СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 16 (26 април 2013 г.)


 

 

Гробищните паркове се превърнаха в свърталища на крадци и наркомани

 

Всяка сутрин намираме спринцовки и натрошени бутилки, твърдят гробарите

 

Без охрана на Горноплевенските гробища цари разруха, сн. Авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Скитници, цигани, изгубени души бродят изгробищните паркове и търсят храна или пък някакви преносими вещи, които да изтъргуват на черно. Храната е оскъдна, преди тях вече са минали бездомните кучета, внимателно следят отстрани оттеглянето на опечалените от гроба и веднага го нападат. Светилници, вази, парчета мрамор, венци и прясно засадени цветя, изтръгнати заедно с луковиците, са сред плячката на крадците, които оскверняват паметта на покойниците. Какво от това, че посегателството над Града на мъртвите е грях. Гладът е по-силен от всичко.

Бум на кражбите в гробищен парк "Чаира" и на Горноплевенските гробища до кв. "Мара Денчева" е отчетен през последната година. От две години на Горноплевенските гробища няма никаква охрана, човешкото присъствие тук се изчерпва с двама гробари. Надниците им са толкова скромни, че са принудени да работят на няколко места едновременно. Въпреки трудностите, хората полагат усилия и се грижат за парка. "За почистването е наета общинска фирма, камерите бяха поставени от частна фирма, но и те не помагат много. Няма наказани за кражбите от гробището досега", разказва Михаил Панов, който от десетина години е гробар.

В момента средствата за издръжка на гробищните паркове са толкова оскъдни, че персоналът бил принуден да плаща от джоба си много от разходите. Гробарите не разполагат с работно облекло, нямат маски и ръкавици.

 По-старите работници си спомнят онези добри времена, когато всичките им разходи са били покривани, а заплатите им са били в пъти по-високи от сега. Ако гробарите успяват да изкарат някой лев отгоре, то е заради щедростта на опечалените, които им плащат, за да поддържат гробовете на близките им.

Не е на ниво чистотата дори след масовата кампания "Да изчистим България за един ден". Репортерска проверка установи, че между гробовете продължават да се мяркат пластмасови шишета, хартии, изсъхнали листа и клони. Пътищата до парковете са разбити, навред зеят огромни дупки, а пък от общината все обещават да осигурят пари за ремонт. Гробарите разказват, че нощем се събирали наркомани, вдигали врява и чупели бутилки в паметниците на мъртъвците. "Гледката е ужасяваща, наложително е да се вземат мерки. Всяка сутрин намираме стъкла, спринцовки, остатъци от храна и разпилени хартии", потресени са гробарите.

От общината обясниха, че тяхната фирма "Паркстрой" се грижи за чистотата на гробищните паркове. Охрана трудно можела да се постави, тъй като хората се страхували да пазят тези райони и разчитали на по-високо заплащане. Вариантът, който се обмисля, бил свързан със създаването на мобилни групи, които да обикалят гробищните паркове.

"Проблемите дойдоха след като общинската фирма "Обредни дейности" беше продадена. Сега частни фирми са заети с дейностите в гробищните паркове. Охраната ни излиза твърде скъпо", обясни председателят на общинския съвет Дарин Ангелов. Той обаче "успокои" плевенчани с новината, че в програмата за ремонти са заделени пари за попълване на огромните дупки по пътищата към гробищните паркове.


 

 

Зеленогорски асфалтирал улици без да плаща

 

Ани ПАВЛОВА

Драстични нарушения в използването на парите от приватизацията са извършвани по време на управлението на бившия плевенски кмет Найден Зеленогорски, става ясно от отчет на специалната временна комисия, излъчена от общинския съвет и извършила проверките. Неин председател е съветничката от ГЕРБ Любка Костова, а членове - Христомир Христов от "Гергьовден", Илиян Йончев и Димитър Кочков от БСП и Красимир Атанасов от "Атака". Комисията е установила хронична задлъжнялост на инвестиционен фонд "Приватизация" към търговски дружества за обекти, изпълнени през 2009 и 2011 г. Констатирано е, че всяка година, считано от 1 януари 2009-а, фондът е бил на червено поради превишаване на разходите за обекти, надхвърлящи значително постъпилите средства по извънбюджетната сметка, обслужваща фонда. Основно несвоевременно са разплащани дължимите суми към общинските фирми "Инжстрой" ЕООД и "Паркстрой" ЕООД, като някои плащания са забавяни повече от 3 години.

