СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 16 (26 април 2013 г.)


 

 

Наш фотограф снимал сватбата на фолк певицата Емануела

 

Жоро Енчев се трепал цял ден, в късния следобед примрял от глад

 

Жоро в работна обстановка, сн. Даниел Рачев

Мая ПАСКОВА

Плевенчанинът Георги Енчев, който освен актьорски талант има и фотографски нюх (прилаган успешно в собственото му студио за фото, видео и графика), влезе в светските хроники на национално ниво - макар и зад кадър, но като фотограф по време на сватбата между фолк певицата Емануела и нейния любим Никола. Както вече се изписа и изговори достатъчно по медиите, церемонията се проведе в студиото на предаването "Къртицата".

Жоро е поканен за асистент на фотосесията от Даниел Рачев - български фотограф от световна величина, който се занимава професионално със снимане от 18 години, снимал е много модни дефилета както в България, така и по света. 10 години е работил в Лондон и е акредитиран от London Fashion Week. За него може и да е било ниска топка, но за мен беше голямо предизвикателство, признава Жоро Енчев. Сред "звезди", макар и родни, нестандартна сватба в нестандартна обстановка - всичко това е било вълнуващо преживяване за плевенския фотограф. В началото трябваше да снимаме отдалече, за да не влизаме в кадъра на камерите, които заснемаха сватбата. Затова нямаме хубави снимки от размяната на пръстените, първата целувка, подписването. Но пък заснехме цялата хронология на сватбата", разказва той. Най-художествени са се получили снимките от подготвянето на булката сутринта. Жоро твърди, че не бил нужен много грим, за да се получи желаният ефект. Емануела е много ефектна, изненада ме. Има светли, сиво-зелени очи, които са като стъкла и изчезваш в тях. Освен това тя е много емоционална, което помага на фотографа", споделя впечатленията си той. Все пак не бива да се пренебрегва фактът, че на събитието са присъствали хора, които знаят как да се държат пред камера. Имаше гости, които с космите на гърба си усещаха фотоапарата и веднага започваха да позират, впечатлен е той.

Хем на работа, хем на сватба, Жоро се оказал в ситуацията "Вода гази, жаден ходи". На крак от 9 сутринта с "пълно бойно снаряжение" и изтощен от напрежението, в късния следобед огладнелият фотограф се престрашил да опита от менюто на коктейла с надеждата никой да не го забележи. Но мигновено попаднал в кадъра на чуждите камери и прегрешението му станало достояние на всички зрители на предаването, голяма част от които приятели и познати.


 

 

 

Дългоушко украсява и търговските витрини

 

Великденският заек отново превзе сергиите

 

Лора ГЕНЧЕВА

Множество сергии с всевъзможни великденски украси и джунджурии са завзели главната улица на Плевен от няколко седмици насам. По-хладната пролет не попречи на търговците отрано да изложат стоката си в очакване на съвпадналите тази година празници - Великден и Гергьовден, и на предшестващите ги този уикенд Лазарица и Цветница. Основен символ на светлите християнски празници сред шаренията на импровизираните щандове е заекът. Всякакви модели и размери на дългоушкото могат да се видят и по витрините на повечето магазини в града - сламени, шоколадови, дървени, от плат или хартия, пластмасови и най-модерните - царевични. Цените им пък започват от лев и стигат до 20 лв. Малко хора обаче знаят защо всъщност зайчето се приема за символ на Великден. В традиционните вярвания то се свързва с плодородието и изобилието. Освен това съществува германска легенда от ХIII век, според която великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на богинята на плодородието Еостра. Веднъж тя я превърнала в див заек, но тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Традиционно като всяка година сергиите изобилстват и от най-различни шарени пиленца, кокошки и петли. Много от тях са китайско производство, но все повече са и ръчно изработените украси, които напоследък са предпочитани.

 За Лазарица и Цветница пък са изложени безброй пъстри кошнички и венчета за малки и по-големи лазарки. Великденските сламени треви от всякакви цветове, върху които да се поставят боядисаните яйца, също шаренеят сред празничната украса. Голямо е и разнообразието от всякакви бои, кристали, ваденки и картинки за разкрасяване на яйцата.

Новото, което тази година привлича погледите на плевенчани, са панерите и различни други празнични сувенири, които са изплетени от листа на царевица. Техните цени са малко по-високи, но за сметка на това са нещо по-различно от обичайните и масови за всеки Великден китайски джунджурии.


 

 

 ДА ПОЧЕРПЯТ!

 

Доц. Гайдарова празнува без шум и фойерверки

 

"Аз не отдавам голямо значение на рождения си ден, но и тази година най-близките ми настояват да го отпразнуваме. За това ще ги заведа вечерта на 29 април в ресторант", каза за "BG Север" доц. Радка Гайдарова. Началничката на Втора психиатрична клиника (жени) се интересува повече от духовното, не толкова от материалното. Тя иска да посрещне личния си празник без излишен шум и фойерверки, без излишна показност, а скромно и с хора от най-тесния й кръг.

 

 

 

 

Майя Ананиева отбелязва 3 в 1 на Първи май

 

Освен рожден ден, на 1 май художничката и ръководител на арт школа "Колорит" Майя Ананиева, има имен и сватбен ден. Три в едно ще бъде и тържеството, което ще организира със семейството си в новия им дом. Ще почерпи с печено агне - традиция, създадена от дядо й и баба й. Когато съм се родила в Писарово навръх 1 май, манифестацията е преминавала пред родилния дом в центъра на селото. Майка ми, която беше учителка, ме е показала на балкона и всичките й ученици са я отрупали с красиви лалета. Така пък остана традицията на този празник любимите ми хора да ми поднасят лалета", разказва още художничката.

 

 

 

Адриан Филипов няма време за шумен купон

 

За шумен купон на 26 април актьорът от плевенския театър Адриан Филипов едва ли ще намери време. След две представления на наша сцена, той ще има само няколко часа да приеме поздравленията, респективно целувки и подаръци, от колеги, приятели и близки. Защото на сутринта с бистра глава и много енергия ще отпътува за Варна, където усилено репетира в новата постановка на Стайко Мурджев. Изобщо не се оплаква от ангажиментите си и вече е свикнал да играе в два града едновременно. Дори си пожелава нови творчески предизвикателства. И това, без което не би могъл да ги осъществи - здраве.

 


 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За политическия тепегьозлък

 

Стефан КРЪСТЕВ

Ценя времето си и ми се случва да се храня пред телевизора. Но май ще трябва да променя навиците си, поне докато минат изборите. С рекламите за хапчета против диария, дамски превръзки и медикаменти за превенция на правилното функциониране на простатата някак успях да свикна. И аз не знам как, но с годините явно човек може да се пригоди и ако не да се чувства комфортно, то поне да живее, просто да живее според условията.

Някои предизборни клипове обаче ми идват в повече. Разваля ми се апетитът, започва да ме мъчи гадене, а и рискувам да се задавя, неволно отправяйки някоя благословия към тепегьоза на екрана. Безспорен фаворит в противното ми е Иван Костов. Сега започна да се показва загрижен към социалните проблеми. В клиповете си е толкова загрижен за неща, които преди време бяха "левичарски манипулации", че май се оказва по-левичар и от най-левичарите. Жена се оплаква, че токът й скъп и Иван Костов със сериозен тон й обяснява, че лично ще разреши проблема. Момиче са оплаква от безработицата, Иван Костов окуражително отговаря така, че още малко ще изкара тази безработица свой личен проблем, който, разбира се, знае как да реши.

Да, същият Иван Костов, който казваше: "каиша, стягайте каиша". Същият, който при изтъкване на какъвто и да е било социален проблем, вдигаше ръце и казваше: "ами не може като при комунизма". Независимо дали е затваряне на училище, неспособност на родителите да купят учебници на децата си, замръзване на майка в преспите между две села - за да спести пари за закуски на малките си, не се качила на автобуса, а тръгнала пеша. Същият, при чието управление се затвориха най-много предприятия и се съкратиха най-много работници. Понеже било "приватизационен процес". Същият, при чието управление славещите го като божество фанатични привърженици създадоха и разпространиха мантрата: "Щом си беден, значи си некадърен, щом си без работа, значи си мързелив". Същите, които създадоха и разпространиха една друга мантра: "Ученето не е направило никого щастлив" и сега берем последиците й с едно от най-неграмотните и най-ниско квалифицирани населения в ЕС. А неквалифициран човек е трудно да си намери работа. Мога да напомня още много, много. Да се разровя и да открия точни изявления, с които Иван Костов нарича "нормални" всички тези неща, които сега изтъква като проблем, но не си заслужава. Той разчита на слабата памет на своя избирател, той се отнася към тези, които трябва да му гласуват доверие, като с идиоти. Имам различно от неговото отношение към българина. Знам, че помни повече, отколкото си мисли Иван Костов, и подобни предизборни клипове изобщо не ме тревожат. Те са си автогол.

Това, че не ме тревожат, съвсем не означава, че не ме дразнят и дори отвращават. Безсрамието е по екраните, и то е истинско безсрамие, а не като това на Азис или някоя друга поп звезда - краен десничар да се прави на социалист само защото идеите, с които облъчваше населението си преди години, вече не минават.

 

 


 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО