СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 16 (26 април 2013 г.) 

Гласуваме само с лична карта, зелен паспорт или удостоверение от МВР

 

По настоящ адрес може да се упражни вот след искане, подадено до 27 април

 

Ани ПАВЛОВА

На 12 май избирателите ще могат да се легитимират пред секционните избирателни комисии само с лична карта, зелен паспорт - за родените до 31 декември 1931 г., или с удостоверение, издадено от МВР. Не се допуска гласуване с шофоьорска книжка или задграничен паспорт, напомнят от Районната избирателна комисия в Плевен.

Ако личната карта е с изтекъл срок, повредена, изгубена, унищожена, открадната или в е процес на издаване, избирателят трябва да представи оригинално удостоверение, издадено от съответното районно управление на МВР. Звената "Български документи за самоличност" ще съдействат на хората, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден. В седмицата преди провеждането на изборите ще бъде създадена необходимата организиция. На тези, които вече са подали заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или пък ще бъде издадено удостоверение, с което могат да гласуват.

Гражданите лично трябва да подадат искане за издаване на такова удостоверение в Областната дирекция на МВР в Плевен за дните между 7 и 11 май от 08,30 ч. до 17,30 ч. и на 12 май от 08,00 до 17,00 ч.

Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя. В случай на подадено по постоянен адрес заявление за лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от обявения постоянен и настоящ адрес на лицето.

Удостоверението за гласуване се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден - 12 май 2013 година. Избирателите с регистриран настоящ адрес в друго населено място могат да гласуват в него, ако направят искане за това пред общинската администрация по настоящият им адрес в срок до 27 април т. г.

В деня на изборите застъпниците на кандидатски листи ще носят обозначителни знаци - бадж, широк 90 мм и висок 55 мм. В баджа се поставя информационна табела от бял картон, на която с главни букви с черен цвят е изписано "ЗАСТЪПНИК".

Представителите на партии, коалиции от партии и инициативни комитети в изборния ден носят обозначителни знаци - бадж със същите размери и бяло картонче, на което с главни букви с черен цвят е изписано "ПРЕДСТАВИТЕЛ", а под него с главни букви с черен цвят - кого представляват. Застъпниците на кандидатски листи и представителите на политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети, които носят отличителни знаци извън одобрените, ще бъдат отстранявани от избирателната секция с решение на съответната избирателна комисия.


 

 

Рисунки и макети ще гостуват на Военния клуб,
сн. училищен архив

Зеления двор на училището рисуват в "Отец Паисий"

 

В Панаир на социално-педагогическите практики и идеи в областта на гражданското образование участие ще вземе ученическият съвет при начално училище "Отец Паисий" в Плевен. Ще бъде презентирана дейността по планиране и организиране на благотворителния базар, проведен преди 4 месеца. Целта на кампанията беше да се наберат средства за поставяне на пейки, изграждане на цветни кътове и озеленяване на училищния двор. След успешно приключилата акция, ученическият съвет обяви конкурс за идеен проект на тема "Моят зелен, чист и приветлив училищен двор". В него участваха 47 ученици с индивидуални и групови рисунки и изработка на макети. Сега те са изложени във фоайето на НУ "Отец Паисий". Изложбата ще гостува на 27 април във Военния клуб на щанда на училището.

"BG Север"

 


 

 

Разясняват ни как да разпознаваме инсулта

 

Кампанията е насочена предимно към по-възрастните, сн. Лора Генчева

Информационна кампания "Разпознай инсулта. Действай бързо!" се провежда тази седмица в дните от понеделник до днес, 26 април, между 09:00 ч. и 15:00 ч. на територията на 5 диагностично-консултативни центъра в града. Специално обучени екипи от студенти по медицина от Медицинския университет в Плевен консултират гражданите как да идентифицират възникването на инсулта и какво трябва да направят, за да намалят тежките последствия. Първите симптоми са промяна на устните ъгли и затруднения в говора.

Кампанията има за цел да повиши осведомеността на обществото относно възможностите за прилагане на спешна терапия, която може да намали значително риска от инвалидизация при пациентите с остър исхемичен инсулт. Инициативата е насочена към рисковите групи на възраст между 45 - 65 години и техните семейства, колеги и хора, които биха могли да се окажат в близост до тях при получаването на исхемичен инсулт.

Случаите на инсулт в България през 2012 г. са били 50 783. Засегнати са най-много хората над 55-годишна възраст - 46 248 души, от които 21 954 мъже и 24 294 жени. Във възрастовата група 35 - 55 години броят на случаите е 4 343, а при най-младите на възраст под 35 години - 192.

"BG Север"


 

 

Само Васко Цонев (вдясно) дойде да си получи плакета, сн. Ангел Атанасов

Наградиха коиловските братя за заловените френски командоси

 

С плакети за проявена доблест и защита на националната сигурност на страната коалиция "ГОРДА България" отличи през седмицата братята Слави и Васко Цоневи и полицая Румен Цветанов. Тримата сгащиха в землището на Коиловци петима френски командоси в нощта срещу 16 октомври м. г.

На награждаването присъства само Васко Цонев. Оказа се, че брат му Слави има здравословни проблеми. По обясними причини не дойде и Цветанов - той е полицейски служител и не може да участва в политически мероприятия. Плакетът беше връчен от Цончо Колев, шеф на щаба за борба с изборните измами на ПП "Свободен народ".

"BG Север"

 


 

 

Баба отнесе 1 000 лв. глоба за обида на бившия си зет

 

79-годишната Хр. Ц. от Червен бряг отнесе 1 000 лв. глоба, защото преди година и половина на пазара в града нарекла Н. Н., бивш съпруг на нейната внучка, "глупак" и "нещастник". Местният районен съд преценил, че административното наказание е достатъчно за нанесената обида и освободил бабата от наказателна отговорност.

Хр. Ц. и тъжителят Н. Н. били в лоши отношения от доста време. Пенсионерката претендирала да й бъде върната сума от 7 000 лв., която била дала в заем на своята внучка и тъжителя още преди раздялата им. Когато на 15 ноември 2011 г. срещнала на пазара своя ексзет, тя изсипала върху него куп обиди. След скандала Н. Н. решил да си търси правата по съдебен път. Стигнало се дори до съдебно-психиатрична експертиза, която установила, че пенсионерката няма психични отклонения. "BG Север"


 

 

Песните на Франция и България огласиха зала "Катя Попова

 

Песни от различни жанрове на български и френски поднесоха на плевенската публика в зала "Катя Попова" хор "Мели-Мело от френския град Шатобрион и смесен хор "Емил Димитров към читалище "Цветан Спасов - Плевен. Над 50 любители на песента от двата хора изпълниха 20 произведения от различни епохи, показващи творческия натюрел на формациите. Проектът "С песните на Франция и България е реализиран от читалище "Цветан Спасов.

Хор"Мели-Мело е дирижиран от Катрин Диама, преподавател по класическа китара в Музикалното училище на град Шатобрион. Интересното е, че в Плевен живее основателят и първи диригент на хора - Жан Моние, който сега е в състава на смесен хор "Емил Димитров.

Плевенският хор е създаден преди 45 години, а от 30 години негов диригент е Димитър Занов - цигулар, оркестрант във филхармонията, преподавател в НУИ "Панайот Пипков, художествен ръководител на вокални групи и хорови формации. Доайен на хоровата формация е Пенка Ненова, която на 24 май ще навърши 90 години. "BG Север"


 

 

Шест месеца затвор за измама с пържоли

 

Мъж, който измамил собственици на заведения с оферта за евтини пържоли, ще лежи шест месеца зад решетките при първоначален строг режим. Това реши миналата седмица на свое заседание Районният съд в град Левски. Измамникът Р. А. предложил свинска мръвка на цена по пет лева за кило на първия кръчмар. Поискал му 117 лева още преди да е доставил стоката, която щяла да бъде докарана всеки момент от Белене. Човекът дал парите, но не получил обещаните пържоли.

Дни по-късно по същата схема Р. А. измамил и собственичка на заведение в Белене. Отново предложението било за свински пържоли по пет лева за килограм. Жената обаче се изръсила само с 20 лева, защото нямала повече. След подаден от ужилените сигнал измамникът бързо бил разкрит от униформените и година по-късно е изправен пред съда.

Магистратите в град Левски смятат, че на престъплението на Р. А. трябва да се гледа като на рецидив. "BG Север"


 

 

Изтича срокът за данъчните декларации на физически лица

 

30 април е крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица. От приходната агенция съветват гражданите да не чакат последния възможен момент, защото ще трябва да чакат на опашки. През първите 3 месеца на т. г. в плевенския офис на НАП са приети общо 6632 броя декларации за доходите по чл. 50 от ЗДДФЛ, което е със 150 повече от предходната година и се дължи на ръста на подадените по интернет декларации.

Ако документите са подадени чрез интернет, се ползва отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне. Документите могат да бъдат подадени и на място в офисите на НАП в страната, както и по пощата с обратна разписка и в някои пощенски станции срещу входящ номер.

"BG Север"


 

 

Уличните децибели не били опасни за здравето на децата

 

Шумовото замърсяване в района на плевенските училища "Цветан Спасов" и "Йордан Йовков" не може да повлияе върху здравето и поведението на децата, които се обучават в тях. Това е установило проучването, проведено от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен. В него са участвали 120 ученици на възраст 13 - 14 години от двете училища. Проучването е включвало измерване на нивото на уличния и проникващия шум, аудиометрични изследвания за слуха на децата и специален тест за степента на агресивност в поведението им.

В района на "Цветан Спасов" е установено, че средните нива на уличния шум са 67 децибела, при граничната стойност 60 децибела на оживено място. Нивото на проникващия шум при затворени прозорци в класните стаи пък било 43 децибела. При направения преди пет години цялостен ремонт на сградата на училището били взети мерки за по-ефективна шумозащита. В училище "Йордан Йовков", което е в по-тих квартал на града, средното ниво на уличния шум е 52 децибела, а на проникващия - 39. След измерването на слуха на учениците не са установени отклонения, съобщиха от РЗИ. "BG Север"


 

 

Петкратно се увеличиха заболелите от варицела

 

Близо пет пъти са се увеличили регистрираните случаи на варицела в Плевенско в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи началникът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" доц. д-р Цеца Дойчинова. За първото тримесечие на т. г. по данни на Епидемиологичен отдел на РЗИ - Плевен, в областта са регистрирани 841 заболели, като за град Плевен те са 715. От тях са хоспитализирани 18 болни, 4 от които са деца до 1-годишна възраст. Само от началото на април 2013 г. новозаболелите са 331.

Варицелата или както е по-известнa "едра шарка" е едно от най-разпространените инфекциозни заболявания. Може да предизвика сериозни усложнения като варицелна пневмония, церебелит, варицелен енцефалит, тромбоцитопения, а също така и да засегне черния дроб, сърцето и бъбреците. При проява на първите симптоми е задължително веднага да се консултирате с инфекционист, съветват специалистите. "BG Север"


 

 

Зов за помощ

 

Венелин Веселинов Иванов e само на 21 години от Плевен, но вече е принуден да се бори с изключително тежко заболяване - Сарком на Юинг (тумор на костите).

Всичко започва миналото лято, когато Вени усеща болки в коляното. Лекарите в България назначават нагревки и рехабилитация, смятайки, че става дума за травма. В началото на тази година болките се засилват, кракът се подува и при по-щателни изследвания се установява, че става въпрос за тумор на костите, известен като Сарком на Юинг.

В началото на април Вени замина в турската клиника Анадолу Медикъл Център в Истанбул, където му бяха направени пълни изследвания и му беше назначена химиотерапия като начало на лечението. След 4 процедури следват контролни прегледи и още 10 процедури химиотерапия. След това лекарите ще могат да преценят дали да продължат с лъчетерапия или с операция за отстраняване на нетипичните клетки.

Процедурите са 14 и трябва да се правят на 21 дни в продължение на 1 година. Стойността на една процедура е 3 500 евро.

Към момента Венелин трябва да събере 50 000 евро.

Повече информация можете да получите на тел. 0878 67 32 70 и 0886 80 52 85.

 

върни се в НАЧАЛО