на около 12 км от гр. Плевен. По протежение на 6, 5 км малката река Чернялка е образувала феноменален каньон с ширина от 60 до 200 метра и височина на скалите от 10 до 35 - 40 метра. Тук се срещат представителите на над 200 вида птици, 9 вида риби, 5 вида земноводни и 11 вида влечуги. Освен богатото биоразнообразие, посетителите могат да видят и други природни феномени - карстовите извори Баба Радица, Бъбля и Капчука, пещерите Царева дупка, Момината, Ивановата, както и недобре проучени следи от древността -Провъртеника, Манастирището, скални рисунки, следи от древни римски пътища и др.

За да се улесни преминаването на речното корито, през лятото на 2001 г. е изградена екопътека с 18 моста. По български обичай обаче голяма част от тях вече не съществуват, а говеда необезпокоявани си пасат в защитената местност. Общината предоставя стопанисването на екопътеката на Еко-посоки 21. Неправителствената организация е имала намерение да превърне изоставеното училище в с. Горталово в щаб за управление на защитената местност. Тук е трябвало да се провеждат обучителни занятия по екология и опазване на околната, среда, съчетани с практическо приложение на получените знания. За да бъде развивана каквато и да е алтернативна форма на туризъм, са необходими обучени екскурздоводи по пътеката, каквито също липсват. В по-дългосрочен план се е предвиждало със съдействието на местната РИОСВ тази база да стане посетителски център, както и да бъде използвана за зелено училище, каквото също няма в околността.

Перспективата защитената област да стане част от защитения парк "Студенец" също би съдействала за развитието на алтернативни форми на туризъм в региона, убедени са еколози.

Липсата на заинтересованост от страна на местните власти за развитие на селския туризъм в региона е очевидна. Ясно е също така, че трябва да се подобри инфраструктурата на споменатите селища, за да станат привлекателни за туристи. Парадоксално е, че именно с. Горталово е родното място на Цветан Тончев, председател на Българската камара по туризъм. Въпреки това селата около Плевен са изостанали много по отношение на развитието на този печеливш бизнес.

 

 

Ученици трупат професионален опит в Италия

 

Мая ПАСКОВА

Вече шест години ученици от две професионални гимназии в Плевен - по лозаро-винарство и по туризъм, провеждат практиката си в Италия. Осъществявайки проект "Развитие на селския туризъм в лозарските райони" като част от програмата "Леонардо да Винчи", децата имат възможност да се запознаят с чуждестранния опит в сферата на селския туризъм. Плевенските момчета и момичета посещават Ботуша за 3 седмици, като една трета от времето им е заето със специфична работа - резитба на лозя и трайни насаждения - ябълки, маслини, праскови и т. н. в екологични стопанства и ферми.

Една седмица от практиката е посветена на екскурзии до места, свързани с алтернативен туризъм (съчетание на селски туризъм и земеделие), разказва директорката на Гимназията по лозарство и винарство Бисерка Илиева. Вече три пъти плевенските ученици посещавали Сполето - екологично стопанство, посещавано от туристи от цял свят. За да е привлекателно мястото за селски туризъм, то трябва да впечатлява с нещо по-различно. В Италия луксозните хотелски стаи са съчетани с традиционно земеделско производство. Целта е младите български специалисти да придобият опит, знания и впечатления, които да пренесат в бъдещите си професионални изяви в родината си.

 

 

Красотите на Западна Стара планина засега са непознати за другоземците

 

Симеон НИКОЛОВ

Въпреки чудесните природни дадености, все още общините от монтанската част на Западна Стара планина не могат да привлекат значителен брой чужди туристи. Богатите западни любители на девствената природа, силните усещания и екологичните продукти не са и чули за хайдушките водопади под връх Ком, за идилията в старопланинските села, за чипровските килими и технологията на тяхната изработка, за берковските ягоди и т. н. Експерти смятат, че развитието на алтернативния (селския) туризъм е бъдещето на общините Берковица, Чипровци, Вършец, Георги Дамяново, където няма друг поминък. Условия за такъв туризъм има и в отделни селища на община Монтана. От 2 години насам по европейски програми се отпускат преференциално кредити за развитие на селски туризъм, но в този край на страната почти няма желаещи да се възползват.

В община Берковица до сега са трасирани 8 екопътеки. Те лъкатушат по билото на Стара планина, преминават през живописни малки селца и исторически забележителности в Балкана. Условията за нощувка в повечето от селата обаче са примитивни, липсва и сериозна реклама в туроператорските фирми у нас и в чужбина. През лятото на 2004 г. 20 младежи от България, Германия, Франция, Финландия и Словакия направиха 11-дневен преход по маршрута от Берковица до Белоградчик по билото на Стара планина. По време на прехода младежите спираха за нощувка в различни села, където трябваше да установят какви условия за приемане на групи за селски туризъм са създали местните хора. За ужас на чужденците по време на къпане в баня на стопанин в берковското село Черешовица загина 29-годишна финландска гражданска.

