СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 15 (18 - 24 април 2014 г.)


 

Стари муцуни и новоизлюпени партии в политическия шейкър за евровота

 

Ключови фигури от СДС прегърнаха Меглена Кунева и Николай Бареков

 

Вяра ЦЕНОВА

Колаборациите в политическата карта на национално ниво са любопитни. Повече от живописни са обаче, разгледани на местно ниво. Плевен има своя достоен дан и за двете истории. Най-яркият представител в тази посока е яростно синият екскмет Найден Зеленогорски. По време на трите си мандата той се кълнеше, че винаги ще остане верен на СДС, докато корабът не започна да потъва. Между Мартин Димитров и Надежда Михайлова той си намери по-сигурен пристан в лицето на Меглена Кунева. Тя му осигури гарантирано място в следващи избори, издигайки го до зам.-председател на партията си "България на гражданите". След себе си бившият градоначалник повлече и почти целия си верен екип, начело с бившия председател на общинския съвет Георг Спартански. Към тях се присламчиха и бившите общински съветници от НДСВ Христо Таслаков и Анни Петкова, ексшеф на Регионалния инспекторат по образованието по времето на тройната коалиция. В коалицията на Реформаторския блок (ДСБ, ДБГ, СДС, НП "Свобода и достойнство", БЗНС) за евроизборите на местно ниво нещата изглеждат така: ДСБ с местен координатор Тодор Еленков и СДС, с координатор за Плевен д-р Марияна Лазарова - нищо изненадващо и необичайно, предвид топлите връзки на цитираните имена с бившия градоначалник.

Верен докрай на синята идея от екипа на Зеленогорски остана само Стефан Ганев, който в момента оглавява местната структура на Синьо единство. Явно обаче ан блок неговите лични данни са заминали в списъка за подкрепа на Реформаторския блок.

Друга част от екипа на Зеленогорски не го последва в новата му кауза, а реши да подкрепи Николай Бареков и неговата "България без цензура". Екипът на плевенската организация се състои предимно от бивши общински чиновници, уволнени след смяната на ръководството. Като местния координатор Красимир Владов - бивш шеф на "Паркинги и синя зона". Според кмета проф. Димитър Стойков, след като сегашната ръководителка на Центъра за градска мобилност го е освободила от длъжност, приходите от общинските паркинги и синята зона са се увеличили повече от два пъти.

Към екипа на Бареков косвено и пряко се замесват и други плевенски имена, интересно вплетени в политическия живот през последните години. Сред тях е бившият шеф на областната организация на СДС в Плевен Васил Василев, член на синята партия още от 1990 г. Бил е общински председател на СДС в Червен бряг и Долна Митрополия, общински съветник - от 1991 до 1995 г., областен председател на СДС - Плевен от 1991 г., зам.-областен управител от 1998 г. до 2001 г. От 1999 г. до 2006 г. е председател на Контролно-ревизионната комисия на СДС. Беше депутат в 39-ото Народно събрание от листата на Обединените демократични сили. Василев днес е в ръководството на "България без цензура".

Далеч по-дълъг път, но за кратко време, до Барековата партия извървява Кирил Тодоров. Общинският съветник беше областен председател на "Атака". Сред крамолите в шовинистичната партията той реши, че по-комфортно ще се чувства в редиците на воеводите. И дори беше избран за зам.-председател на плевенската организация на ВМРО. Малко по-късно лидерът им Красимир Каракачанов обяви подкрепата си за Бареков на предстоящите евроизбори...


 

Михаил Шишков:

 

Идеята на коалицията АБВ е да се търси алтернатива на управленческия модел

 

Мая ПАСКОВА

Миналата седмица в ЦИК беше регистрирана коалиция АБВ (Алтернатива за българско възраждане), в която се включват партиите "Либерали", "Обединена социалдемокрация" и "Обединен блок на труда" - български лейбъристи.

С председателя на партия "Либерали" Михаил Шишков, който е и секретар на Независимия съюз на потребителите в България, разговаряме за целите, които си поставя коалицията, и дългосрочната визия за общо присъствие на политическата сцена.

 

- Г-н Шишков, как "Либерали" стигна до коалиция с движението на Георги Първанов АБВ?

 

- Идеята е да се търси алтернатива в управленческия модел и манталитета на обществото. Да се преодолее все повече затварящата се като профил върхушка на социалистическата партия на "Позитано", където основните дейци на АБВ бяха съвсем съзнателно изолирани от вземането на решения. Всичко това ескалира на фона на това, което виждаме като управленческа "логика" и "последователност". Решенията за назначенията на министри, на ключови длъжности в изпълнителната власт, се вземат в зала. Разбира се, не като при Борисов с негова директива, но в тази зала не става ясно по силата на какви причинно-следствени връзки, експертна или политическа логика стават тези назначения. Една част от хората в АБВ бяха буквално изхвърлени от БСП. Аз като представител на ПП "Либерали" в голяма степен ги разбирам. Едно от нещата, които ни свързва, е, че през 1991 г. също едно такова мнозинство в тогавашното СДС ни отлюспи. В поредица от разговори и срещи се оформи идеята за юридическа конструкция от няколко формации, които имат исторически и ясен характер. От гледна точка по-ясно покриване на центристкото послание е ПП "Либерали" със своята история и принципи. Имаме спразумение с АБВ, към което ще се присъединяват и други партии, но ние сме категорични, че политическият субект ще е единен в своите послания, тези и действия. Според споразумението всяка политическа формация запазва своята идейна, организационна и юридическа идентичност, но се знае, че подкрепяме платформата на АБВ за изборите за евродепутати.

 

- Само за европейските избори ли се формира коалицията или имате по-дългосрочна визия за сътрудничество?

 

- Няма никакво съмнение, че ще успеем в предстоящите избори за Европарламент. А това ще бъде основа за по-нататъшното присъствие на АБВ в политическия живот на България в център-ляво. Категорично се противопоставяме на опитите на БСП да налагат формулата, че АБВ работи за победата на ГЕРБ. Това няма как да стане.

 

- Имате ли договорки за места в листата?

 

- Листата вече е готова. Нямаме претенции за пренареждане и напълно подкрепяме предложените в нея кандидати. Ивайло Калфин е с най-ясен профил за там - като външен министър и с един много успешен мандат в Европарламента. Вторият - ген. Михо Михов, е един доказал себе си човек преди всичко, без безпочвени претенции за величие.

 

- Партия "Либерали" какви структури има в областта и как ще работят те за евроизборите?

 

- Заедно с останалите партньори сме дали своите контакти и сме ги събрали по места с инициативните групи на АБВ. Така че структурите на тези организации ще се слеят, без да се търсят приоритети. В Плевен отговорността е поел Цветан Антов. С авторитета, който има като име в доста среди, той е общопризнат координатор на АБВ в Плевенския регион. Ние също сме дали наши хора - Ивайло Манчев, биологът Цветан Цветков, д-р Марлена Цветкова. Нямаме претенции да влизаме в апарата на движението АБВ. И в цялата страна е така.


 

Реформаторският блок открадна ЕГН-то на синия Стефан Ганев

 

Областният секретар на организацията на Синьо единство в Плевен Стефан Ганев намери името и данните си в подписката на Реформаторския блок за регистрацията им в ЦИК, без да се е подписвал в нея, съобщиха от местната структура. "Аз съм един от активистите на Синьо единство в града, заявил съм многократно публично принадлежността си към него, стоя безусловно зад каузата и принципите на партията и съм се подписал само и единствено в нейната подписка. Искам обяснение от Реформаторския блок кой фалшифицира подписа ми в тяхната подписка, защо и кой ще понесе политическата отговорност? След като са си позволили да направят това спрямо мен, остава открит въпросът колко ли още подобни злоупотреби има", се казва в писмото, с което Стефан Ганев сезира за случая националното ръководство на партията.

Кражба на ЕГН-то и фалшифициране на подписа й установи и нашата колежка Мая Паскова. Тя пък откри данните си в подписката на Зелената партия, без да се е подписвала там.

Скрийншот от справката в сайта на ЦИК

Още в първите часове, след като ЦИК изнесе информация за събраните от партиите и коалициите подписи за регистрация за участие в евровота, към медиите и в социалните мрежи заваляха оплаквания за злоупотреби с лични данни.

На предоставения от ЦИК интернет адрес всеки български гражданин може да свери в чия подписка фигурира името му и по този начин да провери дали партиите са злоупотребявали с данните му и фалшифицирали подписа му.

"BG Север"


 

Формацията на Георги Първанов с реален шанс да прескочи бариерата в Плевенско

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Слаба активност по отношение на европейските избори се наблюдава в Плевен преди откриването на същинската кампания за вота на 25 май. Новите политически формации "Алтернатива за българско възраждане (АБВ), "България без цензура" (ББЦ) и Реформаторският блок (РБ) по-скоро гледат на евровота като генерална репетиция за местните и за парламентарните избори. Това коментира Валерий Ангелов, доктор по философия, общински съветник и наблюдател на политическите процеси на местно ниво.

И той е на мнението на наблюдателите, че новите партии, които скоро се появиха на политическата сцена, са все проекции на добре познатите стари мастодонти. Обаче все пак те са носители на нови идеи, имат различни идейни платформи и по своему са привлекателни за избирателите. Вотът за тях ще бъде даден от една страна от недоволни привърженици на старите партии, които пак ще разчитат на сигурните си ядра. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака". От друга страна - интересен момент при прекрояването на политическото статукво в България ще бъде ангажирането, осъзнатото желание за участие във вота на негласуващите досега граждани. Те, естествено, ще заложат на новите формации. Затова и предстоящите евроизбори ще бъдат трамплин за набиране на височината, до която могат да достигнат новаците. В тази ситуация успешно се вписват нагласите за парламентарни избори през есента.

Най-вероятно изглежда АБВ да бъде единствената от новите политически формации, която ще успее да премине в Плевенско 6-процентната бариера. Това може да се случи заради голямото влияние на Румен Петков, както и заради връзките и контактите на коалицията в региона. ББЦ все още е в зората на развитието си, трябва й още време, за да завоюва позициите, които желае. А евроизборите се случват прекалено рано, за да могат хората на Николай Бареков да разчитат на достатъчна подкрепа, която да им осигури присъствие в европарламента.

Изненадите тепърва предстоят в РБ. Там като че ли всички са заети повече със себе си, не могат да решат вътрешните си противоречия, а камо ли да гласят избори. Затова реформаторите трябва да се простят с шансовете си да се заимат с евродепутат. Освен ако не са верни слуховете, че Светослав Малинов се кани да измести Меглена Кунева от лидерското място в листата. Тогава той може да събере гласове и да замине за Брюксел, смятат запознати.

 

върни се в НАЧАЛО