СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 15 (18  - 24 април 2014 г.)


 

 

Направиха първите за страната операции на рак на дебелото черво с Да Винчи

 

Проф. Горчев иска Касата да поеме работата с робота и в урологията

 

Екипът, извършил операциите, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

Първите две за България операции на пациенти с рак на дебелото черво с роботизираната система "Да Винчи" бяха направени в Плевен в рамките на една седмица. Екипът от хирурзи, извършил интервенциите, е в състав: проф. Ташко Делийски, доц. С. Илиев, д-р Д. Димитров и менторът проф. В. Томилеску от Румъния.

Първият успешно опериран пациент е на 78 г. с доказан рак на дебелото черво. По време на операцията са използвани и четирите ръце на робота. Осъществена е изцяло роботизирана резекция на дебелото черво, като са били отстранени около 45 - 50 см от него. Кръвозагубата по време на операцията е била под 80 мл.

Пет дни след първата бе направена и втора операция. Пациентът е бил на 72 г. с тумор в най-крайната част на дебелото черво - правото черво.

Проф. Делийски обясни, че с този вид операции се постига по-голяма прецизност. Неща, за които при коремната операция само предполагахме, тук вече виждаме в детайли, като под лупа, обясни онкохирургът.

Освен това предимствата за пациента са по-бързо възстановяване, по-малка кръвозагуба, по-кратък престой в болницата, по-малък травматичен шок. Ако при коремните операции е нужно пациентите да остават по 5 дни в отделението за наблюдение, при операцията с "Да Винчи" те се освобождават още същия или на другия ден. Проф. Григор Горчев сподели, че работи в посока Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да реимбурсира операциите с робота "Да Винчи" и в урологията - за мъжете, страдащи от рак на простатата. "Три години с проф. Славчо Томов се борихме НЗОК да финансира раково болните жени и успяхме. Сега държавата плаща за операциите на 100 жени годишно. Въпрос на време е това да се случи и в урологията", убеден е гинекологът и смята, че управляващите, които и да са те, рано или късно ще разберат колко евтина излиза "скъпата" хирургия. Колкото повече операции се правят с "Да Винчи", толкова повече себестойността на една интервенция намалява.

В момента в България работят три робота. В Румъния те са 6, а в Гърция - 8.


 

За втори път запалиха вратата на полицейския шеф Каменов

 

Йордан Каменов, сн. Ангел Атанасов

За втори път в рамките на месец и половина в нощта срещу 13 април бе запалена вратата на жилището, което обитава шефът на областната дирекция на МВР в Плевен гл. инспектор Йордан Каменов. По това време апартаментът бил празен, семейството отсъствало от града. На сутринта съседи забелязали опушената врата и му се обадили. Каменов се върнал в Плевен, а сформираната оперативна група веднага започнала работа.

След първия опит за палеж на 1 март т. г. били изведени шест основни версии. Четири от тях са отпаднали в процеса на работата. Останалите две са водещи и в разследването на второто престъпление. "Това са хора от активния криминален контингент, които разполагат със значителни финансови средства. За тях аз съм една от основните пречки да осъществят престъпните си намерения", заяви на пресконференция инспектор Каменов. "BG Север"

 


 

Ден на отворените врати в съда

 

Ден на отворените врати имаше в Плевенския окръжен съд на 16 април - Деня на българската Конституция и на юриста. Инициативата обхваща всички институции в сградата на Съдебната палата - Окръжна прокуратура, Районен съд и Районна прокуратура. Службите, които се посещават от гражданите, са концентрирани на първия етаж за тяхно удобство, поясни пресаташето на Окръжния съд Красимир Петракиев. Това е станало възможно след преместването на Агенцията по вписванията на ново място. Той показа как работят различните деловодства, архивът, как делата се разпределят на случаен принцип. Обяснена бе съдбата на веществените доказателства по наказателни дела. Те могат да се пазят с години, докато не се появи собственикът, на когото е разпоредено да бъдат предадени. Онези от тях, които се отнемат в полза на държавата, се предават на Агенцията за събиране на държавни вземания, а малоценните се унищожават. "BG Север"


 

Започва разширението на тролейбусната мрежа

 

Окръжният съд в Плевен е взел мярка за неотклонение "задържане под стража" за трима плевенчани, обвинени в пране на пари от престъпна дейност, съобщават от държавното обвинение. Средствата, придобити от контрол над проститутка, са в особено големи размери и случаят е особено тежък, уточняват от Окръжна прокуратура. Божидар Берков, Райна Беркова и Марина Беркова имат издадена присъда в немския град Бремен.

Те са осъдени през март т. г. за това, че са експлоатирали проститутка, контролирали са я, определяйки мястото, времето и степента на упражняване на най-древната професия. Тримата са пречили на жената да се откаже от проституирането. Те са действали като престъпна група. Въпреки издадената им в Бремен присъда лишаване от свобода, тримата са се завърнали в България, тъй като обжалват съдебния акт. "BG Север"


 

Задържаха под стража трима за сводничество в Германия

 

Окръжният съд в Плевен е взел мярка за неотклонение "задържане под стража" за трима плевенчани, обвинени в пране на пари от престъпна дейност, съобщават от държавното обвинение. Средствата, придобити от контрол над проститутка, са в особено големи размери и случаят е особено тежък, уточняват от Окръжна прокуратура. Божидар Берков, Райна Беркова и Марина Беркова имат издадена присъда в немския град Бремен.

Те са осъдени през март т. г. за това, че са експлоатирали проститутка, контролирали са я, определяйки мястото, времето и степента на упражняване на най-древната професия. Тримата са пречили на жената да се откаже от проституирането. Те са действали като престъпна група. Въпреки издадената им в Бремен присъда лишаване от свобода, тримата са се завърнали в България, тъй като обжалват съдебния акт. "BG Север"


 

Откриха обновената УНГ клиника

 

С водосвет тържествено бе открита на 11 април обновената клиника по УНГ болести на плевенската Университетска болница. Тук ремонти не бяха правени от 1990 г. или откакто сме се нанесли в тази сграда, припомни доц. Александър Вълков - началник на клиниката. Сега са сменени дограмите, боядисани са стаите и са поставени регистрационни табели.

След това в клиниката се проведе кръгла маса на тема "Здравните грижи в оториноларингологията". Във форума взеха участие оториноларинголози от различни здравни заведения на града и региона, медицински специалисти и студенти от факултет "Здравни грижи" на Медицинския университет. "BG Север"


 

Изложение представи гимназии и университети

 

 

Учебните заведения се представиха в ХГ Илия Бешков, сн. Светлана Чамова

Специализираното изложение "Къде да учим?" представи училища, университети и образователни центрове в ХГ "Илия Бешков" в Плевен на 15 и 16 април. Със свои щандове, с информационни материали, а в някои случаи дори и с атракции, информация за специалностите, по които обучават, дават висши учебни заведения и професионални гимназии. От вузовете свои щандове имаха Медицински университет - Плевен, Русенският университет, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, Архитектурен факултет на Варненския свободен университет. Средните училища бяха представени от плевенските професионални гимназии по механоелектротехника, по мениджмънт и хранителни технологии, по туризъм, по ресторантьорство, търговия и обслужване, по лозарство и винарство, по строителство, архитектура и геодезия, ПГ "Захари Зограф". В специализираното изложене участваха още Регионален бизнес център и център "Интеграл".

"BG Север"

 


 

10 инициативи за 10-годишния юбилей на клуб "Приятели на английския"

 

 

С оригинални костюми, изработени от отпадъци, сн. личен архив

С 10 инициативи младежите от клуб "Приятели на английския" отбелязват 10-годишния юбилей на клуба, съобщават от там. През уикенда (12 и 13 април) те почистиха района около самия клуб. След това се заеха с друг парцел, където засадиха албиции. Момчетата и момичетата измислиха свои интересни костюми, изработени от найлонови пликчета и други подръчни материали. Сред инициативите е посещение на дом "Детелина", където ще занесат яйца и ще помогнат на малките детелинки да ги украсят за наближаващия Великден. Ще бъде организиран семинар по здравословно хранене, а през един от идните уикенди младежите ще навестят клуб за пенсионери, за да зарадват възрастните хора с песни и танци.

Следващия понеделник приятелите на английския ще отбележат официално рождения ден на клуба. На празненството ще бъде организиран търг за декоративни яйца, изработени от децата от FECC. Тогава към клуба ще се присъедини нов член - Морган Мърфи, доброволец на Fulbright и преподавател по английски в ГПЧЕ.

"BG Север"

 


 

Дискутираха реформата в професионалното образование

 

Реформата в професионалното образование и обучение бе темата, по която разговаряха в Плевен заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева и Емилия Вълчовска - началник отдел "Професионално образование и обучение" в МОН с директори на професионални гимназии от областта. Срещата се проведе на 15 април в зала "Плевен" на областната администрация, в ролята на домакин бе зам.-областният управител Мирослав Михайлов. По време на дискусията бяха коментирани перспективите пред професионалното образование в Плевенска област, а гостите запознаха школските директори с предстоящите промени в нормативната база. Професионалното образование трябва да се извършва на конкретното работно място, т. е. да става учене чрез работа, очерта новите тенденции зам.-министър Атанаска Тенева.

Преди Плевен Атанаска Тенева и Емилия Вълчовска посетиха Червен бряг, където имаха срещи в СОУ "Д-р Петър Берон" и Търговската гимназия. "BG Север"


 

Френски производители на малц с инвестиционен интерес към Плевенско

 

Областният управител на Плевен Илиян Йончев се срещна на 14 април с управителя на "Малтери Суфле България" ЕООД Оливие Жофроа, съобщават от пресцентъра на губернатора. "Малтери Суфле", един от световните лидери в производството на малц от ечемик за пивоварната индустрия, има намерение да строи свой нов завод. Компанията е изградена напълно със семейни средства и притежава бившите бирени заводи в Плевен и Хасково. Фирмата има свой завод от 15 години в Румъния, а от почти десет - в Сърбия. Според Оливие Жофроа регионът е много благодатен за земеделие. Фирмата разработва нови сортове ечемик, които земеделските производители отглеждат. Работим със земеделци предимно от Северна България - от Видин до Русе, информира Оливие Жофроа.

Йончев заяви категорично, че като представител на държавата ще съдейства за изграждането на нов завод и ще информира вицепремиера Даниела Бобева за инвестиционните намерения на "Малтери Суфле България". Губернаторът прие поканата на Оливие Жофроа за официална среща в завода на фирмата, на която ще присъстват посланикът на Франция и министърът на земеделието. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО