СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 16 (26 април 2013 г.)


 

 

Великденски промоции на стоки за дома заляха града

 

Намаленията при черната и бялата техника стигат и до 50 %

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Великденски промоции в търговските вериги на черна и бяла техника буквално заляха Плевен. Намаленията на хладилници, печки, телевизори, компютри и всичко останало за дома на места стигат и до 50 %, установи репортерска проверка. Дори възрастни хора, скътали пари за черни дни, развързаха кесиите си и побързаха да се обзаведат с по-съвременна техника. Някои от предлаганите модели, произведени преди година-две, са изкушаващо евтини. Плевенчани пък използват момента, за да се сдобият с насъщно необходимите им вещи за дома за по-малко пари. Много от тях постоянно живеят в несигурност и не знаят дали ще имат подобен шанс в бъдеще, твърдят опитни търговци.

Новите модели на черна и бяха техника свиха цените си в границите на 10 - 20 % и също се радват на добър интерес от по-младите и платежоспособни житеи на града. Консултанти от търговските вериги коментират, че подобен наплив на клиентела не са виждали отдавна. "Традиционно за българите е във времена на несигурност хората да спестяват повече, но пък в удобен момент харчат повече. Може би за тях това е начин да вложат някъде парите си, независимо от количеството им", коментират от големите търговски вериги, които продават техника.

В голяма търговска верига промоциите включват и безплатна доставка на всички закупени от магазина уреди до дома на клиента - предложението важи до 30 април. Хипермаркетът гъмжи от изгодни оферти за черна и бяла техника, малки електроуреди, компютърна техника, устройства за връзка с интернет и др. В някои магазини пък доскоро предлагаха нови модели таблети с 10 % отстъпка. Другаде залагат на онлайн търговията по празниците. Ако клиентите се възползват от промоциите, при онлайн пазаруване цената им спада с още 5 %. Търговска верига извършва и безплатен монтаж на климатици, е записано в листа с офертите й.

Част от консумативите за озеленяване са снижили цените си наполовина преди Великден. В хипермаркет, специализиран в строителството, предлагат изгодни оферти - "Макси пакет предложения". Промоционални пакети на ниски цени за бизнеса, са другото празнично изкушение.

 

 

Евтиния и при мебелите, но купувачите са кът

 

Тази по-стандартна като цвят и модел спалня е една от изгодните оферти на мебелен магазин, сн. Авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Мебелните магазини в Плевен също предлагат големи намаления по това време на годината. Промоциите вече са започнали и ще продължат до края на май. Надеждите на търговците са с атрактивните празнични оферти да привлечат клиенти. Засега обаче това не се случва, оплакват се от бранша. "Почти никой не влиза в магазина. Хората са с ниски заплати и едва изкараха тежката зима. Каквито и намаления да направим, плевенчани не могат да си позволят подмяна на мебелите, карат си с това, което имат. Единствено интерес проявяват млади семейства, които лека по-лека си обзавеждат жилището. Но и те повече питат и гледат, отколкото купуват", твърди управителка на малък магазин в града, който е на пазара от близо 8 години.

Огромната конкуренция в този бизнес още повече свива продажбите. Главен виновник за това са големите вериги и рекламите, с които те често подвеждат и заблуждават хората, обяснява търговката. При тях промоциите са предимно на цялостните комплекти, а не на единичните модули. По-изгоден е и изборът между това, което има като наличност в търговския обект, защото всяка поръчка на цвят или модел допълнително оскъпява стоката. Мебелните къщи в Плевен предлагат предимно продуктите на русенски и великотърновски фабрики. "Преди години поръчвахме от полски фирми.

