СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 15 (18 - 24 април 2014 г.)


Николай Иванов:

 

Ние слушаме чалга, а по целия свят хора се опитват да пеят наш фолклор

 

Етно група "ОМ" влиза в книгата на Гинес с концерт на 5 345 м височина

 

 

Момчетата забиха нетрадиционните си ритми в Арт центъра, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

Наскоро в Плевен гостува първата българска етно група - амбиент "ОМ". Николай Иванов и момчетата му забиха нетрадиционните си ритми в изложбената зала на Арт центъра. Групата става известна още през 1996 г., когато осъществява най-високия концерт в света на връх Калапатар (5 345 м) под Еверест. С това си спечелва и място в книгата на Гинес.

В "ОМ" са свирили Теодосий Спасов - кавал, Владо Кърпаров - саксофон, Димитър Русев - китари, Калин Вельов - перкусия, и много други. Минути преди концерта ръководителят на групата Николай Иванов отдели време и за читателите на "BG Север".

 

- Г-н Иванов, кога и как създадохте групата и защо "ОМ"?

 

- Създадох я през 1991 г. с идеята за "crossculture" синтетична музика с елементи от етно, джаз, ню-ейдж, амбиент, сакрална музика и минимализъм. Идеята ми беше в музикална форма да съчетая философията си за синтез на Изтока и Запада и

глобалната етнологизация на изкуството днес. Музиката, която аз композирам и правя, е един микс - от една страна използвам елементи от български фолклор, от друга - от Древния Изток, и затова е "ОМ". Аз съм повлиян от тази музика и от източната философия като отношение към света и към живота изобщо.

 

- Какви инструменти използвате?

 

- Свирим с инструменти от балканската традиция - тамбура, тарамбука, кавал, двоянка, тъпан, гайда, а от Изтока - ситар, гхатам, табла, бамбо флейти, сас, деф, тар, гърлено пеене и др. Ние ги смесваме с китара, пиано, елекрически бас, електронни инструменти и компютърен програминг.

 

- Как се възприема музиката ви у нас на фона на заливащата ни чалга?

 

- Аз се стремя музиката ни да има една по-хармонична вибрация, по-различна от саунда, който ни заобикаля. Именно защото той е толкова типичен и агресиван, хората искат да чуят нещо ново и друго. Повече от 20 години дълбая в тази посока, а тя в света е много популярна.

Така или иначе искаме или не, глобализацията е факт, културите се смесват, хората комуникират. Когато една музика има заряд и огън, тя въздейства, където и да се намира. В интерес на истината българската публика е много претенциозна. Много повече от немската дори. Балканецът е уникален идиот, той е непредвидим и неразгадаем.

 

- А вие за балканец ли се смятате?

 

- Колкото и човек да се глобализира, той си остава българин. Аз считам, че съм балкански творец, носещ сакрална енергия. Рядко има музикални култури в света, които могат да се мерят с космичната виталност на нашия фолклор. Скоро бях на един концерт в Будапеща заедно с Валя Балканска. Тя вече е много възрастна, но като запее, виждаш как хората изпадат в друг свят, получават друга енергия. Това е характерно за целия ни фолклор. Има голям интерес към него. И ето го пълния парадокс - ние тук слушаме чалга, а навсякъде по света хора от къде ли не се опитват да пеят български фолклор.

 

- Какво е усещането да свириш на 5 345 метра надморска височина?

 

- Изживяването е уникално. Аз се стремя да имам доста подобни и мисля, че ако човек успее да подходи рисково към нещата, които предприема в живота си, ще бъде променен из основи. Всички ние, които бяхме на тази експедиция, се върнахме променени, а и сме големи приятели до ден днешен. Много пътувам, свиря в различни проекти и мога да ви кажа, че цялата култура и музика върви към един глобален микс.


 

Езикови неволи

 

 

Тъмнокож студент от МУ прекръсти секретарка

 

Азли КОЙЛИ

Комична ситуация на лингвистична основа се е разиграла наскоро в местен офис, научи репортер на "BG Север".

Да се оплаче от качеството на предлаганата от фирмата услуга дошъл тъмнокож студент от Медицинския университет в Плевен. Младежът от Южна Африка нахлул в преддверието и поискал спешно да влезе директно при шефа. Твърдоглаво отказвал да предаде оплакването си на служителките отпред, както бил редът. Една през друга изплашените секретарки се опитвали да му обяснят, че началството го няма, но вбесеният клиент не разбирал от дума - в буквалния и в преносния смисъл. "Дъ бос, дъ бос искам", крещял като разгонен павиан младежът и не приемал никакви обяснения.

В един момент обаче решил, че освен от негодната услуга, трябва да натопи пред баш шефа и калпавите секретарки. Затова ловко извадил джобен тефтер, грабнал химикалка и разгневено попитал едното момиче: "Добрееее, вие как казва са?" Стъписана заради неочакваната му реакция, иначе отраканата секретарка плахо попитала: "Аз ли?" Ахаааа, победоносно изкрещял иноземецът. "Доообрее. Вие Азли, а вие?" - се обърнал към колежката й.

Последните му думи обаче били последвани от такъв смях в офиса, че бъдещият лекар забравил за какво е дошъл, подвил опашка и излязъл, чудейки се защо така нагло му се смеят всички.


 

ЩРАК!

 

В Плевен нелИгитимни нЕма. Легитимните пък би трябвало да поспорят на тема правопис със служителите на Паркинги и гаражи. Защото този надпис е разлепен на всички общински паркинги в града.

"BG Север"

 

 

 

 

 

 

 


 

Да почерпЯТ!

 

 

Августина Серафимова събира семейството у дома на 18-и

 

За първи път от много години нежната половинка на музикалното семейство Серафимови ще празнува рождения си ден на 18 април не с концерт на перкусионен ансамбъл "Акцент", а с най-близките си хора - тази част от семейството, която ще бъде в Плевен. Августина обещава да почерпи с любимите на всички вкуснотии. "Пожелавам си много здраве, защото знам неговата цена! Само когато е здрав, човек може да се радва, да твори, да дарява красота и любов на всички хора около себе си - деца, съпруг, приятели, познати. Пожелавам си да мога още много години да има какво да им давам, защото няма по-голямо щастие от това да си нужен някому", сподели за "BG Север" Серафимова.

 

 

Колегата ни Ники Иванов ще празнува два дни

 

На втория ден от Великден - 21 април, рожден ден ще празнува и нашият колега - спортният репортер Николай Иванов. 43-тата си година точно на датата шефът на СОУ "Христо Смилненски" ще отбележи само с най-близките си хора в домашна обстановка. Съдейки по шушуканията, които се носят из нас тия дни, мисля, че ще бъда много приятно изненадан, сподели Ники.

На следващия ден - 22-ри април, той ще почерпи и приятели, и познати, но до редакционното приключване на броя не беше решил дали купонът ще се развихри пак вкъщи, или ще ги заведе на заведение.

Пожелава си преди всичко здраве и късмет, останалото идвало по-лесно.


 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

 

Да не настъпим мотиката!

 

Стефан КРЪСТЕВ

"Нелегитимните управници, напротив, се надяват да възстановят реда, който те самите цинично погазиха, идвайки на власт чрез въоръжен бунт. И настъпват собствената си мотика. Действието породи противодействие. Едно държавно престъпление в Киев - народните протести в провинцията. Верижна реакция от събития. Политически и икономически." Това е заявил Медведев, дни след колонката ми от миналата седмица, а написаното в нея беше в същия смисъл. Логично е да се допусне и би трябвало да е ясно на всеки, който разрушава закон, за да наложи свой закон.

И това не се отнася само до Украйна.

Слава Богу, студентските окупации не постигнаха успех. Не че съм фен на правителството. Не съм. Надявам се на предсрочни избори, но ако бе съборено по този начин, който и да бе хванал юздите, по-късно щеше да го очаква същото, каквото и падналото правителство - защото постигне ли успех нарушението на закона, това нарушение се превръща в закон за успеха.

И нека го отнесем до нещо по-актуално. Оказва се, че злоупотребите с лични данни за ЦИК не са малко. Още щом видях заглавията на новинарските материали, вече знаех имената на кои политически партии и движения ще прочета, щом отворя страниците. Не се излъгах. Ясно беше, че това ще са най-агресивните формирования - "Атака", "България без цензура", "Реформаторски блок" - сили, достатъчно настървени, че да не подбират средства. И ако те не се замислят за последиците, защото не им изнася, то поне подкрепящите ги трябва да се замислят. Защото, ако любимците им постигнат целта си по този начин, принуждават останалите да действат по сходни методи, за да не вдигнат всички белия байрак.

От друга страна, предвидените санкции са направо смехотворни. Трудно е да се докаже кой е виновникът, а глобата... смешна е, като се има предвид какви пари играят, за да се купи политическо влияние. Редно е подобна злоупотреба да влиза в графата криминално престъпление, а извършителят му да отива в затвора. Защото Е такова. Защото иде реч за фалшификация в най-чист вид. Това у нас няма как да се случи, защото у нас права имат само престъпниците. Но дори да беше възможно, пак нямаше да е достатъчно. Престъплението илюстрира какви средства използват някои мераклии за политическо влияние и може да се съди какви са изобщо методите им. И ако с подобни методи постигнат заветната си цел, "ще настъпят мотиката" - неизбежно е, защото от този момент насетне тези методи ще се прилагат и от всички останали, ще се наддава на гяволък, напрежението ще ескалира, докато се стигне до крайности, които няма да са приятни никому.

Няма да призовавам за морал. Смешно ще е. Да припомня, че Меглена Кунева подкрепи онези, които окупираха университета, с призиви на морал. Къде е сега моралът й? Или моралът на формацията, която представлява. Морално ли е да се злоупотребява с лични данни в списъците за ЦИК, за да се подкрепи тази формация?

Призовавам за далновидност. Все по-близо сме до изборите. Нека не подкрепяме порочни методи. За да не настъпим мотиката!

 

Рубрика "Напушени мисли"


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО