СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 16 (26 април 2013 г.)


 

 

Още двама актьори от плевенския театър ще се снимат във филма за Васил Левски

 

Сестрата на Веселин Плачков е с покана да играе сестрата на Апостола

 

Максим Генчев наблюдава отблизо подготовката на Плачков за снимките, сн. личен архив

Страницата подготви: Мая Паскова

Като селекционер на таланти и за да представи официално актьора Веселин Плачков, който ще изиграе Апостола във филма за Васил Левски, беше в Плевен режисьорът Максим Генчев. След представлението на режисираната от Плачков пиеса "Предградие Генчев беше категоричен, че плевенският драматичен театър има страхотни актьори. Той дори си набеляза двама от тях за роли във филма - Адриан Филипов и Генади Николов. Сестрата на Весо - Деница, пък вече има покана да изиграе сестрата на Апостола - Яна. Дали ще се появи в лентата, зависи от нея, защото за разлика от своя брат в реалния живот тя няма никакъв опит в актьорството. "Това е професия, която по принцип иска друг подход и светоглед и някои хора се изморяват. Мислят си че е като правенето на фотографска снимка, а киното е чакане, смята Генчев.

Преди няколко дни приключиха снимките за тийзъра (въвеждащ рекламен клип към филма, който скоро ще се завърти по телевизиите). Режисьорът смята, че по този начин ще се активизира дарителската кампания - единственият засега начин, по който се набират средства за заснемането на филма за Левски. А как се е справил Плачков?

"Правим човек, а не икона. Най-нормалният човек в целия филм

ще бъде той, обяснява режисьорът. За снимките косата на актьора е леко изсветлена, трябва и да качи няколко килограма. Истерията около татуировките му е като създадена от фирма за татуси, която си е поръчала тези въпроси в медиите. "Аз няма да го събличам или да го правя Брус Уилис, който е доста по-дребен и по-възрастен. Що се отнася до приликата, портретите на Левски, които сега се разпространяват, са доста ретуширани и вероятно са далеч от реалния образ на Апостола. По-важното е, че аз не търся сексимвол, категоричен е Максим Генчев. По думите му Левски ще бъде своебразен гид, който ще ни разходи в една епоха дива, импулсивна, неориентирана, глупава често пъти, вкопчена в пари и в его. "Самият Левски е бил доста интересен човек, общувал е с над милион българи и всеки има някакви противоречиви спомени, предавани от поколение на поколение, така че е доста сложен като образ. Сигурно е имал и някакви екстравагантни черти, но аз искам да покажа един български герой от световна класа, допълва режисьорът на филма. Затова и образът на Апостола ще се търси в четири достатъчно силни линии - Левски и религията, Левски и ревоюцията, Левски и майката и Левски и любимата жена, които ще бъдат изследвани подробно в лента от 180 минути.


 

 

Доц. Георги Хинов:

 

Ще върна Северняшкия в тройката на най-добрите

 

"Много се радвам, че най-после се завърнах в родния си край. Идвам с огромно желание, амбиция и опита, който съм изградил, да оставя трайна следа и да върна ансамбъла в тройката на най-добрите ансамбли на България, където беше. Да го превърна в емблематична марка на нашия фолклор. Така заяви основната си цел новият главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл доц. Георги Хинов на първата си среща с медиите. Както "BG Север вече писа, той беше назначен на поста след провеждането на конкурс.

Доц. Хинов очерта и насоките, по които вече започва да работи. А именно - основна ревизия на репертоара на Северняшкия ансамбъл и връщане на добрите традиции, положени от маестро Иван Вълев. Новият репертоар ще бъде изграден изцяло на основата на северняшкия фолклор, като ще бъде обогатен с шопски и тракийски танци, уточни художественият ръководител.

Сигурен съм, че резултатите от работата ще се почувстват скоро, категоричен е доц. Хинов. Плевенската публика ще може да оцени това през декември, когато ще бъде представен напълно обновеният репертоар на "северняците". Като генерална репетиция за това ще бъде гостуването през септември на ансамбъла в Ростов на Дон по повод 50 години от сътрудничеството му с Плевен. Доц. Георги Хинов е заложил организирането на няколко фестивала, които да възродят Плевен като център на музикалното и танцовото изкуство - на национален фестивал "Кайлъка пее и танцува" и на фестивал-надпяване в памет на маестро Иван Вълев, в който ще участват професионални хорове. Любителите ще могат да покажат танцовите си умения на национален преглед на клубовете по танци.

Освен в творческа посока, пред Северняшкия ансамбъл стоят и проблеми от чисто материално естество. Доц. Георги Хинов не скри, че в бъдещата си работа ще разчита много на подкрепата на община Плевен, както и на спонсори, за да осигури собствен транспорт и озвучителна техника за ансамбъла, както и нови костюми.

Според новия художествен ръководител неизменно трябва да се премине през оптимизиране на качеството, но и на количеството с уточнението, че не става въпрос за драстично намаляване на състава на ансамбъла.


 

 

Библиотеките търсят подкрепата на общините

 

Ако до скоро библиотеките се свързваха с място, откъдето можеш срещу минимален абонамент да си взимаш книги за дома или да прегледаш вестниците, то сега все по-често те се превръщат в място, в което хора на различна възраст имат възможност да общуват. Не само помежду си, но и със света. Не е необичайно да се види баба да плаче пред монитора на компютъра, докато говори почти "на живо с внучето в Англия. Това стана възможно благодарение на мащабния проект на фондация "Бил и Мелинда Гейтс - "Глоб@лни библиотеки. Проектът се реализира на няколко етапа в продължение на 5 години - от 2009 до 2013 г. Стойността му е 15 милиона долара. Той обаче е към края си. Какво ще се случи оттук нататък и до каква степен общините могат да се възползват, доразвият и подпомогнат проекта, беше темата на форума в Копривщица между координаторите и библиотеките, участници в проекта, от Плевенска и Софийска област и София град и представители на местната власт и неправителствените организации. От Плевен участие в срещата взеха координаторът за областта и директор на Регионална библиотека "Христо Смирненски Аня Михова, представители на общините Гулянци, Долни Дъбник и Кнежа, библиотекари от читалищата в Червен бряг, Асеново, Гулянци, Милковица и др.

Досега от "Глоб@лни библиотеки на три етапа чрез конкурсен принцип бяха оборудвани библиотеките от всички области. За област Плевен това са 45 библиотеки от 129 анкетирани. Освен компютри, библиотеките получихаи мултифункционални устройства и мултимедии.

Беше организирано и обучение на библиотекарите от областта в 5 модула - информационно-комуникационни технологии, организация и управление на обществената библиотека; библиотечни услуги, общуване и работа с потребители, застъпничество и разработване на проекти. Провежда се и специализирано обучение на граждани в неравностойно положение, като за Плевен групата ще е от глухонеми. На базата на техниката в регионалната библиотека се организират безплатни курсове за читатели над 55 години.


 

 

Графика с ретро полъх и цветни летни спомени подредиха в 2 галерии

 

Творбите на Веселин Дамянов - Вес говорят вместо него, сн. авторът

Илиана Димитрова показва цветни платна с много настроение

 

Традиционно стана в Плевен да се откриват по две изложби за ден. От една страна хубаво, че има. От друга - изморително за почитателите на изящното изкуство, които имат желание, но не и физическа възможност да са едновременно на двете места. Въпреки неудобството, двата празника за сетивата вече са факт.

До празниците на града през май ще останат в ХГ "Илия Бешков работите на младия художник Веселин Дамянов - Вес. Наградата му от фондация "Св. св. Кирил и Методий от последното биенале на малките форми става повод и за поканата от страна на галерията да й гостува със свои работи. И той го прави - с 40 колажирани графики на ретро тематика. Говори малко за себе си и за изкуството си. Казва, че предпочита да разказва с творбите си. От пет години се занимава с темата "ретро". Изрезки от истински вестници (като руският "Нива, издаван през 1907 г.), автентични марки, пощенски пликове и картички, снимки от стари албуми (семейни, на стария котленски род, чийто потомък е самият художник), се допълват с графичните му творби.

"Изкуството, в какъвто и жанр да е, в каквато и форма да се представя, е начин за съпреживяване, а не за преразказване. Това е почти задължителен принцип, когато възприемаме съвременна графика. И особено когато творбите са пълни с предизвикателството да изискват мислене и асоциации, насочени към същността на зрителя. С тази уговорка откри изложбата директорът на галерията Мирослав Минчев.

Той не подмина и оригиналната покана на художника, с която авторът иронизира мисленето на масовата шопинг истерия и се заиграва с публиката - в нея умишлено авторът използва широко употребяван от психолозите на маркетинга визуален трик, добавяйки свой слоган: "Още днес купи картина от Бати Вес!". "Творбите му са разпознаваеми и отдавна са надхвърлили границите на родното изкуство. Показател за това е огромната и внушителната биография, която е изградил, въпреки годините си - само 36, допълни Минчев.

С топлината на летните спомени, запечатани в картините на художничката-адвокат Илиана Димитрова, се изпълни Общинската изложбена зала "Христо Бояджиев

Цветя, пейзажи и много слънце има в платната й, които са съвсем нови и различни от показваните досега. Желанието й е да предизвика интерес, но и да бъде пролетно, празнично и красиво в душите на хората, които ще видят картините й, защото животът ни е достатъчно сив и тъжен. Това сравнение веднага я препраща към темата с обезлюдяващите села и малки градове и голямата й обич и болка - родното градче Бяла Черква. "Тя винаги присъства в картините ми, обичам да я рисувам. Но се замислям, че трябва нещо да направя за моето родно място и най-вероятно това ще е изложба там. Защото съм сигурна, че моите приятели ще дойдат и ще видят това хубаво градче, което има традиции и голяма история, датираща от 15 века пр. н. е. В Бяла Черква е основано първото българско селско читалище, оттам са Бачо Киро и 114 от четниците му, родени са Цанко Церковски, Райко Даскалов. Градът оживява само около 11 май, когато има възстановки със събирането на четата и тръгването към Дряновския манастир, накратко обобщава голямата история на родното си място адвокат Димитрова. Вече има готови нови цветни фантазии за следваща изложба. Какво ще покаже в Бяла Черква обаче още не е решила.

 


 

 

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

 

"Унизени тела"

 

Ивлин Уо

Един от най-силните и проницателни сатирични романи от първата половина на XX в., чиито герои режисьорът Стивън Фрай пренася на екрана в своя филм "Златната младеж". Едри магнати, представители на властта, дребни светски хроникьори, вечно на лов за сензации, автомобилни състезатели, провинциален свещеник, начеващ писател, който се бори за подобаващо място сред елита, за да се ожени за едно от най-мечтаните момичета, добре поставено в обществото, и още, и още гротескни лица...

 

 

 

"С дъх на чаени листа"

 

Хана Тъниклиф

Животът на Грейс е на кръстопът, когато се мести да живее в Макао със своя съпруг и открива, че желанието да има дете е неосъществимо, а бракът й започва да се разпада. И като всеки човек, който се намира в преломен момент от живота си, тя решава да направи нещо дръзко и абсолютно необичайно. Великолепен, неповторим роман, който съчетава сладките удоволствия на френската кухня и екзотичните аромати и картини на Китай.

 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО