СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 15 (18 - 24 април 2014 г.)


 

 

Родители вземат кредити, за да купят инсулинови помпи за болните си деца

 

Една трета от малчуганите с диабет в Плевенско са от ромски произход

 

Според доц. Чайка Петрова държавата прави това, което е по силите й, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

Родители вземат кредити, за да купят инсулинови помпи за децата си, те струват между 7 и 8 хил. лв., заяви за "BG Север" доц. Чайка Петрова - единственият детски лекар ендокринолог за Централна Северна България. Според нея обаче проблемът с помпите е малко преекспониран и недобре поднесен от медиите. "Показва се само положителната страна на уреда, а не се говори за високорисковите отговорности. При използването му възможността за внезапна смърт е много висока и семейството трябва абсолютно внимателно да измерва захарта от 6 до 12 пъти на ден", предупреждава доц. Петрова.

Инсулиновите помпи можели да се използват не повече от 4 години. Ежемесечните консумативи, които вървят към тях, стрували 300 лв. Освен това бил нужен и глюкозен сензор, който контролира дали помпата мери точно. Той коствал на семейния бюджет още 400 лв. на месец - по 100 лв. за седмица. Повечето от родителите се отказвали от него. Когато детето е на помпа, задължително с него работи екип от трима души - родител, специалист от офиса на помпата и доктор, който ще контролира дозировките.

"На този етап ние, лекарите, не можем да убедим Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поеме закупуването на инсулиновите помпи напълно. Затова сме изготвили предложение да се осигурят помпи само за децата под 6 години и само за 6 месеца. Касата да поеме поне в началото и консумативите от 300 лева. Ако семейството не постигне за тази половин година глекиран хемоглобин от 6,5%, то ще загуби тази безплатна помощ.

Това е добър, но частичен вариант", поясни доц. Петрова. Все още не се знае дали НЗОК ще приеме този вариант.

За доц. Чайка Петрова по-голям проблем от този с помпите е безхаберието на родителите.

Тя заяви, че поне една трета от малчуганите с диабет са роми. Повечето от тях - изоставени от майките си. "Хората от нашия край са страшно бедни и не могат да си позволят да ни посещават. Не идват, когато ние им кажем, а само по два пъти годишно за протокола. Имаме, например, едно наскоро регистрирано детенце на една годинка от оряховското с. Остров. Родителите му нямат пари и не могат да го доведат, а детето е на 4 инжекции", сподели доц. Петрова и разказа и за съвсем пресен случай - Бояна от Бяла Слатина. Тя е на 15 години. Първо майка й починала от усложнения на диабет, последвани от инфаркт. Миналото лято при злополука починал и баща й. Живее сама с по-малкото си братче, което е на 14 г. Имат и по-голям брат на 22 години. Той е поел попечителството над по-малките, но живее и работи в София. Идвал си само през почивните дни, за да им даде пари и да ги види. Именно заради това и социалните служби в Бяла Слатина не се самосезирали, за да настанят децата в социален дом.

"Досега тя беше на лечение при нас. Обучихме я как да си слага инсулин, но не знаем как и дали ще се справя сама", притеснена е доц. Петрова.

По думите й държавата е направила нужното за тези деца. "Наистина не е достатъчно, но това отговаря на възможностите й. Касата им осигурява 1 100 лепенки. Те може и да не стигат на семействата, които осъществяват редовен контрол, но пак са вид помощ. За тези, които мерят ежедневно, те са достатъчни само за половин месец, за останалата половина сами си купуват", поясни още детската ендокриноложка.

Новите деца с открит диабет от областта за миналата година са 21, а от началото на тази - 11.


 

Въвеждат нова система за валидиране на професионални знания и умения

 

Алексей Крумов обяснява какви са първите стъпки, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Нова система за валидиране на знания и компетенции стартира в училищата в Плевенска област. По този начин хора, които вече са се реализирали в определена професия, но не разполагат с документ за уменията си, ще могат да го получат. Това ще се осъществява в рамките на проекта "Нова възможност за моето бъдеще". Инициативата се реализира от образователното министерство и е финансирана по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Целта на проекта е да изпробва системата за неформално придобити знания и ако тя се окаже добра, официално да бъде въведена в родното образование.

17 професионални гимназии от Плевенска област вече са подали заявки за участие в проекта, информират от Регионалния инспекторат по образованието. Документ за специалност в тях ще се получава в областта на строителството, ресторантьорството, спорта и селското стопанство.

"Онези, които искат документ за придобити извън формалното образование знания и умения, трябва да направят първата стъпка - да докажат, че наистина притежават някакви умения. Това ще става с помощта на входящ тест. Следва период около месец - месец и половина, в който те ще бъдат консултирани от специалисти в училището ни и после ще се явят на изпити - теоретични и практически", смята директорът на селскостопанската гимназия в Пордим Алексей Крумов.

Негови колеги обаче се притесняват, че ще се включат в проекта "на тъмно", защото все още процесът на валидиране е на ниво привличане на обществено внимание.

