СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 16 (26 април 2013 г.)


 

 

Сергей Станишев:

 

При управлението на ГЕРБ страхът от репресии стана ежедневна реалност

 

Борисов и съдружниците му са кредитни милионери, твърди лидерът на БСП

 

Станишев разговаря неформално с много плевенчани, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Страхът от репресии заради политически симпатии се превърна в реалност, която се случва всеки ден у нас. Ето докъде ни докара управлението на ГЕРБ. За да направят национално представително проучване с 1 000 души, социолозите се опитват да анкетират 2 000 души и половината от тях отказват да участват. Появи се факторът страх, който досега не е съществувал. Затова и картината в социологическите проучвания е много изкривена. В едно от тези проучвания 28 на сто от анкетираните казват, че се страхуват от политически репресии", заяви в Плевен лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него е абсурдно в една европейска държава хората да не смеят да кажат коя политическа сила подкрепят, защото могат да бъдат наказани.

"Не са минали и два месеца от оставката на експремиера Бойко Борисов и безобразията по време на неговото управление започнаха да излизат наяве. Скандалите около незаконните подслушвания у нас гърмят в цяла Европа и показват, че държавата ни е превърната в нещо, което се използва за лична употреба. Най-лошото е, че стотици хиляди българи са били подслушвани не за да се пребори престъпността, а за събиране на информация, шантаж и обслужване на нечии бизнес интереси. Повдигнатото обвинение срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров

подсказва, че ръководството на МВР се е превърнало в една организирана престъпна група", смята лидерът на БСП.

По повод призива на бившия премиер кредитните милионери да върнат парите Станишев припомни, че самият Бойко Борисов през 90-те години на миналия век е бил съдружник във фирма "Тео интернешънъл" с Цветелина Бориславова, Румен Николов - Пашата и кандидат-депутат от плевенската листа на ГЕРБ (според осведомени ставало въпрос за Пламен Тачев). Освен че била хваната в незаконно производство на цигари, тази фирма взела кредит от около 1,5 млн. долара и не го е върнала. Борисов трябва веднага да отиде при главния прокурор да даде показания и после да върне парите от кредита, призова соцлидерът.

"Кампания на ГРЕБ пак се гради на лъжи. В предизборната си програма от 2009 г. те обещаваха на българите 200 000 нови работни места, подкрепа на дребния и средния бизнес, периодично индексиране на пенсиите и средноевропейски доходи. Нищо от това не се сбъдна. Най-много съм потресен от цинизма на Борисов с изявлението му, че българските пенсионери са изяли фискалния резерв. Думите му означават, че той смята този разход за ненужен, за прахосване на пари. Явно в него няма никаква човешка чувствителност към това, че нашите родители - 2,3 млн. души, живеят в мизерия", каза още Сергей Станишев.

Той допълни, че ако левицата получи мандат да управлява, първият проблем, който трябва да реши, е да изведе икономиката ни от изкуственото дишане, на което е в момента. БСП има програма, разработена с активното участие на Пламен Орешарски, финансов министър в правителството на тройната коалиция и номиниран лично от Станишев за следващ премиер. Тя предвижда да се спре рекетът върху средния и дребния бизнес, който създава най-много работни места, и с конкретни мерки да му се помогне да заработи отново. Изготвена е и 10-годишна програма за реиндустриализация на България. Това не може да се случи без активното участие на държавата, но не репресивно, както беше при ГЕРБ. Държавата трябва да помага и да развива стратегически проекти като този за АЕЦ "Белене" - с него ще бъдат създадени 6 000 преки работни места на обекта, а косвените ще бъдат около 50 000 и ползата ще е за цялата икономика на страната, смята Станишев.

Сред спешните мерки, които трябва да предприеме следващото правителство, е още в първите седмици на неговото управление да се помогне на обикновените хора в сегашната изключително тежка ситуация. Трябва да се въведе диференцирана цена на тока - според потреблението. Семействата, които са принудени да се ограничават и да пестят всяка стотинка, да плащат по социална тарифа. БСП се ангажира да освободи от подоходен данък най-бедните българи с доход до 310 лв., които са около 1 млн. души. Това ще върне в икономиката и в хората около 350 млн. лв. годишно, които после ще увеличат потреблението. Майчинството пък трябва да догони размера на минималната работна заплата, а детските надбавки да станат по 50 лв. за малчуган.

Тези суми, които предвиждаме, наистина не са големи, но ние не знаем какво ще заварим в бюджета и колко опоскан е той. ГЕРБ трябва да бъде изметен веднъж и завинаги от властта. Не за да дойде БСП на всяка цена, а за да се върнем към демократична държавност, която принадлежи на хората, допълни лидерът на БСП.


 

 

Толерантност и взаимна обич изпълниха зала Катя Попова

 

120 деца от различни етноси събраха в своеобразен букет организаторите от ДПС

 

Най-малките - от Буковлък, бяха и най-нетърпеливите да се изявят с горещ ромски танц, сн. авторът

Облечени в традиционни турски дрехи деца репетираха през всяка свободна минута преди да стъпят на сцената

 

Инна СТЕФАНОВА

120 деца взеха участие в областния кръг на националния конкурс "Букет", организиран от Движение за права и свободи (ДПС) под патронажа на неговия почетен председател д-р Ахмед Доган. Своеобразната надпревара за умения в областта на танците, пеенето, поезията, прозата и театъра събра в плевенската зала "Катя Попова" състави и индивидуални изпълнители, спечелили първите места в проведените състезания във всичките 11 общини на областта. Акростихът БУКЕТ, поставен като име на конкурса, съдържа и посланието му - България в Усмивките и в Културата на Етносите и на Толерантността.

