СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 16 (26 април 2013 г.)


 

 

15 университета вдигат цените наесен, в плевенския
медицината остава 900 лв.

 

Най-скъпо е обучението в НАТФИЗ, годишната такса достига 1 450 лева

 

Таксите за обучение в плевенския Медицински университет са сред малкото, които остават непроменени засега, сн. Авторът

Лора КОСТОВА

Въпреки масовите протести на студентите в началото на годината, 15 вуза в страната ще открият новата учебна година наесен с по-високи такси за следване. Това показва проектът с новите цени за университетско обучение за 2013/2014 г., който бе изготвен от Министерството на образованието. Годишните тарифи за висше варират от 340 до 1 450 лв., в зависимост от избора на специалност и учебното заведение. Увеличението пък е между 10 и 116 лв.

Най-много поскъпва обучението в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. В него икономиката скача от 346 лв. на 462 лв. Специалностите "Политически науки" и "Социология" също поскъпват от 554 лв. на 670 лв. Или точно със 116 лв. повече ще плащат желаещите за тези професионални направления. По начало цените във вуза са по-високи и това допълнително увеличение на тарифите ще ограничи още повече част от кандидат-студентите.

Варненският университет също вдига тарифите, като за иконимиката ще се плаща по 320 лв. вместо досегашните 300 лв., а информатиката от 600 става 640 лв.

В Националната спортна академия (НСА) ще излизат по-скъпо специалностите "Кинезитерапия" и "Обществено здраве", като от 640 лв. се вдигат на 700 лв.

Доста голямо увеличение на таксите ще има за задочниците по технически науки в Техническия университет в София, които вместо досегашните 260 лв. ще трябва да плащат 350 лв.

Желаещите да учат "Педагогика", "Туризъм" и "Икономика" във Великотърновския университет вече ще трябва да дават по 400 лв., вместо 346 лв., както беше досега.

С 50 до 80 лв. поскъпват и специалностите в Русенския университет, а в Университета по библиотекознание и информационни технологии тарифите се вдигат с около 20 лв.

Образованието става по-високоплатено и за артиститчните натури, тъй като в НАТФИЗ таксата за една година обучение скача с 50 лв. до 1 450 лв. Толкова е скокът и в Музикалната академия. В Художествената академия пък следването поскъпва от 816 на 840 лв.

Най-слабо засегнати от новите такси за обучение ще бъдат студентите в Свищовската стопанска акедемия, където увеличението за някои от специалностите е само с 10 лв., и учащите в Шуменския университет, който вдига цените с едва 4 лв.

Без повишение на тарифите за новата учебна година ще бъде Софийският университет. Така той ще запази най-ниската цена за специалност "Право" - 500 лв., докато в УНСС бъдещите юрисити ще плащат по 670 лв., а в Югозападния в Благоевград - 560 лв. 500 лв. ще излиза и следването по "Политология" и "Психология" в Алма Матер. Туризмът и педагогиката пък ще струват на студентите 340 лв., като и тези тарифи са едни от най-ниските за страната.

В Медицинския университет в Плевен тарифите за различните специалности ще останат както досега. Медицината тук е 900 лв., толкова е и в София, а в Пловдив обучението за това професионално направление излиза 950 лв.

 

 

Назначават домашни санитари в 4 общини

 

Санитарите могат да придружават възрастните на разходка, в театъра или на изложба, сн. Авторът

Инна СТЕФАНОВА

Домашни санитари от общините Плевен, Пордим, Левски и Червен бряг очакват да бъдат назначени на работа. Услугата е нова и ще се предлага съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Агенцията за социално подпомагане и четирите общини. Домашните санитари ще бъдат назначавани на трудови договори, на 8-часов работен ден, като ще полагат грижа за минимум двама потребители. Ангажиментите им ще стартират от месец май и ще продължат до края на април следващата година.

10 са бройките, предвидени да работят по новата социална услуга в Пордим, 30 са те в Левски, 20 - в Плевен, най-много са местата в Червен бряг - 43. От община Пордим твърдят, че вече имат горчив опит с подобни предишни социални услуги, когато помагачите и тези, на които са помагали, люто се изпокарвали. За да не се стига до подобни главоболия и сега, първо ще се проучва поносимостта между бъдещите санитари и нуждаещите се от тях хора. В Червен бряг е обявена месечната заплата - 337 лева. 320 лева ще е възнаграждението в Левски, в Пордим и Плевен то тепърва ще се уточнява. Потребителите на услугата пък ще трябва да заплащат такси в размер от 0,17 до 1,70 лв. на час в зависимост от личния си доход.

За потребители по проекта могат да кандидатстват трудно подвижни и хора с увреждания, които живеят в изолация и невъзможност сами да организират своя бит, самотно живеещи възрастни. Домашните санитари по тяхно желание ще могат да пазаруват, да поддържат хигиената в жилището им, да извършват дребни битови ремонти или административни услуги и плащания.

 

 

КАТ и полицията обменят идеи за пътна безопасност

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Втора глобална международна седмица по пътна безопасност отбелязваме в страната през периода 6 до 12 май. Решението за подобна инициатива е взето от Общото събрание на ООН и е във връзка с отреденото десетилетие за пътна безопасност, което обхваща времето от 2011 до 2020 г. През този период се провеждат редица мероприятия с единствената цел - да бъде опазен животът на хората като участници в пътното движение. Този път темата на седмицата от 6 до 12 май е "Безопасността на пешеходците - уязвими участници в пътното движение в градските райони".

