ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

 

Румен Петков:

 

Оставката ми е продиктувана от стремеж за повече държавност

 

Плевенчанинът дава на съд клеветниците, според него те са безбъдници

 

Министърът благодари на своите съграждани за тяхната съпричастностПоля ТОМОВА

С лозунги "Румене, ние сме с теб!", скандирания "БСП" и продължителни аплодисменти Румен Петков бе посрещнат в Плевен в понеделник вечерта. Зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" се пукаше по шевовете от стотиците членове и симпатизанти на БСП, дошли да изразят подкрепата си към своя съгражданин. В салона присъстваха и социалисти от всички общини в областта.

Решението за оставката ми е лично и е продиктувано от стремеж към повече държавност, заяви в емоционално изказване пред множеството Румен Петков. Ситуацията в страната е напрегната, в политически план в известен смисъл кризисна и това налага определени решения, добави той. МВР има нужда от реформа, а атаките срещу мен ще осуетят истинския политически дебат за реформиране на министерството, каза още министърът в оставка. Пред плевенчани той отново заяви, че през последните седмици клюката, клеветата и лъжата в България са с висока степен на чуваемост. "Основните "говорители" на клюката и на клеветата са пет-шест души. Въпросът е струваше ли си заради тези в немалка степен нечистоплътни хора да направя тази стъпка. Моята позиция от гледна точка на стабилността на държавата, на управлението, от гледна точка за създаване на условия за един дебат, който да е с възможностите и потенциала да направи оценка, но и с ресурса да очертае перспективите пред един толкова чувствителен сектор, какъвто е МВР, е "да - струваше си", каза Петков.

Той заяви, че за последните две години и половина МВР има постигнати сериозни успехи и резултати, които не бива да се омаловажават. За пръв в България се посегна на организирани престъпни групи, напомни Румен Петков. За пръв път в затвора със солидни доказателства са вкарани хора, ръководели организирани престъпни групи.

За пръв път от 20 години се направи много за модернизацията на министерството, закупени са нови автомобили, ремонтирани са полицейски управления, закупени са компютърни конфигурации.

Стотици членове и симпатизанти на БСП дойдоха да подкрепят Румен ПетковПрез годините, в които Румен Петков е министър на вътрешните работи, България се превърна в център на стабилност на Балканите и успя да създаде сигурна външна граница на ЕС. Като най-големия стратегически успех на министерството по време на своя мандат Петков определи успешното въвеждане на инструмента "агенти под прикритие", чрез който вече има реализирани успешни операции.

Пред плевенската партийна организация Румен Петков посочи най-голямата си грешка - кадровите си решения.

Като мотив за оставката си той добави и нападките, отправени чрез него към БСП. До изборите има малко повече от година и трябва гражданите да имат възможност за избор в една стабилна от политическа гледна точка среда, уточни Румен Петков. "Ако в периода до края на годината ние, социалистите, се мобилизираме на всички нива, имаме основания да излезем на предстоящите избори със самочувствието на победители, със самочувствието на политическа сила, която ще има определящо участие в управлението на страната, която ще формира политика, подчинена на интересите на гражданите", каза Петков. Той добави, че вероятно срещу партията ще се проведе мръснишка и клеветническа кампания, която вече започна. Пред съпартийците си Румен Петков изрази надежда в най-скоро време компетентните органи да представят пред обществото резултата от проверките си по повод всички лъжи, казани за него през последните седмици. Той добави, че лично ще заведе дела за обида и клевета срещу трима от многото клакьори на лъжата - Махаил Михайлов, Юрген Рот и Волен Сидеров, "защото някои от тези лъжци трябва да бъдат наказани публично". Далеч няма да се занимавам с всички, една част от тях са политически безбъдници, нравствени нищожества, те не заслужават да се занимавам с тях, тъй като те ще го използват да тичат напред-назад и да обясняват на публиката и на медиите кой ги съди, каза още Румен Петков.

"В тежки моменти човек разбира какво значи приятелство. Фактът, че след оставката ми звъннаха много повече хора, отколкото при назначаването ми за министър, на мен ми стига. Това са моменти, в които категории като приятелство и другарство се разбират в най-голяма дълбочина и с широко отворено сърце. Благодаря ви!", каза на плевенчани Румен Петков.

 

 

Позиция

 

Той има водещо място в дебата за кардиналните промени в МВР

"Оценяваме по достойнство позицията на Румен Петков, изразена от него във връзка с подадената оставка от поста министър на вътрешните работи. Наше дълбоко убеждение е, че Румен Петков е от онези български политици, за които интересите на страната и на българските граждани са висша ценност", се казва в декларация на областния и общинския лидери на БСП в Плевен Васил Антонов и Любомир Петков. Смятаме, че той го показва достатъчно убедително и последователно с работата си, твърдят двамата социалисти. Според тях оставката на Румен Петков е достоен политически ход в отговор на инспирираното от различни кръгове обществено напрежение. "Характерът на кризата, създадена по повод проблемите в Министерството на вътрешните работи, обаче е доказателство, че българското общество все още няма достатъчно защитни сили срещу подлостта и лъжата в политиката.

Оттук нататък продължаването на кардиналните промени в работата на МВР, започнати от Румен Петков, е отговорност не само пред управлението, а пред цялото българско общество, категорични са Васил Антонов и Любомир Петков. Те очакват нужните промени в правоохранителните органи да бъдат предмет на задълбочен обществен дебат, в който Румен Петков има своето водещо място и тежест, защото го е доказал. "BG Север"

 

 

Ало, ало

 

Спешният телефон 112 готов до края на годината

 

В Северна България комуникационните центрове вече са изградени

 

Емел Етем инспектира изграждането на център за подготовка на спасители в Монтана, който върви успоредно с този за телефон 112

До края на годината телефонен номер 112 за безплатни спешни повиквания към единния европейски номер 112 ще заработи в Северна България, във всички областни центрове в региона вече са изградени комуникационни центрове, показа проучване на "BG Север". В цялата страна те са шест. Ситуирани са в градовете София, Монтана, Русе, Варна, Бургас и Пловдив. Звеното в Монтана ще обслужва областите Плевен, Ловеч, Видин и Враца. Велико Търново и Габрово, където също се разпространява вестникът, са под шапката на центъра в Русе.

Телефон 112 е създаден за работа при строго определени ситуации - бедствия, катастрофи, инциденти и е в пряка връзка с единната спасителна система на страната. Тя включва сили и средства на министерствата на здравеопазването, отбраната, на вътрешните работи, неправителствени организации, институции. Основните съставни части на системата са постоянно действащите сили - "Гражданска защита" (ГЗ), пожарната и центровете за спешна помощ. 112 е единен телефон за спешни ситуации, въведен в европейските страни. България също е задължена да го въведе, в противен случай ще понесе санкции.

В Монтана

центърът за спешни повиквания на телефон 112 ще бъде изграден на първия етаж в областната управа в града. Помещенията там вече са освободени и се подготвят за новото им предназначение. Това съобщи директорът на областната дирекция "Гражданска защита" инж. Николай Пенчев. Центърът трябва да бъде пуснат до края на тази година заедно с тези в Русе, Бургас, Варна и Пловдив. От средата на 2007 г. пилотно работи само този в София.

В центъра в Монтана ще работят 60 оператори на смени в екипи от по 12 души. На телефон 112 ще се търси помощ от хора, изпаднали в беда. Ще се звъни при пожари, наводнения, земетресения, катастрофи, производствени аварии, болести. Телефонът ще може да се избира и от чужденци, които се намират в България.

През зимата на тази година лично вицепремиерът Емел Етем инспектира монтанския център. Той се изгражда под ръководството на три министерства - на вътрешните работи, здравеопазването и държавната политика при бедствия и аварии.

В Плевен

комуникационният център ще заработи до края на май, съобщи директорът на ГЗ инженер Георги Линков. Той е разположен в сградата на областната управа. В него ще работят петима експерти, които са преминали курсове на обучение за работа при кризи. Центърът ще действа по стандартни оперативни процедури, които са разработени за отделните случаи. Например: получава се информация за бедствие. Записва се телефонът, от който идва сигналът и след това се прави обратна връзка, за да се разбере дали обаждането не е фалшиво. Веднага се уведомяват частите от единната спасителна система на страната и се изпращат на мястото, съобразно ситуацията. Докладва се на директора на ГЗ, както и на кмета и в центъра на Министерството на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи. Телефонът на плевенския център е 820-112.

Когато гражданин от областите към центъра в Монтана се обади на тел.112, той се свързва с експертите там. Те веднага изпращат информацията до съответните институции, за които е предназначен сигналът - полиция, спешна помощ, пожарна, в съответния град. Оперативният център в Плевен е създаден за работа при бедствени ситуации. Сигналът от Монтана пристига тук и експертите трябва да реагират съобразно ситуацията и да изпратят съответните сили на мястото на бедствието, каза инж. Линков. Бедствено събитие може да бъде от наводнение до падане на ламарина, уточни той. В някои от случаите информацията може да се получи както на телефон 112, така и на 160. Това обаче не е проблем, тъй като е по-добре информацията да се дублира, отколкото изобщо да не се получи, смятат експертите. Фалшивите сигнали обаче вече ще се санкционират. Предложението е за доста солени глоби в размер до 20 хиляди лева, каза Георги Линков. Това е един от начините хората да спрат да си правят шеги със спешния телефон и да пречат на работата на спасителните служби.

Във Враца

в сградата на областната администрация вече е изграден оперативен комуникационно-информационен център, където е монтирана необходимата техника. Тя ще се обслужва вероятно от пет човека, като те ще бъдат предварително обучени за работа с нея. Операторите ще приемат информацията от центъра в Монтана и ще я подават към съответните институции - ГЗ, полиция, спешен център, пожарна служба и др. До старта на 112 хората трябва да ползват сегашните телефони на тези институции, защото новият номер се въвежда успоредно със съществуващите национални номера за спешни повиквания.

Специална техника е доставена и в областния "Спешен център". Всяка една линейка ще бъде оборудвана с джипиес система. Операторите от центъра се надяват, че този телефон няма да бъде атакуван от фалшиви сигнали. Само в рамките на една смяна, която трае 12 часа, те са над 100. Тъй като телефон 150 е безплатен, тийнейджъри редовно се забавляват, като пращат линейките някъде. Превозните средства обикалят безсмислено из областта, за да разберат, че на посочения адрес всъщност никой не се нуждае от помощта им. За да се избегнат поне част от фалшивите повиквания, от началото на годината специални устройства регистрират всички обаждания от цифров телефон или от GSM, заяви д-р Димитър Димитров, завеждащ филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца.

В Ловеч

спешният телефон ще заработи до месец, обеща шефът на ГЗ Иван Чоканов. Тук телефонът ще бъде 620-112, ще се избира с код 068.

Вече е изграден оперативният комуникативно-информационен център, който е оборудван с необходимата техника. В момента петте човека се обучават от специалисти от ГЗ, след което ще преминат и курс към Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. В рамките на 20 секунди операторите ще трябва да идентифицират повикването - фалшиво обаждане, лоша шега или реално събитие. Когато наистина е възникнал инцидент, операторът ще събира бърза информация с уточняващи въпроси. Конкретният случай веднага се пренасочва към съответната институция - гражданска защита, спешна медицинска помощ, пожарна, полиция и т. н. След като службите се задействат, в центъра постъпва и обратна информация за това, което се случва на мястото на събитието - колко екипа са изпратени, от коя служба са те. Тази информация се следи и анализира от координаторите. В същото време операторите на спешния телефон могат да приемат сигнали и за други случаи.

Операторите са обучени да дават първоначални напътствия и спасителни инструкции на обаждащия се, за да може той да опази живота си и да помогне на евентуално пострадали хора. Според специалистите първите минути от събитието до идването на аварийния екип са от особена важност за оцеляване на пострадалите. Затова дори само няколко елементарни действия, с които може да се окаже първа долекарска помощ, могат да бъдат животоспасяващи.

Във Велико

Търново

комуникационният информационен център трябва да бъде изграден до края на юни. До края на календарната година спешният телефон ще бъде въведен като услуга и системата ще заработи. В Русе на телефон 112 ще отговарят 45 оператори и координатори. Той се изгражда с възможности за разширение. Във Велико Търново екипът също е сформиран. Все още тече обучение на петимата координатори. Оборудването също е готово, остава да се набави само една радиостанция, обяви инж. Петър Петров, шеф на ГЗ в старата столица. Обажданията на 112 ще бъдат проследявани по интернет. Сигналът ще се поема от центъра, разположен в сградата на областната администрация, и ще се пренасочва към съответната институция за отреагирване.

Във Велико Търново в готовност за помощ са и т. нар. доброволчелски отряди. Те ще помагат на общините при възникване на бедствия, аварии или катастрофи. За целта към всяка община трябва да бъде създаден регистър на доброволците. Това предвижда Законът за защита при бедствия и аварии, който е в сила от началото на миналата година. При едно от своите посещения във В. Търново министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем обяви началото на кампания за набиране на доброволци, които при нужда да подпомагат дейността на институциите в кризисни ситуации. Освен доброволчески формирования законът предвижда и създаване на списъци с фирми и техника, които също да се мобилизират при нужда. Тези списъци трябва да са на разположение както на кмета на общината, така и на областния управител. Екип на "BG Север"