"Конкурсът за автентичен фолклор има за цел да популяризира любовта на младите хора към това, което са. Той ще им даде нова възможност да осъзнаят връзката си с миналото, за да могат да оценяват и настоящето. Изявата е преди всичко израз на толерантност и уважение към всички етноси. Тази година тя съпътства политическия график на ДПС. Като водач на листата на Движението обаче аз съм тук, за да уважа преди всичко участниците и техните родители, а не защото приемам празника на децата като политическо мероприятие", каза водачът на листата за народни представители на ДПС в Плевен Митхат Метин. Той благодари на организаторите и подчерта, че е много важно всеки да е горд от факта, че е български гражданин, независимо дали е ром от Буковлък или турчин от Левски.

Националният финал на конкурса, който ще е в София, ще съвпадне с края на предизборната кампания на ДПС. Идеята е първото събиране на таланти както в Плевен, така и в други селища на страната да стане ежегодна изява. Конкурсите "Букет" имат за цел да повишат интереса на младите към изкуството и традициите на етносите в България, да съдействат за утвърждаването на мултикултурализма в обществото, подчертаха организаторите. Тяхната амбиция е и в препълнената зала в Плевен, и в предстоящите издания на "Букет" да се покаже, че на културните различия не трябва да се гледа като на пречка, а като на възможност за взаимно обогатяване, че чрез традиционната култура на малцинствата може да се отстоява свободата и да се приема другия. "Днес пред демократичната общност отново стои въпросът за духовните измерения на свободата. Отново темата за идентичността е актуална в търсенето на форми за защита, съхраняване и обогатяване", казаха още организаторите от ДПС.


 

 

Отечественият съюз призовава избирателите да гласуват с №5

 

Областното ръководство на Отечествения съюз работи усърдно и последователно за изграждането на съвременна парламентарна и демократична държава със солидарно социално общество, за съхраняване и развитие на духовните ценности. Ние считаме, че управленските структури, Народното събрание и правителството, базирайки се на българското образование и наука, трябва непрекъснато да създават нормативни и финансови условия за развитието на промишлеността и селското стопанство, които да задоволяват нуждите на населението от български стоки, храни и хранителни продукти, конкурентни на световния пазар. Приоритет на управлението трябва да бъде и развитието на всички видове туризъм. Изпълнявайки клаузите на Споразумението за взаимодействие и сътрудничество с Българската социалистическа партия, подписано на 12 април 2013 година, Областното ръководство на Отечествения съюз призовава гражданите на Плевенска област на 12 май да подкрепят Коалиция за България, като гласуват с №5 в интегралната бюлетина!

Областен съвет на Отечествения съюз - Плевен


 

Любомир Петков:

 

Ексуправляващите безогледно и нагло нарушават изборния кодекс

 

Михаил АНГЕЛОВ

"От началото на предизборната кампания ГЕРБ в Плевен безогледно и нагло нарушава изборния кодекс. Брошурите на листата на тази партия бяха поставени на видно място на входа на сградата, в която е областната държавна администрация. Плакатите за предизборните мероприятия на ГЕРБ са опасали целия град. Хората им ги лепят където им падне, въобще не се съобразяват с определените от общинската управа места за предизборни агитационни материали. Щом партията, която е управляваща в община Плевен, не спазва наредбите и законите, какво остава за останалите политически сили", заяви през седмицата общинският председател на БСП Любомир Петков.

Според него предизборната кампания е била опорочена още преди официалния й старт. Новоизбраният кмет на Пелишат Петър Йочев от ГЕРБ издигнал в центъра на селото знамето на своята партия, редом до флаговете на Република България и на Европейския съюз. "След като се вдигна шум в медиите за този нечуван цинизъм, който е гавра със символите на страната и на ЕС, партийното знаме беше прибрано. Това обаче се случва в една кампания, в която водачът на листата на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че ще бъдат изключително скромни и позитивни към хората", каза още Петков.

Въпреки че е доминирана от представители на ГЕРБ, Районната избирателна комисия (РИК) била длъжна да се самосезира и да санкционира нарушителите на изборния кодекс. Това ще е тест дали РИК наистина е готова да проведе честни и демократични избори в региона. Ако тя не реагира, общинската организация на БСП ще подаде сигнал за извършените нарушения, допълни нейният председател.

Плевенските социалисти настояват още да се направи проверка има ли наложени глоби на шофьорите на тежките машини, които нагазиха пешеходната зона и докараха оборудването за сцената и митинга на ГЕРБ миналата сряда. Поразиите от престоя им по плочките на площада били очевидни. Заедно с тях в пешеходната зона паркирали и автомобили на НСО и частни джипове.

"На този митинг-концерт плевенчани с очите си видяха как се прави предизборна кампания с държавни средства. Сигурен съм, че са си направили изводи", допълни Любомир Петков.

За концерта си на централния площад в града на 17 април партия ГЕРБ е платила на общината 50 лв. Сумата включва и разходите за ползваната ел. енергия, съобщи кметът проф. д-р Димитър Стойков.

 

 

върни се в НАЧАЛО