СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 15 (18 - 24 април 2014 г.)


 

 

Пазарите на Алуком са изцяло в чужбина

 

Фирмата дава работа на 180 човека, изнася продукция предимно за ЕС

 

Изп. директор на "Алуком" Илиян Иванов (вляво) и колегата му Светлин Недев, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

През последните години "Алуком" - Плевен, се разви в производството на алуминиеви детайли за високоволтови прекъсвачи. Станахме добри доставчици на две от основните фирми в света - "Ай Би Би" и "Сименс" - в различните й поделения", сподели за "BG Север" изпълнителният директор Илиян Иванов. Работи се и в други сектори - детайли за пътностроителни машини и трактори, като техен клиент е подразделението на голяма американска фирма, позиционирана в Белгия. Друг основен клиент е италианска фирма, специализирана в производството на градинска техника - предимно косачки за трева. Фирмата има и малко военна продукция, която изнася в Полша - дискове за танкови ролки, но в случая става въпрос за нерегулярни поръчки. Пазарите на "Алуком" АД са основно в ЕС - в Германия, Швейцария, Франция, Италия, Полша, Белгия. Има клиенти и от Мексико, Канада, Бразилия. Това са по-скоро екзотични поръчки, защото са малки като обем и са от поделения на европейски фирми, на "Сименс" основно, уточни Илиян Иванов.

"Алуком" е сред редовните участници в Международната научно-практическа конференция "Металолеене", която тази година се проведе в Плевен в хотел "Ростов". Колегата му Светлин Недев сподели, че информацията, получавана на форума, е много полезна - дава възможност за контакти с фирмите, с всички доставчици на леярски консумативи и оборудване.

В "Алуком"- Плевен, в момента работят 180 човека. Според изпълнителния директор Илиян Иванов сега браншът поема втората вълна от кризата, която е от 2013 г.

Първата, от 2009 г., беше по-силна, категоричен е той. Резултатите от първото тримесечие обаче дават известен оптимизъм, че през второто тримесечие на 2014 г. браншът на машиностроенето и металолеенето излиза от кризата, поръчките се увеличават. "Алуком" работи само за чужбина, в България трудно се намират пазари за нашата продукция, защото машиностроенето ни е зле, казва той.

"Още преди 90-те години металолеенето беше концентрирано в Северната част на България - Ловеч, Плевен, Враца, имаше големи мощности - разказва Иванов. - След това доста неща се промениха, но традициите останаха и част от фирмите се запазиха. Други, като чугунолеярният завод в Плевен, ги няма. Остана стоманолеярният - "Метаком СЛЗ" АД, и той работи добре. "Илинден" е завод от сектора, който произвежда машините за леене с противоналягане, след приватизацията работи много добре и изнася по света - голям пазар за тях е Китай. Нашата фирма също е сред тези, които останаха в бранша и се развиваме успешно", коментира изпълнителният директор на "Алуком".


 

Кражбите по селата отказват хората да гледат агнета

 

Веселина ИЛИЕВА

Зачестилите в последно време кражби по селата отказаха хората от животновъдството. Вече все по-трудно може да се намери стопанин, който да продава агнета за Великден и Гергьовден, установи проверка на "BG Север".

В най-близкото до Плевен село Ясен доскоро само двама души са продавали - Христо Мотов и бай Емил. Преди дни обаче на Христо са му откраднали 10 агнета. Затова той вече няма за продаване. А бай Емил почти е свършил малкото, които е отделил за търговия.

"Откакто се помня се занимавам с отглеждането на овце и агнета. При мен е потомствено - и дядо ми, и баща ми бяха овчари. Но такова чудо като сегашните кражби не е било", жалва се бай Христо.

За него по-фрапиращото е, че полицаите не успели да задържат крадците, въпреки че им дал точния регистрационен номер на колата, казал и че са от Монтана, и е сигнализирал не повече от час след като видял, че кошарата му е празна.

"Вярно, че беше на свечеряване, около 20 - 21 часа, но можeха да ги хванат. Извиниха се с липса на ресурс и кадрови потенциал. Аз им казах, че им давам 100 лв. за гориво, само да тръгнат по улиците и ще ги намерят. Та нали са малки агънца, отделени наскоро от майките си и те блеят постоянно. Няма как да не ги чуят някъде из селото. Но нищо не направиха", отчаяно заяви бай Христо и продължи: "Неблагодарна работа е. Ставаш сутрин рано и си лягаш вечер късно, все едно работиш на две смени. И накрая какво? От една страна се подиграват с труда ти като мандрите изкупуват млякото за 1,20 - 1,30 лв./литъра, от друга - крадат безнаказано. Но нали това ни е основен доход, няма къде да ходя, ще ги гледам. На 66 години съм и още не мога да се пенсионирам".

В момента Христо Мотов има 80 животни, от тях 55 са майки. Признава, че му е много трудно при отглеждането. Единственият човек, който му помага, е жена му Пенка. Мотов предупреждава желаещите да купуват живи агнета, че почти винаги излиза 50 на 50 - ако животното е 20 кг, от него излиза 10 кг чисто месо.


 

Мотофедерацията инвестира 100 000 лева в ново трасе

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Българската федерация по мотоциклетизъм ще инвестира над 100 000 лв. в изграждането на ново трасе за мотокрос край Плевен. То ще бъде до летището на селскостопанската авиация в Гривица. Изпълнението на проекта трябва да започне през юли т. г., съобщи президентът на федерацията Богдан Николов.

"Търсим и други мераклии да инвестират в изграждането на трасето, но няма. Имам идеи как да го направим и с какво то да бъде по-различно от останалите. Всичко обаче ще зависи от това колко пари ще можем да осигурим", поясни мотошефът.

Собствеността върху земята, на която ще бъде трасето, бе преобразувана от публична общинска в частна общинска с решение на плевенския общински съвет в края на миналата година. Променен е и начинът на ползването й. Преди месец пък след проведен конкурс общинската управа сключила със Сдружение "Българска федерация по мотоциклетизъм" 10-годишен договор за отдаването й под наем.

Изготвянето на идейния проект е възложено на специалист, кой вече е проектирал доста такива обекти и има богат опит. Дължината на трасето ще е около 1 700 метра. Предвижда се по него да има "вълни" с дължина 12 метра и височина 1 метър - за тях ще са необходими около 10 000 куб. метра пръст. Най-скъпото перо от проекта ще бъде изграждането на

Богдан Николов

инфраструктурата за спортното съоръжение - боксове, мивки за мотоциклети, пресцентър, технически помещения. Ще бъдат направени и съоръжения за удобство на публиката, която ще посещава състезанията, паркинг за коли и др. На терена и сега всяка събота и неделя с моторите си тренират поне по 20 момчета от Плевен, запалени по този спорт. Част от съоръженията за трасето вече са готови, но ще бъдат преправени след изготвянето на идейния проект.

Ако изпълнението на проекта върви по график, още през тази есен край летището на Гривица трябва да се проведе първото състезание по мотокрос. То ще бъде традиционно и от него ще зависи дали трасето ще може да се развие за провеждането на кръгове от европейския или световния шампионат.

"Преди 20 г. направихме трасе за мотокрос в парк "Кайлъка". Политици от онова време обаче се намесиха и то не просъществува дълго. Така и остана неизползвано, защото не намерихме подкрепа от управата на Плевен след това", допълни Богдан Николов.


 

Бизнесът с вторични суровини е замрял

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Затишие цари на пазара на вторични суровини в момента. Търговците чакат началото на лятото, когато предстои раздвижване и евентуална промяна на цените на желязото и хартията. Хубавото е, че има устойчивост на пазара и тя ще се задържи още месец и половина поне. Всичко зависи от състоянието на международния пазар, сега няма голямо търсене и потребление, което предизвиква и спад в цените на вторичните суровини. Това коментира Цоло Божилски, търговец на вторични суровини в Плевен.

Закотвяне на цените на ламарината се наблюдава на нива от 30 до 32 ст. за килограм. Дебелото, плътно желязо се търгува по 37 ст./кг на борсата за вторични суровини. Медта е намалила цената си до 7 лв./кг, а в някои случаи се продава по 6,70 лв./кг. Алуминият върви по 1,50 лв./кг, а месингът се предлага за 4 лв./кг.

Хартията се изкупува под 10 ст./кг, в момента няма наплив от клиенти. Така е вече няколко години, след закриването на завода за хартия в Никопол. Изкупуването и преработването на хартия сега е затихнало, казват търговци.

Очакванията са още през май цените на желязото да прибавят още 2 - 3 ст. отгоре, но няма да има резки скокове. В момента хората по селата разчистват дворовете си и продават железа, алуминий, медни изделия. В замяна на това търсят винкели, дребни железни предмети и всякакви вторични суровини, които са им нужни за извършването на ремонти, коментират търговци.


 

Годината се очертава добра за фермерите

 

Честите дъждове забавят сеитбата, сн. архив

Светлана МАРИНОВА

Годината се очертава добра за земеделието, има предпоставки да се получат прилични добиви, категорични са на този етап специалистите. Като положителен факт те отчитат наличието на влагозапасеност в почвата, както и очакваните валежи през следващите дни, които съвпадат с вегетацията на есенниците. Опасност от суша, каквито сигнали имаше преди време, липсва.

По-високата влажност обаче има и своите отрицателни страни, допълват аграрните специалисти - ще се наложат допълнителни манипулации по есенниците заради появата на болести, а това ще докара повече разходи на фермерите. Така например, вече има брашнеста мана по пшеницата и трябва да се води борба с нея.

В момента масово се извършва сеитбата на слънчогледа и царевицата. Честите превалявания през последните 10-ина дни в известна степен възпрепятстват сеитбата и забавят темповете й. Освен това в ход са и различните пръскания срещу плевели и вредители.


 

Козунаци ментета заливат търговската мрежа

 

 

Производителят Милко Георгиев държи на качеството, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

"Няма удържане този Великден на конкуренцията в Плевен - всеки си мисли, че ще направи много пари и си го кара както знае. Ама хората като искат да сложат на трапезата си боклуци, а не истински козунаци, аз не мога да ги спра", сподели за "BG Север" производителят на хлебни продукти Милко Георгиев. Цената на килограм от сладката стока при него вече трета година е 5 лева и тя няма да мръдне стотинка нагоре, категоричен е собственикът на фурната. Сега половинка обикновен козунак се предлага за 2,50 лева, а деликатесният - с локум, с шоколад или със стафиди - за 3,50 лева.

Според Милко Георгиев за него и колегите му от малките пекарни в Плевен идват още по-лоши времена за бизнеса им. Хранителните хипермаркети в града се увеличават, а в тях килограм козунак е два пъти по-евтин от този, който се предлага във фурните. Има и такива в бранша, които удрят клиентите в кантара, като спестяват някой и друг грам от празничната стока, например, замесват 400 - 450 грама вместо половинка. В Плевен се използва още един трик - на етикета е посочена тънка цена - лев и петдесет например, без да се разбира какво е теглото на продукта. Такива козунаци обикновено тежат около 300 грама.

И друга сметка трябва да си направят купувачите - какво им се предлага, а не да залагат само на ниските цени за сметка на качеството, препоръчват хората от бранша. Клиентите трудно само по външния вид могат да разпознаят дали

козунакът е правен с яйца или е забъркан с миксове заместители. Ето защо изобилие от ментета ще залеят пазара в Плевен, прогнозира Милко Георгиев. Обикновено това са производители, които правят козунак само за празника на принципа "ден година храни". Онези, които произвеждат целогодишно, ще разчитат на факта, че клиентите ги познават и са доволни от качеството както на козунаците, така и на хляба, и на закуските им, заключава собственикът на фурна.

 

върни се в НАЧАЛО