 Мебелите им са по-скъпи, но по-качествени и по-стилни, но от доста време насам интересът към тях е много слаб. Сега всичко, което имаме, е българско, защото е по-евтино, а това е основният критерий, по който хората купуват", категорична е управителката.Из мебелните салони в града намаленията варират от 25 % до 50 %, а в известните из цялата страна вериги, от които плевенчани могат да пазаруват в интернет, стигат и до 70 %. Само за 350 лв. можете да си обзаведете цяла стая със спален комплект, но от ПДЧ профили, а не от истински дървен материал. Той включва легло, две нощни шкафчета, гардероб с размери 180/130 см и скрин. Единично легло пък се намира за 45 лв., двойно за 80 лв., а приста с ракла за 90 лв. На по-ниски цени вървят и модерните и луксозни комплекти с нетрадиционни цветове и дизайни, които доскоро не можеха да се намерят за по-малко от 1000 - 1500 лв. В момента част от тях се предлагат за 900-1000 лв. Ако търсите качество и красота едновременно, ще трябва да извадите над 2000 лв. за желаната спалня, но такъв разход е непосилен за повечето плевенчани и тези модели залежават с месеци в магазините, твърдят търговците.

Изгодно се предлагат и кухненските мебели. Цялостен комплект с горни и долни шкафове струва в един от големите магазини в града 270 лв. Пак там трапезна маса с четири стола пък се продава на цена от 180 лв. Холните секции също са на промоции и цените им започват от 200 лв. За 300-400 лв. пък може да се сдобиете с приличен диван, канапе или ъглова гарнитура, а малките табуретки са само по 19 лв. Освен по-ниските цени салоните предлагат и безплатен транспорт и монтаж на модулите на изгодни пари. За тези, които пазаруват на изплащане пък редовно вървят оферти за сключване на договор с отстъпка две вноски.

 

 

Ресторантьорският бизнес леко живна

 

Групите туристи, които вече се забелязват в града, също оказват положително влияние на ресторантьорския бизнес, сн. Авторът

Лора КОСТОВА

След тежката за ресторантьорския бизнес в Плевен зима, в бранша вече се чувства леко, но постоянно увеличаващо се раздвижване. Празните доскоро заведения, които стриктно спазваха тоталната забрана за тютюнопушене, извадиха маси и столове пред витрините си и отново се напълниха с клиенти. Пешеходната зона пак заприлича на едно огромно кафене - просто, защото е най-удобното място в града, където хората се срещат, за да общуват. Кафе с безалкохолно или минерална вода почти навсякъде струва 3,50 - 4,00 лв. На малко места е възможно същата поръчка да е на промоция и да ни излезе 2 лв., а офертата най-често важи до определен час. Най-чести посетители на кафенетата в центъра са майките с малки деца и младежите. Рано сутрин, ако времето позволява, вече се виждат и групички от пенсионери, седнали да изпият по едно кафе на промоция.

Живнаха вече и малките квартални кръчми, в които през топлите месеци клиентелата е почти постоянна. Те се радват на добра посещаемост, защото са сравнително евтини.

Първите маси навън изкараха и малкото останали все още работещи заведения в Кайлъка. Капанчетата около двата язовира също се радват на доста клиенти. В почивните дни, за да си намериш свободна маса, ще трябва дори да поизчакаш. Цените пък са горе-долу същите като в града.

За ресторантите и нощните заведения из Плевен, които са предимно на закрито, ситуацията не е така оптимистична. Някои от тях имат обособени летни градини, които вече са готови за новия сезон. Останалите обаче продължават да търпят сериозни загуби заради забраната за тютюнопушене. Хубавото време не може да спаси бизнеса им, ако този законът не се промени, категорични са от бранша. И все пак, за да оцеляват по някакъв начин, някои ресторантьори вече са предприели ремонти и реконструкции на заведенията си, доколкото това изобщо им е възможно.

Все по-малко стават плевенчаните, които могат да си позволят да вечерят или обядват на ресторант. За подобно излизане човек трябва да си отдели 30 - 40 лв. и то - ако няма определен куверт. Съдържателите на голяма част от изисканите заведения в града вече разчитат само на празниците и семейните поводи като кръщенета, сватби и рожденни дни. За тях топлото време не е фактор, който може да определи клиентелата и печалбата им. Посещенията зависят от джоба на посетителите, който за съжаление е много изтънял и не позволява подобен лукс.


 

 

Нови застраховки пробиват на пазара

 

Инна СТЕФАНОВА

Две нови застраховки срещу риск от финансови загуби се предлагат отскоро на пазара в Плевен. Интересът към тях е голям, защото са свързани със загубата на работна заплата в период на продължаваща криза и с възможността всеки от нас да бъде изхвърлен на улицата

Едната е свързана с изплащане на кредит в случай на безработица. Другата се предлага като самостоятелен пакет. Тя гарантира, че ако ви съкратят, поне за известно време след това ще можете да получавате някаква твърда месечна сума.

От риска да не могат да изплащат задълженията по кредит не е застрахован никой, твърдят застрахователите. Те уточняват, че тази застраховка се предоставя най-често при потребителски и ипотечни кредити. В тежък период за мене застраховката ще е немалка помощ, макар и вноските, които компанията заплаща да са в определен размер, твърди Анна Ангелова, която е теглила кредит преди две години за обзавеждане на жилището си в ж.к. "Дружба". Така тя може да бъде спокойна, че ако бъде съкратена известно време застрахователната компания ще плаща вместо нея месечните вноски по кредита. Ефектът от една такава застраховка е и психологически за мен, казва още Ангелова. Тя е убедена, че подобно на нея много други се чувстват несигурни в бъдещите си доходи.

Застраховката като самостоятелен продукт е ориентирана към нуждите на всички наети лица, които могат да загубят работните си места не по тяхна вина, а заради намален обем на работа, сезонни или масови съкращения. Каквато и застраховка да бъде избрана срещу риска от безработица обаче, тя няма да важи, ако от работното място някой си тръгне сам или бъде уволнен дисциплинарно, уточняват застрахователните агенти. Застраховката няма да е от полза и в случай, че работещият е бил на срочен трудов договор, който е изтекъл или пък е освободен по време на изпитателен срок.

За много хора застраховането е шарлатански бизнес, казват застрахователите. Въпреки това обаче не са малко тези, които знаят, че то все пак е някакъв изход за ограничаване на финансовите "удари" в неприятни и тежки моменти от живота. Твърдят още, че освен алтернативен спестовен инструмент полицата е начин човек да е подготвен за неприятните обстоятелства, които не могат да бъдат предотвратени нито в период на икономически подем, нито по време на криза.


 

 

Само панелки вървят, луксозните жилища нямат шанс за продажба

 

Поля ТОМОВА

Панелни гарсониери в кварталите са най-търсените на пазара на имоти, съобщиха брокери. Цената, която хората са склонни за платят за собствено жилище, е около 10-15 хиляди евро. "Това са клиенти, които нямат собствен имот, най-често млади семейства. На пазара вече не се наблюдават купувачи, завърнали се от чужбина, както беше преди години", казват от агенция "Шанс".

За покупка на жилище най-често хората прибягват до услугите на банките. Въпреки рекламите обаче, кредит се дава изключително трудно, сочат наблюденията на брокерите. Банките прибягват и до хитрост, за да печелят от такси на клиентите. "Ако ти е одобрен кредит от 20 хиляди евро, попълнени са документите, отиваш в банката и ти казват - 15 хиляди е ипотечният кредит, другите пет ще ви се отпуснат като потребителски", твърдят брокери. Тъй като хората са притиснати и вече са одобрени, те приемат и това условие. По този начин обаче са задължени да погасяват не един, а два кредита, като често лихвата по потребителския е по-висока.

Продължава и тенденцията да се продават жилища, купени с кредит, който клиентите не могат да обслужват. Хората са принудени да живеят на квартира, където да плащат 200 лева наем, вместо вноската по кредита, която е 450, казват брокерите. Дори и да се продаде имотът, кредитът продължава да виси на главата на длъжника. "Ако жилището е купено за 50 хиляди евро, а банката го продаде за 20, освен че остават без покрив на главите, хората трябва да издължат остатъка от сумата", поясняват експерти. Макар и с леко понижение, цените на имотите се задържат на почти едно и също ниво вече втора година. Нулев шанс за продажба има при луксозните имоти - мезонети, къщи, вили, сочат данните на брокерите. Техният съвет е собствениците на такива имота да не ги продават, тъй като в момента само ще загубят от това.

 

върни се в НАЧАЛО