От извършения преглед и анализ на отчетните документи комисията е стигнала до следните изводи: лошо и неефективно управление на фонда, довело до продължителна и трайна задлъжнялост към външни изпълнители и цитираните общински фирми; некоректно и неинформирано за местната общност включване в годишните програми за насочване на бъдещите постъпления по фонда на неразплатени обекти, изпълнени през предходни години; липса на достатъчни и ефективни контролни процедури, довели до поемане на задължения и извършване на разходи без финансова обезпеченост.

Към 31.12.2012 г. неразплатени са общо 510 524 лева, в това число за обекти, изпълнени през 2009 г. - 316 546 лв., за обекти от 2011 г. (годината на последните местни избори - б. р.) - 119 077 лв. Според анализа неразплатените суми са основно към "Инжстрой" - задължение в размер на 406 543 лв. по фактури от юни и юли 2009 г. За извършен ремонт на бул. "Христо Ботев" и улиците "Неофит Рилски", "Мануш войвода" и улици в ж. к. "Кайлъка", гр. Славяново и с. Гривица не са изплатени 316 546 лв., а за ремонт на други улици в Плевен и облагородяване на гробищен парк "Чаира" - още 89 977 лв.

През 2009 г. са отчетени постъпления по извънбюджетната сметка на фонда от 3 033 100 лв., а извършените разходи по документи и обекти за същия период възлизат на 1 685 301 лв., т. е. задълженията към изпълнителите са до размера на постъпилите приходи и няма причина да не бъдат разплатени. Независимо от това към 31.12.2012 г. са останали неразплатени 945 069 лв., в т. ч. 924 624 лв. към "Инжстрой". От натрупаните задължения 608 143 лв. са изплатени през 2010 г., 20 379 лв. през 2011 г. и към 31.12.2012 г. са останали дължими 316 546 лв., констатира комисията.

По-нататък в отчета си проверяващите изнасят още нередности, допуснати по време на властването на Найден Зеленогорски. В резултат на неефективното управление на фонда често е имало недостиг на средства, които са били допълвани с временни заеми от бюджета на общината, от фонда за покриване на разходите по приватизацията, както и от общинските търговски дружества. През 2008 г. са предоставени временни заеми от общинските фирми в размер на 328 000 лв., които са използвани за разплащане на обекти през 2009 г. Същите е трябвало да бъдат възстановени в края на 2009 г., но и към момента все още не са върнати. Най-крупният кредитор на общината е "Тролейбусен транспорт" с 230 000 лв., става ясно от отчета.


 

 

Максим Горанов:

 

Митко Щерев ни съди, защото не успя да патентова името Диана Експрес

 

В двата състава на Диана Експрес разликата е само липсата на Щерев. Това прави ли я фалшива?

 

Мая ПАСКОВА

Със свое решение от 11 април т. г. Плевенският окръжен съд осъди пианиста на "Диана Експрес" Валери Конов на сумата 2 500 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от нарушение на авторските права на Митко Щерев като композитор и автор на аранжиментите на 8 песни от репертоара на групата. Според ищеца въпросните песни са изпълнявани на площадите в Плевен, Долни Дъбник и Свищов, на концерти в Пловдив и Варна, Канада и САЩ, след изричната му забрана за това. На 13 май в Софийския окръжен съд за кражба на интелектуална собственост трябва да се явят Максим Горанов и Цветан Банов, а на 30 май Николай Райков ще се изправи пред Окръжния съд на Бургас. Факт е, че най-ощетена от конфликта е публиката, която няма как да слуша в изпълнение на живо любимите си парчета - подобна забрана освен "Диана експрес" има и Лили Иванова. Кога и защо обаче започва всичко? За разяснение и коментар потърсихме китариста на групата Максим Горанов.