В края на миналата година община Берковица спечели проект по програма ФАР за развитие на велосипеден туризъм в Стара планина. Проектът е на стойност 160 000 евро и предвижда изграждане на алея за велосипеди и заслони в планината.

Свой проект за развитие на приключенски и пещерен туризъм предложи община Чипровци. Той предвиждаше посещения с водач в неработещите от 7 години подземни галерии на бившата рудодобивна фирма "Чипровец" ЕАД, разходки с фенер в голяма тъмна пещера над високопланинското село Горна Лука, демонстрация на тъкане на чипровски килими, на багрене на прежди за тях с естествени материали от природата, разходки до красиви водопади в планината и т. н. Този проект не получи финансиране от ФАР, в момента се търси друг донор.

 

 

Ловеч

 

Три общини с традиции в показването на местния бит и обичаи

 

Адриана ЙОРДАНОВА
Станислава СТОЯНОВА

Консорциум между общините Тетевен, Априлци и Троян заедно с частното дружество "Фронтиер" ще разработи проект за цялостен туристически продукт, който да включва най-атрактивните и неизвестни места от трите части на Балкана, съобщи кметът на Тетевен Цецка Димитрова. Трите общини имат традиции в предлагането на алтернативни форми на туризъм, сред които основната е т. нар. селски туризъм. След като първа община Троян предложи няколко празника за своите туристи, сред които вече два утвърдени - на сливата и сливовата ракия и на билките навръх Еньовден, последва община Априлци, която разработи няколко занаята, за да привлече туристическия интерес. Гостите имат възможност да се запознаят с местните занаяти - грънчарство, готварско изкуство с местни специалитети, изработка на старинни оръжия, тъкачество и др. Отделно пък всеки има възможност да види майсторлъка и сам да изработи нещо за себе си.

През тази година община Тетевен стартира подобни атракции в няколко села, където също се предлага селски туризъм, информират от администрацията. Предлагат се нетрадиционни идеи - от влакче на занаятите, през посещение на непокътнати и неизвестни части от Тетевенския балкан до практикуване на древни занаяти. Най-обхватният проект е "Пътешествие из Тетевенския балкан - наслада от непокътната природа", който ФАР финансира с общо 266 000 лв. Чрез друг проект читалище "Съгласие" в Тетевен ще реставрира килийното училище и ще го превърне в музей на християнските ценности. Чрез "Работилница на колела" Сдружението на занаятчиите и предприемачите ще направи атракционно влакче, в чиито вагони ще има занаятчийски изделия. "Фолклорен тур" разработва Центърът за устойчиво развитие на общината. В няколко села туристите ще могат да видят автентичен местен бит, традиционни занаяти и фолклор. В село Черни Вит ще бъдат представени старинни детски игри, как се работи с дърво, ще се демонстрират песни и хора. В Гложене ще се показва старинният обичай "Пристануша" и мелене зърно на воденица. В Голям извор старото неколковековно училище ще отвори врати за уроци по четмо и писмо, както по време на първите килийни училища, в Глогово ще може да се види помашка сватба, в Рибарица - легендата за царица Тамара, която се излекувала с царичина. Във Васильово - седянка и беленка с автентични песни от селото.

От Рибарица може да се стигне до Шипково по красив високопланински път. Той е малко известен, сравнително добре поддържан и предлага изключително живописни панорамни гледки - още едно предизвикателство за чуждите туристи. Величествените скали край Тетевен, на които е разположен известният Гложенски манастир, са подходящи за алпинизъм. В Рибарица например се намира единствената писта за ски на трева, където на туристите се предлага и прочутата планинска пъстърва. Гостите могат не само да я опитат, но и сами да си я уловят. За любителите на по-екстремните преживявания се организират фотосафарита с джипове до резерват Боатин или до хижа Комитски валог.

За гостите в Троянско са организирани няколко нови атракции - пикник на Айдушкото сборище, където туристите ще бъдат "нападани" от ездачи в тракийски одежди, а после ще трябва да ядат храната си с ръце, седянка в стара българска къща в село Орешак и "На гости при Дивака", където в закътано място в планината гости посреща "дивак", който не говори, но гощава с чай и с диви плодове.

 

 

Испанци и французи отмарят във Врачанския балкан

 

Хубав спомен у чужденците оставят подарени изплетени терлици или бурканче с мед

 

Цветана АТАНАСОВА

От седем години природен парк "Врачански балкан" предлага и развива алтернативен екологичен и селски туризъм с чуждестранни туроператорски фирми. Чрез него гостите могат да открият цялото богатство и прелест на Врачанския балкан като уникален природен ко-мплекс, включващ над 500 пещери, пролома "Вратцата" с отвесни 400-метрови скали, 56 вида защитени растения и 138 вида защитени животни, красиви карстови образувания и с много възможности за пешеходен, пещерен, алпийски, екологичен и селски туризъм.

Парк "Врачански балкан" на туристическата борса "Ваканция 2003" бе отличен за проектите "Лудории на село" и тематичната детска пътека "Приказка". Предлагат се пет къщи в селата Паволче и Згориград. Годишно тук идват над 60 групи от френски и испански граждани, чието запознаване с България започва именно от Врачанския балкан. Програмата им включва срещи със селския бит, вечеря и нощувка в селско семейство, 5 - 6 часов преход по планиските маршрути.

Основно правило в селския туризъм е гостът да почувства домашния уют и красивата, уникална природа, твърди главният експерт в ПП "Врачански балкан" Тони Милева. Къщите, които сме включили в нашия пакет, носят имената на стопанките си - "Юлия", "Нели" и "Бояна" в с. Паволче и "Христина" и "Тони" в с. Згориград. Всяка къща носи нейния стил, вкус, естетическо оформяне, затова е различна. Но знаете, че в туризма не се продават леглата и столовете, а обслужването. А то започва от външния вид на къщата и добре оформен двор с цветни лехи и дървета, беседка, по възможност място за барбекю и вечеря на открито и стига до интериора. Гостите предпочитат изглед към Балкана, самостоятелни стаи с романтично обзавеждане и качествена мебел, и санитарен възел с красив теракот и фаянс. Специфичната атмосфера може да бъде подчертана чрез използване на битови елементи - лавици с подредени паници, менчета и бъклици; китеници, черги или тъкани пана; връзки със сушени червени чушки и билки; битови покривки и карета; битови пердета; оригинални осветителни тела. Още по-добре ще е да могат да се порадват на живия огън на камината. За да не се получи преиграване и кич, това се консултира с категоризиращия орган. Но къщата е нищо без своите стопани - домакини. Те трябва да са гостоприемни, любезни, да знаят по възможност един или два чужди езика, да осигурят на гостите си достъп до стаите, да гарантират тяхната сигурност, спокойствие и безопасност. Тези хора, които не са избрани случайно, са минали през много обучителни семинари, имат опит и знаят всички изисквания. Приятен спомен у гостите може да остане специално приготвено за тях традиционно за местната кухня ястие; покана за участие в сватба или друг празник; в някои земеделски дейности като бране на плодове и зеленчуци. Хубав спомен може да бъде и един подарък - глинен съд, домашно изплетени терлици, бурканче с мед, сушени плодове. Важна е изненадата, изразът на внимание и специално отношение към туриста.

От миналата година ПП "Врачански балкан" развива и круизен туризъм, в който включва групи, пътуващи по р. Дунав. Те се отбиват за няколко часа във Враца, посещават пещерата "Леденика", музея, купуват си сувенири. Според Милева в сравнение със селския, изгодата при круизния туризъм е в пъти по-голяма. Богатите туристи плащат скъпо, употребяват много допълнителни услуги и от тях всички имат полза.

 

 

Велико Търново

 

Гостите предпочитат водопадите до Преображенския манастир

 

Кремена КРУМОВА

"Велико Търново е атрактивен за туризъм. Съчетанията на природни и културно-историческите обекти са привлекателни за гостите", е категоричен Героги Димитров, председател на местното туристическо дружество Трапезица 1902. Маршрутите в региона са много - по направлението В. Търново - Арбанаси - Ксилифор - Петропавловски манастир, както и към Малък Чифлик, до Синия вир, до манастира Света Троица, до хижа "Божур", с. Присово, месността Дервент и др.

Всяка трета група иска да премине по определен маршрут, индивидуални туристи също има, казва Димитров. И споделя, че най-атрактивното място във Велико Търново са двата водопада към Преображенския манастир и затова интересът към тях е най-голям.

За да предизвика още по-голям интерес у наши и чужди туристи дружеството изгражда нов заслон към Преображенския манастир, предвижда възстановяване на 14 моста, построяването на четири чешми. От "Трапезица 1902" са категорични, че възраждането на екотуризма ще благоприятства развитието на селския туризъм. По думите на Георги Димитров идеята е гостите да могат да престоят в старата столица например от 3 до 5 дни и да има какво да видят.