СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2013

Брой 16 (26 април 2013 г.)


 

Георги Първанов:

 

БСП има морален ангажимент да реабилитира политиката

 

ГЕРБ няма да е в управлението на страната, прогнозира президентът (2002 - 2012 г.)

 

Социалистите трябва да имат ясен ангажимент за възстановяване на икономиката, смята Първанов, сн. Ангел Атанасов

Поля ТОМОВА

БСП може да спечели тези избори и има морален ангажимент да реабилитира политиката. Това заяви на среща с плевенчани в конферентната зала на хотел "Ростов" президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов. На срещата присъстваха спортисти, интелектуалци, представители на бизнеса, кметове на населени места. Има една прилика между Георги Първанов и Росен Плевнелиев и тя е, че и двамата пътуват много, но вторият - само в чужбина, каза Румен Петков при представянето на госта.

Аз не съм тук като кандидат, както вие много добре знаете, а по-скоро като застъпник, като човек, който разбира от избори и иска да помогне, заяви пред пълната зала Георги Първанов. Той започна своя анализ на ситуацията в страната с констатацията, че за първи път БСП има добре подредена и разбираема платформа. Подобни платформи имат и някои от нашите опоненти, което дава основания за конкуренция на идеи, добави Първанов. "Не мога да кажа, че представлявам националния съвет на БСП, но бих могъл да говоря и от името на колегите си. Смятам, че ние трябва да сме по-категорични в своята политическа заявка. Не само трябва

да говорим, че ще махнем ГЕРБ, а трябва да кажем, че искаме да управляваме, защото можем", заяви Георги Първанов. Според него са няколко акцентите, по които може да се води дебат за бъдещето на България. Социалистите трябва да имат ясен ангажимент за възстановяване на българската икономика и на чуждите инвестиции. Голямата причина за липсата на чужди инвестиции е липсата на сигурност и стабилност при управлението на ГЕРБ, констатира Първанов. Той отново категорично изрази позицията си за изграждането на АЕЦ "Белене". "Когато казваме, че ще осигурим 250 хиляди работни места, трябва да кажем и откъде биха могли да дойдат те. Втора атомна е една от възможностите. Резултатите от референдума ни дават основание за рестартиране на проекта при едно бъдещо управление на левицата", заяви президентът (2002 - 2012 г.). Според него основна грижа за едно бъдещо управление на страната следва да е развитието на родното производство, което би могло да даде ресурс на икономиката ни. "Аз лично вярвам на Пламен Орешарски, защото той е професионалист, почтен и солидарен човек. Сигурен съм, че неговият екип би имал подходящите решения в тази насока", категоричен бе Първанов. Той акцентира и върху въпроса за характера за бъдещото управление на страната. Неговата прогноза е, че ГЕРБ няма да участва в управлението на България след 12 май. "Сигурно ние бихме могли дори от втора позиция да направим коалиция, но нашата морална позиция би следвало да е друга. Ние трябва да спечелим тези избори, моралният кредит и доверието на хората трябва да са при нас", призова ораторът. Според него моралният ангажимент на БСП е да реабилитира политиката, особено след протестите в страната, а това изисква коалиция, която да работи при ясни принципи, защото няма друг начин едно правителство да работи ефективно. Георги Първанов добави, че БСП трябва да изясни границите на коалиционния компромис. "Коалиция е дума, която беше натоварена с негативно съдържание, за което и ние носим нашата вина. Но коалиция не е мръсна дума", смята Първанов. Според него невъзможност да се състави кабинет след 12 май и нови избори е най-лошият сценарий за страната.

Той засегна и въпросът за образованието като приоритет на левицата. Това е приоритет, който може да измъкне България от кризата, защото ние нямаме природни ресурси, но имаме човешки капитал, каза Първанов. Според него логото на БСП "Да върнем България на хората" означава да бъде разбрана регулативната роля на държавата. Той напомни, че именно кризата е показала как ЕС вижда тези функции на държавата и даде пример с Германия при кризата с автомобилната индустрия. "Ние сме член на ЕС, на НАТО, но вече стоим еднакво далеч и в ЕС, и на Балканите, загубихме и затворихме наши традиционни пазари в Русия, Украйна", каза пред аудиторията Първанов. Той добави, че загубата на тези пазари е по вина именно на политиците и на липсата на ясна държавна политика.


 

 

Светослав Топузов:

 

Държавата е абдикирала от спорта

 

Николай ИВАНОВ

Светослав Топузов е роден през 1949 г. в село Врабево, Троянско. Завършил е средното си образование в Ловеч, след това Националната спортна академия. Бивш републикански шампион на троен скок за юноши и мъже, национален състезател. От 1980 г. е треньор в плевенската лекоатлетическа школа. Почетен гражданин на Плевен от 1996 г., а в края на 2004 г. получи приз за цялостен принос за развитието на спорта в града.

Той е живата легенда на леката атлетика в град Плевен през последните три десетилетия. Благодарение на неговия труд и талант десетки плевенски атлети са се качвали многократно на почетната стълбичка и в тяхна чест е звучал българският химн. През него са преминали редица именити лекоатлети като Тереза Маринова, Тодор Добрев, Георги Димитров, Здравко Димитров (първият плевенски медалист в леката атлетика), Васил Гергов, Ивайло Русинов, Даринка Йотова, Андриана Бънова и др.

Светослав Топузов е президент на СК "Феникс 2004", като неговата цел е плевенската лека атлетика да възкръсне от пепелта като птицата Феникс. Повече от четири години той работи в ОАЕ, където бе старши треньор на скоковите дисциплини към националния отбор. Неговият най-добър състезател Мохамед Абас е сред най-силните в тройния скок в арабския свят.