"Съдебната активност на Митко според мен се дължи на факта, че не той е притежател на правата върху името на групата. Той води поредица от дела срещу нас във връзка със забрана да се изпълняват негови песни - тези, които ние заедно сме създали, заедно сме направили хитове и които са част от нашата младост. В многобройни публикации в медиите той говори за кражба на авторски права, нарича ни крадци. Според Закона за авторското право и сродните му права в България, кражба на музикално произведение има тогава, когато някой го присвои и издаде на носител или го регистрира на свое име. Никой от нас не е направил нещо подобно с песните на Митко Щерев, категоричен е Горанов. - Ако марката "Диана Експрес" беше защитена от Митко, щяхме ли ние да платим и да купим патента, щяхме ли да бъдем притежатели на патента? Просто "Диана Експрес" до този етап не е имала никакво значение за Митко Щерев. Заради този пропуск той сега иска да обвини нас, че сме откраднали името. Но то дефакто не е било на никого."

Горанов разказа, че през 2004 г. най-неочаквано Митко Щерев изтъква здравословни причини и напуска групата. "Тъкмо бяхме записали албума "Ябълката на греха" и групата беше в подем. Опитахме се да повлияем на Митко и да не спираме дейност, защото имахме предплатени концерти и всеки от нас щеше да понесе загуби. Той не се съгласи и след около две седмици започна работа с Лили Иванова, след 5 - 6 месеца се скара жестоко и с нея. Шокът за всеки един от нас беше пълен. След като се поуспокоиха нещата, с момчетата решихме да продължим. Тогава поканихме нашия колега Валери Конов, с когото преди бяхме работили в група "LZ", припомня предисторията на конфликта китаристът.

Съжалява, че точно уважаемият съд в родния му град е взел такова решение при положение, че Митко Щерев е имал двама свидетели, единият от които - Илия Ангелов, изобщо не е присъствал на концертите, за които свидетелствал. Другият му свидетел - Красимир Левашки, признал пред съда, че Щерев му е подарил телевизор. "Нашите двама свидетели казаха недвусмислено, че тези песни на горепосочените концерти не са изпълнявани. Въпреки това съдът взе страната на Митко и осъди Валери Конов да плати половината от поисканата от Щерев сума. Втората инстанция ще бъде в Апелативния съд във Велико Търново и се надяваме тогава тези неоспорими доказателства да бъдат достатъчно ефективни пред съда", допълва Горанов.

Относно авторските права върху песните, Максим Горанов изнесе любопитен факт: "Аз и колегите ми се почувствахме дълбоко засегнати от твърдението, че сме крадци. В случая обаче крадецът вика: Дръжте крадеца. Всъщност най-големият хит на Митко Щерев - "Осъдени души", е взаимстван от известната опера на Верди "Риголето". Всеки меломан ще открие пасажа в арията на Джилда. А точно Лили Иванова направи тази песен хит. В творчеството на Митко, без да конкретизирам, има и други такива песни. Когато му дойде времето, ще го поднесем систематизирано".

Музикантът не може да си обясни и какво значи "фалшива" "Диана Експрес". "Митко и Илия въртяха участия на плейбек по пианобарове, а "фалшивата" група изнасяше концерти в най-големите градове на Америка, в това число на Бродуей - единствената българска група с концерт там. А това са момчетата от "Диана Експрес", с които той е работил от 2002 до 2004 г., цял албум сме записали с тези хора, само Валери Конов е на мястото на Щерев", казва китаристът. Максим Горанов е категоричен, че подобни спорове са само губене на време и енергия. "Ние имаме с какво да се похвалим за времето, през което не работим с Митко Щерев. С новата стара група "Диана Експрес" ние ще продължим да изпълняваме прекрасния двоен албум, който направихме, и този с Джон Лоутън и сме щастливи, че хората харесват новите ни песни. Митко може да създаде своя група и да я нарече както пожелае, но тя не може да бъде "Диана Експрес", нито пък да изпълнява нашите нови песни", допълва той.

 

върни се в НАЧАЛО