В решението на ООН се препоръчва на правителствата на страните членки, на организациите, на гражданското общество и в частност на частния сектор да създадат организация за отбелязване на Втората глобална международна седмица за безопасност на движението посредством провеждане на мероприятия на национално и местно ниво.

Данните от 2012 г. показват, че най-често жертви на ПТП са ставали пешеходци на възраст над 64 г. Над 59% от загиналите и 28% от ранените са били от тази възрастова група.

В резултат на ПТП тежки наранявания са получили 421 деца пешеходци до 18 г. възраст, 6 от които са загинали. Над 51% от загиналите пешеходци са при пътнотранспортни произшествия през тъмната част от денонощието.

В местните инициативи за опазване на живота и здравето на пешеходците ще се включат представители от КАТ - Плевен, от ОД на МВР, община Плевен, областната управа, фондация "Безопасни улици от Валя", медии и граждани.

 

 

 Гневът на младите

 

Обслужването в магазинните вериги е под всякаква критика

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Възмутен съм от това какви условия на пазаруване предлагат големите вериги на клиентите си. Различните промоции, които обикновено пускат тези магазини, привличат редовно много хора. Но щом стане време да си плащаме, излизането може да ни коства много нерви и губене на време. Защо при положение, че има примерно пет каси, а някъде и повече, сме принудени всички да се блъскаме на една. Най-редовно ми се случва да чакам по 20 минути на дълга опашка, за да си платя. Онзи ден отново изпаднах в подобна ситуация и този път реших да попитам стоящата наблизо охрана как може да ни обслужват толкова бавно и защо не отворят и другите каси. Отговориха ми, че това не зависи от тях и че такъв бил редът. Голям ред, няма що! Бил съм в чужбина и мога да заявя, че там няма такова нещо - независимо колко клиенти има и кое време е, всички каси си работят. Или ако някоя служетелка е в почивка, то останалите не са.

Не разбирам от кого зависи и кой определя работното време на касиерките, но не мисля, че е удачно, особено в почивните дни, да има една или максимум две работещи каси. Бил съм свидетел и как някои хора до такава степен нямат нерви да чакат, че връщат покупките си и си тръгват. Имам познати, които не пазаруват в тези вериги именно защото не им се чака. Затова си ходят в кварталния гараж и набързо се снабдяват с всичко необходимо, независимо, че там промоции няма.

А най-лошото е, че почти навсякъде, не само в търговските обекти, е необходимо да си отделиш поне половин час, за да си свършиш някаква работа. Където и да отидеш, най-често работят по едно или две гишета от 6 например и на всичкото отгоре служителките обикновено са толкова мудни и бавни, че само като ги гледаш те хващат нервите."

Борислав Николов, 28 г., от Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

Може ли чрез ултразвук да се улови ранен стадий на рак на гърдата? Мариана Димчева, 36 г.

 

 

Ракът на гърдата все повече се подмладява

 

Д-р Кирил ПАШОВ, рентгенолог в клиника "Св. Параскева"

Ракът на млечната жлеза е изключително коварно заболяване, което, за съжаление, засяга все повече млади жени. Най-често атакувани са жените между 40 и 60 г. Особено тревожен е фактът, че само за последните 5 години броят на заболелите жени от рак на млечните жлези е нараснал 4 пъти и половина, като тази тенденция на постоянно увеличение на заболеваемостта е трайна и ракът на млечната жлеза се явява като най-често срещаното онкологично заболяване при съвременната жена. Друга тревожна тенденция е повишената смъртност от това заболяване най-вече заради късното диагностициране, което свежда процеса на оздравяване след хирургичната интервенция до минимум.

Рисковите фактори, които водят до рак на млечната жлеза, са много. На първо място сред тях са наднорменото тегло, особено при жени в менопауза, а при младите жени - системната консумация на алкохол и мазни храни. Други фактори, на които трябва да се обърне внимание, са фамилната обремененост и наличието на други онкологични заболявания на яйчниците и на матката. Използването на противозачатъчни средства и хормонозаместващи препарати, както и честите рентгенови изследвания също влияят на болестта. Към предразполагащите фактори спадат ранната менструация и късната менопауза. Ракът се появява по-често при нераждали или с късно първо раждане жени.

Единственият шанс да се преборим успешно с това заболяване е редовната профилактика - поне един път годишно. Желателно е профилактичните прегледи да започнат с настъпване на половата зрялост - още след първия мензис младата жена трябва да знае, че е застрашена от образувание в гърдите.

Един от съвременните методи за извършване на профилактични изследвания е ултразвуковата диагностика. Този метод е особено подходящ за жени, които са в млада възраст, нераждали или такива, които желаят да имат още деца. Особено добре се приема от жени на противозачатъчни, както и от дами със силиконови инпланти. Прегледът се извършва с помощта на съвременна апаратура - ехограф с високочестотен трансдюсер, който дава възможност да се открие всякаква патология в млечната жлеза. С него сме в състояние да различим плътни от течни зони - тумори от кисти, което е от особено значение за по-нататъшното диагностично уточняване на проблема. Този метод е на сто процента безвреден, без рентгеново облъчване, което позволява чести порфилактични прегледи. В "Св. Параскева" разполагаме с последно поколение ехографска техника за извършване на този вид профилактична ранна ултразвукова диагностика на рак на гърдата.


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

 

върни се в НАЧАЛО