За предстоящите парламентарни избори Светослав Топузов е включен в листата на БСП от гражданската квота.

- Г-н Топузов, какво ви накара да участвате в предстоящите избори?

- През последните десетина години българският спорт и в частност леката атлетика отстъпват от своите завоювани позиции. Има нещо сбъркано в цялата система. Само за няколко години загубихме позиции, които поколения наред са завоювали с много къртовски труд и лишения. Държавата е абдикирала от спорта и на този етап не се вижда светлина в тунела.

- Кой ви покани да участвате в изборите?

- В листата съм по покана на г-н Румен Петков. Никога през моя съзнателен живот не съм членувал в партия. Аз обичам хората, които работят за дадена кауза, без политически пристрастия и са прагматични. Може би малцина знаят, че от 1989 г. до ден днешен Румен Петков и Васил Антонов са хората, които са помогнали най-много за плевенската лека атлетика и нейното оцеляване. Благодарение на г-н Петков и неговата ангажираност пред г-жа Весела Лечева бе направен основният ремонт на лекоатлетическата зала, където зимата се тренира нормално. Всеки един родител с радост си пуска детето да тренира в студените зимни месеци. Румен Петков и Васил Антонов са хората, които навремето помагаха финансово за спортното развитие на Тереза Маринова и Васил Гергов. По всяко време, когато съм ги търсил за съдействие, винаги са помагали. Това също е причина да сме заедно за предстоящите избори.

- В Плевен има зала, но няма открита лекоатлетическа писта?

- Това е една от най-големите ми болки. На градския стадион положението е трагично. За да се оправим обаче трябва да има единомислие между община, федерация и министерство. Всички заинтересовани страни трябва да запретнат ръкави и да оправят положението. Когато се говори за спорт, политическите пристрастия трябва да останат на заден план.

- Защо българският спорт е на това дередже?

- Защото бе обезличена професията треньор. Когато спортист спечели голямо отличие, всички говорят за него. Никой обаче не се сеща кой го е изградил. За да има успехи е нужен тандем спортист - треньор. Ако двамата въртят педалите, колелото ще върви. Ако само единият върти, колелото ще криволичи. Тук в пълна сила важи поговорката "Сговорна дружина планина повдига." До 1989 г. държавните ръководители се снимаха със спортистите, но и правеха много за спорта. Сега пак ръководителите се снимат, но не правят нищо за спорта. Още след олимпиадата в Пекин очаквах провала в Лондон. Дори и Свилен Нейков го предрече като треньор, без да знае, че по времето на Лондон ще е министър и също отговорен за този провал. Последното правителство се хвали със зала "Армеец" в София. Но тя бе проектирана от предишното правителство на БСП. Залата дори трябваше да има лекоатлетическа писта, но в името на икономиите тя бе премахната, а икономии така и не бяха направени. Я направете сметка колко дни в седмицата или месеца е заета със спорт залата. От нейното откриване май ще се окаже, че е повече за концерти и политически мероприятия.


 

 

С червени лалета културните дейци посрещнаха бившия си министър

 

Присъстващите споделиха проблемите си с надежда при следващото управление да се решат, сн. Авторът

Мая ПАСКОВА

Програмата на Коалиция за България включва гарантиране, че културата и образованието ще достигат и до най-отдалечените места на страната, заяви водачът на листата в Плевен Стефан Данаилов на среща с културни дейци, хора на изкуството, артисти, представители на читалища, училища, музеи и галерии. Той сподели някалко важни аспекта от работата си като министър на културата в правителството на Сергей Станишев, касаещи пряко Плевен, които възнамерява да поднови и продължи при следващо участие в управлението: съдействие за провеждането на конкурса за млади оперни певци на името на Гена Димитрова, подпомагане на библиотеките с проекти за закупуване на книги, субсидии за галериите и музеите, с които да могат да си позволят откупки. Данаилов припомни, че именно той е водил преговорите с фондация "Бил и Мелинда Гейтс", благодарение на която 45 библиотеки в областта са оборудвани с компютри по програма "Глоб@лни библиотеки". По негово време бяха отпуснати средства за довършване на Регионалната библиотека "Хр. Смирненски", а читалищата бяха подпомагани с допълнителни средства за ремонт и закупуване на костюми. Стефан Данаилов подчерта, че Плевен има нужда от още едно сценично пространство за културни прояви и беше категоричен, че така наречената реформа в областта на културата е по-скоро катастрофа за културните институти. "Оркестри станаха симфониети, закриха се театри. Критерият не може да бъде "продаден билет". Афишът е залят от изчанчени заглавия за привличане на публика, даже софийските театри станаха пътуващи.

Освен това разликата в субсидирането на оперните и на драматичните театри е драстична", изброи част от недоразуменията Данаилов, като подчерта спешната нужда от промяна в някои закони."В програмата на Коалиция за България има три думи, които определят в каква посока ще работим - икономика, доходи и заетост. Целите, които сме си поставили, са повишаване на доходите на хората и ежегодното осъвременяване на пенсиите. В Плевен през 2009 г. безработицата е 8,5%, сега е към 19%. Има места в района с безработица 54%. Разбирате какво означава това. Обедняването на народа е голямо. Нашите желания и намерения са в тази посока. Няма да е лесно, но трябва да се намери начин тези проблеми да бъдат решени. Иска ми се отново България да бъде просперираща и социално отговорна към проблемите на своите жители", каза още Стефан Данаилов.

С червени лалета кандидат депутатът беше поздравен от читалищни дейци, които му благодариха лично за направеното от него като министър на културата.

 

върни се в НАЧАЛО