Една от трудностите ще дойде от факта, че нормативната уредба за изпитване и оценяване е старата и затова успешно положилите изпити ще получават сертификат, а не свидетелство за професионална квалификация, каквото се дава на редовните ученици. Училищата освен това нямат финансови ползи от мераклиите да валидират знанията си. Поне на този етап. Пари ще започнат да влизат в бюджетите им едва когато се направи калкулация на разходите по всяка специалност. Така всяко училище в Плевенско ще излезе самостоятелно на пазара и ще започне собствена битка за привличане на повече хора, както това сега се прави за ученици.


 

Започна сезонът на кърлежите

 

Поля ТОМОВА

Всяка година в началото на пролетта възниква реален риск от ухапвания от кърлежи. Поради сухата и топла зима тази година кърлежите атакуват по-рано, твърдят потърпевши. Няма увеличение на ухапаните от кърлежи в Плевен, показа справка в Спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Г. Странски". От 1 април до момента заради ухапване от кърлеж са търсили помощ по един - двама души дневно, което е под средното ниво за същия период на миналата година, информира началникът на отделението д-р Петко Стефановски.

"Това обаче не бива да намалява бдителността на гражданите и след всяка разходка сред природата е добре да се оглеждат профилактично за кърлежи и ако открият в тялото си паразит, трябва внимателно да го отстранят", казва д-р Стефановски. Медиците съветват това да стане с пинсети. Леко забилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа вещество, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза. Важно е да се направи дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа - с йод, спирт или одеколон. При възможност сваленият кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава чрез изгаряне или поставяне в спирт.

След отстраняване на паразита е необходимо ухапаните да следят в продължение на месец за зачервяване, оток на мястото, където е бил кърлежът, температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. Тези симптоми могат да бъдат проявление на пренасяни от кърлежите болести, като марсилска треска, лаймска болест, ку треска и други. В тези случаи трябва незабавно да се обърнат към лекар.


 

ГнЕВЪТ НА МЛАДИТЕ

 

 

Пак ще ни предлагат пари преди изборите

 

Записа Стефана СЛАВКОВА

"През май ще гласувам за втори път и вече очаквам в дома ни на село да започнат да идват хора с пари, за да ме агитират да пусна бюлетината, за която са ми платили. Ако приема, разбира се. Ще ме ядосат и аз ще ги ядосам по всяка вероятност, но пари няма да взема, така както не взех, когато ми предлагаха при предишните избори.

Тогава тарифата в село вървеше между 20 и 50 лева. Хич не са малко, нали? Идваха местни, идваха и хора от други места. Аз обаче предпочитам да се хвана на работа, честно да си изкарам десетачките, а не някой да ме подкупва и после да бера ядове и да си имам разправии.

Семейството ми е голямо - аз и брат ми, мама и татко, баба и дядо, сметнете - по 50 лева на калпак, общо 300 лв. щяха да влязат в къщата ни. Никой обаче не се изкуши, няма да се изкуши и сега. А за тези избори ще дойдат пак, убеден съм. Не е редно, за себе си знам, че не струвам половин стотачка. Искам да си лягам вечер спокойно и да се събуждам така. Това е най-важното. Познавам млад човек, който лежа в затвора заради предизборни далавери, вече е с петно в биографията си. Познавам и такива, които си взимат банкнотите, после гласуват за когото си искат. И това го има, но пак е нередно - и за тези, които плащат, и за тези, които се възползват."

Цветелин Борисов, 19 години, с. Згалево


 

послушай лекаря

 

От години в следобедните часове поддържам температура от 37,1 - 37,3. Правих всякакви изследвания: кръв, урина манту, рентген бял дроб, гърлен и носен секрет, СПИН тест, тест за наличие на австралийски антиген, ехография коремни органи. Прегледаха ме УНГ специалист, гинеколог, инфекционист, хирург, ендокринолог. Единственото, което ми откриха, беше фронтален синузит. Оттук насетне какво трябва да направя?

Павлина Сиракова

 

Хроничната температура може да е коварен симптом

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, специалист УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Субфебрилната температура зависи от много причини. Като цяло те могат да се разделят на две групи. Едната е свързана с хронични възпалителни процеси в организма, а другата - с известни нарушения във функцията на висшата нервна дейност. Изследванията, които са направени, са с цел да се търси някакъв възпалителен процес в даден орган или система, но за нас не става ясно какви са резултатите.

В областта на УНГ причина за субфебрилна температура са хроничните и възпалителни процеси в синусите. Диагностициран е фронтален синузит и е напълно възможно този факт да е причина за развитието на субфебрилна температура с голяма давност. Какво следва? Да се направи една по-точна диагностика на състоянието на синусната система - да се обърне внимание не само на фронталния, но и на етмоидалния синус, защото връзката между тях е много тясна. Трябва да се обърне сериозно внимание на състоянието на сливиците. Много често хронично-възпалителният процес в тях се развива без особена или изразена симптоматика. Задължително трябва да се видят и зъбите, защото пациентката не споменава за преглед при стоматолог.

От гледна точка на хроничните и инфекциозни процеси въпросът трябва да бъде изчистен детайлно и докрай. Когато се констатира, че не говорим за такъв процес, който да е причина за постоянното температурно състояние, тогава остава възможността то да се дължи на известни мозъчни разстройства, т. нар. нервно-рефлекторна температура, която трудно се лекува, но не е невъзможно. Но трябва да направим още по-детайлни изследвания и да поставим диагноза - без нея няма лечение.


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО